Obilninové vločky jako součást naší snídaně

15.10.2018

Obilninové vločky jako součást naší snídaněSnídaňové cereálie na snídani ano, či ne?

V posledních letech roste obliba snídaňových cereálií, která souvisí se silnou mediální podporou a širokou nabídkou v obchodech s potravinami. Díky jejich poměrně vysoké energetické hodnotě, technologickému zpracování i doplnění jinými potravinářskými surovinami mohou přispívat k nadváze či obezitě a jejich pozitivní přínos pro naše tělo může být značně problematický. Řada výrobků chuťově vyhovuje běžnému spotřebiteli, a proto je docela přirozená jejich nadměrná konzumace, která neodpovídá doporučení výrobce.

Pozor na složení – kontrolujte, co vlastně kupujete!

Snídaňové cereálie se průmyslově vyrábějí různým způsobem a jejich skutečný obsah může být velmi rozmanitý. Mohou obsahovat zapékané müsli, extrudované obilniny různých tvarů (kuličky polštářky, lupínky…) i instantní obilninové částice, které vznikají buď extruzí, nebo sušením vodné suspenze. Běžně též obsahují obilninové vločky. Do těchto směsí může být dále přidáván škrob, cukr, mléčná bílkovina, sušené ovoce nebo třeba čokoládové kousky. Některé výrobky jsou tedy spíše pamlskem, obsahují přidané sacharidy a mohou přispívat k nevhodnému složení celodenního jídelníčku.

celý článek zde


 

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!