Úvod
Magazín
Home Sharing pomáhá rodinám s dětmi s postižením

Home Sharing pomáhá rodinám s dětmi s postižením

Jak v běžných rodinách děti odrůstají a stávají se čím dál více samostatnými, rodičům se „uvolňují ruce“ a mohou se zase věnovat svým zájmům, práci, přátelům. Rodičům dětí s postižením však intenzivní péče nikdy nekončí – o své děti se často starají téměř nepřetržitě a i když jsou to už třeba teenageři, vývojově zůstávají na úrovni malých dětí. Homesharing těmto rodinám nabízí významné odlehčení: propojuje pečující rodiny s dobrovolnými hostiteli, kteří jim s péčí o děti několik hodin týdně vypomáhají.

V homesharingu proškolení dobrovolníci, tzv. hostitelé (jednotlivci, páry nebo i celé rodiny), pečují ve své domácnosti několik hodin týdně o dítě s postižením. Realizují tak vlastní potřebu solidarity, dávají smysl svému volnému času a rodičům pomáhají získat čas na odpočinek, aktivity s dalšími členy rodiny nebo na vyřízení nezbytných záležitostí. Dětem dává homesharing nové podněty, zkušenosti a také „parťáky“ pro volný čas.

Hostitelem se může stát plnoletý trestně bezúhonný člověk ochotný rozdělit se o svůj volný čas a energii. Měl by mít pozitivní vztah k dětem a chuť nezištně pomáhat.

„Je ideální, když vás něco baví a zároveň tím hodně pomůžete někomu, kdo to opravdu potřebuje.“ (Kateřina Klugová, hostitelka)

Homesharing se k nám dostal z Irska, kde funguje už přes 30 let. V několika krajích ČR ho nyní zavádí 8 organizací za podpory Nadačního fondu Abakus (Děti úplňku, Rodinné integrační centrum, v Jihomoravském kraji Slezská diakonie Úsek Brno a další). Aktuálně je zapojeno cca 40 hostitelů a pro další děti stále hostitele hledáme.

  • Přečtěte si o homesharingu více na www.homesharing.cz a řekněte o něm přátelům nebo se také staňte hostitelem.
  • Podpořte homesharing finančně: darujme.cz/projekt/1204221 nebo do sbírky donio.cz/auto-pro-homesharing. Děkujeme vám.

Mgr. Radana Melková, koordinátorka homesharingu pro Jihomoravský kraj

 

QR kód sbírky pro homesharing

Bára, 8 let

Barča je aktivní osmiletá holčička s mentálním postižením. Chodí do 1. třídy speciální školy a ráda si hraje na hřišti. Nemluví, ke komunikaci používá několik speciálních znaků a gest. Její pocity na ní spolehlivě poznáte. Kratší vzdálenosti zvládne po svých, delší překonává na vozíčku. Je ráda, když se jí někdo věnuje naplno. Se svou hostitelkou Jitkou tráví jedno odpoledne jednou za 14 dní na hřišti nebo u ní v bytě. Hrají si, házejí si s míčem nebo odpočívají. Barčini rodiče si zatím můžou odpočinout nebo se věnují svým dalším dvěma dětem.

6945