Úvod
Magazín
Bojíte se demence? Nechte si změřit paměť, anebo se přijďte poradit!

Bojíte se demence? Nechte si změřit paměť, anebo se přijďte poradit!

Z demence a její hlavní příčiny, kterou je Alzheimerova nemoc, se v posledních letech – a připusťme, že oprávněně, stal velký strašák. Téměř každý z nás zná někoho, kdo má Alzheimerovu nemoc, často se s ní setkáváme i ve svém nejbližším okolí. Nemoc je to těžká a její dopad na život nemocného a jeho rodinu je opravdu neblahý.

Není se tedy čemu divit, že mnoho lidí se demence bojí. Strach se objevuje zvlášť tehdy, když se demence objevila u našich rodičů či prarodičů. Je ale nutné čekat, až nás ten strašný osud v podobě demence dostihne, anebo je možné proti demenci něco aktivně dělat? Dobrá zpráva je, že víme, jaké jsou rizikové faktory demence a máme i tipy na to, jak zapracovat na svém životním stylu, aby to s námi Alzheimerova nemoc neměla tak snadné.

Čemu je třeba se věnovat?

Za prvé: pravidelnému pohybu. Už jste slyšeli o tom, že každý člověk by měl ujít 10 000 kroků denně? Počet kroků nejspíš nemá příliš velkou vědeckou oporu, pravdou ale je, že chůze se řadí mezi nejzdravější pohybové aktivity, tak proč to s ní nezkusit?

Za druhé: zdravému jídelníčku. Ačkoliv dietní doporučení se mění častěji, než bychom si přáli, nadále platí: všeho s mírou. A s tzv. středomořskou stravou, která obsahuje velké množství zeleniny, ovoce, ryb a obilovin, chybu nejspíš neuděláte.

Za třetí: společenskému životu. Společenský život je jednou z oblastí, které velmi neblaze ovlivnila pandemie covidu. I v době omezení společenských kontaktů je sociální život nejen možný, ale dokonce nutný. Pokud by nám covid opět zavřel brány tančíren či jiných společenských sálů, je třeba najít jiné cesty, jak se potkávat s lidmi. V době krize postačí i telefon či počítač, ale až bude lépe, je třeba se vrátit k potkávání s přáteli.

Za čtvrté: procvičování mozku. Chybu neuděláte, pokud se budete věnovat luštění křížovek, sudoku anebo se budete učit novým věcem. Pro lidi, kteří už mají Alzheimerovu chorobu, jsme připravili speciální pomůcky pro kognitivní trénink – sešity a sady. Sešity pro trénování paměti a dalších kognitivních funkcí se zaměřují na jednotlivé oblasti kognitivních funkcí a jsou ve dvou stupních obtížnosti. Sady nabízíme pro individuální a skupinový trénink. Sady a sešity najdete v e-shopu České alzheimerovské společnosti a také v Mojí lékárně. Nákup těchto pomůcek podporuje většina zdravotních pojišťoven.

Za páté: zdraví srdce. Platí, že co je dobré pro srdce, je dobré i pro mozek. Proto je nutné nezanedbat prevenci a sledovat hladinu cholesterolu a také krevní tlak.

Dobrá zpráva je, že pokud se nám podaří zapracovat na výše uvedených pěti bodech, nebudeme tím bojovat pouze proti demenci, ale i proti dalším civilizačním onemocněním.

Na závěr si připomeňme, že na změnu životního stylu není nikdy příliš brzy ani příliš pozdě. Pokud potřebujete vědět víc, buď navštivte naši poradnu 13. – 15. září v pražském obchodním centru Westfield Chodov, anebo se objednejte na bezplatnou konzultaci v sídle společnosti v pražských Kobylisích. Poradenství nabízejí také kontaktní místa České alzheimerovské společnosti, která jsou v každém českém regionu. Pokud bojujete se zapomínáním, které neblaze ovlivňuje váš každodenní život, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. V případě, že návštěva lékaře není z nejrůznějších důvodů možná, je tu pro vás projekt Dny paměti. V každém kraji najdete alespoň jedno místo, kde vám zdarma vyšetří paměť buď proškolení lékárníci z Mojí lékárny anebo kolegové z kontaktních míst České alzheimerovské společnosti. Jejich kompletní seznam spolu s dalšími informacemi najdete na webu www.alzheimer.cz, případně na telefonu 283 880 346.

2538