Chybí nám ve stravě: omega-3 a hořčík!
4.9.2020CO MAJÍ SPOLEČNÉHO?
Málokteré přírodní látky, jež naše tělo využívá a nezbytně potřebuje, byly skutečně důkladně ověřeny v prevenci a léčbě. Bezesporu však mezi ně patří omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA) a hořčík (magnesium).

Ač jsou omega-3 organické látky a hořčík je minerál, mají mnoho společného:
Jsou pro nás naprosto nezbytné.
- Hořčík je součástí asi 300 enzymů zajišťujících metabolické reakce, zejména přeměnu energie. Je součástí kostí a zubů, je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy a koordinaci mezi svaly a nervy. Uvolňuje svalové napětí, působí proti křečím. Při stresu je jeho potřeba až dvacetinásobná!
- Omega-3 kyseliny EPA a DHA hrají zase významnou roli v metabolismu tuků, jsou důležité pro správnou funkci srdce a podporují paměť, zrak, psychiku. DHA je nepostradatelnou strukturální součástí nervové tkáně – mozku, míchy a periferních nervů.
Chybí nám v potravě.
- Obsah hořčíku v konzumované zelenině postupně klesá. Předpokládá se, že až 30 % naší populace trpí dlouhodobým nedostatkem hořčíku. Jeho potřeba vzrůstá při sportu, stresu, konzumaci alkoholu, nevyvážené stravě, překyselení, zánětech a řadě chronických nemocí.
- Co se týče omega-3: stále jíme velmi málo mořské ryby, jež jsou hlavním a nejvydatnějším zdrojem EPA a DHA. Rostlinné zdroje omega-3 jsou mnohem méně vydatné než rybí olej. Navíc konzumujeme příliš mnoho olejů či margarínů obsahujících především omega-6 mastné kyseliny. Tím si narušujeme poměr mezi omega-6 a omega-3 ve stravě, který by měl být optimálně v poměru 2 – 4 : 1. Běžně míváme tento poměr 15 – 30 : 1. Podporujeme tak zánětlivé reakce v těle a zhoršujeme situaci zejména pro zdraví srdce a cév.

Jsou doporučovány při civilizačních onemocněních a jejich prevenci.
ČÍST CELÝ ČLÁNEK