Hořčík je lehký, středně tvrdý, stříbrolesklý kov. Tvoří cca 1,9–2,5 % zemské kůry, čímž se řadí na 6. místo podle výskytu prvků. Hořčík je přítomný ve všech zelených rostlinách, kde je součástí chlorofylu (zelený pigment v rostlinách, sinicích a řasách), u živočichů jde o významný biogenní prvek (prvky důležité pro život, tzv. životatvorné).
Objev hořčíku je datován na počátek 19. stolení (1808), jeho přítomnost v lidském těle byla potvrzena v r. 1850, nezbytnost pro život v r. 1920, nedostatek u člověka byl popsán v r. 1956 a v r. 1969 byl zjištěn význam pro mobilizaci vápníku z kostí a význam ledvin pro regulaci hořčíku v těle.
Obsah hořčíku v lidském těle (u dospělé osoby vážící 70 kg) je 25–30 g, přičemž 60–70 % populace má hořčíkový deficit, zejména pokud jde o obsah hořčíku v buňkách.
Vstřebávání hořčíku začíná přibližně 1 hodinu po příjmu ústy, a to po dobu 2–8 hodin, pak prudce klesá. Vstřebávání probíhá v tenkém střevě.
Vstřebávání usnadňuje vápník, vitamin D, vitamin B6 a proteiny.
Vstřebávání snižuje vyšší příjem fosfátů, např. coca-cola, vyšší příjem zinku. Pokud tedy potřebujeme zinek, jehož je v populaci rovněž málo, měli bychom ho brát v jiný čas než hořčík.
Míra vstřebávání dodaného hořčíku ve střevě je závislá na množství podaného hořčíku. V případě, že do tenkého střeva dostaneme 300 mg a více, pak se vstřebá cca jen 20 až 55 % dodaného hořčíku. V případě, že do tenkého střeva dojde méně než 300 mg, pak se ho může vstřebat až 75 % z dodané dávky.
Hrozí například některé srdeční arytmie, hypertenze (vysoký krevní tlak), onemocnění kardiovaskulárního systému, poškození ledvin a jater, deficit nutrientů včetně vitaminu K, vitaminu B1, vápníku a draslíku, syndrom neklidných nohou, poruchy chování a časté změny nálad, nespavost, problémy s usínáním, osteoporóza, vracející se bakteriální nebo mykotické infekce z důvodu malého množství oxidu dusnatého a snížené efektivnosti imunitního systému, svalová slabost a křeče.
Pacienti na dialýze.
Ideální dávkování pro osoby se středním deficitem hořčíku, tj. 60–70 % populace, je tedy dávkování 2krát denně, tj. ráno a večer, kdy se nepřekrývá doba vstřebávání v délce 2–8 hodin. Deficit se pak nahrazuje cca 3 měsíce, než se hořčík dostane až do buněk.