Úvod
Magazín
Vitamíny a minerály pro oči

Vitamíny a minerály pro oči

Většina z nás si jen stěží dokáže představit, jak by se náš život změnil, kdybychom neviděli. Představme si jen na chvíli, že vidíme pouze tmu – po celé dny i noci, týdny, měsíce… Bez možnosti vnímat krásnou krajinu, naše blízké a veškerý život kolem nás. Zrak, jímž přijímáme 80 % podnětů z okolí, bereme jako samozřejmost a spoléháme na něj. Proto obvykle neseme velmi těžce, když se nám zhoršuje.

Současná moderní medicína dovede vyřešit řadu očních chorob – příkladem je šedý zákal, velmi častá choroba, jejíž příčinou je zakalení čočky v důsledku poškození její struktury. Čočku lze nahradit a vyměnit.  Stejně tak u zeleného zákalu (glaukom), kdy např. snížením nitroočního tlaku nebo operací můžeme předejít poškození zrakového nervu. Na druhé straně, v případě diabetické retinopatie (poškození sítnice v důsledku dlouhodobého působení diabetu) nebo věkem podmíněné makulární degenerace (odumírání buněk v sítnici) máme jen omezené možnosti. Poškození očí v důsledku diabetu i věkem podmíněná makulární degenerace jsou přitom stále na vzestupu a bývají častou příčinou slepoty.

Na základě celé řady vědeckých poznatků může mít šedý zákal, diabetická retinopatie a makulární degenerace společnou příčinu, tzv. volné radikály. Jsou to reaktivní atomy a molekuly, které poškozují oční struktury a buňky sítnice. Můžeme si je představit jako jehličky, které bodají do čočky nebo do buněk sítnice a narušují jejich strukturu a funkci. Jsou jich tisíce, ba milióny, a naše tělo je likviduje zejména pomocí látek zvaných antioxidanty a zapojením imunitního systému.

Volné radikály přitom vznikají vlivem faktorů, které můžeme částečně ovlivnit, a tím také předcházet poškození očí. Zdrojem nebezpečných volných radikálů bývá záření. Chraňme si tedy oči před nadbytečnou expozicí intenzivním sluncem, ale i modrým světlem z počítačů, televizí atd. Mezi další zdroje volných radikálů patří stres, cukrovka, vysoký tlak, vysoký příjem tuků, zvýšený cholesterol, obezita, kouření a alkohol. To vše můžeme vlastní vůlí a důsledností v léčbě ovlivnit. Na druhé straně však neovlivníme jiné faktory, jako je náš věk či genetické vlivy.

Významnou pomocí, jak předcházet šedému zákalu, makulární degeneraci a diabetické retinopatii, je naše strava – bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, které hrají významnou roli při ochraně očních struktur nebo se účastní metabolických reakcí souvisejících se správnou funkcí očí. Je to strava bohatá především na lutein, zeaxanthin, vitamíny A, C, E, zinek a selen.

Z antioxidačních přírodních látek, přirozeně přítomných přímo v sítnici, je nejvýznamnější lutein – přírodní látka, která chrání buňky sítnice před nebezpečným modrým světlem. Společně se zinkem má prokázaný účinek při předcházení a oddálení makulární degenerace, která může vést ke slepotě. Lutein se přirozeně se vyskytuje ve větším množství v kapustě, špenátu, kadeřávku, hořčici, tuřínu, řeřiše či pampelišce. Jeho přírodním zdrojem je také aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta), zahrádkářům velmi dobře známý jako afrikán.

Lutein, zeaxanthin a důležité látky ze skupiny vitamínů a minerálů je výhodné pravidelně doplňovat zvláště u starších osob, v případě profesí s vyššími nároky na zatížení očí, jako je např. práce s počítačem, či osob s genetickou inklinací k očním chorobám. Dále diabetikům, obézním, kuřákům a všem, kteří trpí stresem, nevyhýbají se alkoholu a mají nepravidelné, nevyvážené či jednostranné stravování.

V Mojí lékárně naleznete široký výběr specializovaných přípravků pro oči a personál vám ochotně poradí, který produkt je vhodný právě pro vás.

RNDr. Vladimír Voda, Ph.D.

1327