V dnešní moderní době se dostávají stále více do popředí alternativní výživové směry. Jedním z nich je také veganství, které získává stále větší popularitu téměř po celém světě. Co však veganská strava vůbec obnáší? A je našemu zdraví prospěšná?
Toho, že je dnes veganství stále na vzestupu, si zkrátka nelze nevšimnout. V supermarketech jsou veganským potravinám věnovány samostatné regály, některé restaurace začaly pokrmy vhodné pro vegany vyznačovat ve svých jídelních lístcích a veganskou restauraci dnes najdete snad téměř v každém větším městě. Co však všudypřítomné slovo veganství vlastně vůbec znamená?
Nejde jen o druh stravy, ale také životní styl a filozofii, která spočívá v odmítání užívat zvířata k lidskému užitku. To se v životě veganů projevuje nejen vyloučením živočišné stravy, ale také například oblečením, na jehož výrobu byla použita kůže, nebo produktů, které byly testovány na zvířatech.
Ze všech požadavků veganství však stále zůstává nejdiskutovanější otázkou stravování. Zastánci tohoto životního stylu totiž ze svého jídelníčku kromě masa vyřazují také vejce, mléko, jogurty, med a další živočišné produkty. Z tohoto důvodu je za hlavní negativum veganské stravy často uváděn nedostatečný příjem bílkovin.