Paleo strava aneb jezte jako pralidé

Zatímco vegetariánství už dávno vyšlo z módy, na vzestupu je fenomén stravování, při němž se masem rozhodně nešetří. Po celém světě si tzv. paleo našlo již miliony příznivců. Nadchnou i vás jídla, která si pro inspiraci odskočila do pravěku?

Výhodou palea naproti jiným typům stravování je fakt, že nemusíte neustále přepočítávat kalorie. Jíte zkrátka tolik, abyste se cítili nasyceni. Paní Marie se zásadami palea řídí již čtyři roky a zhubla díky nim 10 kilo. Sama však označení paleo strava nebo dokonce dieta neslyší ráda a připomíná, že jde spíše o jakousi životní filozofii. „Samozřejmě, že správný jídelníček je u palea nezbytný, avšak neméně důležitý je také pohyb, denní návyky i mentální aktivita,“ vysvětluje. Redukce hmotnosti je navíc podle paní Marie pouze jednou z výhod, kterou tato strava nebo chcete-li životní způsob, přináší. „Jsem celý den plná energie, vymizely mé dlouhodobé zdravotní problémy a ani přes rok si na mě žádná chřipka nepřijde. Cítím se zkrátka skvěle,“ popisuje další z výhod, které s paleem souvisí.

Tajemství pravěkého jídelníčku

V období paleolitu se lidé živili výhradně lovem a sběrem. Naše trávicí soustava je tomu přizpůsobena, avšak my ji v dnešní moderní době zatěžujeme průmyslově zpracovanými potravinami, které nejsou pro tělo přirozené. Tento typ stravování se tedy vrací k našim kořenům, které jsou klíčem k celkovému ozdravení organismu. Paleo rozděluje jídla do dvou hlavních skupin. První z nich jsou povolené potraviny. Sem patří téměř veškerá zelenina, maso, ovoce, vejce, oříšky, semínka a mořské plody. Naopak do zakázaných se řadí obiloviny, mléčné výrobky, cukry, sladkosti, luštěniny, alkohol, brambory nebo rýže. Vysoký glykemický index, obsah škrobů, špatná stravitelnost a celková nepřirozenost pro naše tělo – to jsou důvody pro vyloučení některých na první pohled zdraví nezávadných potravin.

A co vlastně jíst?

Paní Marie za své čtyři roky s paleem ušla skutečně dlouhou cestu. Dnes už ví, že se nejedná o žádná striktní pravidla, ale spíše jakási doporučení. „Každý si jídelníček může přizpůsobit tak, aby mu vyhovoval. Není důvod vynechávat luštěniny pouze proto, že jsou proti paleo zásadám. Pokud vašemu tělu prospívají, rozhodně je nepřestávejte jíst.“ K tomu, abychom zjistili, co je pro naše tělo dobré, je podle ní nutné experimentovat. „Nikdy nezjistíte, jestli vám vadí například mléko, pokud ho budete pít každý den. Příznivé účinky můžete vidět až poté, co jej ze stravy vyloučíte.“ Přesný návod na to, jak se stravovat podle palea, si tak musí nejspíše najít každý sám podle potřeb svého vlastního těla.

recepty najdete v magazínu »

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!