Zácpa ve stáří

23.5.2019

Zácpa postihuje až třetinu seniorské populace. Častěji jí trpí ženy. Může představovat přechodnou záležitost, ale může být také manifestací závažného onemocnění.

Zácpa ve stáříU seniorů se setkáváme nejčastěji s chronickou funkční zácpou trvající řadu let. Zhoršuje ji nedostatek pohybu, nedostatečný příjem vlákniny a tekutin, vliv užívaných léků i na věku závislé změny trávicí trubice a jejího nervového zásobení. Zácpa přivádí pacienty k praktickému lékaři, ale i na ambulance interních oddělení či oddělení urgentního příjmu nemocnic v kteroukoli denní i noční hodinu. Pacienti přicházejí s projevy nechutenství, nevolností, imitací náhlé příhody břišní i se změnami psychického stavu. Zácpa způsobuje celkový diskomfort, zhoršuje kvalitu života a sociální aktivity. Jen zlomek osob trpících zácpou však vyhledá odbornou pomoc. Velká část postižených se stydí jít s tímto problémem k lékaři a raději se léčí sama. Při chronických potížích stejně jako při nově vzniklých poruchách vyprazdňování v seniorském věku je však třeba vyloučit závažné onemocnění zažívacího traktu, zejména onkologické. Na místě je tedy návštěva lékaře, který provede potřebná vyšetření s cílem zjištění příčiny potíží a doporučí adekvátní léčebné postupy.

Co je zácpa a proč vzniká?

Chronická funkční zácpa často obtěžuje pacienty i mnoho let. Může být způsobena chorobným stavem nebo léčbou. Také mnoho léků může způsobit zácpu.

Zácpu lze definovat jako méně než tři stolice za týden, obtížné vyprazdňování tuhé stolice či neúplné, nedostatečné spontánní vyprázdnění. Řada pacientů se nevyprázdní bez užití projímadla. Někdy je vyprazdňování tak obtížné, že vyžaduje manuální vybavení. Při diagnostice zácpy je vždy nutné brát v úvahu rozdílné subjektivní vnímání kvality vyprazdňování, ať již pacientem, pečovatelem, nebo ošetřujícím personálem. Pasáž zažívacím traktem ovlivňuje řada faktorů: skladba a kvalita stravy, fyzická aktivita, množství tekutin, funkce trávicí trubice apod. Mezi potraviny způsobující zácpu patří kakao, čokoláda, silný čaj, bílé pečivo nebo rýže. Naopak proti ní působí zelenina, ovoce (švestky, meruňky, třešně, hrušky, jablka), celozrnné pečivo, luštěniny, zakysané mléčné výrobky, některé minerálky, ořechy či olejová semena (lněná, slunečnicová).

celý článek zde


 

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!