154

Černý zázrak nejen proti vysokému cholesterolu

Všichni víme, že česnek je velmi zdravá zelenina, která má na naše zdraví blahodárný vliv. Slyšeli jste ale někdy o černém česneku? Tato v Evropě zatím ne příliš známá novinka toho „umí“ ještě mnohem více. Černý česnek je skutečně černý, ale nejedná se o žádný samostatný druh. Černý česnek je výsledkem fermentace obyčejného bílého kuchyňského česneku.

Celé paličky česneku se nechávají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60 °C po dobu 3–4 týdnů. Černou barvu způsobuje tzv. Maillardova reakce, při které vzniká celá řada látek, které dodávají výrobkům charakteristické zbarvení, chuť a vůni. Tato reakce je typická například pro pekařské výrobky. Stejně jako vzniká při pečení chleba jeho křupavá kůrka a nezaměnitelná vůně, vznikají při výrobě černého česneku aromatické sloučeniny dodávající mu jeho jedinečnou chuť. Během přípravy černého česneku se nepoužívají žádné další látky, jde o čistě biologický proces. Zjednodušeně jde o velice dlouhé a pomalé pečení. Z pohledu užívání má černý česnek oproti normálnímu česneku velikou výhodu, protože se fermentací eliminuje výrazná, ostrá, štiplavá chuť. Černý česnek má šťavnatou mazlavou konzistenci a spíše nasládlou chuť, která je velmi specifická. Na rozdíl od bílého česneku nedráždí žaludek a mohou jej tak užívat i lidé, kteří jsou na něj jinak velmi citliví.

Černý česnek je právem nazýván superpotravinou – obsahuje látky, které mají mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin včetně velmi známého allicinu (který patří k nejdůležitějším látkám, které jsou v česneku obsaženy) na více stabilní a pro tělo lépe vstřebatelné sloučeniny. Česnek dále obsahuje velmi významné a ve vodě rozpustné sirnaté sloučeniny jako je alicin, S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC), což jsou především velmi silné antioxidanty, které mají více než 98% bio-vstřebatelnost. Dále obsahuje některé v tucích rozpustné sirnaté sloučeniny, flavonoidy, fenol allixin a další látky, například důležité minerály jako hořčík, vápník, fosfor a selen. Nejdůležitějšími složkami v černém česneku jsou ale právě prvně zmiňované ve vodě rozpustné sulfáty.

Česnek černý

V průběhu procesu zrání dochází k přeměně některých nestabilních sloučenin na stabilnější a pro tělo snáze vstřebatelné. Výrazný je také rozdíl obsahu účinných látek v běžném a černém česneku. U některých látek je obsah i mnohonásobně vyšší – např. u vápníku až 15×, ale u jedné z nejvýznamnějších látek, S-allyl cysteinu, je koncentrace dokonce až 145× vyšší než u kuchyňského česneku.

Co se týče účinků na lidské zdraví, černý česnek je významný především pro srdce a krevní oběh a ke snížení „zlého“ sLDL cholesterolu. Dále pozitivně ovlivňuje trávení, podporuje ochranu jater, má antibiotické vlastnosti, snižuje riziko vzniku hypertenze, minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy, podporuje naši obranyschopnost a snižuje symptomy astmatu a alergie.

CHOLESTEROL

Riziko srdečního onemocnění stoupá úměrně s množstvím sLDL cholesterolu a triglyceridů, vysokým krevním tlakem a vysokými hladinami homocysteinu. Stroužek černého česneku podávaný denně po dobu 6 měsíců dokáže snížit celkový cholesterol o 5–7 %, snížit sLDL cholesterol, triglyceridy, zvýšit HDL cholesterol a zabránit zanášení cév. SAC funguje na podobném principu jako léky na bázi chemických statinů, které ale mají při dlouhodobém užívání celou řadu nepříjemných negativních účinků.

ANTIOXIDAČNÍ EFEKT

Volné radikály v převaze nad antioxidanty poškozují naši DNA, tělesné tuky a bílkoviny. Antioxidační aktivita sloučenin černého česneku vede mj. k vyšší produkci glutathionu, velmi silného známého antioxidantu. Díky tomu se optimalizuje hladina volných radikálů, se kterými si naše tělo dokáže poradit, aniž by byly poškozovány zdravé buňky.

PREVENCE RAKOVINY

Dle různých vědeckých studií je černý česnek prokazatelně účinný v rámci prevence i při samotném boji s rakovinou. Děje se tak díky vyšší produkci glutathionu, bránění karcinogenů navázat se na naši DNA a zvýšení odvodu toxinů z těla. Významnou roli pak sehrává již zmíněné SAMC a SAC, které dokáží potlačit růst prostatických rakovinových buněk o 80 % tím, že regulují množství testosteronu a snižují PSA, hlavní marker rakoviny prostaty. SAMC dokáže sám o sobě potlačit růst rakovinných buněk mléčné žlázy či tlustého střeva o 71 %, a dokonce dokáže způsobit apoptózu, což je vlastně naprogramovaná buněčná „sebevražda“ rakovinných buněk.

POSÍLENÍ IMUNITY

V rámci podpory naší obranyschopnosti jsou účinky černého česneku oproti běžnému česneku opravdu výrazně vyšší. Bylo například prokázáno, že u lidí, kteří jsou HIV pozitivní, nebo u nichž už propukl AIDS, dokázalo pravidelné užívání zvýšit aktivitu NK buněk až o 155 %. NK buňky jsou bílé krvinky, které jsou schopny identifikovat a zabít rakovinné a virem napadené buňky. Na světě zatím není žádný syntetický lék, který by měl na zvýšení aktivity NK buněk byť jen srovnatelný účinek. Největší antibakteriální či antimykotický efekt byl zaznamenán u Candida albicans a Helicobacter pylori, který je spojován se žaludečními vředy a rakovinou, což je významný objev, protože je známo, že až 84 % populace je na antibiotickou léčbu H. pylori rezistentní.


Aktuality v Mojí lékárně

14. 9. 2020

Měření stáří cév

26. 3. 2019

Demence a Alzheimerova choroba

Doporučujeme

Moje lékárna - Vitamin C...

Doplněk stravy Vitamin C patří k...

Moje lékárna - Sirup...

Má zklidňující efekt na skliznici úst, krku a...

Moje Lékárna Varilex...

  cévní systém  Diosmin 450mg +...

Moje lékárna Silymarin...

Doplněk stravy s náhradním sladidlem – rostlinný...

 

 

Odběr novinek

Přihlaste se k odběru novinek Moje lékárna:


Informace o zasílání novinek
S Vašimi osobními údaji pracujeme dle našich zásad zpracování osobních údajů.

Navíc ani korunu!

Moje stáří - Stáří je výsada, ne nemoc

Podívejte se na naši novou TV reklamu