184

Bodnutí hmyzem

Při kontaktu hmyzu s naší pokožkou dochází často k bodnutí. Toto bodnutí může vyvolat jednak místní reakci (to nejčastěji), ale i celkovou (alergie, anafylaktická reakce až šok). Při místním postižení dochází k reakci na látky jednak přímo z hmyzu, jednak na látky, které má hmyz na sobě (bakterie, viry, chemické látky). Ty způsobují místní reakci jako je otok, zarudnutí, bolest a pocity pálení nebo svědění.

Příznaky bodnutí hmyzem

Otok, zarudnutí, bolest, pocity svědění, pálení. Nejvážnější je celková alergická reakce, může dojít k infekci v místě hmyzího vpichu a až k rozvoji kožního defektu.

Návštěva lékaře při bodnutí hmyzem

Ihned vždy při celkové alergické reakci (dušnosti, při rozsáhlé kožní vyrážce, pocitu staženého hrdla nebo otoku jazyka, při vzniku anafylaktického šoku). Návštěva je vhodná i při zhoršování obtíží v místě vpichu nebo celkových projevech infekce (teplota, zimnice, třesavka) nebo při trvání zarudnutí a otoku nebo dalších projevech zánětu déle než 2 dny. Také pokud po kousnutí klíštětem zůstane zarudlý dvorec nebo máte příznaky podobné chřipce a bolesti v kloubech. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc pokud jde o kousnutí pavoukem nebo štírem, pokud je bodnutí v obličeji nebo v ústech, popřípadě se objeví kopřivka, dýchací obtíže, nevolnost, zvracení či mdloby.

Léčba po bodnutí hmyzem

Léky na předpis

Pokud dojde k závažné reakci po bodnutí hmyzem a je nutno vyhledat lékařskou pomoc, je terapie v rukou lékaře a odpovídá akutnosti a povaze stavu pacienta. Terapie spočívá v injekční aplikaci léků k zachování základních životních funkcí, lokální aplikaci protizánětlivých a protialergických léků.

Volně prodejné léky

Mezi volně prodejné léky patří řada léků ze skupiny na předpis a lze předpokládat další uvolnění léků na předpis do volného prodeje. Patří sem zejména léky skupiny antihistaminik, ale i nově steroidní látky k lokální aplikaci (do nosu).

Přírodní a doplňková léčba

Potravinové doplňky pro prevenci jsou např. česnek, vitaminy skupiny B, zinek. Jako prevenci proti bodnutí hmyzem je také vhodné používat repelenty.


Diskuse

Za obsah komentáře nese plnou odpovědnost autor, nikoli provozovatel stránek. Redakce si vyhrazuje právo bez upozornění smazat příspěvky, které se netýkají zveřejněného článku, obsahují vulgární výrazy, nesmysly, urážky nebo reklamu.


Vložit nový příspěvek  |  Zobrazit vše  |  Sbalit vše

  • alergieRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Po bodnutí budˇvosou nebo malým sršněm jsem měla anaf. šok. Převezli mne do nemocnice a zachránili. Po roce udělali alergický test s výsledkem, že nemám alergii na vosu. Dostala jsem pero s adrenalinem. Druhý rok už jsem na to neměla ani nárok. Při štípnutí jakýmkoliv hmyzem mám zimnici a není mi celkově dobře, ale udajně alergik nejsem a proto mi pojištovna adrenalin v peru neproplatí.

    Reagovat07.04.2016 12:10 od xx
    • Re: alergie

      Dobrý den. 

      Osobně mi přijde situace zvláštní. Adrenalin samotný není ani tak proti určitému hmyzu, ale na potlačení alergické reakce, bez ohledu na vyvolavatele. Myslím si, že pokud jste v riziku anafylaktické reakce (což dle popisu tak je) na pero byste mohla mít nárok. Je možné, že lékař si není jistý a nechce Vám ho předepsat, čemu se dá rozumět, protože se jedná o lék s omezením pro předpis a relativně drahý. Zcela jistě ale můžete oslovit revizního lékaře Vaší pojišťovny (člověk, který ve výsledku rozhoduje, co se proplatí a co ne) a tuto situaci s ním probrat. Věřím, že máte šanci se domluvit. 

      • Re: Re: alergie

        Děkuji za odpověď.Vím že je to divné, mě také, protože jsem nikdy takto nereagovala. Ale máte pravdu, pokusím se domluvit s pojišťovnou. Nosím u sebe ještě 2 léky na potlačení alergické reakce. Mám ještě jednu otázku. Je možné že byse mi po tom anaf. šoku , nebo po tom žihadle projevily ještě jiné potíže které jsem nikdy před tím nemívala?

        Reagovat11.04.2016 20:23 od
        • Re: Re: Re: alergie

          Dobrý den. 

          Nevím o čem konkrétně mluvíte, ptáte se velmi obecně. Možné to určitě je. U anafylaktického šoku se jedná se o masivní zánětlivou odpověď, která narušuje biochemickou rovnováhu v těle. Nedá se říct, že by to způsobilo něco konkrétního, ale například různé potíže ve vztahu k imunitě bych si přesdtavit uměl. 

  • repelentní sprayRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    dobrý den chci se zeptat na repeletn pro děti ExoPic Kids, je spolehlivej a pomáhá?? děkuju za odpověd

    Reagovat17.04.2014 08:31 od Lucie
    • Re: repelentní spray

      Dobrý den.
      Běžně dostupné repelenty patří mezi kosmetiku, ohledně účinnosti nejsou dané žádné společné přesné kritéria jako v případě léčiv. Proto je nejde objektivně moc srovnávat. Přípravky se testují pouze na bezpečnost použití. Doporučím proto hledat na internetu v různých diskuzích nebo recenzích, případně několik repelentů vyzkoušet a rozhodnout se sama.
       

  • bodnutí vosouRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, na dovolené v Antalyi mě píchla vosa, přímo doprostřed zad. Během 5 minut se dostavila alergická reakce ve formě neskutečného svědění ve vlasech, poté mi začaly opuchat uši, ucpaly se mi ušní bubínky natolik, že jsem přestala slyšet, otekla a ztvrdla mi celá brada, takže mi to znemožnilo jakékoliv mluvení a nakonec mi tak otekly oči, že jsem přestala vidět. Závěrem se mi po celých zádech a rukou objevila jakoby rýže pod kůží. Tento stav trval celé 3 hodiny, poté otoky postupně začaly ustupovat. Večer zůstaly otoky uší a očí, druhý den ráno už jen otoky horních víček.
    Jedná se o alergii na určitý typ vos? Nebo přímo na vosí jed?
    Přitom v létě mě píchla vosa do prstu, kdy mi otekl pouze prst a žádná jiná alergická reakce se nedostavila.
    Děkuji za odpověď

    Reagovat22.10.2013 14:01 od Lenka
    • Re: bodnutí vosou

      Dobrý den.
      O jakou přesně alergii se jedná, asi nedokážeme takhle posoudit. Teoreticky se může jednat o jiný druh hmyzu, který žije v zahraničí, ale osobně bych doporučil na to nespoléhat. Navíc, alergická reakce se může takto stupňovat – tj. při prvním kontaktu pouze menší, při dalším již masivní rozvoj. Ve Vašem případě bych důrazně a co nejrychleji doporučil navštívit praktického lékaře, který by Vás měl vybavit alespoň základními nouzovými léky, důkladně poučit a pravděpodobně i objednat na alergologii. Pokud se tam potvrdí těžší alergie na jed, měla byste sebou nosit i speciální injekci s adrenalinem pro alergiky (vydává se pak na recept). Myslete také na režimová opatření tak, aby Vás vosy nepíchly (typicky nepít nápoje z nehlídaných otevřených plechovek apod.)

  • Vosí útokRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    tuto sobotu mne na Vysočině poštípal roj vos. Přítel šel lesem se psem přede mnou a pes se probořil (cca 30 cm) do hnízda. Zastavil se asi 2m za hnízdem a poštípán nebyl. Když jsem okolo hnízda prošla já, vosy na mne začaly útočit. Skočila jsem do řeky. Poštípaná jsem jen na nohou (cca 12-15 štípanců) díky dobré bundě. Mohu se nějak poštípání do budoucna vyhnout? Existuje nějaký spray? Proč vosy zaútočili jen na mne? Otoky ustupují, ale dnes mi je zle od žaludku a mám mírný průjem. Může to mít souvislost s otravou vosím jedem?
    Děkuji za odpověď

    Reagovat17.09.2013 13:10 od Ivka
    • Re: Vosí útok

      Dobrý den.
      Proč nebyl poštípán pes, netuším. Je možné, že ho vosy nepovažovaly za hrozbu nebo že se dostatečně rychle vzdálil. Také je možné, že poštípán byl, ale jenom v menší míře a bez výraznějších projevů (štípanců). Na odpuzení hmyzu existuje samozřejmě velké množství repelentů (například řady Predator), ale osobně si myslím, že pokud se dostanete do blízkosti vosího hnízda, které bylo navíc násilně poškozené, tak Vám repelent nepomůže. Vosy a včely Vás navíc bezdůvodně nepoštípou, z toho důvodu mi repelent nepřijde v tomto případě nutný (spíše proti jinému hmyzu). Špatně od žaludku Vám z mnohočetných štípanců být může, ale také se může jednat o mnoho jiných příčin. Po poštípání všeobecně bych do budoucna doporučil spíše rychlé chlazení (obklady) a využití antihistaminik (proti svědění – například volně dostupný Analergin)

  • Bodnutí vosouRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,

    v sobotu mě štípla vosa a to hned několikrát, přítel šplápnul v lese do hnízda, jednou mě štípla pod koleno, pak do ruky a poslední dva štípance jsem obdržela na hlavě do vlasů, nicméně, za uchem se mi teď udělala jedna větší a jedna menší boule, při zmáčknutí okolo ucha cca 1cm od boule to trošku bolí ( jako když si přeležíte ucho), ale trápí mě ta boule, může to být z toho štípance? Štípanec mám cca 12cm nad tou boulí, boule je tvrdá znatelná pouze na dotek, na pohled ne. Prosím o radu co by to mohlo být a zda to samo zmizí.

    Děkuji mnohokrát a přeji krásný den

    Reagovat04.09.2013 12:44 od Deni
    • Re: Bodnutí vosou

      Dobrý den.
      Pokud se boule objevila po poštípání, velmi pravděpodobně to bude souviset. Může se jednat například o zvětšenou uzlinu, to však nedokážu na dálku posoudit. Pokud se útvar nebude postupně sám zmenšovat (už by se tak asi mělo dít), navštivte lékaře.

  • Bodnutí vosouRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,moc prosím o radu,včera mě píchla vosa,myslela jsem si doposud,že alergická nejsem,ale píchla mě tak nešťastně,asi jsem jí přimáčkla jak okolo mě lítala nebo jsem ji měla pod tričkem,bodla mě pod pravé žebro a musím se přiznat,že to opravdu bolelo a to nejsem nějaká citlivka,bylo to doslova jako by mi někdo vrazil nůž pod žebra...dala jsem klasicky cibuli a večer byl klid,ale do rána otok a dost to bolí,otok je tak 12cm aširoký stejně,rudý,pálí a svědí,může se se jednat o alergii a je nutné navštivit alergologickou ambulanci pro příští prevenci?děkuji

    Reagovat18.08.2013 18:02 od Petra Holikova
    • Re: Bodnutí vosou

      Dobrý den.
      Štípnutí vosou může být skutečně velmi bolestivé, nemusí se jednat o nestandardní průběh. Ohledně nutnosti navštívit alergologa se poraďte s Vaším praktickým lékařem. Jistě to stojí za zvážení, ale nemusí to být nutné. Pokud by Vás tam chtěl odeslat, stejně ho musíte navštívit kvůli žádance.

  • KomářiRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    už nějakou dobu vždy po komářím štípnutím mám alergické reakce.
    Neustále to svědí, okolo štípance to je zarudlé, sám o sobě je štípanec po pár dnech ještě horší a trvá dlouho než zcela zmizí. Neznáte jakýkoliv volně prodejný lék na zmírnění příznaků? Děkuji předem za odpověď

    Reagovat30.07.2013 17:39 od Mosquito
    • Re: Komáři

      Dobrý den.
      Přípravků je několik, klidně se zeptejte u Vás v lékárně, co Vám budou moct nabídnout. Mezi ty nejběžnější patří asi mast Fenistil, jedná se o přípravek s obsahem tzv. antihistaminik, které se dají koupit i ve formě tablet (Analergin). Ty potlačují svědění a otok v místě štípance. V první řadě je důležité projevy neškrábat, k tomu pomůže nedráždivé a volné oblečení. Je vhodné myslet i na prevenci, tj. zabránit hmyzu, aby Vás poštípal. K tomu Vám pomohou různé repelenty (například řada Predator). V seznamu lékáren na našich stránkách si vyberte tu nejbližší, náš personál Vám poradí podrobněji a dá na výběr.

  • koprivka po stipnuti ovadem?Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,

    před dvěma dny mě poštípali ovádi, v místech mám pupínky. Chci se ale zeptat jestli je možné že s tím nějak souvisí kopřivka, která se mi objevila včera na vnitřních stranách rukou po celé délce a dnes ještě na obličeji .. převážně se jedná o levou polovinu těla.

    Děkuji


    L.

    Reagovat30.07.2013 14:50 od Lucie
    • Re: koprivka po stipnuti ovadem?

      Dobrý den.
      Kopřivka může vzniknout u predisponovaných (vnímavých) jednotlivců v reakci téměř na cokoliv. Nemusí to být přímo uvedený hmyz, ale i znečištění, které mohou při poštípání do rány zanést. Na uvedené potíže můžete použít antihistaminika (například volně prodejný Analergin). Pokud bude kopřivka přetrvávat nebo je její rozsah větší, navštivte lékaře.

  • bodnutí včelyRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    v sobotu dopoledne mě ďobla včela do spodní části lýtka. Ten den to nijak nebolelo, ale od neděle mám velký otok půlky lýtka a kotníku, nártu a prstů u nohy. Nejsem citlivka, ale musím říct, že to opravdu bolí a nejde na nohu našlapovat. Léčím to zyrtecem, ibalginovou mastí a chladím, ale stále se to nelepší. V místě vpichu mám zapouzdřený hnis.. Přejde to, anebo to je zánět a měla bych zajít pro antibiotika. Děkuji moc
    Hanka

    Reagovat29.07.2013 13:38 od Hanka
    • Re: bodnutí včely

      Dobrý den.
      Pokud se stav nezlepšuje, případně máte podezření na komplikovanější zánět, návštěvu praktického lékaře bych doporučil. Domluví se s Vámi také, jestli není vhodné výhledově alergologické vyšetření. Alergické reakce na včelí jed je nutné řešit, případně Vás rovnou vybavit léky, pokud by v budoucnu k podobným potíží došlo.

  • KomárRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den, chcu se zeptat vždy když mě stipne komar tak mam strasne velke cervene fleky i kdyz si to neskrabu.. Je to alergie??

    Reagovat28.07.2013 13:07 od Elis
    • Re: Komár

      Dobrý den.
      Hodnotit přítomnost alergie nemá myslím v tomto rozměru větší význam. Komáří kousnutí se pokud vím, nevyskytuje v těžších, zdraví ohrožujících, formách. Pokud Vás štípance obtěžují, udělejte maximum proto, abyste se štípnutí vyhnul. Myslete na vhodný oděv, moskytiéry, případně přípravky odpuzující hmyz, například přípravky řady Predator, dostupné přímo na našich stránkách. Po štípnutí místo neškrábejte, můžete koupit antihistaminika (například Analergin), které mohou pomoct zmírnit projevy. To jestli se definitivně jedná o alergii nebo o jiný typ reakce kůže na přístupu k problému nic nemění.

  • Dobrý den, v sobotu mě něco kouslo...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, v sobotu mě něco kouslo do podkolenní jamky a v neděli se mi nad a pod kolenní jamkou vytvořil menší otok s puchýřem. Nejspíš jsem hmyz nohou stiskla a proto ty dva puchýře. Nejspíš se jednalo o komára nebo mravence, ale těžko říct, po bodnutí hmyzem jsem dříve nikdy takovouto reakci neměla. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli mám navštívit lékaře, či vyčkat a léčit pomocí obkladů a mastí na regeneraci kůže. Děkuji za odpověď

    Reagovat23.07.2013 18:01 od Lucie
    • Re:

      Dobrý den.
      Pokud se příznaky již nezhoršují, není nutné chodit za lékařem. Stačí použít například uvedené obklady a místo neškrábat. V lékárně lze pro příště koupit i antihistaminika (například Analergin nebo existují i přípravky ve formě mastí pro místní použití).

  • Bodnuti v tehotenstvyRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den bodla me vosa,mam nateklou nohu o celkove plose stehna a jsem ve 22 tydnu tehotenstvi.Bojim se jestli to nema nejaky vliv na dite..

    Reagovat20.07.2013 21:52 od Lucie
    • Re: Bodnuti v tehotenstvy

      Dobrý den.
      Na dítě by to nemělo mít žádný vliv. Pokud by se ještě objevily nějaké jiné potíže (například přetrvávající otok, bolesti končetiny a jiné) zvažte návštěvu lékaře.

  • komárRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den. Včera večer jsme byli s přáteli posedět v parku na dece a štípnul mě do palce u nohy a ještě z boku nohy komár. Mám tam tečky, jako po vpichu silnější jehlou, včera z toho tekl i čůrek krve. Dneska nemůžu chodit, mám to oteklé až nad kotník, nevejdu se do žádných bot, prsty jsou jako jeden velký buřt, je to horké a při našlápnutí skučim bolestí. Je to opravdu nesnesitelné i když mám nohu nahoře. Toto léto to mám už podruhé na té stejné noze, měla jsem to asi týden a když jsem na to pak dala cibuli, tak to splasklo, takže jsem ani k lékaři nešla. Prosím o radu. Mám ještě vyčkat, nebo co nejdříve navštívit lékaře? A popř. jakého? Obvodního a nebo mám naklusat rovnou na alergologii?
    Děkuji za odpověď

    Reagovat18.07.2013 19:17 od alteria
    • Re: komár

      Dobrý den.
      Reakce na štípnutí se může lišit u jednotlivců, ale i podle místa štípnutí a případně dalších činností (škrábaní). Ideálně je místo nedráždit (například i okrajem boty), použít studený obklad, případně antihistaminika (volně prodejný Analergin). Pokud možno, je lepší se těmto potížím vyhnout, například vhodným repelentem (například Repelent Predator). Pokud myslíte, že je vhodné lékaře navštívit (podle popisu bych to asi doporučil), navštivte rozhodně obvodního. Alergolog Vám v této akutní fázi moc nepomůže. Doporučení na alergologické vyšetření může zvážit praktický lékař, ale klidně až s odstupem a s řádným objednáním.

  • bodnutí a hematomRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, prosím o radu...Ráno se probudím vždy poštípaná, kolem vpichu se dělají hematomy a občas otoky, dlouho to odeznívá. Ložnicí jsme celou prohledali a vyčistili a žádný hmyz jsme nenašli. Tyto potíže mám pouze já, partner poštípaný není. Mimo ložnici se mi to neděje. Prosím poraďte o co by se mohlo jednat a jak postupovat.

    Reagovat15.07.2013 19:00 od ten
    • Re: bodnutí a hematom

      Dobrý den.
      Pokud se problém vyskytuje trvale, je možné téměř s jistou říct, že nějaký drobný hmyz se u Vás skutečně nachází. Velikost a reakce na kousnutí mohou být individuální, není tedy neobvyklé, že vy potíže máte a partner ne. Jediný řešením tedy bude původce najít. S tím Vám bohužel přes internet neporadíme. Začněte výměnou ložního prádla, které dostatečně větrejte, stejně tak, jako celou ložnici. Pokud to nepomůže, zaměřte se na polštáře, peřiny, matrace, koberce, záclony a další. Jinak na svědění a zlepšení rekce na kousnutí můžete použít volně prodejná antihistaminika (například Analergin).

  • bodnutí hmyzemRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den. V pondělí mě u vody kousl nějaký hmyz cca 15 cm nad kotník. Udělala se mi tam červená skrvna a napuchlo to, V úterý jsem začla brát zodac, ale otok se nezmenčil naopak zvětšil a napuchnul mi kotník a už i chodidlo. Cítím brnění a mírnou bolest při dotyku, Mám zajít k lékaři? nebo přímo na kožní? Děkuji moc za odpověď

    Reagovat11.07.2013 16:45 od Petra
    • Re: bodnutí hmyzem

      Dobrý den.
      Otok by již nyní měl být splasklý. Pokud ne, lékaře rozhodně navštivte. Pokud budete v budoucnu potřebovat, s podobnými potížemi je lepší začít u praktického lékaře. Uvedený lék je vhodný na použití po štípnutí hmyzem, klidně ho při dalších příležitostech užívejte a vezměte si ho co nejdříve po štípnutí.

  • Bodnutí včelouRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    včera ráno mě štípla do nohy (chodidla) včela. Celý den mě nic nebylo, jen mi natekla noha v okolí bodnutí. Do rána mě začalo bolet tříslo a horní část stehna, je možné že je to nějaká reakce na včerejší štípnutí. V třísle cítím jako malou bulku ve velikosti oříšku.
    Předem děkuji za odpověď Lída

    Reagovat10.07.2013 10:22 od Lída
    • Re: Bodnutí včelou

      Dobrý den.
      Reakce v třísle může odpovídat zvětšené uzlině, která jako součást imunitního systému reaguje na bodnutí. Pokud stav rychle odeznívá a vrací se k normálu a nemáte žádné jiné příznaky, můžete nejspíše vyčkat. Jinak radši navštivte praktického lékaře. V každém případě o stavu a proběhlé reakci praktického lékaře výhledově minimálně informujte.

  • Bodnutí hmyzemRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, v pátek 5.7. štípl mého 3letého syna komár. Štípnutí se tvářilo normálně, svědilo a mazali jsme ho fenistil gelem. Dnes v neděli 7.7. jsem mu ráno opět namazala již rozdrápaný štípanec fenistilem. Asi po dvou hodinách se na jeho ruce objevil nebolestivý otok. Přes den jsme ledovali a večer má stále ruku lehce oteklou. Připadá mi, že se lehce zmenšil, ale jelikož si nejsem jistá, tak jsem mu ruku pro porovnání na příští den raději přeměřila. Má ji o 2 centimetry silnější než tu zdravou. Chtěla jsem se zeptat, zda tato alergická reakce je ze štípnutí, protože si ho rozdrápal (mimochodem na ostatní štípance reaguje normálně a otoky, nebo jiné reakce se neobjevují), nebo jestli je možné, že mu tuto reakci mohl způsobit fenistil, který jsem mu namazala na rozdrápanou ránu? Mám ještě počkat, nebo mám s ním raději navštívit lékaře? A jak se mohu těmto reakcím vyvarovat? Jak je možné, že na ostatní štípance nijak nereaguje? Předběžně děkuji za odpověď.

    Reagovat07.07.2013 17:54 od Dagmar
    • Re: Bodnutí hmyzem

      Dobrý den.
      Pokud se otok postupně zmenšuje a nejsou přítomné další známky zánětu, jako například teplá, zarudlá kůže nebo i celkové známky nepohody dítěte, návštěva lékaře by neměla být nutná. Každé štípnutí se může chovat mírně jinak. Vliv může mít konkrétní druh hmyzu, který ho štípnul (různé komáry, případně různé další chemické látky, které konkrétní komár má s sebou), dále místo štípnutí (při kloubu, v místě ohýbání končetiny, bude reakce často výraznější než na „rovné“ kůži) a samozřejmě uváděné rozškrábání, které může projevy i zcela změnit. Pokud by se jednalo o alergii na uvedený přípravek, objevila by se i při mazání na jiné místo, do těla se účinné látky dostanou více méně stejně. Na druhou stranu je nutné zdůraznit, že na poškozenou kůži by se měly aplikovat jen přípravky na to určené, takže nelze vyloučit reakci na nesprávný způsob podání. Pokud dojde k rozškrábání, můžete místo zalepit nebo ledovat nebo vyzkoušet antihistaminika v podobě tablet (například volně prodejný Analergin), účinek by měl být srovnatelný jako při lokálním podání ve formě masti.

  • bolestivý otokRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,vcera me neco stiplo do stehna,myslela jsem si ze je to klasicke stipnuti od komara,ale za 10 minut se otok zvetsil a zrudl. Dnes mam na noze otok velky cca 20 cm a hrozne me to boli. M zajit k lekarce??

    Reagovat24.06.2013 14:36 od kačka
    • Re: bolestivý otok

      Dobrý den.
      Otoky po štípnutí je vhodné ledovat a případně použít antihistaminika (například Analergin) co nejdříve po kousnutí, u kterého čekáte, že by se podobná reakce mohla rozvinout. Samotný otok po uvedené terapii většinou rychle splaskne, takže nemusí být nutné chodit za lékařem, záleží od konkrétní situace, kterou bohužel nemáme cestou internetu jak posoudit. Problém by mohlo být opakované bodnutí v budoucnosti, zvláště pokud vzniklo na základě alergie (typicky včelí a vosí jed). V takovém případě na to výhledově upozorněte Vašeho praktického lékaře.

  • OtokRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, je nutné vyhledat lékařskou pomoc když mě před dvěma dny něco kouslo a včera se mi objevil otok cca 15-20 cm okolo kousnutí na lítku?? uprostřed je normální červené kousnutí jako od komára a okolo otok, nemůže to být příznak boreliozi???

    Reagovat23.06.2013 12:43 od Vany
    • Re: Otok

      Dobrý den.
      Rozsáhlejší reakce může být důvodem ke konzultaci odborníka, záleží od Vašeho posouzení. Pokud bude otok reagovat na ledové obklady a případné použití antihistaminik (například Analergin, existují i různé přípravky ve formě krémů) a bude se zmenšovat, lékaře pravděpodobně neodkladně navštívit nemusíte. Je vhodné vzpomenout si na hmyz, který bodnutí způsobil. V budoucnu by se Vám pak mohla spustit výrazná alergická reakce. Výhledově proto může být vhodná konzultace alergologa (nebo v první linii obvodního lékaře), zvláště pokud se jednalo o osy nebo včely – ten by posoudil nutnost vybavení léky, pokud by ke stejné situaci opět došlo. O boreliózu se jednat velmi pravděpodobně nebude. Muselo by Vás kousnout klíště a reakce nevzniká bezprostředně po kousnutí, ale až s odstupem. Navíc, pokud by klíště nebylo vůbec přisáté, riziko infekce je malé.

      • Re: Re: Otok

        děkuju za informace,, dnes už se otok téměř ztratil po včerejším ledování a už je vidět jen puchýřek po štípnutí, jen to ještě trošku svědí , tak snad už to bude dobré :)

        Reagovat24.06.2013 15:55 od Vany
  • Každoročně mám podobné příznaky...Rozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Každoročně mám podobné příznaky jaké popisuje Aneta.Stroupek.červená skvrna průměr až 4 cm pod ní zatvrdnutí. Rozdíl je v tom.Mně prakticky nebolí,žádné trnutí nic než ten červený otok který tak po čtyřech dnech mizí.tato nepříjemnost postihuje jen mne.Když jsem se ptal kožního lékaře co to může způsobovat jen pokrčil rameny.Zajímalo by mne který hmyz to může způsobovat,nebo radu kde se můžu zeptat.Děkuji

    Reagovat09.05.2013 18:55 od Jirka
    • Re:

      Dobrý den.
      Pokud Vám uvedený štípanec nezpůsobuje zásadnější zdravotní potíže, z lékařského hlediska upřesnění hmyzu není podstatné. Pravděpodobně i proto Váš kožní lékař k problému přistupoval uvedeným způsobem. Svědění, otok, zarudnutí po štípnutí hmyzem lze ovlivnit tzv. antihistaminiky, některé jsou volně prodejné, jako například Analergin. V lékárně se můžete zeptat také na přípravky ve formě krémů pro lokální použití. Hned po štípnutí lze aplikovat i studené obklady. Samozřejmě platí, že je vhodné si místo neškrábat. Na tyto doporučení nemá původce štípnutí žádný vliv. Pokud Vás to bude přesto zajímat, doporučuji všimnout si ho v okamžiku štípnutí nebo se spíše poradit s nějakým biologem.

      • Re: Re:

        Děkuji za odpověď.Štípnutí vůbec necítím až červený flek je vidět,vypadá to dost odpudivě když jich mám několik.Mám podezření na larvy nebo přímo slunéčka.Prý jim začínáme chutnat.

        Reagovat14.05.2013 17:39 od Jirka
  • Bodnutí vosou otok druhý denRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    včera odpoledne štípla syna(6let) vosa do obočí, hned sme přiložili obklad s octem a otok zmizel.Ráno už nebylo nic patrné ani dopoledne ve školce- Po spinkání ve školce mu ale nateklo celé oko,a je přivřené otokem. Na bolesti hlavy si nestěžuje,vizus také v pořádku. Dala sem mu Aerius a ledujem. Co mohu ještě udělat, aby otok splasknul?

    Reagovat10.09.2012 15:56 od Dominika
    • Re: Bodnutí vosou otok druhý den

      Dobrý den.

      Postup, který jste provedla, byl správný, o moc víc jste udělat nemohla. Doporučuji ale zvážit návštěvu alergologa pro potvrzení nebo vyloučení alergie, pro Vašeho syna to může být do budoucna zásadní informace.

  • Bodnutí hmyzemRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    před třemi dny mě navečer na poli bodl nějaký hmyz do nohy, zhruba 5 cm nad kotníkem. V místě vpichu se udělal stroupek a menší červený otok. Do večera mě noha brněla. Druhý den se objevila větší ,tmavě červená skvrna, na dotek hodně teplá a otok se rozšířil až pod kotník. Červenání nemizí ani dnes po 3 dnech. Proto bych se chtěla zeptat, jestli je lepší vyhledat lékaře. Teplotu jsem neměla.
    Děkuji Vám za odpověď.

    Reagovat29.08.2012 11:39 od Aneta
    • Re: Bodnutí hmyzem

      Dobrý den.

      Postižené místo je dobré chladit a neškrábat. Z léčiv je možné využít antihistaminika, která pomáhají při svědění a tlumí rozvoj otoku (například tablety Analergin, existují i masti, zeptejte se ve Vaší lékárně). Pokud nemáte celkové příznaky, lékařská péče není většinou potřeba. Podle uvedeného časového horizontu, by otok a další příznaky už měly odeznívat.

  • Bodnutí včelouRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,mám prozbičku.Mám 3 letého syna,včera rano ho píchla do pravé ruky včela,(nebo vosa)nejsem si jistá,ale nic po štípnutí nezustalo,žádné zarudnutí,pouze malá tečka.Odpoledne(téhož dne) syn stoupl na včelu trošku mu to oteklo a zčervenalo,ale po namazání fenistilu mu to zmyzelo,jenze večer jsem mu naměřila 38 teplotu ráno taky.Nevypadá že by mu něco bylo,ale raději se zeptám.
    Děkuji za odpověd

    Reagovat24.08.2012 09:17 od Martina
    • Re: Bodnutí včelou

      Dobrý den.

      Pokud se další teploty a ani jiné příznaky už neobjevily, nemělo by být nutné nijak dál zasahovat. Pokud by došlo v budoucnu k dalším poštípáním, syna sledujte stran potencionálního rozvoje alergické reakce.

  • Bodnutí hmyzemRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, bodla mne vosa a hned po tom, jsem začala cítit mrazení(husí kůži) po celém těle a dokonce i v obličeji, po hodině po bodnutí vosou, se mi začalo hůře dýchat a začla mne bolet hlava , tyto pocity jsem měla ještě 6 hod.po bodnutí vosou. Místo ,kde mě vosa bodla mi moc nenatýkalo ale všude okolo něj se mi vytvořila vyrážka a dost to svědilo.Jsem alergik a astmatik, je možné ,že mám alergii na bodnutí hmyzem ? Děkuji moc za odpověď.

    Reagovat21.08.2012 08:53 od Vaness
    • Re: Bodnutí hmyzem

      Dobrý den.

      Uvedené příznaky mohou být jasnými projevy závažné alergie. Postižené místo může vypadat různě, nebezpečné jsou však uvedené celkové příznaky (dýchání). Doporučuji co nejdříve navštívit Vašeho alergologa a eventuálně naplánovat testy na potvrzení nebo vyloučení této diagnózy (což může být potřebné pro některé další postupy, nasazení léčby, režimová opatření atd.). Všeobecně si do té doby dávejte velký pozor na štípnutí vosou, například hlídejte si otevřené nápoje, typicky plechovky (při polknutí Vás pak může vosa štípnout do krku) a důsledně se tak snažte vyloučit další štípnutí, protože další reakce může být mnohem výraznější a v horším případě až život ohrožující. Pokud se Vám to nepodaří a osa Vás štípne, je v případě jakéhokoliv podezření na rozvoj alergických potíží lepší volat ihned pohotovost (=tel. číslo 112). Pokud nemáte, v lékárně si ihned kupte antihistaminika (nebo si je nechte předepsat, z volně prodejných je dostupný například Analergin) a při štípnutí je ihned použijte – není to ideální řešení situace, pouze první pomoc, než přijede odborná. Nastudujte si dále problematiku a doporučení stran první pomoci při poštípání hmyzem.

  • bodnutíRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, při včerejší procházce mě poštípali komáři, na obou nohách se mi celkem udělaly tři obrovské koláče o průměru tak 5-6cm, nikdy se mi to po komářím štípnutí neudělalo, normálně se mi udělá malinký pupínek který za pár hodinek zmizí, dnes ráno jsem ale našla tyto obrovské koláče, které jsou na dotek teplé a bolestivé, tak bych se chtěla zeptat, jestli třeba nezačínám mít alergii na hmyzí bodnutí, nebo co by to teda mělo být. děkuji za odpovď

    Reagovat06.08.2012 10:30 od Petra
    • Re: bodnutí

      Dobrý den.

      Nemusí se jednat o nic neobvyklého, nejpravděpodobnější vysvětlení je, že Vás poštípal jiný druh hmyzu. Také je možné, že Vás komárů poštípalo víc, než jste si všimla. Alergie čistě na komáří kousnutí není, pokud vím, velmi běžná. Není důvod se nějak znepokojovat, pokud se stav nebude dále zhoršovat.

  • kousnutiRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den, pred 17 dny me neco pokousalo na 4 mistech tesne vedle sebe na noze. Nejdrive se vytvorily puchyre naplnene vodickou. Po peti dnech splaskly a vytvorily se tmave fleky. Pak jsem odjela na 10 dni k mori a slana voda tomu zrovna nepomohla a kousance se zvetsily do vetsi hloubky, takze jsem po zbytek dovolene do more nevlezla. Plus je to v miste, kde jsou kalhoty a kdyz uz se udelal strup, tak se zase o neco zatrhl-zakryt naplasti tomu taky nepomahalo. Ted uz mam jen strupy, ale porad to boli na dotek, okolo strupu je to zarudle a takove tvrde. Bojim se, ze uz mi zustanou jizvy.Poradite prosim, cim mazat, aby se to uz opravdu zahojilo a treba nezustaly jizvy?

    Reagovat31.07.2012 17:39 od Martina
    • Re: kousnuti

      Dobrý den.

      Popisovaný průběh hojení není nijak zvláštní. Problém je v tom, že strupy se nemají v žádném případě strhávat, protože to může prodloužit hojení a také zvýšit pravděpodobnost vzniku jizev (není to však automaticky „pravidlem“, spíše tím zvyšujete riziko). Pokuste se tedy zabránit dalšímu strhnutí strupu, počkejte, až sám odpadne. Pokud máte místo mírně oteklé a zarudlé, lze použít lokálně protizánětlivé masti (existuje mnoho druhů - vyberte si kteroukoliv v lékárně). Různé přípravky určené přímo na zmenšování jizev se na drobné oděrky moc nehodí, navíc se nepoužívají v průběhu samotného hojení. Hodí se spíše na rozsáhlejší, vystouplé jizvy. Spíše tedy počkejte na odpadnutí strupu, poté kůži běžným (hydratačním) krémem ještě nějakou dobu promazávejte. Počítejte také s tím, že po odpadnutí strupu bude kůže ještě nějakou dobu „jiná“, postupně by se však měla vrátit v ideálním případě téměř k normálu.

  • Píchnutí včelouRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den,
    před týdnem mě píchla na koupališti včela.. Dneska to začalo strašně svědit a mám na místě bodnutí černý flek. Na místě fleku je to tvrdé. Tak bych se chtěla zeptat jestli je to normální nebo jestli mám navštívit lékaře

    Děkuji za odpověď :)

    Reagovat30.07.2012 19:49 od monulikp@seznam.cz
    • Re: Píchnutí včelou

      Dobrý den.

      Mohlo by se jednat o nějakou alergickou reakci pozdního typu, i když 7 dní je pro štípnutí včelou netypicky dlouhá doba. Zcela normální to tedy spíše nebude, ale pokud nemáte zhoršující se potíže v místě vpichu (zvětšování rozsahu zarudnutí, progresi otoku) nebo jiné, celkové příznaky, okamžitá reakce lékaře by neměla být nutná. Zatvrdnutí v místě vpichu je normální. Nejsem si jistý, co myslíte „černým flekem“. V místě poranění může vzniknout hematom (krevní výron), který může mít velmi tmavou, až černou barvu, nebo strup, který se může také zdát černý. Ujistěte se také (radši jenom podrobným pohledem), jestli v místě postižení nezůstalo například žihadlo. Jinak na svědění můžete jistě použít tzv. antihistaminika (volně prodejné, v lékárně Vám poradí, lze koupit například Analergin). Pokud se stav nebude zlepšovat nebo si dále nebudete jistá, lékaře radši navštivte.

      • Re: Re: Píchnutí včelou

        Dobrý den

        Děkuji za odpověď. :) Podle popisu to vypadá na ten hematom. Je to normální nebo mám navštívit lékaře?

        Děkuji za odpověď :)

        Reagovat31.07.2012 18:36 od monulikp@seznam.cz
        • Re: Re: Re: Píchnutí včelou

          Dobrý den.

          Podle Vašeho popisu a upřesnění není návštěva lékaře velmi pravděpodobně nutná. Svědění může souviset s rozvojem uvedeného hematomu. Na postižené místo si můžete zakoupit mast na krevní výrony/hematomy (Heparoid, Lioton) nebo i jinou, protizánětlivou, v lékárně Vám jistě poradí. Dříve uvedená antihistaminika (Analergin) můžete užívat také. Urychlíte tím hojení a zmírníte uvedené příznaky.

  • MuchničkaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den. Připíši také postřeh s patrně... Muchničkou...Občas mě píchla nějaká malá muška (do lýtka, nad kotník...)udělo to nepřijemný 3cm puchýř zalitý hnisem a časem se to vstřebalo (obklady, nějaká mastička). Ale v posledních 2 letech to je běs. Nicméně tento měsíc mě píchla už po třetí! ! Poprvé jsem skončila na pohotovosti se superinfekcí, kousla mě patrně tato potvora pod koleno a na nárt v jeden den. Noha mi do 3 dnů otekla pomalu celá, veliký horký lívanec s bílým středem s vytékajícím hnisem. Dostala jsem na to atb., fenistil nebo antihistaminikum nepomáhalo. Ted už je noha v pořádku, ale je to ještě patrné kde to bylo a dnes nanovo! Pro změnu druhá noha. Už to puchne, je to tvrdé, horké , svědí, pálí... tak jsem si spolkla antihistam a namazala fenistilem, leduju a čekám.... Proč ta potvora utočí zrovna na mě? česnek jím, viatmíny taky, repelentem stříkám... u lesa, nebo vody nebydlíme. Jak dál se proti ní bránit? není nějaké očkování, aby nebyla taková reakce? asi ne. P.V.

    Reagovat10.07.2012 18:07 od Pavla
    • Re: Muchnička

      Dobrý den.

      Bohužel je možné, že jste nějakým způsobem na píchnutí přecitlivělá, většina populace takové problémy nemá. Můžete vyzkoušet konzultovat alergologa, ale nemyslím si, že by bylo možné se uvedeného průběhu jednoduše zbavit. Dbejte důrazně na prevenci (dlouhé rukávy a nohavice, účinné repelenty), po poštípaní používejte Vámi uvedené přípravky včetně ledování a jinak nechte místo v klidu (nepoškrábat, nenarušit kryt puchýře ledováním). Antihistaminika používejte po poštípání několik dnů 1xdenně (tj. ne pouze jednorázově).

  • Velký otokRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, již několik let mě trápí problém s velkými otoky nohou po poštípání hmyzem. Právě ho znovu prožívám. Poprvé se mi tato reakce projevila asi v 17 letech, poté každý rok minimálně jednou. Otékají mi jenom nohy, když mě hmyz štípne jinam, nic se neděje. Když říkám hmyz, myslím tím zejména muchničku, ale už mi nohy otekly i po poštípání větším počtem komárů. Poté co jsem během prvních 5-ti let výskytu otoků absolvovala několik celkových vyšetření (EEG, ultrazvuk žil, rozbor krve a moči atd.) v různých nemocnicích. Výsledkem bylo, že do mě cpaly antibiotika, která neměla sebemenší účinek. Dále zkoušeli i kalciové injekce, které ovšem taky nezabíraly. Nakonec tvrdili, že to alergie není. Po tom všem jsem si přišla jak pokusný králík a když mi před 3 lety doktor řekl, že jsme "záhada", už jsem s tim někam nešlat. Nikdo neví proč mi nohy otékají ani co by mi na otok zabralo. Noha vždy druhýí den po štípnutí oteče tak, že skoro nemůžu chodit a po týdnu to samo odezní.
    Co to může b

    Reagovat27.06.2012 14:36 od Helena
    • Re: Velký otok

      Heleno, jsem u nas cetla o stejnych problemech s otokami po stipnuti hmyzem. Nasi lekari rikaji ze to je "SKEETER SYNDROME". Jeste jsem to nezjistovala ale ucinte tak Vy
      pro vsechny pripady. Snad to pomuze.
      Gabi

      Reagovat08.07.2012 20:40 od Gabi
    • Re: Velký otok

      Dobrý den.

      Bohužel asi zde v jednom příspěvku nenajdeme řešení, které se nepovedlo najít v průběhu let na různých odborných vyšetřeních. Pokud se problém týká jenom části těla (tj. po štípnutí jinde to nemáte) je podle mě alergie nebo jiná systémová reakce spíše nepravděpodobná. Mohlo by se jednat o nějakou nezvyklou anatomickou dispozici v cévním, či lymfatickém řečišti. Pokud by to tak bylo, může být těžké s tím něco udělat. Na otok mohu za sebe doporučit pouze okamžitý klid končetiny po poštípání, ledování, protizánětlivé krémy, antihistaminika.

  • Dobrý den, asi před 5-ti dny mě...Rozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, asi před 5-ti dny mě něco zřejmě štíplo ze spodní strany stehna. Rána je červená, pálivá a mám pocit, že se i přes fenistil gel, Xyzal (antihistaminikum) a první den antibiotik stále zvětšuje. Chůze se pomalu horší a trvá delší dobu než se člověk tak říkajíc "rozejde". Zarudlé místo je horké, snažím se ho ledovat, ale zatím bez sebemenší odezvy ve formě zmenšení rány či zmenšení pálení.
    Měl bych navštívit opakovaně doktora nebo se jedná o klasický postup bodnutí hmyzem a čeká se až zaberou antibiotika?

    Děkuji za případné reakce
    Adam Tůma

    Reagovat07.06.2012 14:11 od Adam Tůma
    • Re:

      Dobrý den.

      Postup, který uvádíte se zdá být prozatím v pořádku. Pokud máte antibiotika první den a pokud se příznaky nějak zásadně nezhoršují, ještě bych počkal. Záleží samozřejmě na typu ATB, ale ne všechna účinkují hned první den. Na druhou stranu, ATB jsou spíše určena na stavy, kdy je podezření na rozvoj nebo zanesení infekce. Jinak se uvedené počáteční příznaky (pálení, otok, zarudnutí) přisuzují imunitní (alergické) reakci na štípnutí a na tu ATB nezaberou. Na to máte samozřejmě Fenistil, Xyzal a ledování, pokud to však nebude stačit, dají se zvážit krátkodobě kortikoidy. Doporučím tedy ještě minimálně do zítra počkat, a pokud se stav nezačne zlepšovat, konzultovat opět lékaře.  

      • Re: Re:

        Mnohokrát děkuji za váš příspěvek a částečné uklidnění. :)

        S pozdravem a přáním hezkého dne
        Adam Tůma

        Reagovat07.06.2012 14:59 od
  • Dobrý den před 3dny mě něco u vody...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den před 3dny mě něco u vody štíplo,druhý den to hodně oteklo,ztvrdlo a červená skvrna je v prům.asi 3cm,a ve středu je ranka ze které vytéká asi hnis? Snažím se to chladit,protože je to horké,ale moc to nepomáhá,bolí to, pálí a svědí.Děkuji za radu

    Reagovat03.05.2012 14:31 od Elec@email.cz
    • Re:

      Dobrý den.

      Postižené místo opakovaně ledujte, použijte běžné protizánětlivé léky (například Ibuprofen Galmed) a případně, pokud máte doma, můžete i antihistaminika (například Analergin). Navštivte co nejdříve lékaře, stačí v úvodu Vašeho praktika. Hnisavá sekrece znamená lokální infekci a tu je potřeba co nejdříve vyřešit. Zabraňte dalšímu znečištění rány, neškrábejte si ji.

  • Kousnutí a otokRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den,prosím o radu.Před 3 dny mě zřejmě v noci něco štíplo (ve dne jsem to nepostřehla) do pravého spánku,udělala se mi tam boule v průměru 1 cm a na výšku asi tak 0,2mm.Nesvědí to ale na dotek to trochu bolí.Dnes je to 4 den,potírala jsem to octem a cibulí a doufala že to trochu zmizí,ale nic.Boulička je tvrdší.Nevím co mě mohlo kousnout.Přítel tvrdí že to byl nejspíše komár,ale nevím zda to trvalo od komára takhle dlouho.Prosím poradíte mi jak se otoku zbavit? Mám se obávat boreliozy? Někde na netu jsem četla že mohu mít i zánět mozkových blan,mám opravdu strach.Děkuji za rychlou odpověd.Petra

    Reagovat07.09.2011 20:50 od Petra
    • Re: Kousnutí a otok

      Dobrý den.

      Boreliózy se obávat nemusíte, přenášejí ji pouze klíšťata a ta navíc musí být přisátá nějaký čas (udává se 24 hodin). Ohledně terapie, pokud se stav nezhoršuje a neobjevujíc se jiné příznaky (rozsáhlejší a postupující zarudnutí, teplota) použijte spíše různé protizánětlivé masti – při poštípaní hmyzem je například vhodný Fenistil. Štípanec pak zmizí sám. Zánět mozkových blan je podle popisu nepravděpodobný, nepřenáší se tímto způsobem. Navíc příznaky jsou spíše celkové – pokud Vás trápí pouze místní boulička/štípanec  a nemáte jiné příznaky, o zánět mozkových blan se jednat nebude.

      • Re: Re: Kousnutí a otok

        Pouze klíšťata? To se asi pletete, ne? Já jsem měla boreliózu a klíště jsem neměla, ale měla jsem štípance od komára. I různě na netu nebo v odborných publikacích se můžeme dočíst, že pouze klíšťata boreliózu nepřenášejí..

        Reagovat25.06.2012 08:13 od Petra
        • Re: Re: Re: Kousnutí a otok

          Dobrý den.

          Souhlasím, že lze najít názory a dokonce i izolované případy, které snad popisují přenos jiným způsobem, než kousnutím klíštěte. Pokud však vím, v tomto okamžiku jde pouze o podezření, které se zkoumá a není ještě definitivně potvrzeno. Osobně jsem neviděl žádné vyjádření odborníka zabývajícího se touto nemocí, resp. žádnou publikaci v odborném časopise (diskuze jednotlivců na internetu nebudu do svého názoru počítat), které by jasně potvrdilo, že je možný přenos i jiným způsobem. V žádném případě netvrdím, že musím mít pravdu a že v budoucnu se můj názor nezmění, jsem jen obyčejný lékař, ale budu se prozatím držet pro mě důvěryhodných informací. Rád se nechám poučit, pokud jednoznačný závěr potvrzující tuto problematiku najdete.

  • Bodnutí hmyzemRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,na jezeře Lhota mě něco štíplo (na souši) do boční strany kolene (pravděpodobně ovád dle podoby-ale jistá si nejsem,bylo to větší),místo bylo tvrdé a bolestivé 14 dnů,pak jsem tam měla dalších 14 dnů černý flek a bolest v koleně.Teď po měsíci tam mám jen tmavě růžovou skvrnu.místo dosahuje průměr asi 5cm.Ani mě nenapadlo řešit to u doktora,mám se obávat známe boreliózy nebo něčeho podobného i když to odeznívá?stačí si kontrolně nechat udělat testy na imunologii nebo to mám řešit jinak?děkuji za odpověď

    Reagovat03.08.2011 12:46 od Jarka
    • Re: Bodnutí hmyzem

      Dobrý den.

      Pokud Vás něco „pouze“ štíplo, boreliózy se nemusí bát (je potřeba delšího kontaktu a navíc ji přenášejí klíšťata). Co se týče popisu postiženého místa, dle internetu to nejde dost dobře posoudit. Pokud problém postupně odeznívá, normálně není důvod k návštěvě lékaře. Uvedené bolesti v koleně a černá barva štípance jsou však dost nestandardní, asi bych doporučil ukázat se minimálně u praktického lékaře.

  • Bodnutí hmyzemRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den mám dotaz ohledně komářího bodnutí. Asi 4-5 let mne nepíchl žádný komár, prostě na mne vůbec nelezli. Dneska jsem se probudila s nepříjemným pocitem. Na ruce u předloktí mám velký skvědící pupen a kolem je pokožka zarudlá. Dál to pokračovalo pálením, svěděním a otokem v konečkách prstů na rukou. Mám také zimnici a špatně se mí dýchá.
    Může se taklhe projevit alergie na komáry nebo je to pravděpodobně jiný hmyz?

    Reagovat07.07.2011 05:42 od Barbora
    • Re: Bodnutí hmyzem

      Dobrý den.
      Teoreticky to asi možné je, ale mnohem pravděpodobněji se bude jednat o jiný hmyz. V každém případě, pokud projevy alergické reakce (hlavně potíže s dýcháním, zimnice) ještě přetrvávají, doporučuji navštívit neprodleně lékaře. Pokud jste už v pořádku, naplánujte si v blízké době návštěvu alergologa, který Vás poučí a vybaví léky pro takto akutní alergické projevy do budoucnosti. Těžká alergická reakce Vás může ohrozit na životě.

  • bodnutí hmyzuRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    DOBRÝ DEN MÁM DOTAZ SYN MÁ 3.ROKY A NĚCO HO PYCHLO V TRÁVĚ.DOSTÁL Z TEHO STRAŠNOU ZIMNICU.MOMENTÁLNĚ MĚ USNUL.MĚLA BYCH VYHLEDAT LÉKAŘE?DĚKUJI ZA ODPOVĚD

    Reagovat23.08.2010 17:00 od Helena Deduchová
    • Re: bodnutí hmyzu

      Dobrý den,
      vzhledem k tomu, že se jedná o takto malé dítě, měla byste ihned navštívit Vašeho dětského lékaře, případně volat ke konzultace Lékařskou službu první pomoci.

      Reagovat24.08.2010 10:58 od Mgr. Karel Šlegr

Aktuality v Mojí lékárně

6. 9. 2016

TV reklama

31. 8. 2016

TV reklama - ZÁŘÍ 2016

Doporučujeme

APRICARC B17 s meruňkovým...

Rakytník a reishi podporují přirozenou...

Moje lékárna - Vitamin C...

Přispívá k udržení normální funkce imunitního...

Moje lékárna - Cerutin,...

Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro...

Ladival mléko pro norml....

Obsahuje vysoce účinné antioxidanty a zklidňující...

Navíc ani korunu!

Výrobky Moje lékárna - Testováno na kvalitu

Doplněk pro život

Ortho Help Collagen 150 kapslí

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu