Úvod
Magazín
Jste připraveni na léto?

Jste připraveni na léto?

Letos si zima dává s odchodem pěkně načas. Na příchod teplého počasí, ke kterému opalování rozhodně patří, se tak těšíme ještě více než obvykle. Sluneční paprsky mají pozitivní vliv na naše psychické i fyzické zdraví – dodají energii a tělo na ně reaguje tvorbou důležitého vitamínu D. Je nutné se ale podívat i na stinnou stránku opalování, a to možné spálení a předčasné stárnutí kůže nebo dokonce zvýšení rizika vzniku melanomu. Proto zde platí známé pravidlo – nic se nemá přehánět.

Připravovat se začněte už na jaře

Na opalování se můžete začít připravovat už teď. Pomůže vám s tím beta-karoten, zdroj vitamínu A a silný antioxidant, který sice nezbrání samotnému spálení pokožky na slunci, ale chrání organismus před poškozením volnými radikály například z UV záření. Navíc skvěle pečuje o zrak a pokožku – chrání ji před předčasným stárnutím a pomůže vám během opalování získat krásnou barvu, která vám díky němu i dlouho vydrží.

Beta-karoten se vyskytuje v tmavě zeleném, červeném, oranžovém a žlutém ovoci a zelenině, tedy například v broskvích, meruňkách, paprikách, mrkvi či špenátu. Pokud myslíte, že takových potravin ve své stravě nemáte dostatečné množství, nabízí se jednoduché řešení, a to beta-karoten jako doplněk stravy. Na doplnění jeho optimálního množství do organismu přitom stačí v případě beta-karotenu značky Galmed jediná tobolka denně.

Jak se krásně opálit, ale nespálit?

Během samotného pobytu na slunci vás však před spálením ochrání jedině oděv a kvalitní krémy s SPF, které mají vysoce účinné UV filtry proti UVA i UVB záření. Pokud vám vadí roztírání hutných krémů a pocit mastné pokožky po aplikaci, zkuste lehce vstřebatelné přípravky ve spreji, které nemusíte roztírat. Takovým je například LADIVAL OF30, který navíc obsahuje vitamíny C a E – antioxidanty chránící a ošetřující vaši pokožku. Hodit se vám bude nejen při opalování, ale také při plavání a sportu. Je totiž odolný proti vodě i potu.

Před sluníčkem nezapomeňte chránit také děti. Obzvlášť u nich platí, že mezi jedenáctou a třetí hodinou by na sluníčko vůbec chodit neměly, což je pravidlo, které byste měli dodržovat i vy sami. Děti by nikdy neměly pobývat na sluníčku bez pokrývky hlavy a mazat byste je měli speciálním opalovacím mlékem s minimálním ochranným faktorem SPF 50. Mléko pro děti LADIVAL SPF50+ je vhodné i pro atopiky a je vysoce voděodolné, což se na letní hrátky u vody perfektně hodí. Neobsahuje žádné emulgátory, barviva ani parfemaci a navíc chrání také před škodlivými následky IR-A záření.

Postarejte se o pokožku i po opalování

Po opalování smyjte zbytky opalovacích krémů a na pokožku naneste na to určený krém, mléko nebo olej. Vaši pokožku tím rychle hydratujete, zklidníte podráždění a pomůžete jí s regenerací. V případě, že je pokožka spálená, tedy zarudlá, podrážděná nebo dokonce oteklá, potřebuje intenzivnější péči. Vzhledem k tomu, že v této situaci může být nepříjemné až bolestivé i samotné nanášení krému, opět sáhněte po přípravku bez nutnosti roztírání. Oblíbený Panthenol spray je jedním z nejrychlejších a nejúčinnějších pomocníků při spálení sluncem. Spálenou pokožku zchladí a zklidní, čímž přináší okamžitý pocit úlevy. Obsažený D-Panthenol postižená místa ošetří a hydratuje, díky čemuž efektivně podporuje regeneraci pokožky.