Úvod
Magazín
NOVÉ TRENDY - CHELÁTY

NOVÉ TRENDY - CHELÁTY

HOŘČÍK A ŽELEZO VE FORMĚ CHELÁTU MAJÍ MNOHO VÝHOD! Poslední dobou se u odborníků i spotřebitelů zvyšuje obliba chelátové formy hořčíku a železa – bisglycinátů, a to díky jejich vysoké biodostupnosti a účinnosti.

Co je to vlastně chelát – bisglycinát?

Zjednodušeně řečeno komplex iontu hořčíku (Mg 2+) nebo železa (Fe 2+) se dvěma molekulami tělu vlastními a běžné aminokyseliny glycinu ve formě glycinátu. Aminokyselina „obalí“ iont a vyváží jeho náboj, takže navenek jsou tyto komplexy elektroneutrální. To přináší celou řadu výhod:

  • železo a hořčík se snadno vstřebávají a vykazují vysokou biodostupnost,
  • nesoutěží s jinými ionty o vstup do těla,
  • přináší mnohem nižší riziko žaludečních a střevních potíží ve srovnání s klasickými formami železa a hořčíku,
  • nejsou deaktivovány některými složkami stravy – fytáty, oxaláty, taniny (luštěniny, obiloviny, červená řepa, mangold, špenát, rebarbora, černý čaj, kakao), fosfáty (kola, kebab, tavené sýry, instantní polévky), vlákninou (jablka, banány, pečivo atd.). V případě deaktivace se ionty naváží na tyto složky stravy a vyjdou z těla ven, aniž by se vstřebaly,
  • v těle se železo a hořčík uvolňují z chelátů postupně a prokazatelně se dostanou do tkání, kde je jich potřeba.

Pokud jde o hořčík, studie* prokázala, že bisglycinát hořčíku dokázal snížit frekvenci i intenzitu křečí u těhotných žen o 50 %. Proto může být tato forma perorálního hořčíku možností léčby pro ženy, které trpí křečemi nohou způsobenými těhotenstvím (jedná se až o 45 % žen v posledním trimestru). Bisglycinát hořčíku je také velmi oblíben při nespavosti, protože se efektivně podílí na uvolnění spánkového hormonu melatoninu. Jinak působí obdobně jako jiné formy hořčíku.

Železo ve formě chelátu bisglycinátu, ve světě známé také pod názvem Gentle Iron, je ve vyspělých zemích velmi populární a ověřené na miliónech spotřebitelů. Je to forma železa velmi dobře tolerovaná, šetrná k žaludku, nepůsobí zácpu a má výbornou vstřebatelnost a biodostupnost. Ve studiích** je ověřena na dětech i těhotných ženách a nejenže doplní efektivně železo do těla, ale také, na rozdíl od některých jiných forem, dovede zvýšit i zásoby železa v těle ve formě ferritinu a stačí ho méně k dosažení stejného efektu.

*Supakatisant C & Phupong V (2012). Oral magnesium for relief in pregnancy-induced leg cramps: a randomised controlled trial. Maternal & Child Nutrition. Volume 11, Issue, Pages 139–145

**https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24152889/ ,https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29366419/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11688081/,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4107593/

3290