Úvod
Magazín
Naši pacienti jsou opravdu naši - Mgr. Julie Havlíková lékárna U Kostela Přerov

Naši pacienti jsou opravdu naši - Mgr. Julie Havlíková lékárna U Kostela Přerov

Za svou lásku k farmacii vděčím bylinkám

Jako malou holku mě fascinovaly léčivé rostliny a byliny. Na gymnáziu můj zájem díky paní profesorce biologie ještě zesílil. Proto jsem šla studovat farmacii, i když nepocházím z lékařské ani lékárenské rodiny. Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Promovala jsem v roce 1990 v oboru všeobecné lékárenství, o tři roky později jsem složila atestaci z veřejného lékárenství. Celoživotní vzdělávání je nedílnou součástí naší profese. V roce 2009 jsem získala certifikát o absolvování komplexního studia homeopatie u CEDHu. To je mezinárodní škola pro lékaře a zdravotníky v oblasti klinické homeopatie, jejíž činnost v ČR zaštiťuje Homeopatická lékařská asociace.
 

Dnešní studenti jsou na tom lépe

Za lékárenskou tárou jsem už 33 let. Na doby studií vzpomínám ráda. Studium bylo náročné stejně jako je náročné i dnes. V porovnání s dnešními studenty farmacie jsme v průběhu studia měli kratší praxe v lékárenských provozech. Delší praxi v posledním ročníku shledávám pro výběr budoucího pracoviště jako výhodu. Dnešní studenti si mohou projít různé typy lékáren a budou mít díky tomu jasnější představu o své budoucnosti.
 

Mezi lékárnami je dnes velká konkurence

V současnosti je v Přerově 18 lékáren. Když uvážíme, že máme 42 tisíc obyvatel, tak na jednu lékárnu připadá spádově necelých 2400 obyvatel. Konkurence je opravdu veliká. Ale nezoufáme si.

Jsme lékárna s rodinnou atmosférou Lékárna U Kostela minulý rok oslavila 30 let. V roce 1993 ji založil přerovský lékárník pan RNDr. Petr Hobza. Před deseti lety začala lékárnu provozovat společnost Sanovia, a. s. Atmosféra rodinné lékárny však lékárně zůstala. Naši pacienti jsou opravdu naši, známe jejich problémy, problémy jejich rodinných příslušníků i jejich domácích zvířat…
 

V naší lékárně máme i štantky

Sídlíme v citlivě zrekonstruovaném domě na Kratochvílově ulici, který pamatuje 20.léta minulého století a tehdejší charakter urbanistické městské zástavby se podařilo zachovat do dnešních dnů. Kromě lékárny je v objektu umístěna i prodejna zdravotnických potřeb, aby pacient měl vše pod jednou střechou. Lékárna se může pochlubit čilým provozem své laboratoře, kde se stále připravuje velké množství léků na recept. Říkáme jim IPLP. Individuálně připravované léčivé přípravky. Laboratoř je připravuje pro lidi i pro domácí mazlíčky. Kdysi se suroviny k přípravě léčiv uchovávaly v porcelánových nádobkách, tzv. stojatkách, jako vidíte na fotografii vlevo. V lékárenském slangu se jim říkalo štantky.
 

Pacienti se k nám rádi vrací

Jsme vstřícní a snažíme se lidem, co nejlépe poradit. Samozřejmě přitom respektujeme preskripci a doporučení lékařů. Naši velkou výhodou je, že jsme on-line propojeni s partnerskými lékárnami Moje lékárna v Přerově a blízkém okolí. Pokud předepsaný lék náhodou nemáme, rychle zjistíme jeho dostupnost u našich lékáren v okolí a pacienta cíleně nasměrujeme.
 

Demence a Alzheimerova choroba je čím dál větší hrozbou

Vidíme, jak naše populace stárne. Moje lékárna ve spolupráci s gerontoložkou MUDr. Ivou Holmerovou a s Českou alzheimerovskou společností připravila a vydala pro tyto pacienty pracovní sady a sešity k procvičování kognitivních funkcí. Jsou ve dvou stupních obtížnosti. Sešity jsou oblíbené a pacienti s nimi zpravidla pracují samostatně. Sady jsou určeny spíše pro kolektivní práci buď v rodině nebo třeba v domovech pro seniory.
 

V lékárně poskytujeme i homeopatickou terapii

V naší lékárně máme širokou nabídku homeopatických přípravků. V době totality byla homeopatie zakázaná jako buržoazní pavěda. Po sametové revoluci se ale díky doktoru Rýcovi do Česka vrátila. V Evropě jde o nejrozšířenější typ alternativní léčby, která je vhodná pro děti, dospělé i zvířata. Existuje řada homeopatických škol. V Česku je nejrozšířenější francouzská homeopatie reprezentovaná značkou Boiron. Můžeme se setkat i s klasickou českou homeopatií, jejímž zakladatelem je MUDr. Alexandr Fesik a v neposlední řadě i s produkty německé homeopatie pod názvem Heel. Homeopatie samozřejmě nevyřeší každý problém. Není to ani její ambicí. Ideální je podle mě souběh homeopatie a alopatie v rukou lékaře.

Mgr. Julie Havlíková