Ryba na 3 způsoby

Ryba na 3 způsoby
 

Jistě víte, že konzumovat ryby je doporučeno dvakrát za týden. Ryby jsou totiž velmi zdravé –obsahují vitamíny A a D, vápník, bílkoviny a zejména velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou vysoce prospěšné pro srdce, cévy i mozek. Nemají však jen živinami nabité složení, ale také skvěle chutnají. Kromě kapra, bez kterého si jen těžko představíte české Vánoce, jsou u nás oblíbené i mořské druhy ryb: losos, tuňák, treska nebo sumeček africký.

Mnoho lidí se rybám ve svém jídelníčku bohužel vyhýbá, protože se obává, že je nebudou umět upravit. Tyhle obavy ale můžete hodit za hlavu – ryby můžete vařit, dusit, péct, smažit, grilovat i marinovat. Úprava ryb nevyžaduje ani speciální kulinářské dovednosti, ani hodiny v kuchyni. Příprava ryb má snad jen dvě pravidla: nikdy je neupravujte tepelně příliš dlouho a nevařte příliš zprudka. Aby se ryba při pečení na pánvi nerozpadla, můžete ji nechat vcelku, nebo na jednotlivých porcích nechte alespoň kůži.

Jak filetovat rybu

Kostí se zbavíte, pokud rybu dobře vyfiletujete ostrým tenkým nožem. Nejdříve uřízněte ocas a ploutve, poté udělejte dlouhé řezy po obou stranách páteře a nožem pak projeďte mělce po kostře od hlavy až k ocasu. Pinzetou pak případně vyberte zbylé kosti a nakonec odřežte ploutve. Zbytky po filetování, jako jsou vnitřnosti a hlava, použijte na vývar.

Jak dochutit rybu

K rybám se skvěle hodí bylinky, jako je tymián, oregano, fenykl, rozmarýn, petržel či kopr. Chuť snad každé ryby příjemně doplní pepř, zejména zelený nebo červený, a česnek. K dochucení sladkovodních ryb se skvěle hodí i kmín, na lososovité ryby pak muškátový oříšek.

Krémová rybí polévka

Suroviny: 4 filety ze pstruha, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule,  2 stroužky česneku, 1 PL rajčatového protlaku, 1,5 l rybího vývaru, šťáva z ½ citrónu, hrst čerstvého kopru, hrst hladkolisté petržele, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, olej.

Postup: Očištěnou a oloupanou mrkev a petržel nastrouhejte na jemno. Cibuli a česnek nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Pak k ní přidejte mrkev a petržel a dalších 5 minut restujte. Nakonec přidejte česnek, po minutce rajčatový protlak a po krátkém orestování zalejte vývarem, osolte a opepřete a vařte 10 minut pod pokličkou. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte smetanu, osolte a opepřete a ochuťte citrónovou šťávou. Filety osolte a opepřete a na pánvi s olejem na slabém plameni opekéjte kůží dolů do zlatova. Pak zakápněte citrónovou šťávou a stáhněte z plamene. Filety zalejte v hlubokém talíři polévkou a podávejte s nasekanými bylinkami.

Rybí karbanátky s hořčicí pečené v troubě

Suroviny: 300 g tepelně zpracované ryby (treska, kapr, losos nebo tuňák z konzervy), 100 g vařených brambor, 50 g papriky kapie, 1 vejce, 2 PL strouhanky, šťáva z 1 citronu, 1 KL koření na ryby, 1 KL hořčice, sůl, pepř, olej.

Postup: Rybu vidličkou natrhejte na kousky, nastrouhejte bramboru a nakrájejte na drobno papriku. Přidejte vejce, šťávu z citronu, strouhanku, koření, hořčici, sůl a pepř a vše smíchejte. Z připravené hmoty vytvořte 6 karbanátků, umístěte je na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a pečte v troubě přibližně 30 minut na 200 °C. Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami.

Marinovaný losos s koprovým dipem

Suroviny na lososa: 1500 g lososa, 2 citróny, 4 PL sójové omáčky, 4 PL medu, 4 PL hořčice, 1 KL soli.

Suroviny na dip: 4 PL majonézy, 4 PL bílého jogurtu, 2 PL medu, 1 hrst kopru, 1 hrst petrželky, 1 PL hořčice.

Postup: Vymačkejte šťávu z citrónů a smíchejte ji s medem, sójovou omáčkou, hořčicí a solí. Do směsi naložte nakrájeného lososa a nechte 2 hodiny odležet. Potom pečte v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem na 180 °C přibližně 15–20 minut. Během pečení připravte dip: v misce smíchejte majonézu, jogurt, kopr, petržel, med a hořčici. Podávejte s pečenými bramborami a čerstvou zeleninou.

Zdroje:

https://www.apetitonline.cz/menu/recepty-s-rybami-morskymi-plody

https://rybanatalir.cz/recepty/kremova-rybi-polevka

https://fresh.iprima.cz/recepty/rybi-karbanatky-s-horcici-pecene-v-troube

https://www.recepty.cz/recept/marinovany-losos-s-pecenym-bramborem-a-koprovym-dipem-166610

 

 

 

 

Odběr novinek

Přihlaste se k odběru novinek Moje lékárna:


Informace o zasílání novinek
S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!