Většina z nás se do experimentů moc nepouští a raději doma připravuje tradiční česká jídla. Vyrazíme-li přitom do zahraničí, rádi ochutnáváme tamní speciality, ale po návratu se většinou vracíme do zaběhnutých kolejí. Proč se ale v cizokrajných exotických kuchyních neinspirovat a nepřinést si z nich něco i k sobě domů? Tentokrát se vypravíme do Asie a inspirujeme Vás k tomu si doma třeba udělat malé Japonsko nebo Indii.
Asijské země jsou známy svou kuchyní po celém světě. I u nás dnes najdete řadu specializovaných restaurací, kde Vám připraví autentické pokrmy z těchto států. Známy jsou také tím, že jejich jídla jsou pestrou směsicí chutí a vůní a nejsou nijak extrémně náročná na přípravu. Je to především díky tomu, že je v nich obsažena spousta zeleniny nebo ovoce, čímž jsou obvykle mnohem zdravější než typicky české vepřo knedlo zelo nebo smažený řízek.
Japonci mají pověst úslužných a milých lidí, kteří své setkání, byť jen u jídla nebo čaje, považují za malý obřad, který by měl náležitě vypadat a probíhat. A tak může probíhat i příprava. Možná první, co Vás při představě japonské kuchyně napadne, bude čajový obřad a samozřejmě rýže. Přidejte k tomu dochucovadla, omáčky a rybí maso a máte nejtypičtější japonský pokrm – sushi.
V Japonsku je sushi tradicí již zhruba od 7. století tohoto letopočtu, kdy zdejším lidem bylo kvůli buddhismu zakázáno maso. Vrhli se tedy na ryby, které ve spojení s rýží daly vzniknout tomuto národnímu pokrmu.
Co na sushi budete potřebovat? Rýži. Ovšem ne klasickou, kterou si připravujeme k jídlu jako přílohu. Rýže na sushi musí být lepivá a mazlavá, aby správně držela tvar. Na přípravu sushi se proto používá bílá kulatozrná rýže, která se při vaření mírně rozevírá a více lepí, pěstuje se přímo v Japonsku. Speciální rýži vhodnou k přípravě sushi pěstují také Korejci. Dále samozřejmě syrové rybí maso, případně jiné mořské plody, zeleninu a jako obalový materiál slouží mořské řasy. Japonci své sushi samozřejmě doplňují spoustou dalších ingrediencí a připravují si k němu různé omáčky. Všechno, z čeho se sushi skládá, obsahuje vysoké množství proteinů, minerálů, mastných kyselin a jódu, takže určitě stojí za zařazení na Váš jídelníček.
Jestliže někde na světě platí, že jídlo můžete ochutnat i po čichu, pak je to v Indii. Vydáte-li se do indické restaurace, tak hned u vchodu (anebo obvykle už pár metrů před ním) Vás uvítá silná vůně indického koření. Indové používají koření rádi a hodně, proto je jejich jídlo chutí, vůní i barvou dosti výrazné. Například ostře červená omáčka není u nich ničím neobvyklým.
Indie díky své rozloze a poloze u moře má k dispozici spoustu ingrediencí, které bychom u nás hledali jen těžko, proto je tak pestrá. Jediné, co u nich určitě na talíři nenajdete, je hovězí maso, jelikož kráva je v tamním náboženství posvátným zvířetem a nesmí se zabíjet. Obecně to platí pro všechno maso, protože podstatou hinduismu je tvrzení, že vše živé má duši, z čehož logicky pramení fakt, že bychom neměli zvířata zabíjet. Už vůbec ne kvůli jídlu! U chudých obyvatel Indie je pak navíc maso opravdu velkým luxusem, který si nemohou dovolit koupit, ani se o něj starat, proto je běžná strava chudé vrstvy Indů většinou bezmasá, využívá však o to více druhů zeleniny. U lépe situovaného obyvatelstva toto samozřejmě neplatí, takže kromě hovězího masa se v restauracích i pouličních stáncích setkáte se všemi možnými druhy masa.
Je-li v Japonsku nejtypičtějším pokrmem sushi, pak v Indii je typické kořeněné jídlo – s různými variantami kari koření – od jemné, kterou známe u nás, až po opravdu ostře pálivou, při jejíž konzumaci budete mít pocit, že Vám shoří obličej. U nás si obvykle koupíme již připravené kari, které je dost přizpůsobené našim evropským chuťovým zvyklostem, a proto je i o poznání jemnější. V Indii si ale lidé míchají vlastní směsi a každý podle chuti přidává ingredience, aby byl výsledek jemnější či naopak ostřejší. Původní indický název pro kari směsi je „garam másala“ a jedná se o směs drcené kurkumy, koriandru, kardamonu, pepře, pískavice a římského kmínu. Hodí se k ochucení omáček, ale i do směsí zeleniny nebo k ochucení rýže. Kromě rýže jsou v Indii nejoblíbenější přílohou jednoduché placky z hrubé mouky!
Ingredience
500 g kuřecích prsních řízků, 200 g bílého jogurtu (nejlépe smetanový), 2 malé cibule, čerstvý zázvor, strouhaný kokos, mandle, citron, česnek, kurkuma, koření garam masala, koriandr
Postup
Maso omyjte a nakrájejte na kostičky, promíchejte v míse se strouhaným česnekem a najemno nastrouhaným čerstvým zázvorem (mělo by stačit nastrouhat asi 4 centimetry velký kousek). Nejlepší je maso dopředu naložit. Nestihnete-li jej naložit den předem, tak alespoň několik hodin dopředu, aby do sebe natáhlo chuť česneku a zázvoru.
Cibuli posekejte na kousky a nejlépe rozmixujte na jemnou kaši, kterou pak přidáte do omáčky. Loupané mandle posekejte najemno, nebo také pomelte, aby v omáčce byly jen lehce cítit, záleží na chuti. Chcete-li mandle v jídle cítit více, nechejte větší kousky.
Maso poduste na pánvi, po chvíli přidejte jogurt a ještě duste, než přidáte lžičku garam masala koření, o trochu méně koriandru a podle chuti kurkumy. Promíchejte, aby se směs krásně obarvila, a přidejte připravenou cibuli, asi tři polévkové lžíce kokosu a stejné množství mandlí. Důkladně promíchejte, dosolte dle chuti a přilijte šťávu z citronu (měla by stačit šťáva z půlky středně velkého citronu). Promíchejte a podávejte. Jako příloha je nejlepší rýže – klasická bílá dlouhozrnná, nebo třeba basmati. Chcete-li mít doma pravou Indii, doplňte indickými plackami.
TIP: PLACKY jako příloha
Na vytvoření typicky indických placek Vám bude stačit půl kila hrubé mouky, voda a sůl. Případně trocha pepře na dochucení.
Těsto vytvořte z mouky a vody, aby bylo tak akorát vláčné a husté, vodu lehce osolte. Důkladně propracujte a z těsta vyválejte placky, potřete trochou másla a ještě prohněťte. Poté už vytvořte placky a z obou stran je zprudka osmažte na másle. Podávejte teplé k masu nebo k zeleninovým směsím.
Ingredience
360 ml rýže na sushi, rýžový ocet, cukr krupice, sůl, uzený losos, avokádo, mrkev, mango, dle chuti, plátky mořské řasy Nori
Postup
Zásadní je příprava rýže! Nezapomeňte na to, že na přípravu rýže je potřeba zvolit její správný druh. Z klasické rýže, kterou vaříme jako přílohu, se Vám nikdy nepodaří sushi, jaké by mělo být. Rýži nejprve opakovaně vyperte ve vodě, dokud nebude voda opravdu průzračná. Na 360 ml rýže přilijte stejné množství vody a přiveďte k varu. Poté 15 minut vařte – není třeba míchat a obávat se toho, že se rýže připeče, s tím se při přípravě sushi počítá. Po uvaření správně následuje ještě nutné odležení rýže – ideálně pod poklici vložte čistou utěrku, přiklopte a nechte stát 15–20 minut. Utěrka do sebe vsákne nadbytečnou vlhkost z rýže.
Zatímco bude rýže odpočívat, smíchejte asi 3 polévkové lžíce rýžového octa s dvěma lžícemi cukru a špetkou soli, mírně prohřejte a odstavte. Tuto směs pak velmi opatrně vmíchejte do „odstavené“ rýže. Na podložku pro tvorbu sushi (většinou bývá bambusová) si rozprostřete plátky mořské řasy, měla by být matnou stranou nahoru a na ni rozprostřete rýži – měla by vzniknout rovnoměrně rozprostřená půlcentimetrová vrstva. Nezapomeňte na pravém okraji nechat kousek řasy volný, aby se Vám poté sushi dobře rolovalo. Naopak na levý okraj naskládejte plátky lososa, případně doplňte nastrouhanou mrkví nebo avokádem, kyselou okurkou a podobně. Sushi pak od levého okraje opatrně, avšak pevně srolujte, aby šlo dobře uzavřít. Doporučuje se volný konec řasy navlhčit troškou vody.
Rolku pak nakrájejte na jednotlivé porce.