Interview s Margit Slimákovou

10.12.2019

Margit Slimáková:
Zájem o kvalitní stravu u nás roste.

Margit Slimáková je jednou z největších českých specialistů na zdravotní prevenci a výživu. Pracovala v Německu, Číně, ve Francii a v USA, vede školení o správné stravě Jídlověda a v minulém roce napsala bestseller Velmi osobní kniha o zdraví. Neustále publikuje, přednáší, vede vlastní blog i videoblog s názvem Margit.TV. Našemu magazínu prozradila, proč neuznává dlouhodobý půst a diety, a jak se dají i vánoční svátky prožít zdravě a v pohodě.

Interview s Margit SlimákovouPaní doktorko, jak podle vás vypadá ideální denní jídelníček?
Ideální jídelníček je ze skutečných potravin a jídel z nich. Z potravin to znamená potraviny základní a potraviny minimálně průmyslově zpracované, nejlépe lokální a sezónní, když to jde, i v té nejvyšší, tedy bio kvalitě. Při takovéto stravě nejsou třeba žádná nepřirozená omezení jako třeba hlídání počtu kalorií anebo gramů jakékoliv živiny, nepotřebujete ani žádné speciální diety a dietní režimy. Někomu může vyhovovat jako zdroj bílkovin více maso, jinému fazole s oříšky, někomu syrová zelenina a jinému šetrně tepelně upravená, někdo z nás bude jíst 5x denně a někdo jen 2x nebo 3x denně, někdo hned, jak se probudí, potřebuje snídaní a někdo ji vynechává. Mnohem důležitější než poslouchat jakékoliv studie anebo doporučení módních časopisů a zájmových skupin je schopnost vnímat potřeby svého těla a respektovat je.

Někomu může vyhovovat jako zdroj bílkovin více maso, jinému fazole s oříškama, někomu syrová zelenina a jinému šetrně tepelně upravená...

Napsala jste skvělou publikaci s názvem Velmi osobní kniha o zdraví, která se nezabývá pouze jídlem, ale také péčí o sebe, svou rodinu a celkovým životním stylem. Myslíte si, že Češi si už na zdravější styl života a s tím spojené stravování, možná i díky Vaší knížce a školením, zvykají?
Jsem nadšená, že zájem o kvalitní stravu roste, všichni už chceme jíst to nejlepší, zajímáme se o původ potravin a čím dál běžněji upřednostňujeme lokální a sezónní produkty. Kvalitu, lokálnost a sezónnost zde roky doporučuji a moje kniha, kde kromě výživy vysvětluji téma zdraví z mnoha pohledů, od prostředí, ve kterém žijeme, přes naši práci až po zdravotní prevenci a terapii stravou, našla pár desítek tisíc čtenářů. Studenti, důchodci, lékaři i inženýři mi píší, jak jim doporučení z knihy prospívají, a to mě moc těší, ale i tak je kniha jen jedním z kamínků, které k zájmu o kvalitnější jídlo přispěly. Nejdůležitější podle mě je vždy vlastní zkušenost. Myslím, že zdravě se stravující se zkrátka cítí skvěle a člověk, který má zdravotní potíže, je takto nucen také zlepšovat svůj jídelníček.

CELÝ ROZHOVOR ZDE


 

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!