Přízvisko „nemoc králů“ dna získala v minulosti, kdy postihovala pouze lidi z vyšších vrstev, kteří měli dostatek masa a ostatních rizikových potravin pro její vznik. Dna je onemocnění, které se projevuje opakujícími se záchvaty zánětu kloubů. Při tzv. dnavém záchvatu jsou klouby oteklé, zarudlé, horké a velmi bolestivé. Opakované záněty kloubů při dně mohou vést až k jejich trvalé deformaci.
Dna je následkem dlouhodobě zvýšené hladiny kyseliny močové (KM) v krvi (hyperurikemie). KM je produktem rozkladu purinů (dusíkaté chemické sloučeniny) a za normálních okolností je její podstatná část vylučována ledvinami. Jestliže je však přísun purinů do organismu nadměrný (hlavní příčina dny), není schopen se s nimi běžným způsobem vyrovnat. Zvýšené hladiny KM se v krvi objevují i při některých nádorových onemocněních (vlivem zvýšeného rozpadu buněk), při nedostatečnosti ledvin nebo má-li k tomu jedinec vrozenou dispozici (tzv. primární dna).
Krystalky solí KM se hromadí v kloubech, kde je jejich rozpustnost velmi malá. Nejčastěji jsou postiženy malé klouby nohy (na palcích), které leží v podstatě na okraji organismu, a tudíž je zde nižší teplota než v blízkosti tělesného jádra a rozpustnost solí KM je minimální. V kloubech pak tyto krystalky působí jako cizí tělesa a mohou vyvolat tzv. sterilní zánět (bez přítomnosti mikroorganismů), který vede k typickým projevům dnavého záchvatu. Dna se může projevit také v oblasti ušního boltce, kde dochází k ukládání krystalků solí KM ve formě uzlíkovitých útvarů (tzv. tofy).
Samotná zvýšená hladina KM je jednou ze složek metabolického syndromu (soubor rizikových faktorů, které se často vyskytují společně a vedou k rozvoji srdečně-cévních onemocnění) a patří mezi rizikové faktory aterosklerózy (tzv. kornatění tepen). K hyperurikemii vedou i některé léky a přispívá k ní alkohol. Hyperurikemie je definována jako koncentrace kyseliny močové v krvi ˃ 340 µmol/l u žen a ˃ 420 µmol/l u mužů.
Při dně má zásadní význam zdravá životospráva. Je třeba se vyvarovat rizikovým potravinám a alkoholu, udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost a dostatečně se hýbat. Dietní prohřešky velmi snadno vyprovokují dnavý záchvat. Dodržování diety u „pouhé“ hyperurikemie má smysl především jako prevence rozvoje dny a srdečně-cévních onemocnění. Základem úspěšného snižování hladiny KM v krvi, ale také prevencí vysrážení jejích solí v ledvinách, což může vést až k jejich selhání, je dostatečný přísun tekutin (především vody bez bublin a ovocných čajů).
Doporučuje se snížit celkové množství bílkovin na 50–60 g/den a maso zařazovat nejlépe 1x denně. Ostatní bílkoviny by měly být hrazeny ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit 90 g před kuchyňskou úpravou. Vhodné je dušení a vaření ve větším množství vody, aby se puriny vyvařily a tím se zmenšilo jejich množství na porci. Energetický příjem stravy je třeba přizpůsobit hmotnosti pacienta. Složení jídelníčku pak celkovému zdravotnímu stavu každého jedince (např. vysoký krevní tlak, cukrovka).
V léčbě hyperurikemie a dny se uplatňují také látky snižující hladinu KM v krvi (allopurinol). Specifickou celkovou či lokální léčbu vyžaduje dnavý záchvat. Při něm se pacientovi podávají léky tlumící zánět a bolest.