Cukr free aneb život bez cukru

10.3.2019

I když si řada z nás uvědomuje rizika spojená s nadměrnou konzumací cukru, stejně se nám chuť na sladké nedaří ovládnout. Snažíme se proto hledat nejrůznější alternativy, které by cukr v našem jídelníčku zastoupily. Jsou však tyto náhražky skutečně zdravější? A proč je cukr vůbec takovým strašákem?

Cukr free aneb život bez cukru

Nadměrná konzumace cukru přispívá ke vzniku obezity a cukrovky, zvyšuje riziko onemocnění srdce i cév, a je dokonce spojována s Alzheimerovou chorobou.

To, že s cukrem bychom to neměli přehánět, ví v dnešní době snad úplně každý. Nadměrná konzumace cukru totiž přispívá ke vzniku obezity a cukrovky, zvyšuje riziko onemocnění srdce i cév, a je dokonce spojována s Alzheimerovou chorobou. Největším problémem bílého cukru je jeho složení. Skládá se totiž výhradně z jednoduchých cukrů, tedy glukózy a fruktózy. Pokud si jej dopřejeme v nadměrném množství, naše tělo začne produkovat hormon inzulin. Dlouhodobě vyšší hladina inzulinu v krvi vede k inzulinové rezistenci, která přispívá ke vzniku všech těchto nemocí.

Jsou alternativy bílého cukru zdravější?

Kvůli rizikům spojených s nadměrným příjmem cukru proto řada z nás začala vyhledávat nejrůznější alternativy, kterými se snažíme bílý cukr nahradit. Jednou z těch nejčastějších je cukr třtinový. Ačkoliv je tento druh chuťově velmi podobný tomu bílému, liší se od sebe procesem výroby. Třtinový cukr není tolik čištěn a obsahuje díky tomu i část melasy, která vzniká při zpracování třtiny. Melasa je zdrojem vitaminů, minerálních látek a některých aminokyselin. Další alternativou používanou ke slazení je med. Také ten obsahuje minerální látky a další prospěšné mikroživiny, díky kterým je už po generace považován za prototyp zdravé potraviny.

celý článek zde


 

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!