Úvod
Magazín
Padání vlasů - estetický problém?

Padání vlasů - estetický problém?

Vlasy jsou poměrně důležitou součástí našeho vzhledu. Zároveň jsou jako zrcadlo, které odráží stav našeho organismu: velké množství různých onemocnění se projevuje mimo jiné na vlasech. Jejich vypadávání tedy může být znakem toho, že se s námi něco děje.

8 nejčastějších příčin, proč dochází k vypadávání vlasů

1. Nízká hladina železa: Železo lze doplnit suplementy. Je však nutná konzultace s lékařem, který nejdříve provede krevní testy, aby hladinu železa ověřil. Příliš vysoká hladina je totiž také škodlivá.

2. Problémy se štítnou žlázou: Vypadávání vlasů může způsobit jak snížená, tak zvýšená funkce štítné žlázy, která má vliv také na jemnost a křehkost vlasů. Při této diagnóze je nutná léčba pomocí medikamentů.

3. Nízká hladina estrogenu: Mnoho žen zaznamenává problémy s padáním vlasů v období menopauzy a po ní, kdy hladina tohoto hormonu výrazně klesá. Pomůže změna životního stylu a jídelníčku a existuje mnoho volně prodejných doplňků stravy, ale i v tomto případě je vhodná návštěva lékaře.

4. Hormonální změny v těhotenství: Po porodu se tělo dostává do „původního stavu“  a estrogen v organismu opět do normálu, v důsledku čehož mohou čerstvé maminky zaznamenat vypadávání vlasů. Vydatná a zdravá strava tento proces regenerace urychlí.

5. Stres: Vypadávání vlasů se objevuje zhruba dva až tři měsíce po překonání silného stresu, a to i následkem operace, nemoci atd. Také zde můžeme zařadit „stres“ organismu po porodu.

6. Užívání léků: Vypadávání vlasů je také vedlejším účinkem některých léčiv. Pokud se tak děje, konzultujte jejich užívání u svého lékaře, příp. požádejte o alternativu léku.

7. Předávkování vitamínem A nebo selenem: Buďte opatrní při užívaní multivitaminových preparátů – vitamín A i selen jsou ve větším množství toxické. Vypadávání vlasů může způsobit jak jejich nedostatek, tak přebytek.

8. Alopecie: Plešatění – neinfekční onemocnění způsobující vypadávání vlasů.

Jak postupovat při padání vlasů? Požádejte o vyšetření odborného lékaře. Z krevních testů se zjišťuje hladina želena, zinku, funkce štítné žlázy a hladina hormonů estrogenu. Pokud se příčina nezjistí, je možná genetická predispozice, špatná péče či životospráva.

Růst vlasů mohou stimulovat také produkty s obsahem některých účinných látek.
Minoxidil – aplikuje se přímo na vlasovou pokožku, působí na roztažení cév a zvyšuje prokrvení pokožky.
Finasterid – podává se ve formě pilulek a inhibuje proměnu testosteronu na DHT (dihydrotestosteron) – hormon, který ovlivňuje vlasové folikuly.
Léčba pomocí výše uvedených účinných látek je ale pouze dočasná. Po ukončení léčby se stav vlasů a vlasové pokožky vrací do původního stavu.

Co pro své vlasy udělat?
Nezbytná je změna životního stylu a jídelníčku. Je vhodné zvýšit konzumaci ryb, rýže, luštěnin, zeleniny a ovoce a přidat do jídelníčku lněná, dýňová a slunečnicová semínka, sezam a vlašské ořechy, které obsahují různé minerální látky, stopové prvky a nenasycené mastné kyseliny.

Můžete vyzkoušet také některý z volně dostupných doplňků stravy na bázi L- cysteinu a L-methioninu, které intenzivně výživují jemné vlasy bez objemu, příznivě ovlivňují vlasovou pokožku a zabraňují vypadávání.

Pro externí aplikaci doporučujeme vlasovou péči Neogen – dermokosmetiku s unikátní kombinací rostlinných extraktů s ověřenými účinky v neogenní fázi růstu vlasu, kdy dochází k aktivaci kmenových buněk regenerujích folikuly.

4769