Kupuji potraviny bez lepku, dodržuji bezlepkovou dietu.
To jsou slova, která se stále častěji objevují mezi námi. Pro někoho je to životní nutnost, jiní to považují za přechod ke zdravému životnímu stylu.
První skupinou jsou lidé, kteří trpí nemocí zvanou celiakie. Jedná se o chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, které je způsobeno nesnášenlivostí lepku neboli glutenu. Gluten je směsí bílkovin a nachází se především v obilovinách, jako je pšenice, žito, oves nebo ječmen. Pro ty, kteří touto nemocí onemocní, je jedinou možnou léčbou celoživotní přísná bezlepková dieta, protože nemoc je, v rámci současné medicíny, nevyléčitelná a žádná zaručená léčba neexistuje. Pokud celiak přijme v potravě lepek, dojde u něho k podráždění sliznice a zánětu tenkého střeva. To se projeví většinou nechutenstvím, únavou, nadýmáním, průjmem, nevolností a značným úbytkem hmotnosti. Mnozí to neřeší a své obtíže připisují špatnému trávení nebo nemoci žaludku.
Odborná literatura uvádí, že intolerance lepku je v České republice diagnostikována přibližně 120 000 lidem. Ve skutečnosti, právě díky neuvědomění si skutečného důvodu obtíží, může být toto číslo mnohem vyšší. Tato nemoc se může projevit kdykoliv, v dětství i v dospělosti. Častým spouštěčem bývá zátěž pro organismus, například nemoc, dlouhodobý stres nebo těhotenství. Dodržovat bezlepkovou dietu se doporučuje také lidem, kteří mají různé projevy alergie na lepek. Druhou skupinou jsou lidé, kteří nejsou alergičtí na lepek ani netrpí celiakií, ale zakládají si na zdravém životním stylu a správném stravování a chtějí pro sebe a své zdraví udělat něco navíc.