S novým rokem zdravě

26.1.2020

Jako každoročně, i nyní se mnozí z nás chystají plnit novoroční předsevzetí. Ta se většinou týkají péče o vlastní zdraví a krásu, vztahů s nejbližšími, zaměstnanci nebo vzdělání. Průzkumy potvrzují, že mnoho z nás touží po zdraví nebo ideální postavě. Lze toho dosáhnout změnou stravy nebo nás čekají hodiny posilovně? Asi je nutné zapojit obojí, ale přece jenom pro ty, kterým je sportování cizí nebo na něj nemají dostatek času a elánu, je vhodné upravit aspoň svůj jídelníček. I když člověk nedosáhne v hubnutí nějakých závratných výsledků, jde hlavně o to, abychom udělali něco pro své zdraví.

Při snaze zhubnout děláme velké množství chyb. Úplně největší chybou je, když si naordinujeme dietu, při které budeme hladovět. Například se rozhodneme jíst týden jenom jablka, nevečeřet nebo jíst nezdravě jako doposud, ale výrazně méně. Sice pár kilo zhubneme, ale trvalého efektu nedosáhneme. Po čase, až nás tento způsob hladovění přestane bavit, jsou shozená kila zpět. K naší vysněné hmotnosti se proto musíme vždy tzv. správně projíst.

Je důležité nedávat si nerozumná předsevzetí typu „nebudu jíst po 17. hodině“, „nebudu jíst sladké nebo tuky“. Je mnoho diet a mnoho doporučení. Navíc na každého platí trochu jiný způsob a režim stravování. Je to nejen otázka pohlaví, ale také věku, práce nebo aktivit. Každý má trochu jiné spalování. Co je nutné dodržovat, je pravidelný režim se třemi většími jídly a dvěma svačinkami, přičemž poslední jídlo je nutné sníst tři hodiny před spaním.

S novým rokem zdravě

Jak by měla vypadat ideální svačinka?

Měla by obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků, jako jsou komplexní sacharidy, bílkoviny, tělu prospěšné tuky, vitaminy, minerální látky a vláknina. Přinášíme vám pár tipů, jak si takovou zdravou, dietní a chutnou svačinku připravit.
Dopolední svačinka by měla tvořit 15 % denního příjmu energie. Jejím základem může být celozrnné pečivo, které je bohaté na sacharidy a vlákninu. Naopak bílé pečivo obsahuje málo živin a vlákniny a nasytí vás jen na krátkou dobu. Dalším zdrojem vlákniny je také ovoce a zelenina. Pokud jste masoví, salám a paštiky nahraďte kvalitní šunkou s podílem masa přesahujícím 90 %.
Odpolední svačina by měla tvořit 10 % denního energetického příjmu a měla by pokrýt veškeré odpolední aktivity. Proto jsou vhodnější potraviny, které mají nižší glykemický index a nejsou energeticky náročné. Pocit sytosti z nich pak vydrží déle a organismus nebude mít problém s přebytkem energie při větším objemu jídla. Vynechat bychom měli sušenky nebo čokoládové tyčinky, které sice energii dobijí rychle, ale krátkodobě. Navíc se jedná o jednoduché cukry, které rychle zvedají hladinu krevního cukru. Ale jak rychle ji zvednou, tak rychle ji nechají i klesnout, následkem čehož máme hlad a chuť na další sladké.

 

ČÍST CELÝ ČLÁNEK


 

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!