187

Deprese, úzkost

Hlavním příznakem je depresivní nálada, která může vzniknout jako reakce na subjektivně nadměrnou zátěž nebo bez zjevné příčiny. V současnosti se předpokládá, že deprese vzniká interakcí stresu a genetických faktorů. Může být vázána na konkrétní situaci a vliv okolí, ale také nemusí. Depresivní ladění výrazně ovlivňuje chování, uvažování i prožívání situací.

Příznaky deprese a úzkosti

Nemocný ztrácí schopnost prožívat radost, je pesimistický, někdy úzkostný. Má pocity méněcennosti, neschopnosti, pocity viny. Pesimisticky hodnotí okolní svět, negativně se staví k minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Dochází k útlumu chuti k činnostem, patrné jsou pocity bezmoci a beznaděje, výrazně je snížena schopnost plánování. Deprese se odráží ve vzhledu i chování nemocného (mimika, chabé držení těla a pohyby, únava, pocity vyčerpání, nesoustředí se, hůře se učí, obtížně se rozhoduje). Nebezpečné jsou zejména myšlenky na sebevraždu a sebevražedné tendence (i opakovaně). Někdy se deprese projevuje převážně somatickými obtížemi (chabé držení těla, zhoršení motoriky).

Návštěva lékaře při depresi a úzkosti

Nutná návštěva lékaře je při zjištění sebevražedných tendencí, jinak je vhodná až nutná podle výše obtíží nemocného.

Léčba deprese a úzkosti

Možností léčby je několik. Optimální léčba deprese se v současné době skládá z kombinace lékové terapie a psychoterapie.

Léky na předpis

Léky ze skupiny antidepresiv normalizují patologický stav, který je při depresi přítomen. K prvnímu zlepšení příznaků deprese však může dojít až za 2 - 3 týdny od začátku podávání (v tomto období je proto důležitá spolupráce pacienta, protože léky ještě nepůsobí, ale naopak se mohou objevit případné nežádoucí účinky léků). K zabránění návratu deprese je nutné antidepresiva užívat ještě po dobu několika měsíců, i když pacient již necítí příznaky. Antidepresiva může předepsat i praktický lékař, závažnější poruchy a případné selhání základní terapie řeší psychiatři. V dnešní době jsou tato léčiva mnohem bezpečnější než v minulosti.

Psychoterapie se zaměřuje na myšlení pacientů a na depresivní jednání pacienta, které se snaží omezit.

Ambulantní léčba se doporučuje při mírné až střední depresi, pacient dobře spolupracuje a nemá sebevražedné sklony. V ostatních případech je nutná hospitalizace.

Přírodní a doplňková léčba

Psychoterapie a antistresové léčebné kůry jsou součástí nabídky mnoha lázeňských zařízení. Lázeňské pobyty díky změně prostředí a opuštění životních stereotypů, ale také za pomoci psychologů, napomáhají překonat deprese i kritické životní situace a slouží k rychlé regeneraci po stresu a zátěži. Umožňují zmírnit nejen stres a deprese, ale i psychosomatické projevy (poruchy spánku, bolesti hlavy a zad, trávicí potíže, kolísání krevního tlaku, pocity úzkosti, ztrátu sebedůvěry, zmatenost aj.).

V doplňkové terapii je pak vhodné užívat produkty, které jsou kombinací extraktů z léčivých rostlin (např. třezalka, meduňka) s celkově uklidňujícím účinkem, který nastupuje již po krátké době. Antidepresivní účinek se projeví nejdříve 14 dnů podávání. Třezalkový extrakt je vhodný jen pro léčbu lehčích forem deprese nebo jen poruch spánku a usínání. Opatrnost při užívání produktů s extraktem třezalky je nutná při současném užívání s léčivými přípravky na ředění krve kumarínového typu (např. Warfarin), některých cytostatik a antidepresiv. Protože může dojít ke snížení účinku těchto přípravků, je vhodné užívání produktů s třezalkou zkonzultovat u lékaře nebo v lékárně.

Související články a odkazy:

Moje lékárna pečuje o seniory

Informační leták pro seniory o problematice deprese (PDF soubor, 70 kB)


Diskuse

Za obsah komentáře nese plnou odpovědnost autor, nikoli provozovatel stránek. Redakce si vyhrazuje právo bez upozornění smazat příspěvky, které se netýkají zveřejněného článku, obsahují vulgární výrazy, nesmysly, urážky nebo reklamu.


Vložit nový příspěvek  |  Zobrazit vše  |  Sbalit vše

  • Bez energieRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den.Je mi 23 a vubec nevim co se se mnou deje.Najednou me nejako prestalo vsechno bavit.Nevim jestli jsem tak hloupy,ale prijde mi ze jsem vsem jen pro smych.Sem uplne bez energie prijde mi ze nema nic smysl.Mam dost bloku z deststvi to sem byl i mozna obeti sikany proste takovy otloukanek.A to mi podleme brani v navazani blizsiho kontaktu s nekym.Prijde mi ze mam jenom znamy ne kamarady.Nekdy mi pride ze ve me neni vubec zadna duse sem jak guma.Proste mouchy sezerte me.Zaliby ktery sem driv mel me nebavy a ani nejdou jako driv.Co myslite da se takovyto zivot vubec nejako zmenit k lepsimu?Podle me na tohle prasky nepomuzou,ale budu muset asi sam?

    Reagovat18.10.2015 23:22 od Martin
    • Re: Bez energie

      Dobrý den.

      Váš problém je příliš komplikovaný, aby šel jednoduše vyřešit nebo na něj dát jednoduchou radu. Zcela jistě však jsou věci, které můžete vyzkoušet udělat. Na prvním místě je potřeba vyloučit depresi. To, jaký jste (například uvedený problém s navazováním kontaktů, nebo se šikanou) vás jistě v životě ovlivňuje, ale zcela nezávisle se může rozvinout i deprese, kterou je možné a je potřeba léčit. S tím vám v první linii může pomoct váš praktický lékař (pokud s ním máte dobrý vztah). Co se týče samotné osobnosti, doporučil bych návštěvu psychologa. Ten vám v úvodu pomůže správně popsat a utřídit vaše problémy a následně může navrhnout, co a jak by mohlo jít ovlivnit. V některých věcech to může být relativně jednoduché, jiné vám možná budou dělat potíže dlouhodobě. Určitě se v hledání řešení nevzdávajte a buďte trpělivý. Podobné potíže má mnoho lidí a často se podaří na nich alespoň do určité míry zapracovat. 

  • depreseRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, před cca 2 měsíci jsem postupně a velmi zvolna vydadila mirtazapin. Brala jsem ho kvůli podvaze a následné depresi. Zase mi váha klesá a já opět začínám mít depky. Brala jsem jen půl ku 15 mg večer. Je nějaká alternativa k této léčbě, ráda bych život bez antidepresiv. Děkuji.

    Reagovat18.08.2015 01:36 od Stanislava
    • Re: deprese

      Dobrý den.

      Antidepresiva je někdy nutné užívat trvale, celoživotně. Chápu, že se může jednat o určitě stigma, ale je dobré si uvědomit, že jsou to běžné a často užívané léky, není potřeba mít z nich strach. Naopak, potíže Vám bude spíše dělat neléčená deprese, než pravidelné užívání nějakého léku. Dále je potřeba zhodnotit kdy jste léky vysadila a jestli to bylo po domluvě s lékařem. To, že jste je vysadila postupně je samozřejmě dobře, ale i tak je potřeba se poradit se specialistou. Délka léčby bývá v některých případech předem doporučená a předčasné vysazení může znamenat vysokou pravděpodobnost návratu potíží. Vysazení dle vyzkoušených standardů a po domluvě s odborníkem mívá vyšší šanci na úspěch (ale i zde platí, že se problémy mohou vracet). Jednoznačně tedy doporučuji kontrolu u Vašeho ošetřujícího lékaře (toho, kdo léky nasazoval), kde se  domluvíte na dalším postupu.

  • dotazRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    můžete mi, prosím, sdělit, jaký je rozdíl mezi užíváním léku Deprex a léku Citalec?
    Děkuji moc za info a zdravím, Kamionková.

    Reagovat31.05.2015 12:48 od Milena Kamionková
    • Re: dotaz

      Dobrý den.

      Oba léky patří do stejné skupiny léků, tzv. antidepresiva typu SSRI. Účinek je tedy podobný, lze je teoreticky zaměnit. Nejsou ale identické, mají mírně odlišné vedlejší účinky ve smyslu tlumení, délky působení a jiných. Tyto rozdíly hodnotí odborník, který léky předepisuje podle vyšetření a posouzení Vašeho stavu (například někomu s problémy usínání vyhovuje spíše mírně tlumivý přípravek). Pokud po výměně pozorujete nějaké nestandardní účinky nebo Vám nový lék nevyhovuje, konzultuje to s ošetřujícím lékařem. 

  • generalizovaná uzkostná poruchaRozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    Dobrý den,
    mam dotaz, beru elifiy asi 5let, mam pocit že mi na uzkost už nezabíra,ted mi pridal doktor čtvrtku triticca na noc, jaký máte na to názor, ráno si dávam na uklidnění ještě Rrivotril, žiju s hmotní nouze a ID mam 650Kč. Prosím moooooc o odpoveď

    Reagovat02.09.2014 09:35 od marcela
  • Předem chci poprosit, nesuďte...Rozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    Předem chci poprosit, nesuďte mě..
    V průběhu příštího tydne hodlám podstoupit interrupci..
    Nechci vysvětlovat důvody - je to pro mě velmi složité..
    Jelikož je to finančně náročné, zajímalo by mě zda je nějaká šance, že to bude hradit pojišťovna když beru už několikátym rokem antidepresiva .. Mám též problém se srážlivostí krve, ale spíš mi jde o ty antidepresiva a uklidňující leky ..
    Vím, že nejlepší by bylo kontaktovat svého lékaře, ale bohužel cestuje - každý den je v jiném městě, pravděpodobně ho budu měnit. Můj psychický stav mi nedovoluje dojíždění apod.
    Léky - esoprex 1 denne, druhý den 2, lexaurin 3 - 1/4 denne a neurol kdyz je potreba de uklidnit..

    Reagovat08.07.2013 12:23 od Kllaris.m@gmail.com
  • Panická poruchaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den ,2 roky se léčím na panickou poruchu Začala jsem zoloft ttritico na spaní brát. vyskytla se mi myšlenka že si ublížím dostala jsem Citalec30mg třikrát denně 0.25 mg rivotrilu Tritico stav se zlepšil asi 4měsíce znovu jak by se to opakovalo Ne moc velký zájem o věci. Brala jsem 3 týdny esoprex byla jsem tlumena uplně jak mimo nyní beru 5mg esoprexu 0,25 rivotrilu a večer druhý týden15mg mirtazapin stále tlak vhlavě i po ct mozku kardiolog chce se zbavit Tritika a rivotrilu Ráda bych se dostala do nějaké pohody Prosím o radu zkoušet nebo změnit psychyatra Děkuji za odpověď

    Reagovat16.06.2013 20:23 od Pavla
    • Re: Panická porucha

      Váš dotaz je ale poněkud chaotický, nevím, kdo Vás léčí, nemohu zjistit z této stručné zprávy, o jakou poruchu se jedná. Zřejmě tedy užíváte ráno Esoprex, večer Mirzaten a dle potřeby Rivotril. Nejste tedy v pohodě? Zkusil bych promluvit a ještě jednou pořádně osvětlit svému psychiatrovi svůj problém. Máme k dispozici pestrou paletu léčiv, která se mimo jiné osvědčují lépe na domnělou panickou poruchu, než Vámi zmíněná.

  • strach a nervozitaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, již od ledna trpím depresí. Byl mi nasazen lék Asentra. léčbu jsem musela po 5 týdnech ukončit , měla jsem dojem , že mi nezabírá a cítila jsem se po něm stále hůř. Poté jsem vyzkoušela Apo.- cital.Rovněž mi nesedl. Nyní 7 týden užívám Mirtazapin Sandoz 30.Ze začátku se zdálo, že mi lék bude vyhovovat, neměla jsem po něm žádné vedlejší účinky, ale poslednou dobou (asi 14 dní) zažívám celodenní strach a nervozitu , třes v rukou, závratě, bušení srdce a začíná se to projevovat i v noci, kdy se budím strachem, což jsem na začátku léčby neměla. Můj pan doktor mi přidal Helex retard O,5 1 tabletu přes den a 1 tabletu v noci, ale mám pocit, že ani to vůbec nezabírá a omezuje v normální činnosti. Chtěla jsem. aby mi lék navýšil, tvrdí, že mi to stačí a antidepresivum je zvoleno správně. Nevím, tedy, zda je lék pro mě vhodný nebo mám ještě nějakou dobu vytrvat? Děkuji za odpověď.

    Reagovat24.05.2013 09:10 od Alexandra
    • Re: strach a nervozita

      Dobrý den.
      Hledání léků na úzkosti a deprese může být někdy svízelné a dlouhodobé. Není tedy neobvyklé, že je potřeba vyzkoušet léků více, případně kombinace. Z toho pohledu Vám mohu doporučit a dopřát pouze trpělivost, úspěch ve smyslu správně nastavené léčby by se měl dostavit. Co se týče Helexu, jedná se o lék ze skupiny tzv. benzodiazepinů, kde by se účinky měly dostavovat více-méně bezprostředně po zahájení užívání. Pokud tedy nefunguje, je potřeba užívání přehodnotit. Navíc, benzodiazepiny se nehodí pro dlouhodobé užívání, mohou navozovat vznik závislosti a tolerance. Osobně bych tedy doporučil další konzultaci s Vaším lékařem a domluvil se na jiném postupu. Rozhodující jsou Vaše potíže, léky nemusí působit na všechny stejně. Pravděpodobně skutečně není vhodné a ani nutné dávky navyšovat, ale pokud máte přetrvávající potíže, měla by se užívaná medikace přehodnotit celkově.

  • Escitalopram a Lexaurin - snesou se.?Rozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Mám takový dotaz.. Delší dobu sem brala esoprex - kdyz pominu moje lajdáxtví ohledně dodržování užívání ( a ano, jsem hloupá, ale ono když se mi ulevil tak nechci myslet na nic špatnýho a zapomenu si ho vzít.. ) tak si myslím, že zabírá.. Ale dnes z ničeho nic mi dr. dal místo nej Escitalopram mylan s tím, že je to to samé.. Takže první dotaz - je to pravda, jsou to ty samé léky tedy krom názvu.? Dnes sem si vzala první a trpím, v žaludku jako bych mela kamen a najednou to přechází asi po hodině do zad, nevím jak to popsat ... S esoprexem se mi to nikdy nestalo.. Nevím zda mám trvat na vracení mých starých AD nebo ne... A pak jeste druhy zásadní dotaz : snáší se Escitalopram s Lexaurinem / Neurolem.? Občas kdyz mi bylo hůř sem k Esoprexu užívala i lexaurin a nevím zda můžu i ted, nechci si škodit v okamžik kdy potřebuju spis pomoci... Děkuju za odpovědi..

    Reagovat15.05.2013 23:29 od Klára
    • Re: Escitalopram a Lexaurin - snesou se.?

      Lék ESCITALOPRAM je tentýž co se účinné látky týče, jako ESCITALOPRAM MYLAN. Že Vám není dobře po užívání záměny těchto stejných účinných látek způsobuje složení tablety firmy Mylan, protože krom účinných látek jsou zde přídavné tátky, složené cukry apod. Ty mohou způsobovat žaludeční dyskomfort, sám jsem se setkal s podobnými případy. Navrhuji návrat původního léku. Co se týká snášenlivosti escitalopramů s Neurolem či Lexaurinem, není problém, léky se dokonce z počátku léčby užívají současně, aby se co nejlépe využila jejich schopnost rychlé efektivity, než zabere antidepresivum, tyto léky - Neurol a Lexaurin jsou totiž návykové.

      • Re: Re: Escitalopram a Lexaurin - snesou se.?

        Ano, to je ten problém, v žaludku mi tlačí obrovský kámen nebo jak to popsat a přechází to az nahoru na hrudník a do zad - jako kdyby to bylo na plicích.. Trápilo mě to dnes celou noc, vlastně jeste ráno.. Lexaurin sem si vzala, ale na ten žaludek to nepomohlo..
        Moc Vám děkuji za radu, požádám doktora o navrácení Esoprexu..

        Reagovat16.05.2013 11:34 od Klára
  • skarednickaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý deň :) Rada by som sa opýtala na lieky ktoré užívam vyše roka-sú to Velafaxin Mylan 150 mg a Atarax 25 mg hoci mi pomáhajú , ale som už nešťastná s toho priberania na váhe za ten rok som pribrala vyše 15 kg :( A tak rada by som sa informovala či sú to navýkové lieky a či by sa nedali nahradiť niečim iným aby som na tej váhe nešla stále vyšie ! Ďakujem

    Reagovat11.05.2013 20:05 od Marcela
    • Re: skarednicka

      Dobrý den, obracíte se na nás s poměrně frekventovanou otázkou. Je ale dosti podivné, že po Venlafaxinu přibíráte na váze, když právě po tomto preparátu zaznamenáváme spíše nechutenství a úbytek na váze, v dalších stadiích léčby potom stabilizaci váhy. Jistě existují jiné preparáty, dnes jich máme desítky, poraďte se se svým psychiatrem, přijdete společně na efektivní léčbu, a především bez nežádoucích či vedlejších účinků, které Vás tak trápí.

  • DepreseRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, je mi teprve osmnáct let. Už asi před několika měsíci jsem z ničeho nic přestal spát. Někdy jsem nedokázal usnout ani na hodinu. Asi o tři dny jsem se začal cítit tak nějak špatně, přestali mě bavit normální činnosti dne, nedokázal jsem se přemluvit k učení nechtělo se mi chodit ven s přáteli atd. Necítil jsem nic čeho bych chtěl v životě dokázat. V hlavě mi přesto kroužili tisíce otázek. Většina z nich negativních, např. o tom jak dlouho budou ještě žít má rodina, přátelé a další. Ale přesto všechno jsem vím že nic takového jsem předtím necítil a byl jsem prostě tak nějak šťastný. Asi po měsíci jsem to začal řešit psychiatrem a psychologem. Začal jsem brát Trittico (beru ho již asi druhý měsíc) ale moje nálady se příliš nezměnili ani spánek. Každý večer ulehám s obavami že znovu neusnu. Jsem neuvěřitelně nervózní a nesvůj. A i když přes večer neusnu, tak nejsem unavený. Nic se nezlepšuje už nevím co dál. Chci být zas normální.

    Reagovat22.04.2013 20:57 od Karel
    • Re: Deprese

      Vše nasvědčuje tomu že trpíte kombinovanou poruchou neurotickou a afektivní, v tomto případě preparát Trittico (Trazodon) byl určitě první volbou. Je mi s podivem, že Vám lékař po 2 měsících nelepšení se stavů nezměnil léčbu, jsou i jiná farmaka, která jsou vynikající v léčbě smíšených úzkostných a depresivních stavů, včetně Vámi proklamované nespavosti. Zkuste opět navštívit psychiatra, jistě najde řešení, nabízí se například Valdoxan, Mirzaten apod.

    • Re: Deprese

      Dobrý den.
      Potíže, které popisujete, odpovídají známkám deprese, což s Vámi jistě psychiatr probral. Uvedený lék bývá dobře účinný i na poruchy spánku, zdá se mi tedy v pořádku, že Vám ho lékař vybral. Na druhou stranu, účinky některých léků mohou nastupovat postupně, nebo se může stát, že u konkrétního pacienta nějaký lék jednoduše funguje méně, než očekáváno. Nejednalo by se o nic zvláštního, není to důvod lékům či psychiatrovi přestat důvěřovat. Bylo by nejlepší lékaře znovu navštívit a o léčbě si promluvit nebo ji upravit. Léky bez konzultace lékaře však nevysazujte. Deprese je časté onemocnění, které lze dobře léčit. Je však nutná dlouhodobější spolupráce s Vaším lékařem a někdy výsledky přicházejí pomalu. Buďte trpělivý, správná léčba se zcela jistě podaří nastavit a pak se budete cítit mnohem lépe.

  • strachRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Přeji hezký večer, 7týden se léčim s úzkostí a strachem.......nejdřív vše začalo, když mi párkrát bušilo srdce z nervů a já z toho hned udělala, že mám infartk....u dr mi bylo naměřeno Ekg+Holter a vše v pořádku, krev naprosto v mezích....a řekli, že ty mé bušení mám nervového původu...navštívila jsem tedy raději psychiatričku, která mi nasadila Prothiaden....pár dní jsem vždycky tak nějak dobrá, věnuji se rodině, máme 3letou dceru...ale pak nastanou takové zvláštní pocity v těle, jako sevření a strach, co bude dál, zda se mi to nezhorší a třeba zda to nemůže dojít až tak daleko, že budu blázen....doktorka mě ujišťovala, že ne, ale doopravdy od té doby, co jsem začala řešit psychický problém, tak začaly ty strachy, že zase přijde strach....taková zvláštní nervozita, kterou jsem měla třeba před zkouškama, a opakuje se několikrát za den....ale když si to v hlavě srovnám, tak si prostě myslim, že jsem si to vypěstovala...možná jenom potřebuju slyšet, že bude vše dobré a já zase ožiji....

    Reagovat19.04.2013 22:59 od jiřinka
    • Re: strach

      Váš problém je u nás v ambulanci takřka na denním pořádku, jste léčena 7 týdnů, dostáváte Prothiaden, lék už musel dostát efektivity, pokud ne, je volbou buď zvýšit počet tablet denně, nebo přejít rovnou na alternující psychofarmakum. Dnes máme nevídané množství, mnoho variant. Já osobně při Vaší poruše duševní z okruhu neurotických bych volil jiné léky, je to zvážení Vaší ošetřující lékařky. Rozhodně nejste "blázen", to je nesmysl, pokud budete mít zájem, telefonní číslo do mé ambulance je 566 870 258, rád Vám pomohu, rozhodně se nemusíte obávat, že budete stále v takových nepříjemných neurotických stavech.

  • Deprese, uzkost - co s tim?Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, jsem poslední dobou přecitlivělý, často unavený, bez energie a pozitivního myšlení, myslím na špatné věci, kterými se užírám. Ani koníčky a zájmy mi nedávají dlouhodobě zapomenout. Žiji v neustálém napětí, a z toho pramení prchlivost a nerudnost. Mám pocit permanentní zátěže, stres, bolení hlavy. Často se při běžných každodenních úkonech či nečekaném zvuku nadměrně lekám (auta při přecházení na ulici, bouchnutí dveří apod.).
    Trpěl jsem něčím podobným už na studiích, ale po nějaké době to odeznělo (mj. jsem navštěvoval psycholožku a pravidelně dělal autogenní trénink, ale nevím, jestli zrovna to pomohlo). Po pár letech se to vrátilo a už trvá delší dobu.
    Sám už to asi nezvládnu, zajímá mě, jestli je rozumnější začít u psychologa nebo rovnou psychiatra??
    A mohou být tyto věci dědičné? Táta měl opakovaně obdobné potíže, nakonec se léčil a prášky (na sníženou hladinu serotoninu) u něj zabírají. Dá se z toho něco usuzovat, nebo je to vždy individuální?
    Předem děkuji, Pavel

    Reagovat04.04.2013 00:12 od Pavel
    • Re: Deprese, uzkost - co s tim?

      Vaše potíže jsou poněkud složitější na odpověď, zvláště pak po Internetu. Dle obšírnějších údajů by se mohlo jednat o smíšenou úzkostnou a depresivní poruchu při nevýkonnosti osobnosti (astenie), může jít o chronický únavový syndrom apod. Veskrze ale pžíznaky budou v intencích afektivních poruch, spíše depresivní symptomatologie, stavy se mohou i po letech klidu opět objevovat. Může být vhodná spíše spolupráce psychologa a psychiatra, který potom nastaví pacienta na odpovídající léky, určitě bych navštívil obvodního lékaře, ten by mi sdělil preference podle svého uvážení. Jestliže podobnými potížemi trpěl otec, potom se s velkou pravděpodobností jedná o dědičnou poruchu. Pokud budete mít zájem, telefonní číslo do naší ambulance je 556 870 258.

  • EEG a depreseRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, dlouhodebě užívám Citalopram. Mám ho předepsaný od své obvodní lékařky. Pro časté migrény jsem podstoupila vyšetření na EEG. Z výsledků vyplynulo, že mám deprese. Chtěla bych se zeptat, zda to znamená, že antidepresiva nezabírají??? Na časté migrény mi byl preventivně doporučen Topiramat...Děkuji

    Reagovat18.02.2013 12:52 od Hela
    • Re: EEG a deprese

      Konzuktace prostřednictvím elektronické pošty je poněkud méně validnější, než návštěva u psychiatra. Praktická lékařka předepsala SSRI antidepresivum, proč ne? Z výsledků vyšetření EEG pro migrenosní stavy ale nemohl vzejít závěr, že trpíte depresí, možná jinými úzkostnými poruchami. Jestli máte stále stavy chmurných nálad a napětí, stresu, potom citalopram nezabral, vyhledejte odbornou pomoc psychiatra a myslím si ještě, že nasnadě bude pozměnit léčbu.

      • Re: Re: EEG a deprese

        Děkuji za odpověď. Ve zprávě o výsledcích z EEG mi byla pouze doporučena AD. Chtěla bych vše řešit, bohužel jsem bez práce a z menšího města. Hezký den.

        Reagovat04.03.2013 14:00 od Hela
  • Dlouholetá nespavost a antidepresivaRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, dnes jsem se dostala na Vaše stránky, Vaše rady působí erudovaně proto jsem se rozhodla pro konzultaci. Trpím několikaletou nespavostí-průměr 3 (nejvíce 4 hod za celou noc), byla mi diagnostikována endogenní depr.porucha, léčena 3 roky 150 mg Trittica na noc a 150 mg Argofanu po celou dobu 3 let. To jsem spala lépe. Pak vysazeno(těhotenství), dítě jsem odnosila opět na 3 hod spánku (často i méně)až do porodu ! (až neuvěřitelné,že?). Musím dodat, že NIKDY JSEM NEUSLA ANI PŘES DEN(až na vyjímku, kt potvrzovala pravidlo). Pak opět léčena AD-nasazen Valdoxan nejdříve 25 mg a Argofan 75mg, nespavost opět půl roku i tak-nyní kolaps (hospitalizace), léky zvýšeny Valdoxan na 50mg, Argofan na 150mg a přitán chlorprotixen 15 mg -tato kombinace je teprve 3.týden, stále se probouzím, a ve 4 ráno mozek vzhůru, ale tělo spí (takový zvláštní stav odd.psychiky a těla -jsem vzhůru a tělo těžké, hluboké dýchání). Celé to trvá již moc dlouho, je tato cesta správná?

    Reagovat07.02.2013 18:31 od nika
    • Re: Dlouholetá nespavost a antidepresiva

      Dobrý den,jmenuji se Ivana a již 21 let se léčím na agorafobii s pp. 50 dní jsem nově brala cipralex, nezabral. Už asi dva měsíce trpím zhoršením stavú. Dostala jsem opět nově venlafaxin mylan 75 mg. Lékařka řekla,že abere do pěti dnů. BERU HO 15 TÝ DEN a je mi stále strašně. DOKTORKA MĚ NUTÍ PL, COŽ ODMÍTÁM. Je nějaká šance,že lék ještě zabere? Děkuji Iva

      Reagovat22.03.2013 09:27 od IVANA
    • Re: Dlouholetá nespavost a antidepresiva

      Je to složitý problém, v kostce si ale myslím, že tato cesta by mohla býti správná, neznám Vás ani Vašeho psychiatra, dává Vám ale dle Vašeho dopisu ty zcela regulérní léky. Pokud není kontraindikace, vyzkoušel bych mirtazapin na večer (Mirzaten, Remeron atd. - obchodní názvy). Pokud tvrdíte, že kombinace je teprve třetí týden, dá se předpokládat, že stav by se mohl zlepšovat, v opačném případě Váš psychiatr sáhne po úpravě, buď zvýšením dávek stávajících léčiv, nebo pak alternací terapie.

  • antidepresiva v těhotenstvíRozbalit (reakcí: 4)Sbalit (reakcí: 4)

    Dobrý den,
    mám úzkostné stavy po prvním zamlklém těhotenství. Léčila jsem se Seroxatem, ale s tím mi lékařka zakázala těhotnět. Dvakrát jsem Seroxat pomalu vysadila, vždy nastal abstinenční příznak. Po prvním vyzasení jsem se k léčbě vrátla, při druhém vysazení vzhledem k plánovanému těhotenství ne. Lékařka mě strašila, že to musím vydržet, že léky brát nesmím. Jsem již rok bez medikace, stále v úzkostech a strachu, momentálně abych byla v klidu jsem již 4 měsíce v neschopnosti a snažím se nevystavovat se stresu. Budím se se strachem. Je mi 35, bojím se v tomto stavu do těhotenství jít, ale snažím se to zvládnout. Nejde mi to přes úzkosti a strachy. Někdo mi říká, že by se dal nasadit zoloft nebo citalec, bojím se však abych případně miminku neublížila. Nevím co dělat. Změnila jsem psychiatra a chodím na konzultace, je pro mě problém i léčbu nasadit, vždy je mi hrozně zle a mám pak stavy beznaděje až s myšlenkami na smrt. Takže se léčby i bojím. Dá se Zoloft, citalec brát v těhu. Mari

    Reagovat27.01.2013 08:53 od Marie
    • Re: antidepresiva v těhotenství

      Dobrý den, obecně Vám žádný lékař (psychiatr) nedoporučí užívat tyto léky při stavech deprese a úzkostí. Nejsou v podstatě studie, pouze se ví, že u pacientek, které medikovaly tyto preparáty nějakým "non lege artis" postupem sehnané, měly potíže s tím, že u některých plodů nastaly malformace. Při kojení potom také změny v psychice novorozenců. Dnes Vám nikdo neudělá studie, nedovedu si představit, že by některá žena dobrovolně otěhotněla a nechala si jako proband medikovat antidepresiva, byť by si studií finančně přilepšila. To Vám asi dnes nikdo neudělá. Je to vysoce neetické. Pokud není řešení, žena chce otěhotnět, doporučil jsem svým klientkám Prothazin, Buspiron či Atarax... Jsou to nebenzodiazepinová anxiolytika, která mají podstatně slabší účinek, nemají ale známky závislosti a v těhotenství jsou docela slušně tolerovatelné. Poraďte se se svým psychiatrem. Rozhodně.

      • Re: Re: antidepresiva v těhotenství

        Pane doktore, děkuji za odezvu. Probírala jsem stav s mým novým psychiatrem a ten pro případné těhotenství navrhuje právě Zoloft, co si prosím o Zoloftu myslíte? Je slučitelsný s těhotenstvím ? Zkusím probrat i další léky, které uvádíte. Děkuji Marie

        Reagovat28.01.2013 17:35 od Marie
        • Re: Re: Re: antidepresiva v těhotenství

          Dobrý den, je pravdou, že preparát Zoloft ze skupiny III. generace antidepresiv má nejmenší riziko pro ženy, které ho užívají v těhotenství a následné laktaci (kojení), alespoň podle posledních výzkumů, které se dělají ovšem na laboratorních zvířatech. Je zde ale stále v platnosti to, na co jsem odpovídal v první fázi naší korespondence, moje spektrum přípravků pro gravidní ženy je někde jinde, viz. předešlá odpověď.

          • Re: Re: Re: Re: antidepresiva v těhotenství

            Dobry den pane doktore, atarax mám také, ale má pouze tlumicí účinek, unaví mĕ a nenavodí pozitivní pohled. Pocit obav a uzkosti z nĕčeho zustává. Neléčí jako klasické AD stav. Buspiron a prothazin jsou na bázi jako atarax pouze tlumící nebo mě zbaví pocitu úzkosti a bezmoci jako AD klasické? Neustálé obavy, úzkosti a strachy mi brání v rozhodování a v pohnutí se kupředu. Mám stále obavy, že něco nezvladnu a tak od problemu ustoupim. Nemohu ho vyřešit. S AD jsem žila plnohodnotně bez nich je to přežívání ze dne na den. Nevim zda takto těhotenství vydržím. Ale ssamozřejmě léku se bojím kuli miminku. První těhotenství skončilo potratem a také byly úzkosti. Vlivem hormonů byl stav horší. Marie

            Reagovat30.01.2013 14:40 od marie
  • AntidepresivaRozbalit (reakcí: 7)Sbalit (reakcí: 7)

    Dobrý den, dostalo se k maminkám dětí na prvním stupni, že jejich učitelka bere antidepresiva. Může bez problému učit dál? Moc se nám nelíbí, že má psychologické problémy a je dál v kontaktu s našemi dětmi, tak bychom se rády bránily. Děkuji

    Reagovat25.01.2013 12:02 od šárka
    • Re: Antidepresiva

      Dobrý den,
      Váš dotaz jsem konzultoval s ředitelem ZŠ a také s vystudovaným právníkem. Nemusíte se ničeho obávat. Užívání antidepresiv nepředstavuje důvod, proč by neměla dále učit. Antidepresiva užívá široká část populace. Nemusíte se bát lidí, kteří užívají antidepresiva, většinou se jedná o lidi, do kterých byste to nikdy neřekla. Tito lidé si uvědomují svůj problém a snaží se ho řešit. Větší problém představují lidé, kteří by antidepresiva užívat měli a léčeni nejsou (osobně se domnívám, že takových je mnoho). Pokud by ovšem paní učitelka měla Vážnější problémy, které by byly neslučitelné s výkonem povolání, měla by to napsáno v potvrzení od lékaře pro zaměstnavatele, které se vystavuje, co dva roky. Pokud by její problém byl neslučitelný s výkonem zaměstnání, ředitel školy by s ní okamžitě rozvázal pracovní poměr. Situaci určitě řešte pokud by se chovala nepřiměřeně k Vašim dětem. Jinak pokud budete chtít situaci řešit pouze na základě toho, že bere antidepresiva, pravděpodobně ničeho nedosáhnete, ale můžete se vystavit nepříjemné situaci. Nějakým způsobem jste se dozvěděli informaci o zdravotním stavu paní učitelky a ta jako dotčená může podat trestní oznámení. Např. mohlo dojít k porušení lékařského tajemství nebo např. došlo k pomluvě (tato informace se šíří dále, nic na tom, že je pravdivá, jedná se o pomluvu).

      • Re: Re: Antidepresiva

        Dobrý den,musím reagovat na paní,která se tady pomlouvá paní učitelku,že bere antidepresiva.Jsem zdravotní sestra a antidepresiva užívám již 2 roky!Téměř všechny moje kolegyně je užívají!To si jako ode mně nenecháte ani píchnout injekci?Máme totiž milá paní velmi stresové povolání jak my sestry,tak učitelé!Zkuste si s námi na týden vymněnit naše zamněstnání a sama uvidíte!

        Reagovat27.01.2013 11:30 od Pavlína
        • Re: Re: Re: Antidepresiva

          Dobrý den. Jmenuji se Ivana a 21LET trpím agorafobií s pp. 15 TÝ DEN BERU NOVĚ VENLAFAXIN MYLAN 75MG KVŮLI ZHORŠENÍ MÝCH STAVŮ. Po těchto lécích je mi jěště hůř. PŘEDTÍM JSEM BRALA CIPRALEX,NEZABRAL ANI PO 50 TI DNECH. Je nějaká šance,že venlafaxin ještě zabere? Děkuji Iva

          Reagovat22.03.2013 08:22 od ivana
          • Re: Re: Re: Re: Antidepresiva

            Dobrý den, samozřejmostí je, že lék tzv. první volby vždy efektivní není, to nastalo v případě escitalopramu (Cipralex), nový lék venlafaxin je o jednu gerenaci výše, měl by rychleji "zabrat" a mít méně nežádoucích účinků, latence nástupu účinku však bývá u každého jedince jiná, každý jsme odlišný, každý jsem individualita. Pokud nezabere ani venlafaxin, vyzkoušel bych, aniž bych tím chtěl zasahovati do léčby Vašeho psychiatra, preparát moclobemid (Aurorix, Apo-Moclob), a to hlavně z důvodu, který nastiňujete, a tím je diagnotický závěr agorafobie. V případě potřeby vyhledejte naší ambulanci na internetových stránkách, objednejte se prostřednictvím praktického lékaře a budu se Vám věnovat.

        • Re: Re: Re: Antidepresiva

          Paní Pavlíno Dobrý den,
          píšete, že jste zdravotní sestra a berete AD, prosím když jste ve zdravotnictví, víte jaká AD by se případně mohla brát v těhotenství ? Děkuji o svém problému s úzkostnou poruchou jsem psala výše. Marie

          Reagovat27.01.2013 20:14 od Marie
          • Re: Re: Re: Re: Antidepresiva

            Dobrý den,paní Marie.Toto raději projednejte s lékařem nejlépe s psychiatrem,ale vím,že se například může užívat Citalopram(Citalec,Cipralex atd.)S pozdravem Pavlína

            Reagovat28.01.2013 20:02 od Pavlína
            • Re: Re: Re: Re: Re: Antidepresiva

              Dobrý den.
              V žádném případě nesouhlasím s Vaším obecním názorem. Užívání těchto léků je rizikové a musí jej v každém konkrétním případě zhodnotit specialista – psychiatr.

  • EscitalopramRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, po 26.dnech opravdového pekla(serotoninový syndrom nebo co, kdy mě odvezli do nemocnice po 4.dnech braní, abstineční příznaky po pěti dnech užívání Rivotrilu kapky-jsem prý zřejmě moc citlivá a po neskutečných atakách)mi asi konečně zabral Escitalopram Mylan. Beru nyní 15mg ráno na lačno. Jen mám problém, že mám pocit "knedlíku v krku" a bušení srdce(občas i přeskakování). Může to ještě přejít? Já bych si moc přála, aby to zabralo, protože jsem po tom pekle byla konečně schopná postarat se o dceru, nakoupit, jít s ní k lékaři atd. Ještě se mi také třesou ruce a v noci se často budím, ale nejsem až tak unavená, to bývalo horší na začátku léčby.
    Moje pocity, které už mám 4dny: jakoby se o mě pokoušela úzkost ale něco řikalo:jen si tam zůstaň :D Snad nevypadám jako blázen. Také se mi v mozku hádají dvě já: jdi ven, nechod nikam válej se, uklid, kašli na to..
    Myslíte, že ještě stále mohu doufat, že Esc. zabere na plno a přejde to srdce a knedlík v krku?
    Děkuji za odpověď

    Reagovat18.01.2013 09:55 od Zdenka
    • Re: Escitalopram

      O serotoninový či serotoninergní syndrom se v žádném případě nejednalo, také po 5 dnech užívání Klonazepamu (Rivotril) a následnému vysazení nemůže dojít k abstinenčním příznakům, je to velmi krátká doba. Spíše šlo o to, že se vrátila neurotická problematika, escitalopram je dobrým řešením na vážnější neurotické stesky, 15mg se zdá dosti slušně nastavená dávka, jistě Váš lékař dobře ví, co dělá. Nevím, jak dlouho užíváte toto SSRI antidepresivum, nicméně klasický pocit "knedlíku v krku" obyčejně během 2 týdnů pozvolna ustane, stejně jako ostatní příznaky neurotických poruch. Dle mého názoru (a dle toho, co píšete), se příznaky postupně eliminují a myslím si, že jdete správnou cestou. V každém případě máme dnes celou škálu léků, které se v případech, že stávající nebudou dosti účinné, dají alternovat, je možné také přikombinovat další lék, takže pacient užívá 2 základní léky na tyto potíže. To je dnes vcelku běžná praxe, nazývá se duální léčba.

  • FrontinRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    moje 18letá dcera dostala na stavy úzkosti předespaný Frontin. Neví někdo, za jak dlouho se může projevit jeho účinek? Zatím je jen stále unavená, bolí ji hlava, stále by spala a stav úzkosti přervává. Dále bych chtěla vědět, jak asi dlouho se Frontiin může brát? Na netu jsem se dočetla, že se doporučuje jen ke krátkodobé léčbě.
    Děkuji za odpověď, s pozdravem
    Vladka

    Reagovat01.01.2013 15:53 od Vladka
    • Re: Frontin

      Frontin je návyková látka, jedná se o benzodiazepin se střednědobým účinkem, podává se krátkodobě (2-3 měsíce v dávkách cca 0,5mg denně), tedy dříve než počne účinek antidepresiva, které při stavech úzkosti, stresů a depresí obecně má býti indikován. Samotný Frontin (alprazolam) může stav vyřešit dočasně a stává se po čase "zlým pánem". K vaší otázce ještě o něco konkrétněji. Účinek se projeví do 1/2 hodiny, je tedy extrémně rychlý, pacient má býti klidnější, mohou nastat tendence k usínání, únava, ta může brzo ustát, nicméně je to individuální u každého pacienta. Doporučuji navštívit psychiatra a nechat si naordinovat antidepresiva, která mají také anxiolytický (tenzi rozpouštějící) účinky a nejsou návyková.

  • nespavost,uzkost,nezajem,spatne traveniRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den pred par dnami jsem prestal spat i celou noc jsem jenom prolezel bylo mi opravdu hrozne tak jsem se odhodlal a navstivil lekare jelikoz ziji v anglii nebylo to jednoduche se odhodlat myslim tim moje jazykoveschopnosti a reklm mu co me trapi predepsal mi citalopram 20 mg a na spani zopiclone 7.5 mg jenze ten prasek na spani poprve co jsem vzal tak jsem spal 4 hodiny a vcera jsem zaspal asi na 2 hodiny tak jsem si vzal jeste jeden a zbudil se az na pokyn budiku snazim se relaxovat uklidnovat telo relaxacni technikou ale ze vseho si delam tezkou hlavu,cetl jsem ze po citalopramu po 14 dnech by se to melo projevit zajima me jestli byste mi nedoporucil nejaky caj na uklidneni ktery nebude vadit citalopram

    Reagovat23.12.2012 12:47 od tom
    • Re: nespavost,uzkost,nezajem,spatne traveni

       Dobrý den,
      účinky citalopramu nastupují postupně během dvou až čtyř týdnů. Než Vám nastoupí účinky citalopramu, můžete použít bylinné přípravky (čaje, kapky, tablety). Jednou z nejsilnějších bylinek na uklidnění, kterou můžete kombinovat s citalopramem, je kozlík lékařský (latinsky Valeriana). Kvůli vůni nedoporučuji čaj, ale spíše tablety nebo kozlíkové kapky (Tinctura Valerianae). Z dalších bylinek na uklidnění můžete vyzkoušet meduńku (Melissa), chmel (Humulus Lupulus), Mučenka (Passiflora). Protože užíváte citalopram, vyvarujte se všech přípravků s třezalkou tečkovanou (Hypericum perforatum). Třezalka tečkovaná působí podobně jako citalopram a dále ovlivňuje odbourávání citolapramu na jaterním enzymu cytochrom P450, proto je současné užívání třezalky a citalopramu kontraindikováno. Bylinky bych Vám doporučil užívat spíše přes den a na noc zopiclon, který máte na přechodnou dobu, než začne účinkovat citalopram.

  • Nespavost, úzkostRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    po 5-ti denní nespavosti a buzení se s bušením srdce a vnitřním panickým strachem jsem urychleně vyhledala psychiatra. Pan doktor mi předepsal Helex 0,5mg po 12-ti hodinovém užívání. Eliceu 10mg 1x denně a na noc Mirtazapin 15mg. Hned od prvního dne se spravila nespavost, spinkala jsem jako mimino. Po Helexu jsem byla zmatená. Když jsem mu toto pověděla řekl, ať setrvám v užívání a přidal Prosulpin 50mg 3x denně a Mirtazapin zvýšil na 45mg na noc. Neumím dost dobře slovy vyjádřit své pocity lékaři a bojím se, že nově nasazené dávky jsou až příliš vysoké. Má někdo zkušenosti s takto nasazenou léčbou? Díky moc

    Reagovat02.12.2012 14:04 od
    • Re: Nespavost, úzkost

      Dobrý den,
      těší nás Váš zájem zrovna o naše služby, zkušenosti s touto léčbou mám částečné, Helex nepoužívám, nemusel by uškodit, pokud si stěžujete na zmatenost, ta může být přechodná a vše se může upravit poměrně brzo. Elicea by mohla pomoci při pocitech panických ataků atd., Prosulpin k celkové eliminaci psychického dyskomfortu, možná Mirzaten bych snížil, je to dobré sedativní antidepresivum, možná bych zkusil 30mg na večer. Váš psychiatr je ale jistě erudován a probíral bych tyhle problémy s ním. Nechci nikomu zasahovat do medikace, vím, jak je to nepříjemné, když to někdo dělá mně.

  • Nadváha po antidepresiváchRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, 4 roky se léčím na schizoafektivní poruchu, depresivní typ s mírným residuem, pořezala jsem se na předloktí, slyšela jsem hlasy.
    Beru léky:Kventiax 2 na noc, Haloperidol 1 na noc, Trittico 1/4 na noc a Elicea 1 ráno.
    Od té doby jsem se spravila o 20 kg, před léčbou jsem mohla jíst cokoli a nespravila jsem se. Teď jím 5 x denně malé porce zdravé výživy, cvičím a chodím na procházky a stejně moc nezhubnu. Zhubla jsem o 5 kg a zase jsem 2 kg nabrala, ale to jsem si jídlo vážila. Prosím,zda by šlo změnit léky tak,abych se nespravovala a naopak zhubla.Děkuju za odpověď.Křížová

    Reagovat19.09.2012 13:25 od Tereza Křížová
    • Re: Nadváha po antidepresivách

      Za přibývání na váze ve Vašem případě může quetiapin (Kventiax). Bohužel, patříte mezi spektrum pacientů, které tyhle nežádoucí účinky postihnou při léčbě výše uvedeným preparátem. Někteří tyto potíže negují. Samozřejmě, že těmto nežádoucím účinkům se dá předejít náhradou za jiná antipsychotika, může to být například ze stejné skupiny antipsychotik lék Zoleptil. Můžou být i jiné varianty, neznám ovšem celou problematiku Vaší léčby, trvání poruchy, závažnost příznaků apod. Rozhodně bych se poradil s Vaším ošetřujícím psychiatrem, který o všem dobře ví a nastíní nejlépe možnosti léčby. V podstatě ale na Váš dotaz odpovídám, že léky měnit lze.

  • ValdoxanRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,užívala jsem 2 roky Cipralex na úzkostně depresivní poruchu, ale začala jjsem být více podrážděná, tak mi je zaměnila za Setralin. Ten mi ale držel jen náladu, přidal se tlak na prsou a knedlík v krku. Zkusila jsem Amilii, upadla do středně těžké deprese. Napsych.ambulanci mi byl nasazen Mirtazapin45 mg. Deprese ustoupila, úzkost zůstala.Prošla jsem si agorafobií, panickými záchvaty..po 4 měsících, kdy semůj stav zhoršoval, mi lékařka nasadila Valdoxan. Užívám ho týden. Již po týdnu cítím výraznou změnu nálady, úzkosti a strachy ustupují, sebedůvěra narůstá. Stálemě všaktrápí tlak na prsou a knedlík v krku. Velmi lékům a sobě důvěřuji, a vím, žemají ještě dost času. Přesto sechci zeptat, jestli se tohoto omezení někdy zbavím. Učím se nyní autosugestivní reaxační cvičení, čtu knihu o pozitivním myšlení. Myslím, že dělám maximum pro své zdraví.

    Děkuji předem za odpověď.

    Monika

    Reagovat24.08.2012 09:20 od Monika
    • Re: Valdoxan

      Prodělala jste psychiatrické diagnozy, všechny byly léčeny dle nejnovějších postupů, vždy ale zůstal problém, který zapříčinil úpravy terapie a alternace léčby. Nyní dostáváte Agomelatonin (Valdoxan). Je to v podstatě nový lék, na trhu začíná být docela úspěšný. Tvrdíte, že jste se velmi zlepšila, může být. Zároveň ale tvrdíte, že přetrvává tlak na prsou a pocity knedlíku v krku. V tomto případě bych volil asi jinou medikaci, ale tím samozřejmě nechci tvrdit, že stávající máte nevyhovující, je možné, že postupem času i tyto nepříjemné příznaky vymizejí, výborná je určitě pro Vás zmiňovaná relaxace, tréninky apod.

  • Apo MoclobRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den,již jsem psala dotaz na tuto stránku,že uvažuje moje psychiatrička o výmněně léků Cipralex za Argofan.Nakonec se rozhodla pro Apo Moclob.Přechod byl bez problému.Nyní ho beru již 4.týden.Asi týden beru antibiotika Fromilid uno a v této době jsem začala být velmi nervózní,plačtivá atd.Mají tyto antibiotika vliv na Apo moclob?A za jak dlouho začínají tyto antidepresiva účinkovat naplno?U Cipralexu jsem plný účinek pocítila asi po 3 měsících.Děkuji s pozdravem Pavlína

    Reagovat26.05.2012 21:38 od Pavlína
    • Re: Apo Moclob

      Dobrý den, píšete, že po Cipralexu jste pocítila účinek za 3 měsíce, to je ale dosti pozdě, běžně pozitivní odezva nastává za 3-4 týdny nejpozději, potom by se měla antidepresiva vyměnit. Apo-Moclob může být v jistých diagnozách vynikající řešení, byla jste kompenzovaná, vše údajně tedy mění užívání antibiotické terapie, nemám zkušenosti s tím, že by si někdo stěžoval na zhoršení duševního stavu při kombinaci Vámi právě užívaného antidepresiva a antibiotika jakékoliv řady. Pokud jde o dotaz na počátek efektu Apo-Moclobu (účinná látka moclobemid), víceméně očekávaný je za 14 dní a postupně se "vylepšuje".

      • Re: Re: Apo Moclob

        Dobrý den,děkuji za odpověď.Myslela jsem u toho Cipralexu,že jsem se cítila po těch 3 měsících uplně nejlíp,ale samozřejmně ,že kolem toho měsíce prvního již začal účinkovat.U Cipralexu jsem byla zvyklá,že jsem na nic nějak emočně nereagovala,byla jsem opravdu utlumená.A teď mně celkem dost věcí "rozhází".Je v těchto dvou lécích takový rozdíl ?Myslím mezi Cipralexem a Apo moclobem.Děkuji

        Reagovat30.05.2012 14:01 od Pavlína
        • Re: Re: Re: Apo Moclob

          Rozdíl v lécích je, je zde odlišný mechanismus účinku, jsou to ale obé antidepresiva, každý se právě "hodí" na konkrétní psychickou poruchu. Problematika je velice složitá, Váš psychiatr by měl ale o všem vědět a patřičně Vás informovat. Mám případy, že první lék u konkrétní osoby působí velice efektivně na stejné příznaky, které má druhá osoba, ta si však stěžuje na vedlejší či nežádoucí účinky, na nedostatečnou efektivitu apod. Záleží na individualitě. Zkráceně řečeno, lékař - psychiatr se musí do léčby s ohledem na osobní zkušenosti "trefit".

  • EsticalopramRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, již 6 měsíců jsem léčen escitalopramem (přípravek ELICEA 10 mg) pro dg. depresivní poruchy hodnocené jako středně těžká. S depresivní poruchou se léčím již 15 let (poprvé mi byla antidepresiva naordinována v 15 letech). Po delší době bez léků (cca 5 let) mi byl nasazen escitalopram. Ovšem efekt je poměrně slabý, jediné, co ustalo, byly bolesti hlavy, naopak se výrazně zhoršily problémy se spánkem (častá probuzení během noci, doba spánku je průměrně 4 hodiny denně; zde podotýkám, že lék užívám ráno). Má lékařka však o změně léku zatím neuvažuje. Děkuji za odpověď.

    Reagovat26.05.2012 19:09 od
    • Re: Esticalopram

      U inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (účinná látka escitalopram) může nastat porucha spánku, většinou dle mých zkušeností trvá zpočátku léčby tak 2-3 týdny, poté se stav upravuje. Nicméně upravit se v konečné fázi nemusí. Záleží na Vaší lékařce, nemohu jí zasahovat do léčby, pokud bych já mohl, asi bych volil v této chvíli záměnu antidepresiva escitalopramu za trazodon či mirtazapin. Přeji příjemný den.

      • Re: Re: Esticalopram

        Děkuji za odpověď.

        Reagovat30.05.2012 18:04 od
  • DotazRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den. Již rok se léčím s depresí. Nejdříve jsem brala Cipralex, ale po něm jsem byla hodně ospalá tak mi jej lékař vyměnil za varfarin mylan, k němu ještě beru 0,5mg frontinu 3x denně a na noc 15mg mirzatenu. Derpese mám stále, můj stav je tak nějak stále stejný. Mám velký problém v tom, že stále přibývám na váze. Ať dělám co dělám, váha dolů prostě nejde. I to mi k mým depresím moc nepřidá... Spíše naopak... Je možné, aby to bylo léčbou, a pokud ano, doporučotujete vyměnit nějaké léky? Moc děkuji za odpověď.

    Reagovat13.05.2012 22:47 od Lenka
    • Re: Dotaz

      Dobrý den, je pravdou, že někdy po escitalopramu vzniká pocit jakési unylosti, ospalosti apod., lék byl vyměněn "lege artis". Ovšem nikoliv za warfarin, to jste si popletla, šlo nejspíše o venlafaxin. Mirtazapin na večer je zřejmě indikován kvůli potížím se spánkem, vedlejším nepříjemným efektem je přírůstek na váze, i toto antidepresivum se dá rovněž zaměniti, nejlépe bude vše zkonzultovat s ošetřujícím psychiatrem, který Vám jistě s problémem poradí.

      • Re: Re: Dotaz

        Dobrý večer, ano miáte pravdu s tím názvem léku jsem si to poletla, nějak si jej nemůžu zapamatovat... Dnes jsem byla u svého lékaře, ale bohužel byl nemocný, takže mi jen sestřička napsala léky stejné. Asi vysazení Mirzatenu nedoporučujete, že?! Asi to tedy budu muset ještě měsíc vydržet než s tím něco uděláme, děkuji Vám moc za odpopvěď.... Šimková Lenka

        Reagovat16.05.2012 23:03 od Lenka
  • Cipralex versus AgrofanRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,užívám již 8 měsíců Cipralex a jsem s ním velmi spokojená po psychické stránce.Jsem z něj ale taková líná nic se mi nechce,nemůžu se donut jenom si třeba vyjet na kole.A hlavně jsem přibrala 10kg a přibírám dál.Asi jak jsem spokojená a pohodlná.Mluvila jsem o tom s mojí psychiatričkou a ta mi navrhla zmněnit Cipralex za Argofan nebo jiný lék z této skupiny léků.Já se ale bojím toho začátku,všech těch nežádoucích účinků než mi nastoupí opět hladinka.Máte zkušenosti s touto výmněnou léků u pacientů a hubnutí po agrofanu?Děkuji s pozdravem Pavlína

    Reagovat19.04.2012 20:12 od Pafka
    • Re: Cipralex versus Agrofan

      Dobrý den,
      stěžujete si, že po Cipralexu přibýváte na váze, není to obvyklý vedlejší účinek, nicméně Vaše ošetřující lékařka zcela správně tedy navrhla léčbu antidepresivem již IV. generace. Venlafaxin (Argofan, Effectin apod.) je složením látka, u které se nemusíte obávat nějaké delší doby, než nastane pozitivní efekt. Je v globále také šetrnější, možnost dlouhodobého podávání také je přínosem pro pacienta, rozhodně bych uposlechl v tomto případě dobré rady Vašeho ošetřujícího lékaře.

  • QuestaxRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den. Je to již 18 měsíců, co mi byl zavražděn můj kamarád (znali jsme se od dětství, trávili spolu hodně času), stále čekám, kdy se vrátí, ale vím, že to již nebude. Studovala jsem na VŠ a pořád stíhala hodně věcí, i přes úzkosti, tlak na hrudi, nechutenství. Poté mi letos v září zemřela babička a od té doby jsem nemohla usnout, když jsem po 2 hodinách usnula, za 30 minut jsem se vzbudila - noční můry. Od listopadu mám odbornou lékařkou předepsané Trittico AC 150 1 tbl, ale poté jsem měla závratě, pokles tlaku. Po měsíci mi lékařka snížila dávku na 2/3 na noc a ráno přidala 1 tbl Elicea. Usínala jsem lépe, ale noční můry zůstaly. Po dalším úmrtí v rodině jsem musela přidávat i Lexaurin dle potřeby. Lékařka mi nakonec nyní vyměnila na noc Questax 100 mg 1/2 tbl, Elicea zůstává na 1 tbl. Po noci jsem čím dál více v útlumu a mimo. Nevím, zda je tomu tak na počátku léčby /týden beru tento lék/ nebo proč. Spánek je delší, ale pořád obsah snu se nemění /sny o vraždě/.

    Reagovat20.03.2012 18:42 od adéla
    • Re: Questax

      Dle stručného popisu potíží zřejmě trpíte tzv. parasomnií, mezi které patří i noční můry. Jedná se skutečně o "terminus technicus", který se v odborné literatuře používá. Spouštěcím mechanismem těchto potíží jsou jistě traumatické psychické zážitky, které popisujete. Váš lékař Vás léčí určitě "lege artis", jste léčena velmi správně antidepresivy, která potlačují tu fázi spánku, které se odborně říká REM fáze. Je jen otázka času, kdy se vhodné antidepresivum v kombinaci s anxiolytikem (ve Vašem případě Lexaurin) najde. Je to skutečně běh na dlouhou trať. Pokud mohu poradit, chce to vydržet, být trpělivá a popřípadě, pakliže se ještě tak nestalo, zkusit psychologickou intervenci, kdy se mohou efektivně uplatnit tzv. behaviorální techniky, formy relaxace apod. Pro případ, že byste měla zájem léčit se v naší ambulanci, nechávám telefonní číslo - 556 870 258.

  • da se neco změnit vubec?Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    lečím se již přes 15 let na psychiatrii,leky se me za tu dobu hodne změnily,nyni beru jiz 2 roky pulku rivotilu 2mg,cely lek Elify 150mg raano,vecer beru 2krat Trittico AC 150 a chlorprothixen 50,přestavam zvladat me zamestnani,doma neudelam vubec nic,jen ležím,nemam silu,naladu,chut neco delat,vcera jsem byla u sveho psychiatra tak jsem si postezovala ze uz nemuzu,zle vse zvladam,,prozivam,motam se cestou do zamestnani coz mam denne ze nevim co se se mnou deje,on me rekl abych sla na uřad prace kdyz nezvladam praci,tam byla rok a pak v mem veku na me nikdo uz cekat nebude na praci a skoncim pod mostem,což me přišlo hodne sproste,vim,že bez leku již nikdy nebudu,od dětstvi,ktere jsem nemela jednoduche mam panicky strach z hodne veci,promita se me minulost neustale,mela jsem obdobi 2 let kdy jsem nespala ani v noci ani přes den,byly to muka ktere si nikdo nedovede představit,jak postizena jsem si pripadala,bude me letos 48 let a život netěší,vim že už bez leku nebudu,bojim se všeho

    Reagovat09.03.2012 19:02 od jana
    • Re: da se neco změnit vubec?

      Dobrý den, ani nevíte, jak složitě jste formulovala dotaz... Není možné na Váš příspěvek odpovědět nějakým způsobem, aby jste se snad třeba vyléčila. Nevím o Vás nic, Váš psychiatr ví více, musíte mu důvěřovat nebo jít k jinému, dnes je možnost přestoupit bez udání důvodů, bylo by to Vaše rozhodnutí. Jak jsem asi správně pochopil, užívala jste vícero antidepresiv. Je důležité, pokud nějaké nepomohou, zkoušet dál, existuje mnoho přípravků. Pokud budete mít zájem, rád se Vás ujmu, naše telefonní číslo je 556 870 258. V této fázi Vám rozhodně pomoci nemohu.

  • Užívání seropramuRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den,
    již necelý rok užívám kapky seropram, než se mi narodilo druhé dítě, užívala jsem téměř dva roky olwexii a na noc Frontin, a to z důvodu nespavosti, resp. již od studií na VŠ jsem při jakékoliv změně trpěla nespavostí, pozdní usínání, časté probouzení, ráno jsem se budila velmi brzy, nevyspalá, unavená, po nějaké době se stav vždy zlepšil a později opět při sebemenším podnětu opakoval, proto ta léčiva. Po narození druhé dcery jsem na doporučení lékaře začala užívat seropram, dávka 8 kapek denně dle lékařky, já beru 3, někdy 4 kapky a cítím se fajn, spím, výjimečně nespím - při přetažení, stresu..V tuto chvíli se obávám toho, že jednou kapky budu muset vysadit a opět se mi vrátí moje nespavost a strach z usínání. Děkuji za radu.

    Reagovat06.03.2012 21:13 od Dana Matejsková
    • Re: Užívání seropramu

      Máte nasazený preparát, cítíte se dobře, jste v dobré psychické formě či kondici, to je pro Vás dobře. To, když nyní uvažujete, že jednou vysadíte lék a nastanou opět potíže, Vás jenom zbytečně stresuje. Je možné, že při vysazení dojde ke vzplanutí psychických potíží, je ovšem možná i příznivější varianta, to znamená, že můžete být bez potíží. Tohle budete řešit jistě se svým ošetřujícím lékařem. Rozhodně bych se nebál "další zimy na počátku jara".

    • Re: Užívání seropramu

      Dobrý den.

      Nespavost, kterou popisujete, může souviset i s mírnou depresí. Tomu by odpovídala i dobrá reakce na seropram. V zásadě nevidím příčinu, proč byste musela kapičky vysadit. Léky z této skupiny se mohou užívat a užívají se i dlouhodobě (roky). Navíc, existuje spousta alternativ, pokud byste už kapky nemohla z nějakého důvodu sehnat. Pokud jste nyní spokojená a v pořádku, vysazení kapek v budoucnosti bych se vůbec netrápil.

  • Chtela bych se zeptat, beru prasky...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Chtela bych se zeptat, beru prasky na deprese a prestala sem je uzivat. Muze se mi nemoc vratit? Beru ty prasky mesic, ale zjistila jsem, ze mi po nich dost chutna a nuti me to jist. Tak sem prasky vysadila. Muzete mi prosim vas poradit? Muze se mi nemoc vratit? Dekuji

    Reagovat05.03.2012 12:43 od Dana
    • Re:

      Pokud skutečně byla diagnostikována depresivní porucha, byl Vám správně nasazen antidepresivní preparát, byl zvolen nejspíše dle mého odhadu mirtazapin, od kterého bohužel krom pozitivních efektů můžeme očekávat vážný nežádoucí účinek, a to jest zvýšená chuť k jídlu, chuť na sladké, následně potom zvýšení hmotnosti. To je velice častý důvod, který vede pacienty k přerušení léčby. Psychická porucha se samozřejmě může vrátit, to je bezpředmětné. Navíc píšete, že léky užíváte teprve měsíc, za tuto dobu často léky ani nezaberou, nedojde k efektivitě a vysazení? Chyba. Měla jste vše konzultovat s psychiatrem a ten by následně volil jiný druh léčby psychofarmakem.

  • Dobrý den. Již asi 10 let tpím...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den.
    Již asi 10 let tpím silnoi neurózou. V poslední době (asi měsíc) jsem začala mít strach. Nevím proč. Nemůžu spát a mám pocit že se něco zlé stane. Rodině se s tím nesvěřuji, jenom se bojím když děti jdou ven, manžel do práce. Já se dívám v práci na lidi a přemýšlím, kdo mi chce něco udělat. Jsem paranoidní blázen. Těším se až umřu. Připadám si zbytčná. Nevím co se to děje. Nechci to říkat svému lékaři. Bojím se že se mi bude smát, nebo spíš že bude na mě koukat jako na blázna. Je to začarovaný kruh.
    Prosím můžu to nějak zvládnout sama s dostupnou medikací bez receptu? Děkuji za odpověď.
    Dáša

    Reagovat22.02.2012 15:23 od
    • Re:

      Je opravdu možné, že trpíte dlouhá léta neurotickými stesky, to je dosti frekventované onemocnění psychického rázu. Spíše ovšem jsou důležitější nově vzniklé strachy, nespavost, možná opravdu trpíte pocity jakéhosi zvýšeného pozorování od okolí, pocity pronásledování, možná i ohrožení. Máte tendence přemýšlet o konci života, to je alarmující. Poslední věta se mi v této fázi zdá nejdůležitější, ano, nemůžete zvládnout tyto potíže sama, je nutné (a to velmi urychleně), psychiatrické komplexní vyšetření a okamžité nastavení na léčbu. Více nemohu zodpovědět, potřebuji pacienta vidět, provést rozhovor a poté validní postup léčby. Pokud máte v blízkosti psychiatra, okamžitě se objednejte. V případě, že se rozhodnete pro naší ambulanci, telefonní číslo je 556 870 258.

  • Názor jiného odborníka na léky SEROXAT versus SEROPRAMRozbalit (reakcí: 5)Sbalit (reakcí: 5)

    Dobrý den,
    při těhotenství se mi spustila deprese, následoval zamlklý potrat a deprese se prohloubila, chvíli trvalo než jsem zjistila oč se jedná, z prvu jsem stav přikládala těhotenským příznakům. Následovala léčba SEROXATEM rok i s vysazením, deprese se opakovala, znovu rok léčba a vysazení. Opět se ale úzkosti a stav deprese vracejí. Bude mi 35 a ráda bych zkusila těhotnět, ovšem deprese je opět zpět a mám problém s každodenním životem. S paní doktorkou jsem chtěla konzultovat změnu léčby na skupinu SSRI SEROPRAM, odmítá léčbu měnit. Vyčetla jsem, že SEROPRAM je šetrněější než SEROXAT je to pravda ?? Lze ho brát v těhotenství ? Najednou krevní testy ukázaly Faktor V Leiden bodová mutace, Faktor II protrombin (20210G)A mohl toto způsobit SEROXAT ?? Jaký je rozdíl mezi SEROPRAM A SEROXAT ? Chtěla bych najít léčbu aby nenastala opět recidiva a byla slučitelná s těhotenstvím ? Lze to vůbec. Prosím o radu. Děkuji Marie

    Reagovat21.02.2012 16:10 od Marie
    • Re: Názor jiného odborníka na léky SEROXAT versus SEROPRAM

      Při těhotenství vlivem hormonálních změn mohou nastávat komplikace v psychice, je to celkem frekventovaná záležitost. Při užívání Seroxatu jste se cítila dobře, poté se stav opět zhoršil, mohlo či může jít o periodickou depresi. Zda je Seropram šetrnější či není než Seroxat? Zřejmě dle dosavadních zkušeností nebude, spíše jde o to, že působí i na jiné příznaky psychických poruch. Oba léky patří do stejné skupiny SSRI - inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu. Jestli ho lze brát v těhotenství? Je zde pochopitelně varování, že může být nebezpečný s ohledem na malformace plodu, studie však nejsou, záleží vždy na posouzení preference či důležitosti těhotenství či jakési psychické pohody. Krevní testy a změny faktorů krevní srážlivostí nebudou mít nic společného s podáváním Seroxatu. Alespoň nikde není o tom doposud zmínka. Jsou léky, které moho mít nejnižší riziko eventuálního postižení plodu při těhotenství, to ale musíte probrat se specialistou. Pokud budete mít zájem, ujmu se Vás velmi rád. Naše telefonní číslo je 556 870 258.

      • Re: Re: Názor jiného odborníka na léky SEROXAT versus SEROPRAM

        Ještě bych probralal SEROXAT (S).Podrobně léky a specielně (S) studuji.Při nástupu léčby nastupuje po pár t.dramatického stavu úleva a plnohodnotný život.V tom bych řekla, lék na mě velmi dobře zabírá i s postupným vysazováním.Již jsem zjistila, že tělo jede na uložené zásoby. Až vysadím úplně, tělo stále bere ze zásob a vydrží měsíc. Po měsící vysazení nastane zle. Prvně mě toto zle zaskočilo a po dotazech na Dr. zda nemůže jít o abst. příz. na paroxetin mě ujistila, že nikoli mě dohnalo na další kolo léčby.Nastudovala jsem,že přeci jen abst. na paroxetin zde je a může trvat 2-3 t a následně vymizet.Při 2 vysazení jsem byla připravena.Po 1m. vys. nastalo zle,nepanikařila jsem a vyčkala. Po 3 týdnech zle vše vymyzelo. ALE opadla energie,rozhodnost,nastala podrážděnost, občasná agrese když věci nešly, útlum v pohledu na prožitek dne bez radosti. Je toto ještě odraz paroxetinu po 3m vysazení?Opět studuji.Již znovu jsem (S) nasadila, neměla jsem ještě vyčkat ?Nebo je to recidiva? Marie

        Reagovat26.02.2012 13:49 od Marie
        • Re: Re: Re: Názor jiného odborníka na léky SEROXAT versus SEROPRAM

          Problematika vysazování inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu je trochu obtížnější. Lék (ve Vašem případě Seroxat), by se neměl vysazovat z plné dávky, nýbrž pozvolna, buď každý druhý den 1 tabletu asi 14 dní, nebo půl tablety denně také 14 dní. V opačném případě může nastat buď syndrom z vysazení, kdy se objevují podobné příznaky, které pacienta původně vedly k nastavení na antidepresivum, nebo opětovné vzplanutí depresí či jiných psychických komplikací. Myslím si, že ve Vašem případě jde o recidivu a bude se nejspíše jednat o periodickou depresivní poruchu. Po vysazení Seroxatu bych očekával asi týden až dva příznaky z vysazení, po 3 měsících ale již jde o opětovnou ataku afektivní poruchy.

          • Re: Re: Re: Re: Názor jiného odborníka na léky SEROXAT versus SEROPRAM

            Dobrý den pane doktore ještě jednou. Podruhé jsem se snažila vysazovat ještě pozvolněji a to že jsem přecházela asi tři týdny a jedna tableta, půl, jedna, půl. Následně půl, půl pů. asi další měsíc a pak půl, nic, půl nic. Asi další tři týdny až do půldy ob dva dny a úplný konec. Nejsem až v tak dramatickém stavu ale dobré to úplně není, úbytek energie, opět špatné spaní, pocity na pláč z toho. Zkouším pomoc několika psychologů zda to vůbec má cenu. Teď jsem zkoušela Seroxat znovu nasadit ale bylo mi tak zle celé noci, že jsem myslela, že přijde smrt, takže jsem přestala lék po 7 dnech brát a snažím se sama. Je možné stav odbourat pouze psychoterapií? Nebo když už forma deprese není tak dramatická, existuje jemnější lék pro tělo, který nemá tak dramatický nástup? Nemůžou antidepresiva škodit jiným orgánům v těle nebo zkracovat život? Mají vůbec schopnost definitivně vyléčit? Nebo se po vysazení stav stále pacientům vrací? A je tudíž na AD odkázán celý život?

            Reagovat04.03.2012 16:47 od Marie
            • Re: Re: Re: Re: Re: Názor jiného odborníka na léky SEROXAT versus SEROPRAM

              Celé je to nějaké podivné, že by po nasazení antidepresiva po předchozí částečné úpravě stavu se vše ještě zhoršilo? Možná by bylo v této situaci vhodné zvolit jiný lék. Ale k věci. Potřebujete řešit situaci z očí do očí, Vaše fyzická přítomnost věc validněji vyřeší, než věčné dopisování přes počítač. Ptáte se na odbourání stavu psychoterapií, já ji spíše považuji za doprovodnou léčbu. "Jemnější" lék může existovat, jak jsem výše uvedl, zhodnotí to psychiatr, ale musí Vás znát!!! Antidepresiva jsou chemické látky, čili organismu cizí, přesto jistý negativní vliv na vnitřní orgány, jejich funkce, jsou již odkázány do minulosti, již máme nová antidepresiva či jiné léky z jiných skupin, které mají silně omezeny vedlejší účinky. Definitivní vyléčení je věc individuální, ve Vašem případě bych asi volil jiné antidepresivum a podávání dlouhodobější. Pozdější úpravy dávkování nejsou vyloučeny.

  • uzkozstRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobry den , vubec nevim co se to se mnou deje citim beznadej trapi mé pocit ze lide a pritel kolem me tlaci k zemi a utvari ze me jineho cloveka nez doopravky jsem nic se mi nechce delat chci byt porad v byte sama a s nikym nemluvit porad bych brecela ani nevim kvuli cemu nebo na me chodi prival vzteku poradte mi prosim co mam delat dekuji

    Reagovat17.02.2012 21:02 od maruska
    • Re: uzkozst

      Vaše zpráva je krátká, vycítil jsem, že zřejmě jde o jednu z depresivních poruch, alespoň dle Vámi udávaných skromných příznaků.
      100% nutností je okamžitě navštívit specialistu - psychiatra, a ten nejlépe zhodnotí Váš stav. Léčba psychiatrickými léky bude jistě nezbytná, ale rozhodně nemějte strach. Vaše starosti jsou v populaci dosti četné a i já mám s nimi dlouholeté zkušenosti. Rozhodně bych s návštěvou psychiatra neotálel ani minutu, já konkrétně jsem Vám k dispozici na telefonním čísle 556 870 258.

    • Re: uzkozst

      Dobrý den,jestli můžu poradit z vlastní zkušenosti tak co nejdříve změnte partnera!!!Patrně vás dusí!!doporučuji odjet pryč z republiky a s nikým!!!se nekontaktovat!bude vám to trvat tak 14 dní a příjdete na to kde byl problém!
      Přeju hodně štestí!jistě to zvládnete jako já.
      Mám jinou partnerku čekáme dítě a jsem štastný.
      Roman

      Reagovat20.02.2012 23:43 od Roman
  • Slabost,pocit na zvraceniRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobry den,jiz nekolik let trpim soc.fobii a panickou uzkosti,minuly rok jsem se citila celkem dobre,ale od leta jsem zacla byt malatna,hrozne unavena a neustaly pocit na zvraceni,ktery me provazi dodnes,brala jsem mesic aurorix 150md 1-1-0,ale po mesici se pridali zavrate,ktery pretrvavaly cele dny,lek jsem vysadila,obcas uzivam lexaurin,nevim co uz dal,jsem cely dny doma,prochazky nekdy v blizk.domova zvladnu,ale ject nakoupit,neco zaridit to jen obcas a autem a doprov.uz nevim,sama nevychazim,je mi spatne i doma,strasna vycerpanost,ale hlavne ta slabost a pocit na zvracenińavaly horka,zivot si neuzivam,jen prezivam,nemam praci,ale ja nezvladam chodit po doktorech,jeste mam obcas problemy s pateri,uz nevim cim to je,pred nekolika lety jsem mela uzkosti,ale zvladala jsem nektere dny chodit a jezdit mezi lidi,vzdy byl jen pocit bolesti bricha a unava,ale slo to,vse se nejak zhorsilo,prosim zajkouliv radu budu rada,dekuji.

    Reagovat16.02.2012 16:36 od JAROSLAVA
    • Re: Slabost,pocit na zvraceni

      Vaše problematika je velmi velmi složitá, dle mého názoru zde nebude pouze tzv. sociální fobie, je velmi těžké radit přes e-mail. Preparát, který jste dostala, je velmi dobrý a často jej používám i já. Je třeba ale dále zasáhnout, upravovat medikaci apod. Na škodu nebude ani zásah psychoterapeuta. Pokud mohu nabídnout své služby, telefonní číslo k nám do ambulance, kde se objednáte, je 556 870 258. Věc zásadně vyžaduje delší exploraci, musím se dozvědět vícero věcí, nyní jsou to velmi strohé informace. Opakuji, že řešením je pouze návštěva specialisty, naše služby nabízím.

      • Re: Re: Slabost,pocit na zvraceni

        Dobry den,velmi moc dekuji pane doktore,jen jsem z Usti nad labem,skoda,ze se nenachazi vase pracoviste blize,je od Vas hezke,ze reagujete na dotazy,skoda,ze vice odborniku nedela stejny pristup,jestli muzu dal Vas budu informovat o me lecbe,mam k V am duveru,dekuji a preji hezky den.

        Reagovat22.02.2012 12:55 od JAROSLAVA
  • ValdoxanRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, trpím depresemi, mam již kolikáte antidepresiva a vubec nic nezabírá .Deprese mám rok a rok se i lečím davaji mi pořad jine a jine leky ted zrovna mesic užívám Valdoxan 25mg a je mi čím dál huř jsem strašne unavena nemam silu nic delat boli me zada, je mi špatne mám uzkostne stavy ale už opravdu nevim Jak dal.
    Poradte prosim co delat kam se obratit nebo kam jit dekuji

    Reagovat13.02.2012 11:17 od kiki
    • Re: Valdoxan

      Zřejmě trpíte kombinovanou poruchou s výskytem úzkosti a špatné nálady, což není neobvyklé. Nepopisujete přesněji příznaky ani vznik a vývoj poruchy, není tedy možné vytvořit resultát, který by Vám třeba pomohl v rozšíření "obzorů". Ptáte se, co máte dělat či kam se obrátit. Je to prosté, jedině odborník psychiatr eventuálně psychoterapeut pomůže. Je zde zřejmě jakási rezistence na antidepresiva, Váš lékař zkouší vícero kvalit, to je správné. Aktuálně popisované antidepresivum Valdoxan se v posledních studiích jeví jako dobré, dle mého názoru ale bude třeba kombinace dvou, možná i více léků. Sám o sobě v tzv. monoterapii nebude stačit. Pokud Vám mohu naídnout své služby, rád to udělám, převezmu Vás do péče, pokud to pro Vás je únosné například z pohledu bydliště apod. Naše telefonní číslo k objednání je 556 870 258.

  • Bojím se, že se zbláznímRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Můj problém začal už v mých 16 letech, kdy jsem zažila záchvat panické uzkosti a měla strach, že umřu. Boleli mě záda, pak žaludek, hlava a na všech vyšetřeních co jsem měla mi nezjistili nic. Paní doktorka mi v té době začala říkat že jsem hypochondr a že se mi jen nechce do školy. Nakonec jsem se nějak přestala sledovat a ono to přešlo. Pak ve 21 letech se mi narodil syn. Asi půl roku po porodu jsem začala mít deprese a panické ataky. Přítel v té době hodně pil, byl agresivní a já vyčerpaná. Byla jsem u psychiatra a ten mi řekl že je to depresivní psychóza z panickou uzkostí. Nasadil Cipralex a po roce užívání už mi bylo zase dobře. Proto jsem vysadila a psychiatrovi už nešla. Asi rok mi bylo dobře a nyní se bojím, že se mi to vrátilo. Byla jsem v obchodě a z ničeho nic se mi udělalo zase zle. Zatmělo se mi před očima, zamotala hlava a já začala mít strach že se zblázním. Pořád jen přemýšlím nad tím, že mám schyzofrenii a mám strach, že uslyším hlasy, uvidím bludy. Bojím se, mám uzkosti a už nevím jak dál. Představuju si že jsem v blázinci, že mi hrabe a ublížím synovy a příteli. Obvodní lekařka mi dala Elicea 10mg beru jí týden a už jsem na pokraji sil.

    Reagovat05.02.2012 21:54 od Nikol
    • Re: Bojím se, že se zblázním

      Dle udání mimo jiné věku, ve kterém se porucha objevuje se jedná zřejmě o jednu z panických poruch, mohou být přítomny samozřejmě komorbidně i stavy depresivní. Léčena jste byla jistě erudovaným psychiatrem, nicméně pacienti dělají velikou chybu, když sami vysazují léky. Možná je to pochopitelné, když se již cítí dobře. To byla ale konkrétně u Vás zásadní chyba. Během těhotenství je to samozřejmě trochu problematičtější. Hormonální změny při těhotenství a krátce po porodu mohou eliminovat příznaky tohoto duševního onemocnění, proto jste se cítila dobře, zdravá, i když jste zřejmě léky nebrala. Nyní se nacházíte ve "staronové" situaci, je třeba zasáhnout medikamentozně, a to co nejdříve. Nevím, jak dlouho užívate preparát Elicea, nicméně zde bych asi volil jinak. Nemohu z pochopitelných důvodů zde sáhodlouze vyprávět o záludnostech duševních poruch, jejich výskytech, léčbě apod. To rád udělám, pakliže se k nám cestou praktické lékařky objednáte a budeme se zde snažit pomoci. Tel.: 556 870 258.

  • Nevím co se to se mnou dějeRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, před nějakou dobou jsem jsem na sobě začala pozorovat velké výkyvy náledy. Snažím se to ovládnout ale nejde mi to a o to víc mi přijde, že nejsem schopna nikdy nic dokázat mám strašný pocit méně cennosti a přemýšlím na tím jaké by to bylo zemřít. Ale samozrejme jsem si vědomá, že je to hloupost na co myslím a v tu chvíli mi je všechno jedno. Zatím jsem nikam k lékaři nešla nechci, zbytečně ze sebe dělat hypochondra jestliže to nic není a dá se to vyřešit jinak než lékařem. Prosím poradte mi . Děkuji

    Reagovat23.01.2012 10:16 od Lucie
    • Re: Nevím co se to se mnou děje

      Dobrý den.

      Za hypochondra určitě nebudete, uvedené příznaky jsou známky deprese. Sama je nevyřešíte, jedná se o nemoc, kterou je potřeba léčit, podobně jak je to u běžných, fyzických potíží. Velmi pravděpodobně bude nutná medikamentózní léčba (antidepresiva), která ve většině nekomplikovaných případů dobře zabere. Neodkládejte tedy návštěvu lékaře, stav se sám od sebe nezlepší, spíše naopak. Začněte u praktika, který Vám napíše doporučení k ambulantnímu psychiatrovi (nebo pokud máte možnost, objednejte se přímo). Nemusíte mít z návštěvy obavy, jedná se o častý problém, se kterým si moderní medicína umí často dobře a účinně poradit a vy budete zase v pořádku.

  • Nevím jak dálRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, je mi 28 od 23 chodím k psychiatrovi a léčím se na panickou poruchu.Už 5 let beru citalek v létě jsem ho vysadila asi na 2 měsíce jenomže moje problémy se opět vratily tak mi byl opět předepsán cotalec 20 postupně se zvýšil na 2 tablety a večer beru trittico 2/3.Můj stav se o něco zlepšil ale stále mě provází strašný pocit jakoby mě něco čekalo něco zlého buší mi srdce připadám si jako v nerealnu. Bojím se.Mívala jsem strach o svoje dítě že mu nějak ublížím ale přitom bych to nechtěla nikdy udělat miluju ho.Taky jsem měla myšlenky že něco provedu příteli třeba ho zabiju bojím se toho ale nikdy bych to nechtěla udělat mám ho ráda. I tet mě to někdy napadne ale není to tak silné jako dřív.Jen mě hrozně trápí ta moje asi uzkost nevím byla jsem před vysazením na to skvěle ale tetkom pul roku se trápím.Někdo říká že antydepresiva stejná podruhé nezaberou taky to trittico co beru tak jsem ho na noční měla uplně vysadit i to mi přišlo jako divná léčba.poradte prosím moc děkuju

    Reagovat15.01.2012 00:16 od Jana
    • Re: Nevím jak dál

      Dobrý den,
      jsem rád, že Vaše problémy mohu touto cestou vyřešit. Nastiňujete potíže, které jsou neurotického charakteru, ale konkrétně z těchto informací nezískám řádné podklady pro stanovení správné diagnozy a tím pádem správné léčby. Dostáváte či dostávala jste inhibitor zpětného vychytávání serotoninu v kombinaci s inhibitorem zpětného vychytávání adrenalinu a rovněž serotoninu. Může být. Nevím, zda jste zkoušela jiné typy antidepresiv, nevím, zda jste podstoupila psychoterapii u psychologa. To je dosti důležité. Jestli máte zájem, obraťte se naší ambulanci, kde se Vám budu řádně věnovat a společně přijdeme na efektivní řešení Vašich potíží. Jsem přesvědčen, že bude třeba změnit medikaci. Naše telefonní číslo je 556 870 258.

      • Re: Re: Nevím jak dál

        Děkuji moc za tak rychlou odpověd.Ráda bych navštívila vaši ambulanci jsem ze Vsetína tak je to trochu z ruky:(

        Reagovat16.01.2012 16:38 od Jana
  • gerontologie-2Rozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    Dále se nám stává, že babička, i když už většinu nocí lépe spí, mívá stavy, kdy se dostane do stavu amence, nevnímá, nespí, křičí.
    Dle sdělení není možné použít jiný anxiolan, vzhledem ke krátkému poločasu rozpadu Oxazepamu, se jedná o jediný schválený pro tento věk, jiné léky nemohou být použity, jiné dávkování není možné...
    Bohužel s danou kombinací léčiv jsme již asi vyčerpali všechny možnosti různých kombinací.
    Chtěl jsem se proto zeptat, zda by podle Vás pomohla změna antidepresiva, zdá se, že na plačtivost nezabírá, případně zda lze situaci (plačtivost, občasnou amenci přes noc) podle Vašeho názoru nějak řešit, ovlivnit případně i z naší strany, volně pordej. léky atd.
    Předem děkuji za Vaši zprávu.

    Reagovat09.01.2012 21:50 od Josef Černý
  • gerontologieRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, rád bych se zeptal, na Váš názor možnosti další léčby.
    Jedná se o babičku, věk 84 let, vaskulární demence.
    Po úrazu s částečnou anestezií došlo ke zhoršení jejího stavu.
    Po propuštění z LDN, kde nedokázala pobývat, vzhledem ke změně prostředí, byla zahájena léčba Citalec 10mg, následně zvýšeno na 20mg + Tiapridal 3x100mg + Oxazepam 10mg 2-3x denně.
    Bohužel i přes léčbu byl stav babičky stejný, amentní stavy, převrácená noc/den (léky na prokrvení vzhledem k množství léků již nemůže užívat), permanentně špatná nálada, bludy....
    Následně jsme zmenili na Zoloft 50x 1x ráno + 0,5 poledne + Tiapridal a Oxazepam stejné, případně oxazepam 0,5-0,5-1+1 na noc, např. s 4hodinovým zpožděním
    Došlo ke vcelku velké změně, kdy babička bývá pár hodin v dobrém stavu, obdobně jako před úrazem.
    Bohuže nás stále trápí její záchvaty plačtivosti, kdy cca 2x za den se rozbrečí - návaly plačtivosti z jakéhokoliv i vymyšleného důvodu, které se nám nedaří ničím ovlivnit. Po požití Oxazepamu n

    Reagovat09.01.2012 21:47 od Josef Černý
    • Re: gerontologie

      Dobry den, predesilam, ze je velmi obtizne se vyjadrovat k medikaci aniz bych pacienta videla. Obecne plati, ze benzodiazepiny neradi u starsich pacientu vidime, mohou na chvili zlepsit uzkost, ale mohou zhorsit kognitivni poruchu. Pokud je prevraceny denni rytmus, navrhla bych jej nejprve upravit melatoninem na noc a potom zvazovat dalsi zmeny. V kazdem pripade jsou dulezita rezimova opatreni, ted v zime dostatecne osvetleni ve dne a najit nejakou cinnost, ktera by ji zajimala.

  • DepreseRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    Je mi 31 let a od malinka mám DMO a zhruba 7, 8 let mám deprese. Když, jsem byla mladší tak jsem mimo jiné prožila mnoho zdravotních potíží kdy mě lékaři opakovaně i těžce předávkovali léky !!! Mám s lékaři velmi špatné zkušenosti proto se jich mimo jiné hodně bojím. Proto mi také dlouho trvalo než jsem začala navštěvovat psycholožku a svěřila se jí co mě trápí. V dnešní době pravidelně chodím na psychiatrii. Když, jsem však doma nebo kdekoliv jinde tak, když to na mne přijde mám natolik silné a bolestivé pocity úzkosti na hrudníku, že často mám pocit, že nemůžu dýchat a udusím se. Jednou jsem měla tak šílenou bolest a úzkost, že jsem se do hrudníku bouchala pěstí a doufala, že to přejde bohužel se tak nestalo. Téměř deně mám myšlenky na sebevraždu ! Těsně před vánocemi jsem měla velice intenzivní depresi a chtěa jsem sjet ze schodů a vše ukončit. Hodně často maluji černé obrázky, které vyjadřují moje myšlenky na smrt, úzkost, samotu atd. Mám léky Seroxat, Qstax. Děkuj

    Reagovat04.01.2012 18:20 od Soňa
    • Re: Deprese

      Dobrý den
      Je mi líto, že máte špatné zkušenosti s lékaři. Zvláště při problémech s psychikou stačí, že Vám lékař nevyhovuje po osobní stránce a rozhovor a léčba mohou být narušené. Proto je vhodné zkusit někoho jiného, kdo bude mít Vaší důvěru. Píšete, že navštěvujete psycholožku, předpokládám tedy, že jí důvěřujete. Zeptejte se jí, zdali Vám nemůže jiného psychiatra doporučit. Vaše potíže totiž zcela zjevně vyžadují návštěvu odborníka (=psychiatra) a změnu léčby. Uvedené příznaky jsou známky nedostatečně léčené deprese a svépomocí je zcela určitě nevyřešíte. Při správě vedené léčbě Vám bude velmi pravděpodobně mnohem lépe.

  • Dobrý večer,Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Je mi 21 let od patnácti mi začali stavy uzkosti unava řešili jsme to homeopatickou léčbou a pak antidepresivy které mi zabrali a bylo mi najdenou opravdu dobře cítila jse se znovu opravdu dobře.Asi pře rokem se mé potíže znovu vrátili a je to ještě horší cítím se denne hrozně pořád nervozní neustále pořád přemýšlím co bude a co když a že se nebudu kontrolovat a že se něco stane aže umřu a někdo umře a že nechci žít přitom nechci nic takového udělat prostě ale pořád mám nepříjemné myšlenky na sebevraždu a podobně je mi s toho hrozně jediné co je dobré že spím opravdu se všeho bojím.Už bych tak chtěla aby se mi ulevilo moje psychiatrička mi napsala pak léky které jsem pak hned zas nebrala protože jsem si myslela že mi nezaberou ted už tak dva měsíce beru mirzaten před spaním a přijde mi že je mi pořád stejně občas říkala p.doktorka že si mám zvít frontin když budu mít velkou uzkost,ale mě není dobře pořád už to trvá hrozně dlouho nevím si rady tak strašně se chci vyléčit. Díky

    Reagovat29.12.2011 22:53 od Adela jarolímková
    • Re: Dobrý večer,

      Vaše problému jsou toho rázu, že prostřednictvím internetu jednoznačně nemohu validním způsobem nikterak posoudit tíži problému, konkrétně stanovit diagnostické závěry apod. Z dopisu cítím, že jde spíše o vícero diagnóz, krom depresí jsou to téměř jistě obavné myšlenky, může se jednat o pestrou paletu neurotických závěrů. Preparát Mirzaten (mirtazapin) je jistě dobrý, je to ale spíše antidepresivum, působící na dobrý spánek, chuť k jídlu apod. Obavné neurotické stesky Vám ale nevyléčí. Nechť Vám Váš obvodní či praktický lékař vypíše žádanku, s kterou Vás můžeme následně objednat k řádnému komplexnímu vyšetření v naší ordinaci.

  • Kombinace lékůRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den,
    chtěl jsem se zeptat, zda je možné zkombinovat léky Remood a egilok. Egilok beru jako betablokátor na srdce + Remood jsem bral dlouhodobě, jiné typy antidepresiv mi nesedly. Nově mi byl předepsál lék na srdce egolik a v příbalovém letáku je poznámka, že účinky mertropolo a paroxetinu se mohou ovlivňovat, jsou nějaké zkušenosti s tímto ovlivňováním, případně mohu dále brát?
    Předem děkuji za Vaši odpověď.

    Reagovat07.12.2011 21:03 od Petr Vitásek
    • Re: Kombinace léků

      Dobrý den.

      Paroxetin zvyšuje plasmatickou koncentraci a prodlužuje poločas vylučování metoprolol-u. Může tedy nezanedbatelně potencovat efekt b-blokátoru a způsobit tak poruchy srdečního rytmu. Všeobecně lze říct, že při úpravě dávkování, správné edukaci, dobré spolupráci lékaře a pacienta a při zvážení častějšího monitorování zdravotního stavu, lze tyto látky dohromady užívat. O konkrétních opatřeních (tj. změna dávky, častější kontroly) však musí definitivně rozhodnout lékař, který Vám betablokátor předepisuje a zná podrobně Váš zdravotní stav.

      • Re: Re: Kombinace léků

        Dobrý den,
        chtěl bych se zeptat jestli je možné kombinovat čaj z třezalky s Rivotrilem, nebo Hypnogenem? Předem děkuji za odpověd.

        Reagovat29.12.2012 23:56 od Víťa
        • Re: Re: Re: Kombinace léků

          Extrakt z třezalky tečkované v čaji na uvolnění stresu či nervového napětí kombinovat lze s léky, jako jsou Hypnogen či Rivotril, účinné látky v čaji je méně. Existuje totiž antidepresivum Jarsin, který má jako účinnou látku právě třezalku tečkovanou, tam by byla odpověď složitější. Při užívání čaje z třezalky ovšem třeba se vyhýbati slunci či obecně UV záření, např. solária.

  • UzkostRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den.Uz od jakziva se citim mene ceny nez ostatni.Mam problemy s mluvenim kolikrat se zakoktavam nebo mi je spatne rozumet.Ve spolecnosti nejsem tak oblibeny jako ostatni. Uz jsem premyslel i nad sebevrazdou ale nemuzu to udelat.Byl jsem uz i u doktora ktery me napsala nejake prasky zkousel jsem je brat ale moc me nepomohli.Poradte mi prosimvas co mam ze sebou delat?Chtel bych hlavne zlepsit to mluveni.

    Reagovat05.12.2011 00:02 od Martin
    • Re: Uzkost

      Dobrý den,
      z Vašeho popisu nemohu dost dobře pochopit všechny náležité souvislosti, to lze pouze při konkrétním pohovoru a fyzickém kontaktu. Nevím, u kterého lékaře jste byl, jestli to byl vůbec psychiatr, léky nespecifikujete, nemohu Vám validně odpovědět. V případě, že se rozhodnete problém řešit u psychiatra, jsem Vám k dispozici, stačí se objednat a já po exploraci zjistím, jak Vám konkrétně mohu pomoci ve spolupráci s psychologem.

  • Dobrý den, antidepresiva se...Rozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, antidepresiva se doporučují užívat půl až jeden rok, při opakovaných atakách depresivních stavů i několik let. Již 6 let užívám s přestávkami Cipralex, který funguje výborně i v dávce 5mg na den...pokud se snažím vysadit , brzy se k němu vracím a děsně mě to štve, ale s Cipralexem dobře, bez něj špatně. Je možné tuto skupinu AD užívat dlouhodobě, nebo celoživotně?Děkuji za odpověď Zora.

    Reagovat31.10.2011 19:52 od
    • Re:

      Pohled na délku užívání je velmi složitý, záleží také na diagnoze. Ve Vašem případě půjde jistě o periodickou, tedy vracející či opakující se poruchu depresivní. V tomto případě můžete užívat Cipralex, jehož účinnou látkou je escitalopram a patří do skupiny SSRI - inhibitorů zpětných vychátávání serotoninu dlouhodobě, možná i celoživotně. V dávkách 5mg na den není problém. Nicméně musím zdůraznit, že problematika závislosti na antidepresivech se stále řeší. Může být, že po vysazení nastane buď opětovné vzplanutí deprese, nebo je to tzv. syndrom z vysazení, tolik typický právě pro skupinu SSRI. Já osobně dávám přednost u těchto pacientů prevenci a nechávám tedy permanentně lék pacientem užívat, anebo v letních a zimních měsících dělám 3-4 měsíční pauzu.

      • Re: Re:

        Děkuji za odpověď pane doktore, klidný den. Zora.

        Reagovat01.11.2011 15:38 od
  • BenosenRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor ohledně produktu Benosen. Po tragické události v rodině jsem začala mít obtíže se spánkem. Často se probudím v noci okolo 2 a nejsem již schopna spát. V článku je uvádena třezalka a meduňka, obě jako léčivé zklidňující rostliny. Benosen ale obsahuje kozlík lékařský a chmel otáčivý. Jaká je jejich účinnost? Doporučíte mi tento přípravek? Děkuji.

    Reagovat18.10.2011 06:42 od Tereza
    • Re: Benosen

      Dobrý den,

      účinek třezalky nastupuje postupně během čtyř týdnů, z běžně používaných bylin patří k silnějším bylinám s antidepresivním účinkem. Ale pozor, třezaka ovlivňuje činnost jaterních enzymů, kde se odbourává řada léků, může ovlivnit jejich účinnost, (např. ovlivní účinnost hormonální antikoncepce, léků je celá řada). Další silnější bylinkou je kozlík lékařský (Valeriana) jeho účinek je sedativní (zklidňující), zabírá velmi rychle. Ostatní bylinky většinou doplňují účinek dvou výše zmíněných. Co se týká účinnosti, nedá se na otázku objektivně odpovědět, ale pokusím se Vám ho objasnit na základě mých zkušeností. Kozlík ve srovnání s běžně předepisovanými anxiolitickými (odstraňující úzkost), sedativními (zklidňujícími) léky je slabší. Na tyto léky, může časem vzniknout léková závislost. Při dlouhodobém užívání, může závislost vzniknout i při užívání přípravků s kozlíkem lékařským. Pokud jste nikdy neužívala zklidňující léky, vyzkoušel bych přípravky s kozlíkem (nebo třezalkou), např. zmíněný Benosen, bokud by Vám nepomohl, navštivte lékaře.  Pokud jste užívala zklidňující léky na předpis, účinek Benosenu bude slabší. Ještě bych zmínil volně prodejný přípravek Novo-passit, obsahuje směs léčivých bylin se zklidňujícím účinkem (kozlík, třezalka, meduňka, chmel,...) a guajacuran (léčivá látka, která odstraňuje svalové napětí). Pokud užíváte jiné léky, o vhodnosti užívání se poraďte s magistry v lékárně. Na závěr, pokud jsou obtíže mírnějšího rázu, přiklonil bych se k bylinným přípravkům, pokud jsou krátkodobé, tak s kozlíkem, pokud dlouhodobější tak s třezalkou. Pokud je problém Vážnější, navštivte lékaře. Rozhodnutí je na Vás.

      • Re: Re: Benosen

        Velice děkuji za rychlou a velmi užitečnou odpověď.

        Reagovat22.10.2011 06:46 od Tereza
        • Re: Re: Re: Benosen

          Dobrý den,
          jen jsem se chtěla podělit o zkušenost s tímto přípravkem. Užívám jej občasně, vždy když cítím že nemohu usnout. S jeho účinky jsem spokojená, vždy do hodiny od jeho užití usnu. Výhodou je i klidný spánek a pocit svěžesti, vyspalosti ráno. Doufám že i vám pomůže. Hezký den, Jarmila

          Reagovat22.11.2011 07:05 od Jarmila
  • Dobrý den, smí se kombinovat...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, smí se kombinovat venlafaxin a gingko ? Mámě AD předepsal lékař a tvrdí mi, že k němu může i gingko, protože jí dělá dobře na prokrvení nohou. Chci se jen ujistit, že mi nelže. Děkuji. Mára

    Reagovat01.10.2011 09:25 od Marek
    • Re:

      Dobrý den.

      Váš lékař Vám nelže. Vztah gingka a jiných léků se intenzivně zkoumá, ale zatím v této kombinaci nejsou popsané kontraindikace. Lékaři však vždy řekněte přesné názvy doplňků, které chce Vaše matka užívat, protože různé přípravky mohou obsahovat kromě gingka i jiné složky (i když velmi pravděpodobně budou také bezpečné).

  • dlouhodobé užívání SeropramuRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, nebyly popsány nějaké případy, prostě zda dlouhodobé užívání antidepresiv (17 let seropram) nemůže způsobit nějaký druh nádoru ( třeba neuroendokriního či ostatních)
    Velice děkuji
    M.

    Reagovat15.09.2011 16:49 od Marie
    • Re: dlouhodobé užívání Seropramu

      Dobrý den.

      Na internetu jsem žádné studie řešící tento vztah nenašel, lze teda předpokládat, že lék je nyní v tomto ohledu považován za bezpečný. Seropram (účinná látka citalopram) však může mít velké množství velmi pestrých nežádoucích účinků. Proto, pokud máte nějaké podezření nebo se u Vás vyskytla změna klinického stavu, konzultujte Vašeho lékaře a tyto příznaky mu popište.

  • Nemůžu dálRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Už léta trpím psychickými problémy.Oficiálně mi byla stanovena dg.generalizovaná úzkostná porucha (GAD).Je tam ale i deprese a asi taky porucha osobnosti (moje doměnka).Před několika lety jsem absolvoval několik pobytů v PL,vystřídal více druhů antidepresiv,ale vše bez trvalejší kladné odezvy.
    V posledním půlroce se moje potíže stupňují,v podstatě jenom přežívám,skoro den co den mě trápí nesnesitelná psychická bolest.Nevím co mám dělat.Často myslím na vlastní smrt,nevidím východisko.
    Aktuálně užívám přes měsíc Valdoxan,ale je to stejné jako s ostatními AD - nezabírá.

    Co člověku zbývá,když stav je neúnosný?
    Z.

    Reagovat14.09.2011 18:43 od zbynek
    • Re: Nemůžu dál

      Dobrý den, těší mě, že jste se obrátil na nás. Vaše stesky jsou ale tak strukturovány, že nemohu prostřednictvím internetu dělat bohužel nic. Registruji, že máte generalizovanou úzkostnou poruchu, často myslíte na sebevraždu, vystřídal jste několik psychiatrických zařízení, léky Vám nevyhovují. Máte jedinou možnost. Navštívit psychiatra, u kterého jste ještě nebyl, ten by Vám mohl pomoci, rozhodně bych nerezignoval. Pokud se přihlásíte u nás v naší ambulanci, rád Vás přijmu.

  • sebevražedné myšlenkyRozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    Zhruba rok po porodu mé dcery se u mě objevila, poprvé v životě, těžká deprese. Tehdy jsem si ovšem myslela, že trpím rakovinou, protože se deprese manifestovala silnými bolestmi břicha, páteře, zvracením, anorexií a strašnou úzkostí, až panickými stavy. Vztah s manželem nefungoval, psychicky mě týral. Po mnoha letech jsem se s ním rozvedla, rozvod trval pět let, zemřel mi otec, prodělala jsem operaci štítné žlázy a ztratila jsem práci. Navíc se mi pravděpodobně blíží přechod, což situaci zhoršuje. Už sedm let se mi postupně hroutí všechny životní jistoty, paradoxně mám tak velkou úzkost ze života, že by pro mě smrt byla vysvobozením. Myslím na to denně už několik let, poslední rok je to ještě intenzivnější. Mám pocit, že už nemám žádnou budoucnost, z ničeho nemám radost, budím se několikrát nad ránem a cítím se celkově pod psa. V podstatě mě při životě drží jen dítě, které nedokážu opustit. Vím, jak bych ho tím poznamenala. Prášky už jsem brala, nic neřeší...

    Reagovat15.08.2011 19:05 od Euridika
  • Dobrý den,skoro 2roky beru...Rozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    Dobrý den,skoro 2roky beru AD,naštěvuji tále mou psychiatričku,chodila jsem i psychologovi,měla jsem blok jezdit autobusem,chodit do obchodních domů a díky návštěvě psychologa jsem to zvládla,chodím nakupovat sama a autobus zvládám také,chtěla jsem druhé miminko,tak jsem se domluvila,že budeme dávku Asentry snižovat a postupně ukončíme,ale od té dávky co se to snižuje a úzkost se vrací,chce se mi brečet,nic mě netěší a místo úžívání života ho přežívám,mám krásnou zdravou dceru a hodného manžela,ale tak nějak si toho nevážím,jsem unavená,otrávená,jsem povahy hodně přecitlivělé a hodně si věci beru a pořád si říkám co když nebo co kdyby.Ubíjí mě to neumím si dát stop a říct si a dost,pořád myslím negativně,nemám žádné koníčky a bojím se,že už se to nezmění,že je to má povaha a já nikdy nebudu žít šťastně a radovat se i z blbosti.S paní doktorkou jsme opět nasadily Asentru 100 a dala mi kontakt na jinou sycholožku,protože psycholog ke kterému jsem chodila se tímto nezabívá Děkuji Klára

    Reagovat06.08.2011 21:10 od klara
  • Velké starosti se sestrouRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila o své sestře. Je jí 35 let, je vdaná a má 9 letého syna. Problém je v tom, že je již 2 roky střídave bez práce - buď jí dají výpověď - např. s tím, že je pomalá nebo že si neumí zorganizovat práci, nebo vždy odejde z práce z nějakého důvodu sama. Vůbec si nevěří, stále tvrdí, jak je nemožná, a jak jsou všichni kolem ní schopní. Nemá žádné kamarádky ani koníčky. Je bez miminky, nezasměje se, jakoby byla úplně bez energie. Práci se snaží hledat, ale její veškerá snaha je marná. Většinu dne prosedí u mojí mamky, a ptá se dokola ma jednu a tu samou otázku: Myslíš, že si ještě někdy najdu práci? Dostane u ní oběd, kávu, ovoce, a odpoledne odchází domů za rodinou. Doma neuklízí, je tam neskutečný nepořádek. Poslední dva roky ji finančně podporujeme, jinak by to nezvládla. Stále se nás ptá, zda jí půjčíme další peníze. Nedávno jsme jí řekli, že jí již pomáhat nebudeme, že naše finanční pomoc končí, protože to nikam nevede. Švagr jí peníze dávat nechce a ani nedává. Už jednou brala antidepresiva, stav se zlepšil, a brát je přestala. Kdo nám může pomoci? Bude muset opět brát prášky? Jaká je šance, že by dostala invalidní důchod? Děkuji za odpověď

    Reagovat19.07.2011 22:14 od Eva
    • Re: Velké starosti se sestrou

      Dobrý den.
      Uvedené problémy mohou být způsobené více příčinami. Situace, ve které je Vaše sestra je určitě moc komplikovaná a je těžké ji hodnotit bez hlubšího náhledu. Pokud trpěla v minulosti depresemi a brala nějakou medikaci, mohlo by se jednat o relaps (opětovné propuknutí) nemoci. Může se však jednat i o jiné psychické poruchy s prvky deprese. Určitě je možné i nezvládání těžké sociální situace, bez toho aby musela být jinak nemocná. Na dálku tyto věci asi nikdo nerozhodne. Bylo by asi vhodné přemluvit sestru k návštěvě psychiatra. Je důležité odborně posoudit a vyloučit, zda se nejedná o psychickou poruchu, aby se předešlo vážnějším komplikacím, které rozvinutá porucha může způsobit. Pokud by ukázalo, že o psychickou poruchu se nejedná, psychiatr jí dále doporučí psychologickou či sociální pomoc. Bylo by však asi vhodné, abyste sestru podrželi a podpořili v tomto pátraní po příčině problému. Peníze ji půjčovat nemusíte, ale bez psychické podpory může být pro ni řešení velmi obtížné.

  • Dobry den, mam deprese,...Rozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobry den,
    mam deprese, nepotrebuji to ani potvrdit odbornikem, nevim , jak dal.Muj zivot nema zadny smer ani cil, mam pocit bezcennosti a zybtecnosti, cas jde strasne moc rychlea neustale rychelji, uvedomuju si, ze jsem jak pro sebe tak pro nikoho neudelala nic dobreho.Nezvladam to. Mam pocit, ze jsem nekde sesla z me cesty a nemuzu se uz vratit.Potrebuji pomoc, nevim jakou nechci prasky,nemam chut si s nikym povidat, ale vim, ze se to stupnuje....

    Reagovat17.07.2011 12:35 od MVerespejova@seznam.cz
    • Re:

      Dobrý den.
      Deprese je onemocnění, které se dá dobře léčit, nikdy však neodezní samo, nedá se z něj „dostat“ svépomocí. Rozhovor a domluva s odborníkem má i terapeutický (=léčebný) význam. Prášky bývají nutné, protože při depresi je porušena určitá chemická rovnováha v mozku (zjednodušeně řečeno). Tato nerovnováha není žádná nehmatatelná věc, jedná se o konkrétní „poškození“, které právě léky napravují. Proto se jejich užívání nejspíše nevyhnete. Skutečně doporučuji navštívit psychiatra co nejdříve, jak sama říkáte, Vaše potíže se stupňují a za nějakou dobu nemusíte mít sílu se k někomu objednat nebo tuto situaci řešit.

      • Re: Re:

        Dobry den,
        pokud je to tedy nemoc zpusobena porusenim chemicke rovnovahy v mozku, jak pisete, tak praskami se to neda vylecit, protoze ta rovnovaha, pokud vysadite prasky, nebude bez pusobeni leku vyvazena nebo? To znamena, ze clovek trpici depresemi je uz na cely zivot odkazan na leky? Nevim, bojim se. Deprese je nemoc, ktera je v dnesni dobe velice casta a je hodne zpusobena natlakem na tu urcitou osobu - si tedy myslim ja. Nejhorsi je, zekdyz se citite dobre, tak si myslite, ze je pryc, ale neni a pak to prijde znovu a znovu. Nekde jsme cetla, ze na depresy pusobi i omega 3kyseliny, zacala jsme brat, rikam tomu rybicky, omega 3 kyseliny tobolky a pomohlo mi to, ale pak jsme myslela, ze to uz enpotrebuji, zmylila jsme se. Natlakem vsech starosti a problemu, ktere mam a obavem o svoji rodinu atd. Je to tu znova. Diky praci nema cas chodit k psychiatrovi. Dekuji za odpoved a Vas cas!!

        Reagovat18.07.2011 08:19 od MVerespejova@seznam.cz
        • Re: Re: Re:

          Dobrý den.
          Pokud máte zájem o získání přesnějších vědomostí o depresi, doporučuji odbornou literaturu. V krátké odpovědi nejde vysvětlit všechny zákonitosti vzniku a průběhu nemoci. Chtěl jsem ale zdůraznit, že deprese vzniká na podkladě určitých změn, které se dají ovlivnit pouze léčbou. Průběh je však individuální, u někoho lze léčbu vysadit, jindy je nutná dlouhodobě. Jedná se o individuální záležitost a nelze to všeobecně říct. Důležité je však to, že pokud skutečně trpíte depresí, potřebujete odbornou pomoc a adekvátní léčbu. A „rybičky“ Vám zcela určitě nepomůžou. Pokud bude nátlak v práci a v rodině přetrvávat, velmi pravděpodobně si čas budete muset dříve nebo později najít. Doporučuji to proto neodkládat. Také objednací doby u psychiatrů bývají docela dlouhé. Nemusíte mít obavy, je pouze potřeba začít tuto situaci řešit a udělat první krok.

  • XanaxRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    Je to už asi měsíc, co jsem byl s ženou a s dětmi na sportovním dni od jejich práce,
    po tom jsem si začal připadat jako nikdo, ale jen v rámci zvládnutí. Týden na to jsem byl u nich na semináři abych viděl co vlastně moje žena dělá, od té doby se mi honí hlavou, že je moje žena úžasná atd. To je ještě dobré. Pak se hned ale na to přidala úzkost a bezcennost. Ona dost často dělá i do noci a já se starám o děti, když přijdu z práce. Atd. Stále víc se to prohlubuje všimnul jsem si jak je oblíbená a já jak se na mne koukaj, že tam nepatřím kam to lezu. Všechno se to začalo nějak moc prohlubovat až teď mám stím moc velký problém. Nakonec to vyvrcholilo, když zapomněla na výročí svatby a já jsem ji to chtěl nechat vychutnat. Dopadlo to tak když přišla a já jako že spal, čekal jsem až usnu odstěhoval se na noc do obýváku a ráno to pokračovalo že měla jít o svátcích do práce a já jsem se už asi opravdu zbláznil a prolítl jsem hlavou dveřmi. Schválně jsem si vybral papírové dveře, nemohl bych to udělat dětem. Ty mi udržují zdraví rozum. ta dostala hysterický záchvat sebrala děti a odjela s nima do práce (tedy spíše na pracovní akci jízda motokár) Už ale předtím jsem měl asi dva záchvaty uzkosti, strach z toho že mě opustí, že jsem k ničemu atd. Vždy jsme si o tom promluvili. I te´d jsme o tom potom mluvili co jsem udělal. Ale teď je zase v práci a já jsem moc sám, cítím že mám strach, že to brzo skončí a odejde s dětmi za někým. Další hrůza je to že má jít ke kartářce, která kamarádce opravdu řekla co bylo a co nejspíš bude. Mám strach co řekne na vztach, jestli mi žena řekne pravdu co jí řekla. Tak jsem ženu už taky poprosil a´t mi dá číslo. A že pujdu zjistit co řekne mne. prostě mám strach ze samoty že přijdu o 3 milované lidi.. já prostě nevím co mám dělat. A přitom stále mi říká že už neví jak mi má dát víc na jevo že mě miluje a že si brala chlapa, že ji to ničí. Ona kdysi taky byla ve stresu a mě to vyhovovalo já ji pomáhal a měl se o koho starat. Te´d jsem spíš na obtíž a to je další věco co mě přivádí k šílenstí, že nevím jak se toho zbavit abych ji nepřidělával ještě víc starostí. nechci aby byla zase na práškách. Z toho jsem ji úspěšně dostal. Mám pocit že pohár přetekl a to co jsem nasbýral za ty roky chce ven, nikdy jsem si nepředstavoval že bych to někdy ventiloval ven. Ale to co se děje není normální. Te´d jsem v pohodě. Ale ono stačí že tohle píšu už půl hodiny a nejsem schopný ani opravit chyby.
    může mi někdo poradit...
    Musím chodit do práce, za týden jedu na dovolenou a nemohu si dovolit přijít o peníze které jsme dlouho šetřili.
    Dostal jsem od kamarádky xanax a teď jsem si ho vzal, 0,5mg a citím že jsem docela schopný normálně komunikovat.
    Smutný na tom je že když je semnou jsem v klidu nemám strach že jde prýč až když odchází mám problém a když ji tu nemám ty záchvaty se stávaj noční můrou, v práci brečím, doma brečím a já prostě nevím co jak stím bojovat.
    co mám dělat, vyřeší to antidepresíva nebo co ......

    Reagovat07.07.2011 18:30 od Pavel
    • Re: Xanax

      Dobrý den.
      Z toho co popisujete je zjevné, že potřebujete pomoc specialisty. Může se jednat o depresi, ale i o jiné poruchy psychiky. Přesnou diagnózu může stanovit pouze psychiatr, velmi důrazně doporučuji co nejdříve nějakého kontaktovat. Připravte se však, že čekací doby mohou být delší a že Vás tudíž nemusí vzít hned. Záleží to však vždy od konkrétní ambulance a vzájemné domluvy. Proto hledání odborníka neodkládejte. Co se týče léků, nedoporučuji brát léky „od kamarádky“. Užívání léků na psychiku má svá specifika (a také možné nežádoucí účinky) a musí být pod kontrolou odborníka. Nemusíte mít obavy, Váš stav půjde velmi pravděpodobně zvládnout, je však nutné začít pravidelně spolupracovat s psychiatrem, protože „sám od sebe“ neodezní. Jedná se o zdravotní problém, jako každý jiný. Také bych Vás upozornil, že dovolená může někdy potíže i zhoršit (jste pod větším tlakem, ve stresových situacích apod.), nejde to však říct všeobecně. I proto začněte s hledáním odborné pomoci okamžitě.

  • Dobrý den, je mi 21 let, již asi...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, je mi 21 let, již asi dva roky, kdy jsem omdlela kvůli nesnesitelné úzkosti na zastávce, se léčím. Brala jsem asi rok zoloft, postupně mi bylo lépe a lépe. Chodím na terapie. Studuji na vysoké škole psychologii, můj vysněný obor, mám úžasného přítele,peníze, ale otec je psychotik. Jenže teď, když mám prázdniny, měla jsem na sebe hrozně moc času. Začala jsem si říkat, že pořád mám tolik času, co budu dělat, že nevydržím sama se sebou,jaký to má vůbec smysl něco dělat. Vyvrcholilo to tak, že jsem byla jednoho dne sama doma a řekla jsem si, že bych se klidně mohla zabít. Brečela jsem celý den. Od té doby je mi na nic. Nemám chuť na jídlo, vůbec nespím dobře, nic mi nedává smysl. Všichni mi říkají, že mám něco dělat, jenže já nevěřím, že mi to pomůže. Byla jsem u psychiatra a ten mi řekl, že jsem prostě v krizi, že musím takové stavy poznat. Jenže já někdy prostě tu smrt vidím jako jediné východisko. Řekla jsem o svém problému mamce a ta je teď nešťastná, jenže já to někomu musela říct. Psychiatr mi tedy řekl, že to mám nějak přejít, na noc mi předepsal 25 mg Kventiax, ale balení mi dal rovnou v ordinaci, tak nevím jestli to třeba není placebo. Už nevěřím, že mi bude někdy líp. Že budu mít nějaký "smysl" života, budu zase ta bezstarostná holka.

    Reagovat07.07.2011 16:05 od Janulka
    • Re:

      Dobrý den.
      Kventiax není v žádném případě placebo, jedná se o běžný, účinný lék. Ohledně Vašich potíží Vám bohužel nedokážeme cestou internetu poradit. Problémy je skutečně potřeba řešit s psychiatrem. A co se týče vyhlídek, při správném nastavení a vedení terapie bývá léčba úspěšná, nemusíte mít obavy.

  • Vysazování argofanuRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,

    moc Vás prosím o radu, pomoc, zkušenost. 4 roky beru AD, dva roky remood a teď dva roky argofan... poslední půl rok / rok už jsem byl dobrý, tak jsme se s psychiatrem domluvili na vysazení během května (že je hezky; musím teda podotknout, že jsem v tu dobu byl měsíc v nové prác). Snížil jsem tedy na měsíc dávky argofanu na půl a v červnu vysadil úplně. Musím říct, že je mi čím dál hůř. První dny jsem měl neskutečnou motolici, závratě, ale dalo se to přežít, snažil jsem se sportovat a "zahnat to". Ale pak mi odtáhli auto a začala série příhod, které mě pomalu odrovnávaly... Hádka s bratrem ohledně rekonstrukce bytu našich, hádka s moji nejlepší kamarádkou, kdy jsem jí kvůli politice řekl, že jí opovrhuju (nikdy bych jí to neřekl!!), zazděná oslava narozek kamaráda, necejtil sem se, v poslední době mi neustále něco padalo z ruky, zapomínal jsem slova a teď poslední týden už krize... ráno jsem se opět začal probouzet s tím, že mi něco je, s myšlenkami na nemoci a smrt, s tíhou na hrudi, vnitřním stresem... no a dnes jsem se probudil se zarudlým ohryzkem... Dnes jsem si opět dal tabletku argofanu... Nevíte, co se stalo špatně ? Ukončil jsem léčbu ve špatnou dobu ? Předčasně ? Nebo příliš rychle ? Já jsem tak fixovaný na to, že zas budu normální kluk, který se bude radovat ze života, nebude přemýšlet nad blbostma, bude si moct dát panáka beze strachu, že druhej den bude hrozná kocovina...

    Jsem dole :-(

    Martin

    Reagovat28.06.2011 11:27 od Martin
    • Re: Vysazování argofanu

      Dobrý den.
      Doporučuji navštívit opět Vašeho psychiatra a domluvit se na dalším postupu – pravděpodobně opětovné nasazení medikace. Pro začátek mu co nejdříve zavolejte, je možné, že Vám ohledně užívání léků poradí ještě před další schůzkou. Depresivní stavy se po vysazení medikace mohou vrátit – neudělal jste teda nic špatně. Bohužel trpíte nemocí, kterou se nedaří vždy 100% kontrolovat.

  • Nevydržitelný pocit na sebevražduRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, mám šílený pocit na sebevraždu, nevím už jak dál. Nic mě nebaví. Koníčky už mě nenaplňují, jsem úplně bez energie. Nic se mi nechce dělat a nic mě nebaví. Nevím jak už dál, nejradši bych už skoncoval se životem, nevím jak dál. Psychiatři mi nedovedou moc, nebaví mě žvanit pořád o stejných věcech. Nevím už opravdu jak dál, prosím pomožte. Jsem v koncích, pořád jenom myslím na odchod z tohoto světa. Mockráte děkuji za vaše rady a informace. Pěkný den.

    Reagovat20.06.2011 17:17 od P
    • Re: Nevydržitelný pocit na sebevraždu

      Dobrý den,
      Váš problém je markantní, naznačujete tendence k sebeublížení, dále návštěvy psychiatrů, kteří Vám nedovedou pomoci. Já se o to mohu samozřejmě pokusit, ale ne rozhodně formou "mejlové pošty". Budu rád, když zavoláte na telefonní číslo 556870258 a já Vás lege artis objednám a uvidíme, co se dá dělat. Z Vaší zprávy nevím v podstatě nejdůležitější další věci a argumentaci k léčbě. Proto bude vhodná konfrontace z "očí do očí". Věřte mi, nějaký prostředek k lepšímu životu jistě nalezneme.

  • prosim poradteRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    dobry den,trpim na bolesti hlavi asi pred 3mesici se ktomu pridal pocit uskosti,strachu a bezmocnosti.az k pocitu ze budu zvracet.prichazi to z niceho nic zacne me polevat pot v mziku pocit slabosti,malatnosti.nohy se mi podlamuji jsem podrazdena a stekla uz si stim sama nevim rady,moc dekuji za radu predem

    Reagovat14.06.2011 20:12 od Sandra
    • Re: prosim poradte

      Dobrý den.
      Nejlepší bude návštěva praktického lékaře v co nejbližším termínu. Uvedené příznaky celkově sice působí, že jsou psychického rázu, ale bez vyšetření a upřesnění nelze vyloučit ani „fyzické“ nemoci. Popisujete například bolesti hlavy, pocity slabosti apod. Tyto mohou být příznaky závažnějších onemocnění a úzkost může být druhotný příznak. Proto byste na prvním místě měla promluvit s praktikem, aby vyloučil onemocnění, které mohou tyto příznaky způsobovat. Pokud uzná za vhodné, určitě Vás pak dále doporučí, resp. nechá vyšetřit podle potřeby.

  • Prosba o pomoc či raduRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    asi trpím depresemi a nevím si s tím rady. Čekají mě závěřečné zkoušky na vysoké škole a poslední týden nejsem schopna to učení vůbec otevřít. Mám panický strach a trpím pocitem úzkosti, zároveň mi někdy buší srdce, v noci nemůžu spát,anebo když už spím, tak ráno nemůžu vylézt z postele. Najednou i běžné věci, které jsem dříve vykonávala mi dělají problémy. Zkoušela jsem se objednat k psychiatrovi,ale termín mi nabídli až někdy v září. Tak dlouho čekat nemůžu, musím to vyřešit co nejdříve,abych mohla nastoupit do práce a věnovat se zase normálnímu životu.

    Reagovat22.05.2011 13:54 od Akrev
    • Re: Prosba o pomoc či radu

      Dobrý den.
      Některé příznaky, které uvádíte, skutečně mohou být známky deprese. Na druhou stranu před očekávanou výraznou stresovou situací mohou být tyto projevy přítomné i u zdravých lidí. S termínem psychiatrického vyšetření Vám bohužel pomoct nemůžeme, objednací doby bývají dlouhé a záleží od možností jednotlivých pracovišť. Můžete teda zkusit hledat jinde nebo počkat. Určitě bych však doporučil konzultaci praktického lékaře nebo i jiného odborníka (např. psychologa). Při podrobnějším rozhovoru bude i praktický lékař schopen odhadnout, jestli se jedná o depresi či nikoliv. Bohužel Vás však musím upozornit, že pokud se diagnóza deprese potvrdí, tak její léčba je většinou zdlouhavá a recidivy se můžou objevovat po celý život.

  • Psychiatr mě hodně pomohlRozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    Nikdy jsem si nemohl připustit že trpím depresí,protože jsem prostě měl pocit že vše zvládám apod.Nikdy jsem neměl žádné problémy.nebo měl,ale neřekl bych že by byly takového rázu že by měli způsobit deprese.mé deprese se začli projevovat funkčními problémy organismu.Měl jsem nevolnosti,slabosti,a uzkosti.nejvíc mě ale trápila ta nevolnost.Která právě přecházela až ve slabost.Doktoři si semnou nevěděli rady,několikrát mi brali krev a pokaždé byl krevní obraz v pořádku,na gastroentrologii taky nic nenašli a to mi 3x lezli hadičkou do žaludku.Byl jsem odeslán i na magnetickou rezonanci..a taky vše v pořádku.Rentgen jícnu taky nic neobjevil.Až pak Pana doktora na gastroentrologii napadlo mi dát amytryptilyn(antidepresiva)A ejhle problémy pomalu ustupovali.tak mě odeslal k psichyatrovi...ten mi řekl jakým způsobem se antidepresiva užívají a chodil jsem k němu na pravidelné terapie,Měl jsem naordinovanou kombinaci amytriptylinu a prosulpinu.Kdy amytriptylin jsem bral jen v době volna,protože na mě působil silným utlumem,a prosulpin když jsem šel do práce,protože ten neměl na mě žádný vedlejší učinky.Střídavě se léčím už pomalu 4 roky.Vždycky když to vypadá že už bude klid tak zkusím vysadit...2 měsíce třeba vydžím,ale pak se zas objeví nevolnosti a musím se k braní léku vrátit.Bohužel.Ale pan doktor mě už od začátku upozornil na to že léčba deprese bývá někdy i třeba na deset let a sou i lidi který to mají celý život...Tak aspon vím na čem sem.Ale můžu říct že díky panu doktorovi a vhodně vybnranými antidepresivimy se cítím jako normální člověk.Nevolnostma občas trpím,ale ne natolik aby mě to vyřadilo z normálního života.,jako tomu bylo před 4 lety.Chci tady všem říct že člověk by stím měl bojovat a věřit že bude líp.Já s tím bojuju a celkem se mi daří.Dřív jsem si myslel že k psychiatrům chodí jen blázni,ale není tomu tak..A nebýt mého psychiatra,tak nevím nevím,hodně mi pomohl,už jen tím že správně nakombinoval antidepresiva a léčbu.a vysvětlil mi vše o depresi...

    Reagovat29.04.2011 00:27 od Martin
  • Deprese a práceRozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    dobry den S Depresemi se lecim uz 9 let, vystridal nejake zamestnani, zkousel sem uplne vse i 12 ti hodinove sichty po kterych sem jen lezel vyřízeny prace byla vsak velmi dobre financne ohodnocena,i muj stav se casem upravil uz sem nepocitoval tu uzkost proste sem se s tim nejak popral na zimu nas vsak vzdy propustili na up a na jaro znovu vzali,nyní vsak uz prace není a ja nevím co dal, vse sem si zacal zabírat a behem 5 dnů sem zacal ztracet spoustu energie, opet se neco zmenilo a ja se zacinam znovu trast, vim ze za to muze ta prace a pocit nejistoty vzdyt me nikde nechteji vzít jen kvuli tomu ze nemohu pracovat v NOCI a tak se chci zeptat co se stane s mým zdravím pří mích zdravotních problemech a s tím kdybych nastoupil nocni smenny??nevím uz kudy kam, lekaři sem jeste nic nerekl asi bych mel mam pocit kazdou chvíli ze se sesypu, a to nechci,muze nekdo poradit i z vlastni zkusenosti jakou ma praci??Jsem kuchař ale vím ze kdybych sel do kuchyne tak takovy napor minutek na mou hlavu a vseho proste nemuzu nikdy dát je to same vypetí. dekuji vsem za radu.

    Reagovat15.04.2011 18:18 od Pavel
  • Po pokusu o sebevraždu ke které mě...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Po pokusu o sebevraždu ke které mě donutila ošklivá deprese jsem skončila v lečebně když mě propustili přešla jsem k doktorovi a lečila se ambulatně vše bylo v pořadku začala jsem dělat školu a všechno bylo v pořadku jenže po prášku jmenem quetiapim jsem byla hodně ospala a tak jsem ho vysadila na chvíli to bylo v pořadku ale pak jsem zas nemohla v noci v klidu usnout a když jsem se pokoušela začlenit ten prášek zpátky do toho režimu tak jsem byla hrozně utlumená a tak jsem pak vysadila uplně všechny stím že to vyskouším bez nich a bez doktora ale ted jsem zjistila že to asi tak nejde že je to všechno zpátky co se dělo před tím jsem absolutně nepoužitelná školu jsem přestala zvládat a mám kolem sebe zas bordel když jsem měla prašky měla jsem v pokoji uklizeno a starala jsem se i o sebe ted už zas ne...já se hrozně bojím jít k tomu mému doktorovi od poslední navštěvy jsem snim nemluvila ani jsem se nijak neomluvila prostě jsem tam přestala chodit hrozně se bojím že mi vynadá a pořad to oddaluji a nevím co mám dělat a nechci zas zpátky do lečebny a ani nechci mít ty oškliví nepřijemný zlí stavy jako mám ted :/

    Reagovat06.04.2011 01:13 od Anna
    • Re:

      Dobrý den,
      nemá smysl se rozhodně trápit, protože setrvání v současném stavu Vaši psychiku bude ještě více stresovat a rozhodně vše půjde k horšímu. Byla jste na léčení, chápu asi dobře, že deprese tam hrála hlavní roli, popisovaný preparát s účinnou látkou quetiapin není sice lékem na deprese, ale může se třeba využít v léčbě deprese s nespavostí apod. K tomu se samozřejmě musí přikombinovat antidepresivní léčba. Chápu, že je Vám asi velmi nedobře, nacházíte se v relapsu, čili znovuobjevení se potíží. Nebojte se navštívit Vašeho lékaře, určitě nejste první ani poslední pacient, který svou léčbu přerušil, je to poměrně obvyklý jev. Pokud bydlíte na Severní Moravě, rozhodně můžete co nejdříve navštívit přímo naši ambulanci. Pokud možno vezměte všechny dokumenty, které máte k dispozici. Zavolejte prosím některé dopoledne na naše telefonní číslo a dohodneme komplexní vyšetření s nasazením efektivní medikace. Už proto, abyste nemusela do léčebny, kam nechcete.

  • kombinace Hypnogenu,Trittica a OxazepamuRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý večer,pane doktore,
    chtěla bych se zeptat,zda si mohu v noci,když mne probudí strach a úzkost,bušení srdce a nejde to zastavit,vzít Oxazepam?Na noc beru celé Trittico(3/3).půl Hypnogenu a půl Xanaxu.Usínám kolem 23 hodiny a kolem půl 3 se probudím a začne to.Dnes v noci jsem měla pocit,že mi srdce vyskočí z hrudníku,bylo to hrozné,přepadla mne panika.K tomu všemu mám chronický zánět slinivky,který mi diagnostikovali minulý týden,po dlouhém vyšetřování a několika pobytech v nemocnici.Děkuji mockrát za odpověď,Zuzana

    Reagovat28.03.2011 21:41 od Zuzana
    • Re: kombinace Hypnogenu,Trittica a Oxazepamu

      Dobrý den.
      Jakékoliv změny v léčbě (a zvlášť pokud užíváte psychiatrickou medikaci) by měl schválit Váš psychiatr, se kterým se předpokládám, pravidelně vídáte. Nemusíte ho nutně navštěvovat, stačí mu zavolat. Pro Vaše zdraví je skutečně lepší řešit tyto problémy s jedním odborníkem, který zná Vás i Vaši anamnézu.

  • Pocit úzkosti ?Rozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den,
    velmi rád bych se na Váš obrátil s prosbou o radu. Mým problémem je divný stav: pocit sevřeného žaludku, pocení po celém těle, pocity horka v obličeji, pocit že je mi zima i když je teplo. Toto se opakuje v určitých intervalech celý den. Tento stav trvá pár dní pak vše odezní a po pár dnech se vše vrací zpět. U lékaře jsem několikrát byl s podezřením na nemoc, ale prý jsem naprosto zdráv. Přijde mi, že tyto stavy se mi spouští něčím v podvědomí. Pokud se něčím zaměstnám tak problém žádný není třeba i celý den.

    Dotaz: Je možné, že by se mohlo jednat o psychickou poruchu ? V případě že ano mám navštívit psychiatra nebo psychologa ?

    Děkuji mnohokrát Kubík

    Reagovat19.03.2011 07:48 od Kubík
    • Re: Pocit úzkosti ?

      Dobrý den,
      těší nás, že jste vyhledal radu právě naší ambulance. Vaše popisované stavy a ujištění jiných lékařů o tom, že jste zdráv svědčí pro psychické onemocnění, jehož závažnost nemohu pochopitelně dost dobře odhanout, pokud nebudu mít konzistnější poznatky o stavu pacienta. S největší pravděpodobností stav bude hodnocen jako porucha neurotická a rovněž s největší pravděpodobností bude vyžadovat péči biologickou, čili nastavení na určitý druh léku, který já sám vyberu, pokud se rozhodnete k nám se objednat prostřednictvím praktického lékaře. Toto řešení Vám doporučím jednoznačně, nikdo jiný Vám určitě nepomůže, po čase bychom Vás vzali do péče i k psychologovi. Bude záležet na průběhu Vašich potíží a efektivitě pochopiteně nastavené léčby. Mohu Vás ale s klidem ujistit, že popisované příznaky se vyskytují velmi často, trpí tím mnoho mých pacientů a téměř všichni se dostanou z problému. Rozhodně bych nevzdával možnost navštívit konkrétně nás na poliklinice a vyřešíme věc ke zdaru Vašemu.

      • Re: Re: Pocit úzkosti ?

        Dobrý den,
        děkuji Vám mnohokrát. Vše prodiskutuji se svým lékařem a navrhnu mu objednání do Vaší ambulance.

        Přeji krásný den. Kubík

        Reagovat23.03.2011 06:39 od Kubík
  • sebevražedné deprese ...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, přítelkyně měla zhruba 3/4 roku hysterické záchvaty, výstupy směřující až k agresivitě a sebepoškozování. Myslel jsem že to zvládnu. Nakonec to skončilo několika pokusy o sebevraždu. Ona je teď hospitalozivána na psychiatrii. Já jsem na dně. Chce se ke mě vrátit. Na to už nemám. Byl jsem několikrát u psycholožky. Nevím jak jí mám pomoci. K rodičům se vrátit nechce, co bude dělat až ji propustí z léčby ? Nemůžete mi doporučit nějaké pobytové centrum, chráněného typu v okolí Prahy, nebo i jinde. děkuji (...)

    Reagovat04.03.2011 21:58 od smutný koník
    • Re: sebevražedné deprese ...

      Dobrý den.
      Osobně bohužel nemám žádné kontakty ani doporučení. Nejlepší řešení však bude zeptat se přímo na klinice, kde je hospitalizovaná. Na oddělení, či sekretariátu budou mít téměř určitě kontakty na takovéto centra a navíc budu moct zvolit to nejlepší podle jejího onemocnění. Zeptejte se nejdříve ošetřujícího lékaře – o stavu Vám asi nebude moct nic říct, ale doporučení pro další postup by Vám mohl poskytnout. Navíc výběr bydlení a dalšího postupu by skutečně měl být na odborníkovi. Zkuste se taky domluvit, co by doporučil pro Váš vztah do budoucnosti. Jestli Vaše bývalá přítelkyně bude souhlasit a bude to možné vzhledem k režimu hospitalizace, můžete si o tom na návštěvě promluvit všichni společně. To považuji za nejlepší řešení.

  • štědrý denRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dneska večer jsem šel na hřbitov synovi na hrob.Celou cestu jsem brečel.Proč on je tam a já tady...proč to není naopak...proč to nejde změnit...co tady ještě dělám...

    Reagovat24.12.2010 19:49 od Zdeněk
    • Re: štědrý den

      Zdenku nevzdavej to je to tezke, ale najdi si v zivote co ma smysl. Jako prace, manzelka, druhe dite,rodice atd
      Preji prijemne proziti nov. roku

      Reagovat31.12.2010 20:04 od Dita
    • Re: štědrý den

      Dobrý den,tak jsem si přečetla Váš příspěvek a bylo mi za Vás moc smutno.To se nedá ničím omluvit,je to strašný smutek.I když nejsem nejchytřejší na světě přesto si myslím,že časem, bude smutek slábnout,je to tak.Vždycky ho trochu zůstane,ale nebude tak intenzivní.Kéž by se Vám ulevilo,buďte rád,že můžete spát,nebo v to aspoň doufám,bez léků.Někdy ani to nejde,usnout...Areti

      Reagovat27.12.2010 08:32 od areti
  • Potřeboval sem to aspon napsatRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den, je mi 21 let a asi mám deprese,nejdřív sem to přehlížel a pořád si říkal ještě trochu toho zvládnu,byly světlé chvíle ale pak přišli myšlenky,jak dlouho to ještě vydržím,někdy se přichytám že uvažuju aby to se mnou seklo jen tak...ale žil sem dál po nějaké době mám záchvaty,jestli to mám tak nazvat,pocit neskutečné uzkosti na hrudi blížící se panika která nejde vydržet,celý se třesu,buší mi srdce a nejde se uklidnit a mám strach že nevím jak dlouho to ještě vydržím.
    Možná to je tím že pořádně nevím proč mám takové stavy.

    Reagovat20.12.2010 13:58 od Jan
    • Re: Potřeboval sem to aspon napsat

      mam to same a nevim jak se toho zbavit uz vam nekdo poradil dekuji roman je to posit uzkosti a strachu nevydrzim dlouho v praci a tak jsem bez zamestnani mam 36l ale rad bych vedel co pomuze dekuji za odpoved

      Reagovat19.01.2011 15:45 od Roman Holubníček
      • Re: Re: Potřeboval sem to aspon napsat

        Dobrý den,
        těší mě, že jste se obrátil na nás. Problematika pocitů strachu či úzkosti je dosti složitá a svízelná, já pochopitelně nemohu prostřednictvím pošty dát informace, které by Vás dokázaly vyléčit. Nevím, jak vznikla porucha, kdy, jak dlouho Vás obtěžuje apod. Jedná se jistě o neurotický okruh, může být generalizovaná úzkostná porucha, fobická porucha - a tyto se ještě mohou specifikovat. Existují léky, které by Vám pomohly, existuje psychoterapie u psychologa, různé druhy tréninku, které také pomáhají. Nejlépe je se osobně obrátit na naší ambulanci se žádostí od praktického lékaře, já Vás potom objednám, a společně dojdeme k cíli, který bude pro Vás uspokojující.

      • Re: Re: Potřeboval sem to aspon napsat

        Doporučuji zajít za svou obvodní doktorkou na konzultaci.Já to udělal a velmi mi to pomohlo, jediná cesta je doktor.

        Reagovat30.01.2011 19:56 od Jan
  • psychicka sikana ve skoleRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    dobry den , az do ted jsem se skoro nesetkala s sikanou na skole byla jsem vetsinou oblibena ale ted kdyz je mi 20 let a mam pred maturitou jsem se setkala s psychickou sikanou od spoluzaku nevim jestly jsem jina nez oni mozna v tom ze jsem vyspelejsi v nazorech a snazim se o maturitu oni to berou jinak tak ze jim je to jedno a chovaji se na 15 .ve skole me psychicky tyraji tim ze pro ti me postvavaji i ostatni spoluzaky potom se citim menecena a osamocena necitim se dobre nekdy se mi stresem a nervama rostrese cely telo zacnu brecet myslim obcas i na sebevrazdu a skoro pokazdy kdyz mam nervy se mi chce zvracet kolikrat i zvracim poradite mi co mam delat?denisa

    Reagovat02.12.2010 21:36 od Denisa
    • Re: psychicka sikana ve skole

      Ahoj Denis, nejdřív se mě pokoušeli dostat fyzickou šikanou ale ta jim nevyšla, vyhrála u nich psychická.
      Přestal sem snima bojovat, uvědomil jsem si že je k životu nepotřebuju,uzavřel sem se před něma.Neříkám že to bylo jednoduché.
      Prostě sem přišel do školy,odseděl si svoje hodiny a těšil se až vypadnu, o přestávkách sem se snažil najít něco co mě zaměstná od jejich pokusu.
      Já to zvládl tak,že sem se sněma přestal bavit,naprosto,oni vyvolali akci ale já jím nedal reakci.Protože vsobě máš svou pravdu.A pokud člověk už někoho proti mě poštve a neudělá si svuj názor,tak nestojí za nic.Oni sou ubožáci,vytvářející problémy...Bud silná a nenech je vyhrát,ve skutečnosti snima nemusíš nijak zvlášt bojovat,vyhrála si už dávno.
      Tak sem to vyřešil já ale řešení nemusí být vždy jen jedno a vtomhle případě je jich víc.Drž se

      Reagovat25.12.2010 07:09 od Jan
  • Dobrý den, já trpím pocitem samoty...Rozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, já trpím pocitem samoty a beznaděje, méněcenosti...Mám to asi od 15 let. Na základní škole to bylo ještě docela fajn, škola mi šla, byla jsem oblíbená mezi spolužáky.Jsem z rozvedené rodiny, s otčímem byl náš vztah chladný a měla jsem pocit, že ani vlastní matku zvlášť nezajímám.Nejlíp jsem se cítila u babičky, po návratu z prázdnin jsem mívala nepříjemné pocity. Pak jsem šla na střední školu, která mě nebavila, obor na který jsem chtěla, byl v té době pro nadměrný počet uchazečů nedostupný, tak jsem ho radši ani nezkoušela a jistotou byla jiná střední škola-ekonomická.Tento obor pro mě ale nebyl vhodný, dodnes si vyčítám, že jsem si nešla za svým. Neměla jsem ale dost průbojnosti, tu nemám ostatně dodnes.Po škole jsem chvíli pracovala jako účetní, což mě nebavilo.Po třech letech jsem se vdala, za kluka, který se ke mě až tak nehodil, ale cítila jsem od něho lásku, jakou jsem potřebovala, dával mi pocit jistoty, že mě má někdo rád.Byl z fungující rodiny,rodiče ho měli rádi a já jsem chtěla mezi ně.Zaměřila jsem se na péči o rodinu a svoje děti, manžel pracoval fyzicky, jezdil i do zahraničí a dobře nás uživil.Do práce jsem nespěchala, práce úřednice mě nelákala, navíc to bylo po revoluci a práce v mém oboru se stala nedostatkovou.Občas mě přepadaly pocity prázdna a beznaděje, někdy i myšlenky na sebevraždu.Říkala jsem si ale, nemáš důvod, máš fungující rodinu, máš kde bydlet, manžel tě má rád...Něco mi pořád v životě chybělo..Nevím, jak působím na okolí, možná jako člověk, který všechno překoná, nemám ráda pocit příkaří a mám tendenci se ještě zastávat ostatních, z mého pocitu slabších.Skutečnost je ale jiná, bojím se jakékoliv změny a kroku do neznáma, mám pocit,že se nemám čeho chytit. Po devíti letech doma s dětmi jsem nastoupila do fabriky jako dělník,práce mě dokoce i chvíli bavila, ale nepatřím zrovna mezi nejzručnější lidi, jsem pomalejší.Po třech letech jsem nastoupila jako prodavačka na benzinku, tato práce mě docela bavila, dělala jsem ji skoro 10 let. Měla jsem ale pořád pocit,že bych měla zkusit ještě něco jiného, že tu nemůžu být přece dosmrti.Vždycky jsem chtěla, aby se moje děti měly dobře a nic jim nescházelo. Větší problémy s nimi nemám a naštěstí snad po mě nezdědili moji psychickou labilitu.Brala jsem si často přesčasy, chtěla jsem udržet standart , manžel onemocněl a už nemohl tolik vydělávat, navíc oba synové studovali a žili jsme od výplaty k výplatě.Snažila jsem se i o boční přivýdělek, ale moc se mi nedařilo.Cítila jsem se přetažená a přišla jsem o práci, udělala jsem nějaké chyby, asi z únavy, nebo už hloupnu, nevím.Říkala jsem si, že to tak asi mělo být, stejně jsem chtěla změnu...Obratem jsem si našla jinou práci v ochoodě, vzali mě na zástupce vedoucího, práce byla dobře placená, vzali mě okamžitě, navenek působím jinak, než jaká ve skutečnosti jsem.V práci vládly poměry, jako dnes asi všude, vedoucí byl nervózní, lehce arogantní, zaměstnanci z těžké práce zhrublí...Snažila jsem se ale ze všech sil, abych práci zvládla, jezdila jsem tam sice od začátku se sevřeným žaludkem ale říkala jsem si, že se všechno časem poddá...Poznali na mě ale bohužel, že na tu práci fyzicky nemám, nabídli mi práci prodavačky,ale necítila jsem se dobře a řekla, že si zkusím najít něco jiného.Od prvního dne vysedávám u internetu, zjistila jsem, že práce opravdu není, chtěla jsem zkusit obchod, ne potraviny, jako minule.Na každou prodavačku je ale milion uchazečů,práci obchodního zástupce, kterou bych si ráda zkusila, mi nikdo nedá, nemám praxi,s administrativní prací je to to samé,při manuální práci se bojím, že nebudu stíhat, pár inzerátů jsem také odeslala, ale odpověď jsem zatím žádnou nedostala.Bojím se, co bude dál, manžel mě sice povzbuzuje, já ale zase začínám připadat totálně neschopná, pochybuju o sobě,nevm, co bude dál, nemám ráda sama sebe a nejradši bych umřela.Já mám největší problém vyjít sama se sebou, mít se ráda,vážit si sama sebe...Vím, že to je můj největší problém, myslím si, že to pramení z děctví, kdy jsem měla pocit, že mě rodiče nemají rádi, nebo že jsem jim ukradená, že jsem nezajímavá, nezasloužím si uznání...Iveta

    Reagovat02.12.2010 08:36 od
    • Re: Odpověd

      Paní Iveto! přečetl jsem si Váš příběh a dlouho jsem uvažoval,jestli mám reagovat.Nakonec mě to nedalo a tak tedy píši, protože Vy máte ty samé problémy jaké mám dodnes i já a to mě je již 62let.Určitě budete mladší a proto bych Vám chtěl zdělit aby jste se netrápila ,překonala ostych a svěřila se lékaři.Já jsem to dodnes nadokázal a říkám si, že to pro mne už nemá cenu.Máte určitě hodného manžela jak píšete.Společně si o všem pohovořte. Má Vás jistě rád a společně vše zvládnete.Možná si řeknete,že dědek poučuje a sám si neví rady.Ano,je to pravda ale já nechci aby se tak někdo zbytečně trápil ,když se toto dá úspěšně léčit.Přeji Vám aby jste vše s ůspěchem zvládla. Stojí to zato žijeme jen jednou. Zdravím S.

      Reagovat17.12.2010 23:30 od Dusan
  • Mohu pomoci?Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den.Mám přítelkyni, která se dlouhodobě léčí na deprese. Léky ji sice uklidňují, ale občas se přeci jen nemoc projeví v celé své síle.Najednou se všeho bojí, všechno je špatně, napadají ji všelijaké černé myšlenky , pláče atd. atd. Trávíme spolu spoustu času , záleží mi na ní, takže mne samozřejmě trápí, že jí nemohu (respektivě nevím jak ) pomoci.Když na ní mluvím málo, tak se zlobí , že s ní nemluvím, když na ní mluvím hodně a snažím se jí nějak zaměstnat mysl, tak se zlobí, že na ní mluvím pořád, takže mám pořád pocit , že jí jen ubližuji, a to bych určitě nechtěl a nechci.Potřeboval bych pár rad, jak s člověkem v depresivním stavu komunikovat, jak s ním jednat, v čem mu mohu pomoci, jak se k němu prostě chovat, abych mu minimálně neubližoval.Děkuji za odpověď

    Reagovat01.12.2010 18:44 od Karel
    • Re: Mohu pomoci?

      Dobrý večer...nevím,zda vám pomohu,jen Vám povím,že také trpím tím co Vaše kamarádka a pokud jí chcete pomoci ? tak poradím pouze toto.....pokud mám já problém,tak má kamarádka o tom problému semnou hovoří...rozebíráme to do detailů a nejvíce klade na to,abych já mluvila a ona byla pouhou posluchačkou a jeen tak naslouchala,,,,,přidá se do diskuze´,ale jen málo....nechává mluvit mě a tím,že mi naslouchá a já vím,že u mě je,drží mě za ruku a cítí semnou,tak mi vždy z toho moc pomůže se vypovídat....vypovídat je to nejlepší a hlavně jí naslouchat....musí cítit že jste tam pro ni a že společně se dá vyřešit skoro cokoliv !!!!! nevím,zda Vám to trochu pomůže,ale mě to vždy uklidní,že mám tady člověka,který mě naslouchá a po psych.stránce pomůže......vždy mám na nějakou dobu poklid v duši a vím,že ona je tu pro mne. Radka

      Reagovat13.12.2010 21:21 od Radka
  • Prosím o raduRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den. Obracím se na vás s prosbou, co mám dělat s mým přítelem. Jsem s ním 12 let. Stal se mu pracovní úraz a tím vše začalo. Trpí depresemi hlavně pořád mluví o sebevraždě, dokonce ode mě ze dne na den odešel a napáchal spoustu škod. Teď se vše vrací do normálu, ale mě zmítá strach co se bude dít až se zase něco stane, no prostě že se situace bude opakovat. Ale v pořádku určitě není, podle mě se často snaží přetvařovat-což taky dlouho nevydrží. Kořeny jeho depresí jsou určitě s dětství, měl otce tyrana. A také trpí nespavostí. Prosím o radu jak mu pomoci. Když mu řeknu ať si zajde k psych., tak mi řekne co by tam dělal a že ho do něčeho pořád tlačím. Tím víc se přede mnou přetvařuje a oddaluje.

    Reagovat30.11.2010 09:23 od Žaneta
    • Re: Prosím o radu

      Dobry den
      Chtela bych se zeptat jestli to neni problem ze uzivam jiz 4 mesice escitalopram ve 22 hodin v noci?Neni lepsi ho uzivat rano?

      Reagovat09.11.2014 19:49 od katerina
      • Re: Re: Prosím o radu

         Dobrý den.

        Uvedený lék můžete používat jak ráno tak večer. Ideálně dodržujte přibližně stejnou dobu a ráno a večer rozhodně nestřídejte. Při eventuální výměně antidepresiva v budoucnu se opět domluvte s lékařem, některá antidepresiva mohou být jak tlumivá, ale i excitační, takže u některých je doba užívání důležitá (resp. vhodnější než jiná). U tohoto léku by to mělo být jedno. 

    • Re: Prosím o radu

      Dobrý den,
      jak sama uvádíte, Váš přítel by měl navšívit odborného lékaře - psychiatra. Ze zkušenosti ve vlastní rodině vím, jak může být těžké si takový problém připustit, případně blízkého člověka k návštěvě psychiatra přesvědčit. Způsob, který mohu doporučit, je poohlédnout se ve svém okolí po člověku, který má (měl) psychické problémy, psychiatr mu pomohl a zároveň tomuto člověku Váš přítel důvěřuje. Tento člověk by měl Vašemu příteli o svém problému říct. Příklady táhnou. Vím, že to může znít trochu naivně, ale téměř každý má ve svém okolí takového člověka. Dnešní doba je hodně hektická a psychickými problémy trpí lidé, do kterých bychom to nikdy neřekli. Deprese je nemoc jako každá jiná, není se za co stydět.
      Přeji Vám hodně sil a zdaru

  • depreseRozbalit (reakcí: 5)Sbalit (reakcí: 5)

    Dobry den ,uz 7 let se lecim na psychiatrii.Dlouho beru Prozac a Rivotril 2mg a ted mi lekar pridal jeste Kventiax.Konecne aspon spim,ale to je tak vse.Mam velky pocit uzkosti,vlkou beznadej,porad placu a porad se z neceho obvinuju (nevim jestli pravem) a nedokazu se vubec rozhodnout co je dobre a co ne.Mam velky strach ze neco udelam spatne .Je to cim dal tim horsi.Uz me casto napada ze by bylo lepsi tady nebyt.Kdyz jsem to rekla lekari ,tak mi rekl abych si uvedomila ze jsem nemocna,tot vse.Ani muj pritel to vubec nechape,je na me neprijemny a ma porad nejake pripominky.Uplne me vytaci malickostma,nejradeji bych ho vyhodila ale nemam v sobe jasno a nevim jestli to neni jen muj pocit.Uz jsem na pokraji sil ,nevim jak s tou nemoci bojovat kdyz nic nepomaha a jen se to zhorsuje.Poradite mi moc prosim co delat!!

    Reagovat28.11.2010 19:11 od Denisa
    • Re: deprese,těžká nebo střední je to jedno

      Rozumím Vám,léky by po dvou letech soustavné léčby měly nejen pomoci,ale měla byste cítit úlevu a rovnováhu,né že se Vám ataka již nevrátí,to je nesmysl si myslet,ale stav normalizační by měl nastat.Pokud ne,hledejte správného psychiatra a cestu ze začarovaného kruhu deprese ven.Nestydte se přiznat si,že jste nemocná.Nejste žádný blázen ani psychopat,ale musíte se soustavně a trpělivě léčit.já sama jsem zdravotník,pomáhala jsem druhým a nemoc na mě nakonec natolik udeřila,že jsem se dostala až do invalidního důchodu,neschopnost normálně žít.Dnes je nemoc naštěstí stabilizovaná,pokud chtete napište mi na můj e-mail.Co pomohlo mě ráda napíši svůj příběh.O moji velkou lásku jsem přišla,přítel to nevydržel a vzdal to.Sońa.

      Reagovat04.01.2011 21:16 od Soňa
      • Re: Re: deprese,těžká nebo střední je to jedno

        Dobry den,nevim jak začít,na koho se obratit,ale už jsem slaba,jsem mlada 24 leta,mamina dvou dětí.už dříve jsem cejtila že není něco v pořadku,byla jsem naladova z ničeho nic,protivna,zla.Ted už je to asi extrem,díky tomu mame s přítelem krizi,děti musí taky snašet moje nalady.Mam dobrou naladu ale hloupost mě vytočí strašně moc,jsem naladova z minuty na minutu,všechno mi vadí,brečim,mam chut všechno rozbít,nic mě nebaví,začínam zanedbavat i sebe,že jsem si na vzhled potrpěla,vydim to na sobě jak jsem zničena,bez energie do života,ani ven mě už nebaví chodit a to už jdu jen že musim jít s dětma ale jdu s posledního,nejradči bych si lehla a zaspala to,tohle trva 6 měsíců,kam mam jít pro radu a pomoc

        Reagovat02.04.2011 21:30 od Miroslava
        • Re: Re: Re: deprese,těžká nebo střední je to jedno

          Dobrý den.
          Určitě si co nejdříve domluvte termín schůzky u psychiatra v místě bydliště. Příznaky, které popisujete, můžou být příznakem deprese, je potřeba aby ji odborník vyloučil (nebo nasadil odpovídající terapii). Z vyšetření nemusíte mít obavy nebo výčitky, jedná se o nemoc jako každou jinou. Je také vhodné návštěvu neodkládat, v případě, že by se jednalo skutečně o depresi (nebo i o jinou poruchu) sama od sebe neodezní a v žádném případě nejde vyléčit oddechem, dovolenou apod. U psychiatra taky najdete radu co dělat v případě, že se o tento problém jednat nebude – může vám doporučit různé psychologické sezení nebo postupy jak tyto životní situace zvládat. Vyhledejte teda co nejdříve pomoc odborníka (psychiatr nebo pro začátek i praktický lékař, který Vás dále doporučí), dále Vás už bude vést on.

    • Re: deprese

      Milá Deniso!Plně vás chápu.To,co prožíváte,znám velice dobře,také jsem si to prožila.Mám pro vás radu-buď požádejte lékaře,ať vám změní léky,nebo ještě lépe,změňte lékaře.Já se léčím už 13let a dá se říct,že ůspěšně.Občas se po větším náporu na nervy stav zhorší,vtom případě stačí na čas zvýšit dávku léků a je zase dobře.Přítel vás nechápe zprostého důvodu.Neví,jak vám pomoci a to ho znervozňuje.Vy si uvědomte,že jste opravdu nemocná a není to "jen"zlomená noha.Je to nemoc,která se dá léčit,ale trvá to o něco dýl!!!Hlavu vzhůru a začněte bojovat stím černým psem.(tak se ty nemoci taky říká)Rady od lidí,že se tomu nesmíte tak podávat apod.ignorujte!!!NENECHTE se do ničeho nutit,vše dělejte JEN když máte na to chuť a sílu.Pokud vás přítel miluje,tak to vydrží až bude zase dobře.Moc vám to přeji.

      Reagovat30.11.2010 06:18 od Jana
      • Re: Re: deprese těžká nebo střední je to jedno

        O.K.Přesně tak,plně s tímto názorem pisatelky souhlasím.Přítel Vás nechápe,protože nerozumí neví co se s Vámi děje,pokud Vás má opravdu rád,vydrží,ale chce to hlavně jiný přístup ke své nemoci hlavně od VÁS. Hledejte literaturu,hledejte stejně postižené,ničeho se nebojte,nakonec bude dobře,zvládnete to,ale potřebujete pomoc od dobrého psychiatra znalého problémů depresí a zkušenostmi s danými pacienty.Sońa.

        Reagovat04.01.2011 21:23 od Soňa
  • endogenní depreseRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    můj přítel trpí endogenní depresí,která se teď projevila snad v tom nejhorším. Jak já mu mohu pomoci? Jak se mám chovat?
    Děkuji za odpověď.

    Reagovat30.10.2010 11:24 od Tomáš
    • Re: endogenní deprese

      Dobrý den,
      z Vašeho odtazu není zřejmé, jestli Váš přítel již navštívil odborného lékaře - psychiatra, který tuto nemoc diagnostikoval. V každém případě se jedná o problém, jehož řešení vyžaduje dlouhodobou terapii vedenou zkušeným psychiatrem.

  • je to deprese?Rozbalit (reakcí: 4)Sbalit (reakcí: 4)

    Dobrý den,chtěla bych se podělit o své problémy.Asi před 2 měsíci jsem začala v noci špatně spát,přestože užívám již dlouhodobě na spaní Hypnogen.Usnula jsem a třeba za hodinu jsem se probudila s bušením srdce,svíravým pocitem na hrudi a pocitem velkého strachu.Nešlo to nijak zastavit.Ráno se mi nechtělo ani vstávat do práce,mám pocit,že v posteli by mi bylo nejlíp.Stav se spíš zhoršuje i přes to,že jsem asi před 6 týdny navštívila psychiatrickou ordinaci a paní doktorka mi řekla,že je to deprese a napsala mi trittico 3/3 na noc.Beru ho už 6.týden a stav se nezlepšuje,k tomu si stejně musím vzít hypnogen abych usnula a občas i Xanax.Jdu spát kolem 23 a ve 2 ráno jsem vzhůru a srdce mi buší.Nemám z ničeho radost,připadám si zbytečná,unavená,bez nálady,těžko se soustředím na práci a nejde mi vůbec od ruky,na nic se nedokážu těšit,připadám si úplně zbytečná,taková ušmudlaná,nevím jak to popsat,zkrátka taková popelka.Je pravda,že jsem už 2 roky nebyla na dovolené a ani během roku nikam nejezdím a pracuji dost fyzicky a hlavně denně 10 a více hodin.Ale dřív jsem byla veselá a optimistická a teď taková šedá myška bez nálady,s pocitem,že se mi ani nechce žít,že bych chtěla umřít.Ale myšlenky na sebevraždu nemám.Doufám,že ani nebudu mít.Stav je to hrozný a protože musím chodit do práce,je to o to těžší,protože po těch ATD jsem strašně unavená a probouzím se tak kolem poledne a jsem schopná začít pracovat intenzivněji,ale stejně cítím,že to není ono,že mi to nejde.Pořád mě bolí hlava a záda,mezi lopatkama a krk.K tomu se přidává bolest břicha a někdy pocit na zvracení,mám závratě a cítím se strašně nejistá.Navíc se vyhýbám společnosti,nechce se mi ani mezi kamarádkymnikomu svěřovat ani nic vysvětlovat a raději jsem zalezlá a z lidí mám skoro panickou hrůzu.V noci hrůzostrašné sny,které se navíc někdy vyplní.Už mě to opravdu strašně vysiluju a hrozně ráda bych byla zase taková,jako dřív.Pomůže mi někdo,nebo něco?Zuzka

    Reagovat23.10.2010 21:08 od Zuzana
    • Re: je to deprese?

      I ja trpim tim samy jestli chces napis mi na muj email
      editakur@primehome.com

      Reagovat31.12.2010 20:26 od Edita
    • Re: je to deprese?

      ahojky zuzanko strašně moc vám,ti rozumím mám naprosto stejné pocity,nechtěla by sis se mnou o tom popovídat na mailu nebo na facebooku? možná že by nám to oběma pomohlo:-) Mr.Majda@seznam.cz

      Reagovat20.12.2010 21:13 od Martina
      • Re: Re: je to deprese?

        Martinko, prosim Te o zkontaktovani.

        Reagovat31.12.2010 20:27 od Edita
    • Re: je to deprese?

      Měla jsem to samé co vy než mě našli v krvi infekci, která to způsobuje. Nechte se vyšetřit na boreliozu, chlamydie, klíšťovou encefalitidu atd. Něco z toho by to mohlo být. Dokud se nepřeléčíte antibiotiky, antidepresiva nezaberou. Andrea

      Reagovat23.11.2010 10:49 od Andrea
  • Dobry den..mivala sem stejne co vy...Rozbalit (reakcí: 0)Sbalit (reakcí: 0)

    Dobry den..mivala sem stejne co vy ale je mi 19 A SEM MLADA a ted maturuji uz to umim ovlivnit ty zachvaty,ale mam problemy s dychanim porad..chtela sem se zeptat jestli deprese prejdou nebo je to na cely zivot..protoze uz to nevydrzim..co mam delat at je to pryc?

    Reagovat22.10.2010 13:15 od tereza
  • pomozteRozbalit (reakcí: 5)Sbalit (reakcí: 5)

    Dobrý den , přede 2 mesíci jsem dostala záchvat , tres rukou ,nervozita,a to se vysdtupňovalo v pocit na omdlení a dýchací problémy. Jelikož jsem to nikdy nezažila( do té doby jsem byla pro každou srandu a řešila jsem jen běžné veci jako matka na mateřské) tak jsem si zavolala sanitku, v nemocnici mi bylo řečeno že je to panika, úzkost a dali mi trittico 150 2/3 na noc a neurol 0,25 na den. První týdny jsem byla fakt ráda že jsem na mateřské a bydlím s rodici , že mi pomohli s malou a ostatním protože jsem nebyla schopná ničeho, navíc se mi vraceli ty pocity na omdlení. Teˇd po 2 mes. mám pocit že pořád není žádný výsledek krom toho že ty záchvaty nejsou tak silné, ale mám pořád pocit únavy a žádné radosti. Za měs. mi koncí mateřská a já myslím na to jak to budu zvládat v práci , že po např.2 hod uklízení domu jsem tak unavená že se mi z toho chce zvracet , stále jsem k ničemu. Takhle by to v práci nešlo, kor když jsem servírka a je tam nepravidelná pracovní doba a nocní a skoro žádná pauza na jídlo, no nedovedu si to představit. Prosím mám naději být jednou normální a za jak dlouho asi. Navíc jsme si přáli začít pracovat na dalším miminku, ale to teď nejde. Nevím o téhle namoci vůbec nic, k psychiatryčce jdu až za měsíc ,je tam dlouhá čekací doba. Zapoměla jsem dodat že neurol jsem si po dvou týdnech sama snížila na půlku, protoze jsem byla jak mátoha,a po dalším týdnu jsem si vysadila úplně, šlo to v pohodě až do včera kdy jsem zase dostala ten záchvat úzkosti, přišel z čista jasna bez nejakého příznaku. tak jsem si hned dala půl neurolu a šla spát a dnes jsem si ho pro jistotu dala půl zase. nechci si ale na něj zvyknout. Děkuji za pomoc

    Reagovat09.10.2010 10:52 od renata
    • Re: pomozte

      Ja jsem byla na tom stejne, az mi ze strachu ruply nervy. Lecim se asi 3 roky
      hlavne se niceho neboj. Snaz se myslet pozitivne, pij vitaminy a soustred se hlavne na male.
      Ja jsem na uklidnujicich lecich a snazim se je vysadit, panika se zacina projevovat.
      Snazim se na ni nemyslet a kdyz uz nemuzu neco fyzicky delam, vesim pradlo, myji nadobi.
      Nebo si postezuji po tichu. Dulezite je najit pricinu a zmenit nase vzorce, i kdyz je to tezke.
      Hodne uspechu v novem roce preje..Edita

      Reagovat31.12.2010 20:19 od Edita
    • Re: pomozte

      Dobrý den,
      těší mě, že jste se na nás obrátila, Vaše potíže jsou složitější a vyžadují rozhodně návštěvu psychiatra. Léky jsou zvoleny ne příliš optimálně, ale to je doménou našeho oboru, proto bych Vám radil prostřednictvím praktického lékaře, který vypíše parere, nechat se potom objednat k nám na komplexní vyšetření. Nemusíte se ničeho obávat. Těžko se mi bude prostřednictvím e-mail pošty sdělovat podrobnosti, chce to rozhodně řešit u nás v ambulanci.
      Děkuji za pochopení.

    • Re: pomozte

      PS. jestli potřebujete rozebrat svůj stav, můžete mě napsat na e-mail. Andrea

      Reagovat12.10.2010 13:24 od Andrea
    • Re: pomozte

      Ahoj, jsem na tom podobně. Na noc beru 2/3 Trittica, přes den Cipralex. Neurol je jen na přechodné období, než si tělo zvykne na ty antidepresiva, ale určitě nebrat dlouhodobě, je návykové. Já beru AD už 3 měsíc, někdy je mě fajn jako kdybych byla úplně zdravá, jindy je hůř. Dost často jsou panické úzkosti propojené s nějakou nemocí, dost často skrytou. Moje stavy úzkosti vznikly v důsledku lymské nemoci, borelioza mě napadla i nervový systém. Zatím se mě nepodařilo porazit ani boreliozu ani úzkosti. Když je mě nejhůř, tak zkusím přidat kapky z kozlíku lékařského, na pár hodin to zabere a je trochu líp. Je to přírodní, určitě lepší než Neurol. Držím pěsti ať je líp. Možná byste měla podstoupit vyšetření krve, zda netrpíte také nějakou bakteriální infekcí. Andrea

      Reagovat12.10.2010 13:20 od Andrea
    • Re: pomozte

      Ahoj Renato, před čtyrmi roky jsem taky jela na pohotovost a pak jsem skončila na psychiatrii. Dneska již neberu léky a pořád bojuju s úzkostí, když jsem ve větším stresu. V první řadě než půjdeš na psychiatrii, tak si kup knížku Panická porucha od Jána Praška, to bude pro tebe teď na delší čas bible. Je nezbytně nutné si přečíst proč a co se s tebou děje a začít na sobě pracovat. Na psychiatrii ti nejspíš doporučí zatím léky Neurol apod. jsou sedativa na akutní stavy, ale máš pravdu můžeš na nich být potom závislá a navíc nic neřeší!! Nejlepší je psychoterapie a to tzv. kognitivně behaviorální terapie o tom se dočteš v té knížce. Naučíš se zastavit záchvat úzkosti a nevystupňovat ho do paniky, chce to ale čas a trpělivost a navíc naučiš se ventilovat stres, protože pokud se v tobě nahromadí, tak budeš reagovat úzkostí a úzkostné myšlenky tě dovedou až do paniky. Držím ti palce Šárka

      Reagovat10.10.2010 20:18 od sarka
  • Deprese a bušení srdceRozbalit (reakcí: 6)Sbalit (reakcí: 6)

    Prosím poradte mi protože už opravdu si nevím rady.. Po doktorech chodím jako hypochondr.skurt
    Léčila jsem se s depresí před dvěma lety brala jsem apoparox a miabene na noc po zlepšení jsem je přestala brát a šup..před několika měsíci jsem tam kde jsem byla. Podotýkám dělám vše co se doporučuje..spor­tuju snažím se atd. atd. zkouším relax techniky…nic.
    Nejhporší je to stálé bušení srdce..celý den v noci pořád. Před 14 dny jsem dostala od lékařky Venlafaxin a na noc trittico.
    Stále žádné zlepšenídumbom…ráno se probudím stále se třesu a to bušení je šílené jako když se něčeho hrozně bojíte. Přes den jsem nucena si vzít oxazepam protože bych to nezvládla v práci ani nikde. Večer před spaním to samé vezmu si trittico..usnu a ráno opětskurt
    Je mi z toho do breku protože se nechci stále dopovat prášky ale já fakt nevím dělám všechno možné..protč mi tyto prášky nezabírají vůbec.skurt

    Reagovat04.09.2010 07:35 od Petra
    • Re: Deprese a bušení srdce

      mila Petro asi vam neodpovim na vasi otazku spis pisu proto ze take trpim depresemi mam pocit strachu nevidim nic pozitivne a nejsem schopna radostne zit zmocnuje se me nervozita a strasna unava skusila jsem uz spostu antidepresiva a nic mozna bych rada nasla nekoho s kym si o tom popovidat Liba

      Reagovat07.10.2010 15:53 od Libuse Vildova
      • Re: Re: Deprese

        Dobrý den,po 24letech jsem se rozvedla.Neskutečně se cítím sama,jelikož jsme neměli ani děti.Přestěhovala jsem do nového bytu ve městě.Nedokážu se k ničemu donutit,nic mě nebaví,nezajímá.Poprosila jsem mojí lékařku o nějaký lék,abych to nějak unesla.Napsala mi Prozac,ten sice dobře snáším,ale již ho beru 9 měsíců,a příjde mi,že už mi vůbec nepomáhá.Můžete mi poradit jiné léky,ale nechci léky s tlumícími účinky,po takových jsem na tom ještě hůř.Potřebuji aby mě povzbudili a né utlumili.Děkuji

        Reagovat27.02.2015 12:29 od Pavlína
        • Re: Re: Re: Deprese

          Dobrý den.

          Fluoxetin by tlumící účinky obecně mít neměl, ale je možné, že se jedná o individuální reakci, upozorněte na to ošetřujícího lékaře. Jinak antidepresiva se často užívají i dlouhodobě. Z příspěvku dále není jasné, jestli Vám ho předepisovala praktická lékařka nebo psychiatr. Každopádně by byla vhodná kontrola a zhodnocení stavu. Je možné, že deprese stále trvá, dle popisovaných příznaků to nemusí být vyloučené. Pokud se jednalo o praktickou lékařku, je možné se domluvit na vyšetření i u psychiatra. Jedná se bohužel o častý problém (deprese), který je skutečně nutné řešit adekvátním a dostatečným způsobem. Dále bych také doporučil konzultaci psychologa, aby Vám pomohl s vyrovnáváním ve zcela jiném prostředí/situaci. Psychoterapeutické rozhovory mohou mít skutečně radikální efekt na zlepšení Vašich potíží. Je nutné bohužel zdůraznit, že uvedená situace je velmi komplikovaná a může vyžadovat dlouhodobý přístup. Proto je vhodné jí řešit se specialisty, jak je výše uvedeno. 

      • Re: Re: Deprese a bušení srdce

        Ahoj!!! DEPRESE A ZASE JEN TY DEPRESE a ÚZKOSTI!! Je snad tady u nás někdo, kdo to nemá!!! Já sám trpím Depresema od 25 let, když jsem přišel o práci!! Děs Běs!! No prožil jsem si PEKLO!!! Dva neúspěšné pokusy o sebevraždu!!! Dneska jsem rád, že se mi to nepovedlo!!!Jsem jako na houpačce!!Když mám Depku, vůbec nic mě nebaví a jsem totálně bez energie!!!! Ale po tom všem utrpení jsem se na internetu seznámil s prima holkou!!! Oba dva se milujeme a od tý doby mám klid!!!!Takže jest-li můžu poradit, tak to chce moooocccc lásky a SEXU!!! PA PA!!! Jo samozřejmně pravidelně beru prášky!!!!

        Reagovat12.10.2010 11:55 od MIRAS
    • Re: Deprese a bušení srdce

      z vlastní zkušenosti vím, že léčba depresí a úzkosti je vleklá a někdy je nutné brát antideprsiva i tři roky... já jsem brala seropram skoro 3 roky v kombinaci s lexaurinem první rok kdy jsem měla ataky úzkosti... dokázala jsem normálně chodit do práce ale po práci už jsem byla jen doma a snažila se relaxovat... teprve po šesti měsících od začátku léčby jsem se vrátila do starých kolejí... sport, přátelé... myslím, že je důležité najít si správného psychiatra.. někteří jen napíšou léky a to je vše... člověk potřebuje znát příčiny této nemoci a pomoct překonat nemoc...

      Reagovat01.10.2010 21:40 od martina
    • Re: Deprese a bušení srdce

      Dobrý den,
      dle konzultace se spolupracujícími lékaři z Vašeho popisu vyplývá, že antidepresiva Venlafaxin užíváte teprve krátkou dobu. Jejich vliv se projevuje až po delším užívání. V případě, že Vám současná léčba způsobuje nepříjemné problémy, je nutné na to upozornit Vašeho psychiatra, který by měl zvážit změnu léčby. V České republice je registrováno velké množství antidepresiv a každý člověk může být vnímavý na každé z nich trochu jinak.

  • moje depreseRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    dobry den prosim o radu pred 15 lety me zemrel manzel bylo my 33 let od te doby mam deprese doktorka me predepsala diazepam 5ml 1/2 tablety ted se my to zhorsilo memam naladu praci me to nebavi jsem strasne unavena spatny pocit rovnovahy a soustredeni prosim o radu pred rokem jsem prodelala trombozu a beru walfarin byla bych moc rada kdyby jste my pomohl dekuji tomanova

    Reagovat29.07.2010 10:34 od alena tomanova
    • Re: moje deprese

      Dobrý den,
      ten diazepam asi není moc dobrá volba. Maminka mojí kamarádky ho brala dlouhodobě a nemohla ho potom vysadit, protože měla hrozné problémy. Např. měla pocit, že po ní lezou klíšťata. Musela ho začít znovu brát. Doporučuji navštívit jiného doktora.

      Reagovat12.04.2011 13:26 od Helena
    • Re: moje deprese

      Dobrý den,
      Váš problém vyžaduje vyšetření odborným lékařem, nelní možné poradit prostřednictvím internetu na dálku. Dle konzultace se spolupracujícími lékaři Vám musím doporučit návštěvu Vašeho psychatra, probrat s ním Vaše aktuální obtíže, zmínit se o dalších medikamentech, které užíváte v souvislosti s jinými chorobami, aby bylo možné posoudit případné lékové interakce.
      Přeji Vám hodně zdaru

      • Re: Re: moje deprese

        dobri den čtu vaše članky o deprese ja uš se lečim 15 let je to hrozni kdo to neskusil ted řijnu jsem si šla lehnout do nemocnice do vojenske tam je pani doktorka polaškova ta me dala do pořadku nasadila me ap parex4O quvestax a ze začatku neurol ted ho neberu jen nutnych pripade ale dostali me jinak uš jšem si chtela neco udelat pa jiřa

        Reagovat12.12.2010 20:15 od jiřina

Doporučené produkty

Magnesii Lactici Galmed tbl 100x0,5g

Magnesii Lactici Galmed tbl 100x0,5g

Doplněk stravy s obsahem hořčíku

Detail produktu

Cena: 89,00

 
Magnesii Lactici Galmed tbl 50x0,5g

Magnesii Lactici Galmed tbl 50x0,5g

Minerální přípravek s obsahem hořčíku, který doplňuje sníženou hladinu hořčíku v organismu.

Detail produktu

Cena: 53,30

 

Aktuality v Mojí lékárně

9. 11. 2016

TV reklama - PODZIM 2016

7. 11. 2016

TV reklama

Doporučujeme

Moje Lékárna Varilex...

  cévní systém  Diosmin 450mg +...

Moje lékárna - B komplex...

Přispívá: k normálnímu energetickému...

Moje lékárna - Cerutin,...

Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro...

Moje lékárna Silymarin...

Doplněk stravy s náhradním sladidlem – rostlinný...

Navíc ani korunu!

Výrobky Moje lékárna - Testováno na kvalitu

Dárkový poukaz

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu