Úvod
Magazín
Fit a svěží díky správnému hospodaření s vodou

Fit a svěží díky správnému hospodaření s vodou

Přemýšlíte, jak i s pozvolna stoupající venkovní teplotou udržet pocení pod kontrolou? Nebo i v lehčích jarních botách řešíte nepříjemný pocit těžkých nohou doprovázený napjatou kůží na břiše či rukou, jejichž objem jako by se zdvojnásobil? Za vším v tomhle případě nehledej ženu, ale vodu. Chcete-li podpořit své tělo, aby s ní správně hospodařilo, inspirujte se našimi tipy a užijte si jarní dny s pocitem svěžesti a lehkosti bez zbytečně zadržované vody.

Vylaďte pitný režim…

Pravidelný a dostatečný příjem tekutin je zcela zásadní. Základem pitného režimu by měla být čistá voda doplněná o minerálky, a to zvlášť u sportovců nebo lidí, kteří se hodně potí a přicházejí tak o větší množství vitamínů a minerálů. Chcete-li svůj organismus ochladit a pocení tak alespoň částečně držet na uzdě, nesahejte po příliš studeném drinku. Pro zachování stabilní teploty těla je ideální nápoj vychlazený přibližně na 16 °C. Čaje a teplé nápoje je i v jarních a letních dnech lepší konzumovat v teplotě blížící se naší tělesné, tedy kolem 37 °C.

… i jídelníček

Prvkem, který může souviset se zadržováním vody ve tkáních mimo buňky, je sodík. Pro naše tělo je však nepostradatelný, a tak není cílem ho vynechat, ale konzumovat „s mírou“. Jeho významným zdrojem je kuchyňská sůl, která je častým konzervantem. Vyšší obsah sodíku tak mohou mít i potraviny, u kterých byste to nečekali, například sterilovaná zelenina.

Bojujete-li s pocením, zkuste se vyhnout tzv. zahřívacímu koření, k němuž patří čili papričky, zázvor nebo skořice. Pozor dejte i na aromatické potraviny, například cibuli. Ta sice neovlivňuje množství potu, může se však postarat o jeho nepříjemný odér.

Vsaďte na bylinky

Ke správnému vylučování vody z organismu přispívají i některé bylinky. Patří k nim například kopřiva dvoudomá, která podporuje normální činnost ledvin a celkové osvěžení těla, nebo jalovec obecný mající příznivý vliv i na přirozenou obranyschopnost organismu a na normální trávení. Skvělá je také nať petržele zahradní nebo bříza bílá, která přispívá k normální funkci močových cest a vylučování přebytečné vody.

V boji s potem vyzkoušejte zelený čaj, jemuž jsou připisovány mírně ochlazující účinky. Hodí se k popíjení během celého dne. Pokud se potíte bez ohledu na okolní teplotu – třeba v souvislosti se stresem, zkuste si připravit čaj ze šalvěje lékařské, která je díky svým účinkům jako stvořená i pro ženy v období menopauzy. Naopak těhotným a kojícím ženám ji doporučit nelze.

Náš tip:

Kvalitní doplňky stravy založené na působení bylin nabízí česká značka Liftea. Věrna svému sloganu „Když příroda pomáhá“ přináší kombinace přírodních látek, které se ve svém účinku doplňují a podporují. Extrakt z plodů jalovce, nati kopřivy a petržele a listů břízy bílé obsažený v doplňku stravy s výstižným názvem Liftea Bylinky na odvodnění forte tak silou čtyř bylin podporuje správné hospodaření s vodou a vylučování zbytečně zadržovaných tekutin.

K udržení normální míry pocení pomáhá už zmíněná šalvěj lékařská. Tato vcelku nenápadná bylinka zároveň blahodárně působí na hormonální rovnováhu a komfort žen v období menopauzy. Spolu s výtažkem z yzopu, který má blahodárný vliv na správnou funkci dýchacího systému nebo stav kostí a kloubů si ji můžete pořídit v doplňku stravy Liftea Šalvěj + yzop. Podrobnější informace o těchto i dalších přípravcích značky Liftea a v nich obsažených bylinách najdete na www.zdravi-liftea.cz.

Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.

1385