Úvod
Magazín
Terapie akné v dospělosti

Terapie akné v dospělosti

Akné patří mezi častá dermatologická onemocnění. Znepříjemňuje život mnohým pacientům, a to i v dospělosti. Kromě vizuální stránky postihuje i stránku psychickou. Co je jeho příčinou a jak zmírnit příznaky?

Příčina vzniku akné

Mazové žlázy (Glandulae sebaceae) produkují polotekutý film, tzv. kožní maz. Kožní maz má protektivní účinek – to znamená, že chrání naši pokožku před vysycháním a udržuje ji impregnovanou.

Samotné akné vzniká v důsledku zvýšené produkce mazových žláz, stagnace mazu a snížené schopnosti odvádět maz na povrch vlasového folikulu. Toto prostředí často kolonizují různé druhy bakterií (př. Propiobacterium acnes), jejichž přítomnost vede ke vzniku zánětlivého procesu.

Akné je multifaktoriální onemocnění. Na jeho vzniku se podílí několik faktorů, jako je genetika, hormonální dysbalance, stres, UV záření, folikulární hyperkeratóza a mnohé další.

Lokalizace

Akné můžeme zpravidla pozorovat v oblastech s vyšším výskytem mazových žláz, jako jsou ramena, obličej, záda či hrudník. U dospělých pacientů převažuje výskyt především v oblasti tváře a horní části těla.

Prevence vzniku akné

Nejdůležitějším způsobem prevence je péče o pleť. Ta zahrnuje dvojfázové čištění pleti:

1.      Jako první použijeme kosmetiku na olejové bázi, případně v podobě emulze. Následně pleť dočistíme za pomoci gelu nebo micelární vody.

2.      Alespoň dvakrát týdně používáme peelingové přípravky s obsahem AHA a BHA kyselin.

 

Do akné nezasahujeme mechanicky. Na domácí péči o aknózní pleť používáme ultrazvukovou špachtli, případně se svěříme do rukou zkušené kosmetičky.

Pleť umýváme vlažnou vodou a sušíme ručníkem. Je důležité pamatovat na to, abychom na tvář a tělo používali ručníky zvlášť (tzn. jeden na tvář a jiný na tělo).

Vhodné je také vyhnout se konzumaci alkoholu, kouření, stresu apod.

Terapie

Terapie akné je zvolena na základě klinického obrazu pacienta. Z časového hlediska se jedná o dlouhodobou terapii, přičemž výsledky vidíme postupně. Důležitá je trpělivost a spolupráce s dermatologem.

Na lehké a středně těžké projevy akné se používá lokální terapie, zatímco na těžší projevy je volená systémová léčba v kombinaci s lokální.

Systémová léčba akné

V rámci systémové terapie převládají 3 skupiny léčivých přípravků:

a)      Antibiotika (Tetracykliny, Makrolidy, Linkosamidy) – mají antibakteriální účinek.

Eliminují bakterie, a tím i zánětlivé procesy vznikající jejich činností. Nevýhodou je vznik bakteriální rezistence a značné nežádoucí účinky (např. významná fotosenzitivita po Tetracyklinech a jiné).

b)     Retinoidy (deriváty A-retinolu) – nejvíce používaný v terapii je Isotretinoin, který normalizuje diferenciaci kožních buněk.

Má protizánětlivý efekt a redukuje tvorbu kožního mazu. Mezi nejzávažnější nežádoucí účinky retinoidů patří teratogenita (platí i pro topické formy) a zvýšená citlivost kůže na slunce.

c)      Kombinovaná hormonální terapie (kombinace ženských pohlavních hormonů a progestinu) – tato léčba je nasazována pouze u žen.

Výběr je individuální podle potřeby pacientky. Ze skupiny gestagenů se používají léčivé látky s antiandrogenní aktivitou (Cyproteron acetát, Dienogest, Drospirenon, Chlormadinon acetát).

Lokální léčba akné

V rámci lokální terapie se používají tekuté a polotuhé lékové formy s obsahem léčivých látek, ke kterým patří:

a)     Retinoidy (Tretinoin, Adapalen)

b)     Benzoylperoxid (Akneroxid®) – má mírný keratolytický účinek, působí antibakteriálně a redukuje kožní maz, nevzniká na něj bakteriální rezistence, je však nutné dát pozor na odbarvení oblečení

c)      Kyselina azelaová (Skinoren® krém) – působí antimikrobiálně, normalizuje folikulární hyperkeratózu

d)     Tea tree oil – má antibakteriální a antimykotický účinek

e)      Zinek – má protizánětlivý účinek (Zinek Wallmark 15 mg)

f)       Magistraliter přípravky s obsahem síry, kyseliny acetylsalicylové, antibiotik…

 

Zdroje

https://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2016/04/06.pdf

http://www.remedia.cz/Clanky/Farmakoterapie/Terapie-acne-vulgaris/6-L-xr.magarticle.aspx

https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2009/01/04.pdf

PharmDr. Patrícia Čečková

2543