Úvod
Magazín
Trápí vás klouby? Dodejte jim potřebnou výživu

Trápí vás klouby? Dodejte jim potřebnou výživu

Na péči o klouby se často zapomíná – až do chvíle, kdy začnou bolet. Přestože si mnoho lidí myslí, že bolavé klouby zkrátka patří ke stárnutí či vyšší námaze a že s tím nejde nic moc dělat, není to tak úplně pravda. Pokud svému tělu dopřejete tu správnou výživu, bolavé klouby už vás tolik trápit nebudou. K bolesti kloubů často dochází při úbytku chrupavky, jejíž funkcí je tlumit zátěž a snižovat tření kloubní hlavice v kloubní jamce. Pokud chrupavka ubyde, kosti se o sebe začnou třít, což ve většině případů způsobuje bolest. Pro zdraví chrupavek je velmi důležitý jak pravidelný pohyb, například plavání, chůze nebo jízda na kole, tak dostatečná výživa.

Doplňte si kolagen
Základním prvkem našich tkání – kůže, šlach, kostí i kloubů, je kolagen, který jim zajišťuje především pevnou, pružnou a správnou strukturu. Už po třicátém roku života se však hladina kolagenu v našem těle výrazně snižuje. Věděli jste, že kolagen tvoří až 10 % hmotnosti našeho těla a existuje více než 20 různých typů kolagenu? Až 90 % kolagenu v lidském těle tvoří typ I, který se vyskytuje právě v kůži a kostech, udržuje naši pleť zdravou a bez vrásek. Typ II se nachází především v chrupavkách a zajišťuje nám tak bezbolestný pohyb, typ III vytváří strukturu orgánů, tepen a svalů.

Tvorbu kolagenu v těle můžete podpořit dostatečným příjmem vitaminu C, který má na jeho produkci vliv. Mnohem účinnější metodou je však doplnění samotného kolagenu ve formě doplňků stravy. Vhodnými pomocníky jsou zde například produkty Colafit nebo Cemio Kamzík. Ty totiž obsahují nejen čistý kolagen, ale také vitamin C. Navíc přispívají nejen ke správné funkci chrupavek, kostí a zubů, ale také dásní a kůže.

Dopřejte svým kloubům maximální péči
Součástí zdravých chrupavek je kromě kolagenu také glukosamin a chondroitin. Glukosamin je tělu přirozená látka, která slouží právě jako výživa chrupavek. Jako léčivý přípravek je glukosamin dokonce uznávaný pro léčbu osteoartrózy. Chondroitin je glukosaminu velmi podobný – jeho funkcí je dodávat chrupavkám potřebnou elasticitu.

Kolagen, vitamin C, glukosamin i chondroitin najdete v prémiových komplexních kloubních výživách. Ty nejlepší jsou navíc lehce vstřebatelné a doplněné o další účinné látky – například ChondroFit Komplex 9, Proenzi Intensive nebo GS Condro Diamant obsahují také kurkumin, extrakt z vrby bílé, kaštanu koňského nebo boswellie, mangan či kyselinu hyaluronovou. Takové složení má na zdraví kloubů zázračné účinky – nečekejte však, že přijdou okamžitě. U kloubních výživ tohoto typu účinky přicházejí zhruba po dvou měsících pravidelného užívání.

Důležité je začít včas
Přestože se vás bolesti kloubů netýkají, neznamená to, že se o ně nemusíte starat. Preventivní péče se vám mnohonásobně vyplatí a tělo vám za ni v budoucnu poděkuje. Kolagen má navíc spoustu dalších pozitivních účinků, které oceníte už dnes: zvyšuje pružnost pokožky, čímž snižuje tvorbu celulitidy a zpomaluje stárnutí, dále snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje kondici střev a přispívá k detoxikaci organismu.

1333