"Jez špenát, je v něm železo!" Takovéto dobře míněné rady slýchával nejspíš každý z nás snad ještě dříve, než jsme se naučili správně si zavázat tkaničky. Bohužel nám v tomto naše babičky a maminky neříkaly pravdu, byť nevědomky! Železa je ve špenátu až desetkrát méně, než se původně předpokládalo a navíc se z něho vstřebává poměrně nesnadno. Slavný Pepek námořník byl tedy ke svým heroickým výkonům povzbuzován nikoliv konzervou napěchovanou zelenou pochutinou, nýbrž mnohem spíše láskou ke své vyvolené...
Výraz "železný muž" napovídá mnohé o síle, kterou daný jedinec oplývá. Přirozeně za to nemůže pouze železo, ale poctivý trénink a optimálně vyladěná strava. Ovšem bez železa by to přece jenom nešlo. Vůbec náš život by bez něho nebyl možný! Bez železa by totiž nemohly červené krvinky přenášet kyslík vázaný na krevní barvivo zvané hemoglobin, nefungovaly by nám svaly, ustávaly významné enzymatické reakce látkové přeměny. Nedostatek železa je nejčastěji spojován s chudokrevností (anemie), ovšem příznaků je jistě mnohem více.
Poptávka po železe je přirozeně vyšší v období růstu a významně se zvyšuje též během těhotenství, šestinedělí a kojení. S nedostatkem železa se však setkáváme též u opakovaných či výrazných krevních ztrát (krvácení, poruchy menstruačního cyklu apod.), onemocnění postihující trávicí ústrojí a samozřejmě při nedostatečném příjmu železa v potravě (nejvíce železa se přirozeně nachází v mase a vnitřnostech!). Ať už je příčina nedostatku jakákoliv, je nezbytná náprava – není-li postačující odpovídající úprava jídelníčku, ke slovu přichází tzv. suplementace. Až donedávna jsme měli k dispozici pouze přípravky s tzv. nehemovým železem, nově se železem hemovým, tj. takovým, jaké se přirozeně nachází v našich svalech nebo krvi.