Úvod
Magazín
Zinek očima medicíny: kdy může pomoci?

Zinek očima medicíny: kdy může pomoci?

Zinek známe především jako minerál, který podporuje imunitu a uplatňuje se jako pomocný prostředek při léčbě infekčních onemocnění, nemocí z nachlazení a při nedostatečném hojení ran.

Tělo si jej nevytváří ani neukládá, proto jsme odkázáni na jeho příjem stravou. Je koncentrován ve svalech, ledvinách, slinivce, očích a prostatě. Předpokládá se, že přibližně 30 % evropské populace vykazuje nedostatečný příjem zinku.

Jeho role v organismu je skutečně velmi komplexní, a proto se může se uplatnit jako pomocný prostředek při léčbě řady onemocnění a řešení různých potíží. Je důležitý pro imunitu, chrání před nachlazením, chřipkou, zánětem spojivek, infekcemi. Urychluje hojení aft a bolesti v krku. Posiluje účinky léčby revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, lupusu, únavového syndromu, AIDS, dysfunkce štítné žlázy. Uplatňuje se při tvorbě hormonů, je nezbytnou součástí struktury molekuly inzulínu. Pomáhá při léčení mužské i ženské neplodnosti, hojně je zastoupen ve spermatu. Stimuluje hojení ran a kůže, příznivě působí při akné, popáleninách, ekzému a lupénce. Udržuje zdravé vlasy a nehty. Zpomaluje ztrátu zraku při věkem podmíněné makulární degeneraci. Může být prospěšný pro zlepšení osteoporózy, hemoroidů, vředů tlustého střeva. Může se také spolupodílet na redukci hučení v uších (tinnitus).

Jako jedna z nejlepších forem zinku se osvědčil zinek bis-glycinát. Prokázal nejlepší biodostupnost ve srovnání s jinými formami zinku, jako jsou oxid, pikolinát či glukonát.

4767