Úvod
Magazín
Najděte si čas jen sami pro sebe

Najděte si čas jen sami pro sebe

Seriál Jak zvládat stres? Epizoda 5

 V březnu 2023 byla společností Engage Hill, s. r. o. a Technickou univerzitou Vysoké školy Báňské realizována studie mapující životní návyky české populace ve věku
16–65 let. Studie mapovala stres a životní návyky související se spánkem, stravováním, pohybem nebo prací v čase pracovního volna na reprezentativním vzorku populace o velikosti více než 2000 osob. 

Výsledky studie s komentářem vám postupně v našem magazínu představuje jeden z autorů studie MUDr. Filip Brodan.


Sám na prvním místě

Zejména pokud jsme ve stresu, omezujeme čas, který věnujeme sami sobě a svým potřebám. To se týká nejen našich fyzických potřeb související s naší životosprávou jako je spánek, pohyb nebo kvalitní strava, ale zejména potřeb psychických. Krátíme čas na odpočinek, své koníčky a záliby, což může mít za následek další zvýšení stresovosti. Studie prokázala, že témata „umím nebo úspěch“ jsou asociována s alespoň částečným snížením stresu u 85 % z nás.

Činnosti, jež umíme a děláme rádi, totiž spouštějí v mozku produkci „hormonů štěstí“, které snižují stresové napětí a úzkost. Každý z nás má jiné záliby a tak nezáleží na tom, zda pěstujete bylinky na balkóně, hrajete si se svým psím mazlíčkem, připravujete pro děti oslavu narozenin nebo si jen sami vychutnáte kávu a pozorujete okolí. Také každý den není vždy stejný. Jindy odměňující činnost nás zrovna dnes nemusí bavit a nebo zase naopak můžeme cítit uspokojení u činností, kterým se běžně nevěnujeme. 

Pro podporu stresové odolnosti je tedy třeba nejen zajistit si dostatek pohybu, dopřát si pravidelný a kvalitní spánek po dobu 7–8 hodin, dodržovat etické principy, být v kontaktu s přírodou, ale také pravidelně věnovat svůj čas činnostem, jež nám dělají radost. Níže pár tipů, které vám v tom pomohou: 

Vnímejte své pocity. Identifikujte to, co vás baví a dělá vás šťastnými. Zkoušejte, experimentujte, stále hledejte nové činnosti a situace, kde cítíte uspokojení. Svět se vyvíjí, a tak stále nabízí nové příležitosti. 

Najděte si čas jen pro sebe. Věnovat se občas jen sobě není sobectvím ani ztrátou času. Pro své okolí budete přínosem pouze v případě, že se budete cítit dobře a pravidelně doplníte energii pro každodenní povinnosti. 

Užívejte si své úspěchy. Berou ostatní bezchybné výsledky vaší práce za samozřejmost a chválí vás jen pomálu? To neznamená, že neděláte svoji práci na výbornou! Užívejte si všeho, co se povede, každého dokončeného úkolu a úspěchu. Nezapomeňte se pochválit a odměnit se třeba dalším čase jen pro sebe.

 

O autorovi:

MUDr. Filip Brodan je odborníkem na analýzu asociací, které se společně s kolegy ve společnosti Engage Hill věnuje již více než 15 let. V současnosti vede tým zabývající se vývojem nástrojů pro diagnostiku a monitoring mentálního zdraví, např. stresu, vyhoření nebo demence.

Jak zvládat stres