187

Vařte zdravě!!!

Jestli je některé roční období typické velkolepým hodováním, pak jsou to především vánoční svátky a také konec starého a začátek nového roku. Právě tehdy se všichni scházíme s celou rodinou a přáteli a dopřáváme si nejen štědrovečerní hody, načež ani další dny našemu trávení příliš neodlehčují. Korunu tomu všemu dodává průběžné zakusování spousty druhů cukroví. Pak se tedy není čemu divit, když po vánoční dovolené máme o nějaké to kilo navíc.

Také proto na seznamu novoročních předsevzetí často najdeme i poznámku o tom, že „letos budu jíst zdravě“ nebo „letos zhubnu“ a „už žádné smažené“... Jenže jak tato předsevzetí dodržet, aniž bychom se nutili do konzumace jídel, která nám nechutnají a která bychom do sebe soukali se sebezapřením jen proto, že jsou zdravá a že by nám měla pomoci získat zpět štíhlejší linii?

Až tak těžké to není, jenže řada z nás má z doby dávno minulé slovní spojení „zdravé jídlo“ asociováno se školními kuchyněmi, kde do nás coby do dětí cpali zdravé potraviny v  úpravách, které ještě po letech nemůžeme lidově řečeno „ani cítit“. Jedním z prvních kroků tedy bude, přinutit se ochutnat i  tato jídla, protože skoro každá surovina se dá připravit na mnoho různých způsobů, a tak si mezi nimi určitě každý najde ten, který mu bude vyhovovat. V prvé řadě je však důležité vědět, které suroviny k vaření používat, abychom se nenacpali a  za půl hodiny na to nebyli zase hladoví. To pak těžko můžeme očekávat úbytek na váze.

Zelenina

Ke zdravé stravě samozřejmě nevyhnutelně patří řádný přísun zeleniny, a to nejlépe čerstvé, nemražené. Nejen, že díky obsahu vitamínů a minerálů napomáhá zvyšovat celkovou obranyschopnost organismu a  zlepšuje například i stav pokožky, vlasů nebo nehtů, ale díky vysokému obsahu vlákniny nás lépe zasytí. Proto nebudeme potřebovat jíst každou chvíli, ale zkonzumovaný oběd nám zajistí déletrvající pocit sytosti. V neposlední řadě velké množství vlákniny také podporuje lepší činnost trávícího systému.

TIP: Chilli papričky
Nevadí-li Vám ostřejší jídla, pak můžete sáhnout po chilli papričkách a využít účinků kapsaicinu v nich obsaženém. Například takové Jalapeňo papričky už patří mezi slušně pálivou odrůdu, a to díky obsahu alkaloidu kapsaicinu, který nejen rozpálí a zahřeje, ale i rozpumpuje metabolismus na plné otáčky.

Ovoce

Obsahuje řadu látek působících antibakteriálně, čímž pomáhá předcházet nemocem močového ústrojí (například ananas), zlepšovat stav žaludku a předcházet žaludečním vředům (banány), pozitivně působit na oči a střeva (třeba borůvky). Celkově díky vysokému obsahu vitamínu C ovoce působí jako efektivní ochrana proti nachlazení.

Brokolice

Bývá řazena mezi druhy zeleniny, které je vhodné konzumovat v případě, je-li naším cílem účinnější spalování tuků. Pravdou je, že brokolice obsahuje spoustu hořčíku, železa, vitamínu C, draslíku a již zmíněné vlákniny. Napomáhá snižování krevního tlaku a  podporuje proces odvodňování. Celkově pak brokolice spouští látkovou přeměnu prakticky ve všech tělních buňkách, čímž přispívá právě k účinnému spalování tuků.

Špenát

Patří mezi často hodně proklínanou zeleninu kvůli tomu, v jaké podobě jej většina z nás v prvních letech života musela konzumovat ve školních jídelnách. Ve skutečnosti se ale dá připravit velice chutně a především je našemu zdraví opravdu významným pomocníkem. Neobsahuje sice až tak obrovské množství železa, jako se dlouhá léta tradovalo, přesto patří mezi potraviny na železo nejbohatší. Obsahuje také draslík, fosfor, hořčík, vápník, jód a vitamíny A, C, B a E. Z jeho účinků je významný jeho vliv na aktivování metabolismu sacharidů, zlepšení trávení a celkový dobrý vliv na látkovou přeměnu.

RECEPTY

Kuřecí prsa s fazolkovým kuskusem

Netradiční kuřecí variace

Ingredience
  • 500–600g kuřecích prsou
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 500g zelených fazolových lusků
  • 200g kuskusu
  • 4 lžíce olivového oleje extra virgin
  • sojová omáčka
  • pepř, sůl

Postup
Maso opláchněte a nakrájejte na stejně velké nudličky. Vložte do mísy, osolte, podle chuti opepřete mletým pepřem a zalijte cca jednou lžící sojové omáčky (opět dle chuti). V  míse důkladně promíchejte a alespoň na půl hodiny dejte odležet do chladničky, aby maso chytilo chuť koření a  omáčky. Mezitím si připravte zeleninový vývar a ještě horkým vývarem zalijte kuskus, promíchejte a nechejte přikryté cca 10 minut stát.
Fazolky důkladně opláchněte vodou a nechejte oschnout. Jsou-li lusky moc velké, můžete je nakrájet na menší.
Olivový olej rozpalte na pánvi a zprudka na něm opečte kuřecí maso, pak přidejte trochu vody a připravené fazolky. Duste přikryté poklicí, dokud nebudou fazolky akorát měkké.
Úplně nakonec vše smíchejte s kuskusem a promíchejte.

TIP: Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu chilli, nebo před podáváním posypat strouhaným parmazánem.

Těstoviny s tuňákem a zeleninou

Jednoduché a rychlé

Ingredience
  • 500g těstovin (farfalle nebo tortellini)
  • 200g tuňáka v olivovém oleji (vcelku, ne mletého!)
  • 250g cherry rajčátek
  • 125g baby špenátu
  • 80–100ml olivového oleje
  • 1 malá cibule (nejlépe červená)
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • mletý pepř

Postup
Těstoviny uvařte dle běžného návodu, tak aby byly AL DENTE – tedy na skus (při skousnutí lehce tvrdé, ne však příliš).
Všechnu zeleninu omyjte vodou, rajčata nakrájejte na poloviny (můžete i na menší kousky), cibuli pokrájejte najemno. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a nejprve na něm osmažte cibulku. Stačí pár minut. Přidejte rajčata, na menší kousky rozděleného tuňáka a také listy špenátu.
Promíchejte a povařte asi 2–3 minuty.
Do hotové směsi přidejte uvařené těstoviny a kůru z citronu a důkladně promíchejte. Dle chuti přidejte ještě mletý pepř, případně můžete přidat italské bylinky.

TIP: Můžete vyzkoušet tuto jednoduchou variantu, kterou snadno doplníte o trochu rajčatového pyré a čerstvé bazalky – přidejte k zelenině s tuňákem a teprve poté vmíchejte těstoviny a zbytek ingrediencí.

Lahodný brokolicový krém

Vydatná polévka

Ingredience
  • 1 svazek brokolice
  • 500ml zeleninového vývaru
  • 1 sladký brambor (1 velký nebo 2 malé)
  • 1 malá cibule
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • pepř, sůl
  • sýr (nejlépe cheddar, případně gouda)
  • chléb jako příloha

Postup
Připravte si zeleninový vývar a odstavte. Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej, přidejte najemno posekanou cibulku a smažte lehce dozlatova.
Brokolici pokrájejte na malé kostičky (nezapomeňte oloupat stonek), stejně tak oloupejte a  nahrubo nakrájejte i sladkou bramboru. Vše přidejte do hrnce s  cibulkou a  zalijte připraveným zeleninovým vývarem a asi 400ml studené vody. Osolte a opepřete dle chuti, promíchejte a za občasného míchání přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen a na mírném ohni dál vařte, dokud zelenina nezměkne (obvykle přibližně 20 až 25 minut). Polévku pravidelně míchejte.
Abyste dosáhli krémové konzistence, rozmixujte hotovou směs mixérem, případně ji namísto použití mixéru můžete několikrát přepasírovat. Bude pak o trochu méně krémová.

TIP: Před podáváním polévku posypte nahrubo nastrouhaným sýrem, který ji zjemní, případně dochuťte dle potřeby pepřem. Podávejte s čerstvým chlebem či dokřupava opečenou bagetou.

Aktuality v Mojí lékárně

9. 11. 2016

TV reklama - PODZIM 2016

7. 11. 2016

TV reklama

Doporučujeme

Moje Lékárna Varilex...

  cévní systém  Diosmin 450mg +...

Moje lékárna - B komplex...

Přispívá: k normálnímu energetickému...

Moje lékárna - Cerutin,...

Přispívá k normální tvorbě kolagenu pro...

Moje lékárna Silymarin...

Doplněk stravy s náhradním sladidlem – rostlinný...

Navíc ani korunu!

Výrobky Moje lékárna - Testováno na kvalitu

Dárkový poukaz

 

Podívejte se na naši novou TV reklamu