DNA již dávno není jenom „nemocí králů“

Přízvisko „nemoc králů“ dna získala v minulosti, kdy postihovala pouze lidi z vyšších vrstev, kteří měli dostatek masa a ostatních rizikových potravin pro její vznik. Dna je onemocnění, které se projevuje opakujícími se záchvaty zánětu kloubů. Při tzv. dnavém záchvatu jsou klouby oteklé, zarudlé, horké a velmi bolestivé. Opakované záněty kloubů při dně mohou vést až k jejich trvalé deformaci.

Dna je následkem dlouhodobě zvýšené hladiny kyseliny močové (KM) v krvi (hyperurikemie). KM je produktem rozkladu purinů (dusíkaté chemické sloučeniny) a za normálních okolností je její podstatná část vylučována ledvinami. Jestliže je však přísun purinů do organismu nadměrný (hlavní příčina dny), není schopen se s nimi běžným způsobem vyrovnat. Zvýšené hladiny KM se v krvi objevují i při některých nádorových onemocněních (vlivem zvýšeného rozpadu buněk), při nedostatečnosti ledvin nebo má-li k tomu jedinec vrozenou dispozici (tzv. primární dna).

Krystalky solí KM se hromadí v kloubech, kde je jejich rozpustnost velmi malá. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby nohy (na palcích), které leží v podstatě na okraji organismu, a tudíž je zde nižší teplota než v blízkosti tělesného jádra a rozpustnost solí KM je minimální. V kloubech pak tyto krystalky působí jako cizí tělesa a mohou vyvolat tzv. sterilní zánět (bez přítomnosti mikroorganismů), který vede k typickým projevům dnavého záchvatu. Dna se může projevit také v oblasti ušního boltce, kde dochází k ukládání krystalků solí KM ve formě uzlíkovitých útvarů (tzv. tofy).

Samotná zvýšená hladina KM je jednou ze složek metabolického syndromu (soubor rizikových faktorů, které se často vyskytují společně a vedou k rozvoji srdečně-cévních onemocnění) a patří mezi rizikové faktory aterosklerózy (tzv. kornatění tepen). K hyperurikemii vedou i některé léky a přispívá k ní alkohol. Hyperurikemie je definována jako koncentrace kyseliny močové v krvi ˃ 340 µmol/l u žen a ˃ 420 µmol/l u mužů.

Dieta při hyperurikemii a dně

Při dně má zásadní význam zdravá životospráva. Je třeba se vyvarovat rizikovým potravinám a alkoholu, udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost a dostatečně se hýbat. Dietní prohřešky velmi snadno vyprovokují dnavý záchvat. Dodržování diety u „pouhé“ hyperurikemie má smysl především jako prevence rozvoje dny a srdečně-cévních onemocnění. Základem úspěšného snižování hladiny KM v krvi, ale také prevencí vysrážení jejích solí v ledvinách, což může vést až k jejich selhání, je dostatečný přísun tekutin (především vody bez bublin a ovocných čajů).

Doporučuje se snížit celkové množství bílkovin na 50–60 g/den a maso zařazovat nejlépe 1x denně. Ostatní bílkoviny by měly být hrazeny ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit 90 g před kuchyňskou úpravou. Vhodné je dušení a vaření ve větším množství vody, aby se puriny vyvařily a tím se zmenšilo jejich množství na porci. Energetický příjem stravy je třeba přizpůsobit hmotnosti pacienta. Složení jídelníčku pak celkovému zdravotnímu stavu každého jedince (např. vysoký krevní tlak, cukrovka).

V léčbě hyperurikemie a dny se uplatňují také látky snižující hladinu KM v krvi (allopurinol). Specifickou celkovou či lokální léčbu vyžaduje dnavý záchvat. Při něm se pacientovi podávají léky tlumící zánět a bolest.

Doporučené potraviny

  • nápoje: ovocný čaj, voda, ovocné šťávy
  • tuky: rostlinné tuky, rostlinné oleje (především olivový)
  • ryby: sladkovodní ryby bez kůže
  • mléčné výrobky: mléko, nízkotučné sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí
  • zelenina a ovoce: čerstvá zelenina a ovoce, hlávkový salát, kompoty
  • přílohy: těstoviny, kukuřice, brambory, rýže, pohanka, jáhly, moučné pokrmy
  • pečivo: bílé i tmavé
  • pochutiny: mléčné koktejly, ovocná zmrzlina, puding, želatinové dorty, celozrnné sušenky
  • koření: zelené druhy – petrželová nať, kopr, pažitka, kmín, majoránka, libeček, bazalka…
  • polévky: zeleninové, obilninové

Potraviny, které je třeba omezit

  • nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína
  • tuky: máslo
  • maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso
  • vařená vejce
  • zelenina, ovoce: květák
  • houby
  • přílohy: fazole
  • tvarohové a bramborové knedlíky
  • pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy
  • koření: glutamát sodný

Nevhodné potraviny

  • nápoje: silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína
  • tuky: živočišné tuky a bílkoviny
  • ryby: mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček, olejovky, sardelky, očka, krabi, krevety
  • maso: vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové vývary a extrakty, zvěřina, uzeniny, paštiky
  • mléčné výrobky: plísňové a tučné uzené sýry
  • zelenina, ovoce: špenát, kapusta, křen, česnek, růžičková kapusta, rebarbora, chřest
  • přílohy: hrách, čočka
  • pochutiny: čokoláda, marcipán, smažené pokrmy, majonéza
  • koření: ostrá koření, hořčice, sójová omáčka, worcesterová omáčka, maggi, chilli, kari, pepř
  • kvasnice

Podívejte se na naši novou TV reklamu

Navíc ani korunu!