Bezlepková dieta

11.5.2016

Léčba, nebo životní styl?

Zatímco dříve byla intolerance lepku brána jako cosi zvláštního, dnes už bezlepkovou dietu dodržuje kde kdo a ke všemu dobrovolně. Pekárny začaly nabízet pečivo bez lepku a známkou kvality se stalo označení gluten free. Jak to, že se pohled na lepek během poměrně krátkého období tak radikálně změnil?

Kde se vůbec vzal lepek?

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin, které jsou obsaženy v semenech některých obilovin, z nichž se vyrábí mouka. Gluten hraje významnou roli při pečení, těstu dodává potřebnou lepivost a pružnost. Nejvíce lepku obsahuje pšeničná mouka, z které je vyráběno 80 % pečiva na trhu. Zbylé obiloviny, jakými jsou například žito, oves nebo ječmen, nemají pro pekárenský průmysl zdaleka takový význam. Mouku lidé používají od pradávna, proč se tedy až dnes mluví o jejích negativních vlastnostech?

Bezlepková dietaPrvním viníkem je nadměrná konzumace výrobků s obsahem lepku. Možná máte pocit, že pokrmy z mouky nejíte tak často. Ale stačí si vzpomenout na misku cereálií k snídani, na těstovinový salát v poledne a také na kousek bábovky co vám kolegyně vnutila ke kávě. Večer jste unavení a připravit si chleba s máslem přeci zabere jen chvíli. Skutečně máte pocit, že pokrmy z mouky jíte jen výjimečně?

Druhým viníkem je proces, jakým se dnes mouka vyrábí. Snaha prodloužit trvanlivost pečiva přiměla výrobce k tomu, aby odstraňovali obal zrna i klíček. Zůstává tak jen škrobovitá hmota, která je pro naše tělo bezcenná. Za třetího původce negativních vlastností se považuje zejména genetická modifikace pšenice. Ta byla desítky let šlechtěna tak, aby se stala co nejodolnější a nejpřizpůsobivější. Prvotní úmysl nasytit co nejvíce lidí po celém světě se tak vymkl kontrole. Dnes už je lepek obsažen nejen ve většině pokrmů, ale také například v některých lécích nebo kosmetice.

celý článek zde


 

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!