Úvod
Magazín
Stříbro jako pomocník při hojení ran

Stříbro jako pomocník při hojení ran

Antimikrobiální účinky stříbra objevili naši předci již ve starém Řecku a Římě a v novodobé medicíně a farmacii se opět dostává na přední příčky. Stříbro se tak stává žádanou přísadou v produktech určených pro hojení ran, a to jak u dlouhodobých ran, tak i při akutních malých zraněních – odřeninách, řezných ranách nebo popáleninách.

Stříbro je velice účinné na velké spektrum bakterií a často i plísňových kmenů. Mechanismus jeho účinku na nejčastější původce infekce (bakterie stafylococcus aureus, e. coli, pseudomonády, kvasinky atd.) byl podrobně popsaný a pozorovaný hned několika způsoby:

  • Vždy vede k úhynu bakteriální buňky nebo alespoň zabránění jejímu množení a následně uhynutí. Přitom nepoškozuje okolní, tělu vlastní buňky.
  • Důležité je, aby stříbro ve chvíli aplikace bylo v aktivní / ionizované formě, která se účinně váže na buněčnou stěnu bakteriální nebo mykotické buňky.

Tyto schopnosti by mohly být východiskem při nadměrném užívání a následné rezistenci antibiotik.

Stříbro na odřeniny a chronické rány

Na běžná malá zranění by v lékárničkách neměl chybět sprej s obsahem ionizovaného stříbra, např. Alfasilver, který zároveň obsahuje jemný zeolitový prášek, který se váže na mokré plochy rány (krev, výpotek nebo hnis). Ve struktuře zeolitu jsou navázané stříbrné ionty a zároveň částečně zastavuje krvácení. Prášek ránu zakryje, přilne k ní a stříbrné ionty tak mohou trvale působit v ráně při hojení. Také pak není potřeba na běžné povrchové rány dávat náplast nebo obvaz, to je praktické v místech kloubů nebo namáhaných ploch, kdy se často náplast ani aplikovat nedá.

Přípravky a materiály se stříbrem se používají také při léčbě chronických ran, jako jsou bércové vředy, diabetické defekty, ischemické léze nebo proleženiny. Tyto rány jsou velmi náchylné k zanesení infekce, která jejich léčbu dále komplikuje. Přípravky se stříbrem tak najdou uplatnění nejen při léčbě již infikované rány, ale také jako prevence u vznikajících ran.

2119