Raw. Nebezpečný trend, nebo zdravá strava?

S alternativními způsoby stravování se v dnešní době doslova roztrhl pytel. Stále oblíbenější se stává také raw strava. Přečtěte si, co obnáší a jaké jsou její přednosti i nevýhody.

Raw strava

Hlavní myšlenkou této stravy je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava v sobě tak nenese žádné živiny a další prospěšné látky.

Raw food neboli syrová strava je založena na konzumaci tepelně neupravovaných potravin. Jídelníček vyznavačů raw stravy se proto skládá převážně z ovoce a zeleniny, ořechů, semínek, luštěnin, obilovin, mořských řas nebo kokosového mléka. Tito lidé se snaží eliminovat tepelnou úpravu jídla, při které by byly potraviny zahřáty více než na 45 °C. Hojně však používají nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavnění ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek nebo mixování.
Hlavní myšlenkou této stravy je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45 °C zničí a tepelně upravovaná strava v sobě tak nenese žádné živiny a další prospěšné látky.
 

Výhody a nevýhody raw stravy

Zajisté se shodneme na tom, že jíst třikrát denně teplou stravu zvládá v dnešní uspěchané době jen málokdo. Tepelně upraveným pokrmům však nelze upřít řadu pozitivních vlivů. Teplé jídlo bývá zpravidla lépe stravitelné a také nás zahřívá zevnitř. To většina z nás ocení zejména v zimních měsících. Při tepelné úpravě může navíc docházet ke zlepšení využitelnosti některých živin. Díky tomu se pak budeme cítit více zasycení. Konkrétně například bílkoviny a sacharidy se díky tepelné úpravě stávají stravitelnějšími a využitelnějšími.
Existují ale i živiny, kterým vaření či pečení příliš nesvědčí. To platí například v případě vitaminu C, který se tepelnou úpravou ztrácí. Pokud tak chcete v období nemoci dostat do těla co nejvíce céčka, spíše než vařící čaj s citronem, vypijte domácí citronádu, ve které bude vitamin zachován.

Raw strava ano, nebo ne?

Stejně jako všechny alternativní směry stravování má i raw své výhody a nevýhody. Díky tepelné úpravě jsou pokrmy lépe stravitelnější a současně se zlepšuje také využitelnost některých živin. Raw však tepelnou úpravu téměř vylučuje, tudíž jsou její vyznavači o tyto benefity připraveni. Každý z nás je však originál a to, co vyhovuje jednomu, nemusí sedět jinému. Pokud chcete poznat benefity raw stravy, nezbývá než ji vyzkoušet na vlastní kůži. Začít můžete například s naším receptem.

Raw strava 


Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!