V dnešní době používáme slovo čaj prakticky pro všechny druhy nálevů připravených louhováním nejrůznějších rostlin, lístků, kořenů, plodů a podobně. Nicméně pravděpodobně správně by se slovo čaj mělo používat pouze pro označení nálevů připravených louhováním listů rostlin čajovníku. Pokud bychom toto značení přijali za své, pak by se slovo „nečaj“ mělo používat pro všechny ostatní nálevy, tzn. nálevy bylinné, ovocné, kořenové a podobně. Buď jak buď to, co je správné, určuje v tomto případě trh, a proto vžité označení čaj je možno použít pro všechny druhy nálevů.
Jaká je tedy definice bylinného čaje? Je to nálev, kdy se byliny (sypané, sáčkové) přelijí vařící vodou a nechají se louhovat po dobu nutnou k přenesení aromat, chutí a zdraví prospěšných látek z bylin do nálevu. Doba louhování bývá většinou od 5 do 15 minut.
Bylinné čaje jsou často připravovány pro jejich blahodárné a preventivní účinky na naše zdraví. Jejich zaměření se liší bylinu od byliny a některé čaje jsou dokonce léčivými přípravky. Velkou výhodou bylinných čajů je absence kofeinu. Bylinné čaje se nemusí používat pouze k pití, ale jejich využití je možné také formou kloktadla či zábalu.
Bylinné čaje můžeme dělit na jednodruhové, kde je ze 100 % obsahem čaje jen jedna bylina, nebo na směsi, kde je obsahem více bylin najednou.
Vybírejte si bylinné čaje ne podle ceny, ale podle kvality, kterou můžete posoudit podle složení a zabalení čaje. Proč utrácet peníze za levnější čaj, který v sobě může obsahovat aromata, přídatné látky či ty části bylin, které neobsahují aktivní látky. Proč koupit čaj, kde po otevření vidíte rozsypané části bylin, které propadly nekvalitním sáčkem, a navíc časem vyčichnou či navlhnou, protože nejsou jednotlivě zabaleny v polypropylenové fólii? Volba je na vás.