Úvod
Magazín
Herečka Kristýna Leichtová: Vážím si teď svého života mnohem víc

Herečka Kristýna Leichtová: Vážím si teď svého života mnohem víc

S herečkou Kristýnou Leichtovou jsme si povídali o životě, práci, koníčcích i odvaze k nastartování nového projektu. Tak schválně – co si myslíte, že spojuje ostravské divadlo Mír, Kristýnu Leichtovou a taneční styl Lindy hop? Odpověď najdete mezi řádky rozhovoru. Přejeme příjemné čtení.

Paní Leichtová, pocházíte z Plzně, ale pracujete v Praze a Ostravě. Kde momentálně trávíte více času?

Prázdniny se snažím prožívat v Čechách a školní rok na Moravě. Naše Dorotka půjde druhým rokem v Ostravě do školky a Vojta má práci na bázi denního docházení, takže je to jasné.

Jak vám vyhovuje spolupráce s ostravským divadlem Mír? Máte v plánu nějaké spolupráce s tímto divadlem?

Každé ostravské divadlo je něčím krásně specifické. U Míru se mi líbí, že si prostě dělají, co chtějí a co je baví. Jsou svobodní, a to je to, co nás spojuje. Zatím jsme ale v dohlednu o žádné spolupráci nemluvili. Jsme svobodní a nemáme vůči sobě žádné závazky. 

V Ostravě jste před nedávnem otevřela dětský koutek s hlídáním, což je trochu mimo vaši profesi. Co vás k tomu vedlo a co vám dodalo odvahu?

Vedlo mě k tomu nulové vyžití v centru Ostravy pro malé děti ve věku 1 až 3 roky. Sami nemáme hlídání a od listopadu do března pro mě bylo období monotónního života bez kreativity a fantazie. Musela jsem být s mladší Rozárkou doma, pak vyzvednout Dorotku ze školky, oběd a čekat na muže. Odpoledne horko těžko vymyslet výlet a jak děti zabavit. Moje psychika dostávala strašně zabrat. Nicméně jsem si s tím nápadem pohrávala už dva roky a pak jsem náhodou potkala svoji spolužačku Ditu, která mi řekla, že do toho se mnou půjde. To mi dodalo odvahu!

Bylo pro vás náročné celý projekt Koutku světa spustit, nebo jste se v realizaci místa pro děti našla a šlo to samo?

Mám pocit, že moje kreativní já, které bylo pár let držené pod pokličkou, vybuchlo díky Koutku jako papiňák. Spoustu věcí jsme si dělali sami. Padly na to veškeré moje úspory a výdělky, ale vím, že jdu správným směrem. Ta zpětná vazba je výmluvná sama o sobě. Všechno to ladíme za pochodu. Děláme to pro děti a děláme to pro rodiče. A mě to teda neuvěřitelně baví.

Jak hodnotíte první měsíce provozu? Je o tyto služby zájem?

Neočekávali jsme od léta nic moc, chtěli jsme, aby si lidi zvykli kolem nás chodit, aby byli zvědaví, aby se vyptávali. A to se splnilo. Školní rok a studenější počasí přinese něco jiného. Zatím nevíme co, ale myslím, že máme co nabídnout. Cítím pokoru a strach, ale zároveň sílu a radost. Bylo by nádherné, kdyby se na provozu nějakým způsobem podílelo i město, ale to je rajská hudba budoucnosti.

Co vás udržuje v psychické pohodě, abyste zvládala své malé dcerky, zkoušky/ natáčení a k tomu další projekty?

Holčičky, Vojta, jóga, meditace, odpočinek, dobré jídlo, knihy, přátelé, smích. Jediné, co mi trošičku chybí, je moře a dovolená, ale to taky jednou přijde. 

Je o vás známo, že ráda řídíte motorku. Jezdíte i teď, když máte děti?

Nejezdím. Jak se narodila Dorotka, svůj stroj jsem prodala. Vážím si teď svého života mnohem víc a ta obava z případné nehody je všudypřítomná. Ale za pár let si pořídíme aspoň skútr. Jednostopé cestování mě stále baví.

Dalším z vašich koníčků je dobový tanec Lindy hop. Kde jste se jej naučila? A co vás na něm baví? Zatančíte si například i s partnerem?

Lindy jsem se naučila asi tak před sedmi lety v Praze. Ale teď jsem se dozvěděla, že se tančí i v Ostravě. Třeba najdu čas a prostor tančit i tady. Každopádně Lindy je prostě to, co mám ráda – svoboda, radost a legrace. Ale Vojta? Vojta má svůj specifický styl tance a ten ho nepřeučím. 

Medailonek

Divadelní a filmová herečka Kristýna Leichtová se narodila roku 1985 v Plzni. V roce 2007 absolvovala hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři pod vedením Petry Špalkové a Ivana Řezáče. Už v průběhu studií začala svou kariéru před kamerou. Její první filmovou zkušeností byly filmy Žralok v hlavě a Účastníci zájezdu.

Největší popularitu jí získala role Ivy, dcery Tomáše Pacovského, v seriálu Comeback. Další divácky oblíbená byla role Denisy v seriálu Gympl s.r.o. nebo role policistky Terezy v seriálu Cesty domů. Dále role Báry v seriálu Dokonalý svět a Kláry Tréblové v seriálu Ohnivý kuře. Kromě filmových a seriálových rolí působí také v několika divadlech.

V roce 2016 se zúčastnila taneční soutěže StarDance aneb když hvězdy tančí. Společně s tanečním partnerem Václavem Masarykem skončili na 5. místě. Ve stejném roce soutěžila ve Francii o klíče od Pevnosti Boyard.

S partnerem Vojtěchem Štěpánkem vychovávají dvě dcery.

5866