99

Účinné látky

Nebojte se změny léku, když přípravků se stejnou účinnou látkou a lékovou formou je celá řada.

Účinná látka léku je základní léčivá látka, která je nositelem vlastních účinků léku.

Bývá uváděna jako podtitul obchodního názvu léku. Lék obvykle obsahuje vedle vlastních účinných látek i pomocné látky zpracované do lékové formy.

Lékovou formou jsou např. tablety (a to různé typy tablet včetně vaginálních, žvýkacích a dalších), tobolky, injekce, masti, čípky, roztoky a řada dalších. Jedna účinná látka může být podávána v různých lékových formách.

Léková forma může významně ovlivnit vlastnosti účinné látky. Každá léková forma, aby splnila svou roli, vyžaduje určitá pravidla při užívání, která jsou uvedena v příbalové informaci a pacient by o nich měl být informován lékařem či lékárníkem.

Podle účinné látky můžete snadno zjistit všechny ostatní léky se stejnou základní léčivou látkou, stejnou lékovou formou (tablety, tobolky, masti, roztoky atd.) a silou (obsahem účinné látky v jedné dávce) a jejich maximální doplatek v lékárně.

Jednoduše tak zjistíte, zda existuje levnější varianta vašeho léku.

Vyhledávání v databázi účinných látek

Zadejte začátek názvu účinné látky:

Fenoterol

SÚKL kód - název - balení
Výrobce Typ Výdej Cena Doplatek
0064881Berotec N 100 Mcg - 200dáv
BoehringerRoztok k inhalaci v tlakovém obalu R116,90 Kč32,70 Kč


Vysvětlivky

  • SÚKL kód - identifikační kód Státního ústavu pro kontrolu léčiv
  • Název - obchodní název léčivého přípravku
  • Balení - velikost konkrétního balení léku
  • Účinná látka - základní léčivá látka, která je nositelem vlastních účinků léku
  • Typ - forma podání léku (např. tablety, tobolky, injekce, masti, čípky, roztoky atd.)
  • Výdej - způsob výdeje léku
    • R - lék pouze na lékařský předpis
    • F - volně prodejný lék (dostupný bez lékařského předpisu - receptu)
    • O - prodejný lék bez lékařského předpisu s omezením (pacient musí být lékárníkem poučen o používání a o výdeji je vedena dokumentace)
    • V - vyhrazený léčivý přípravek (smí se prodávat i mimo lékárny, např. léčivé čaje, multivitamíny, léky s nízkým obsahem účinné látky, dezinfekce atd.)
  • Cenaorientační prodejní cena za jedno balení léku
  • Doplatek - maximální doplatek za jedno balení léku

Od 1. 1. 2012 platí výběr regulačního poplatku (30 Kč) na celý recept, při výdeji prvního z balení předepsaných léčivých přípravků hrazených zdravotní pojišťovnou.

Tato databáze obsahuje všechny léčivé přípravky, registrované v České republice Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Nezohledňuje výpadky v dodávkách způsobené výrobcem či dodavatelem na český trh.




Diskuse

Za obsah komentáře nese plnou odpovědnost autor, nikoli provozovatel stránek. Redakce si vyhrazuje právo bez upozornění smazat příspěvky, které se netýkají zveřejněného článku, obsahují vulgární výrazy, nesmysly, urážky nebo reklamu.


Vložit nový příspěvek  |  Zobrazit vše  |  Sbalit vše

  • Analgetika a FraxiparineRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den, potrebuji poradit, po operaci musim dlouhodobe aplikovat Fraxiparine na redeni krve. Ktera volne prodejna analgetika mohu soucasne bezpecne uzivat? Dekuji

    Reagovat04.08.2014 17:48 od Irena
    • Re: Analgetika a Fraxiparine

      Dobrý den.
      Současné užívání běžných analgetik (ze skupiny tzv. nesteroidních protizánětlivých léků) se skutečně s fraxiparinem nedoporučuje, protože může zvýšit riziko krvácení. Asi nejbezpečnější (ale ne bez rizika) je pro občasné užití paracetamol (Paramegal, Panadol). Ostatní analgetika lze s vyšším rizikem také použít, ale rozhodně to nemůžu na dálku a paušálně doporučit. Pokud potřebujete užívat léky častěji anebo pravidelně, je lepší se domluvit s praktickým lékařem. Existují i analgetika, které mají riziko krvácení nižší, ale ta jsou některá na lékařský předpis a bývají i dražší. Není však nutné trpět bolestmi, v případě nejistoty zajděte za Vaším praktikem.
       

  • naltrexonRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobry den, prosim o radu kde mohu zakoupit Naltrexon. V lekarne mi rekli, ze tento lek bohuzel nemaji a nemaji moznost jej ani objednat. Dekuji za odpoved.

    Reagovat24.07.2014 09:53 od ales
    • Re: naltrexon

      Dobrý den.
      Naltrexone se nedá „koupit“, je k dispozici pouze na lékařský předpis ve specializovaných zařízeních. Lékař, který Vám ho doporučí/předepíše Vám řekne i jak ho sehnat.
       

  • MolsiHEXAL-retard 8mgRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, kamarádovi předepsali tento lék na zvládnutí stresu při pohřbu. Měl si ho brát na noc, půl tablety 3 dny před pohřbem. Teď už ho neužívá. Strašně ho bolí u srdce, říkal jako by měl natažený sval. Večer nemůže ani kvůli tomu spát. Chci se optat kdy by mohly tyto stavy bolesti odstoupit a nebo by měl zajít k lékaři. Děkuji

    Reagovat04.07.2014 07:37 od Jitka
    • Re: MolsiHEXAL-retard 8mg

      Dobrý den.
      Pohřeb je jistě velmi stresující a nešťastná událost, která může způsobit velkou psychickou bolest a utrpení. Na druhou stranu není normální, aby způsoboval nepřetržitě několikadenní bolesti na srdci (ve fyzickém smyslu). Uvedený lék se navíc skutečně používá na „bolest srdce“ ve fyzickém smyslu – anginu pectoris. Pokud má Váš kamarád nějakou nemoc srdce (ischemickou chorobu, stav po infarktu atd.) a tento lék mu byl přidán k jiným jako podpora a přesto má bolesti, tak by měl okamžitě konzultovat jakéhokoliv lékaře. Pokud se jedná jinak o zdravého člověka, tak si nejsem jistý, proč by tento lék dostával. Na odbourání stresu, uklidnění, existuje mnoho jiných, cílenějších léků. Opět se tedy bude lepší obrátit na lékaře, ideálně na toho, který lék předepsal.
       

  • digoxinRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Prosím, kde by se dal sehnat digoxin?Užívá ho moje maminka a v okolí ho nemají v žádné lékarně.Bydlíme ve Svitávce, okres Blansko.Děkuji Dana

    Reagovat06.06.2014 10:14 od Dana
    • Re: digoxin

      Dobrý den.
      Dle Státního ústavu pro kontrolu léčiv má přípravek nedávno přerušenou registraci, což může způsobit jeho nedostupnost. Více Vám osobně bohužel nedokážu říct (tj. co se bude dít dále). Ohledně budoucí dostupnosti se zeptejte spíše v konkrétní lékárně, kde mají lepší přehled o objednávkách. Případně se domluvte s ošetřujícím lékařem na jeho užívání.
       

      • Re: Re: digoxin

        Dobrý den,
        děda také užívá Digoxin a stejně jako Vy jsme se dostali do sitauce, že není k sehnání. V jedné pražské lékárně nám řekli, že v registru (nevím přesně jakém) je napsáno, že nám lék udělá lékárna U černého orla (Malostranské náměstí 203/14, Praha1) . A skutečně nám ho do týdne udělali. Tak pokud jste z Prahy, tak si zajděte tam. Pokud ne, tak zkuste nějakou lékárnu, kde léčiva i dělají.
        S pozdravem Kozáková

        Reagovat26.06.2014 17:55 od Jana Kozáková
  • WarfarinRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, chci se zeptat jestli je nejaký rozdíl mezi Warfarinem Orion a Warinem Pmcs a jesli by byl problém dočasně užívat Warfarin Pmcs místo Orion. Díky za odpověď. Hezký den

    Reagovat14.05.2014 13:47 od pawla
    • Re: Warfarin

      Dobrý den.
      Mezi uvedenými léky by neměl být rozdíl a je možné je zaměnit. Pro jistotu je nestřídejte zbytečně (tj. například bezdůvodně každý den), ale doužívejte jedno balení a pak pokračujte klidně jiným.
       

  • lamotrigin+MuscleTech ANABOLIC HALORozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den.
    Chci se zeptat, jestli je možno kombinovat tyto dvě látky lamotrigin(lamictal)+MuscleTech ANABOLIC HALO. Lamotrigin beru, protože před 4 roky jsem měl 2 epiletické záchvaty, ale od té doby nic. Nyní beru lamotrigin každý den 50g ráno a 50g večer. Můžu tyto 2 věci brát najednou?

    Petr

    Reagovat02.05.2014 07:11 od petr
    • Re: lamotrigin+MuscleTech ANABOLIC HALO

      Dobrý den.
      Podle informací, které jsem byl schopen dohledat, by současné užívání nemělo být snad problematické. Vašeho neurologa na tento přípravek však upozorněte. Začněte spíše s nižší dávkou a na cílovou se dostávejte postupně.
       

  • uro-vaxomRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    chci se zeptat,zda je podobný lék Uro-Vaxomu,mám předepsaná dvě balení a jsem
    momentálné bez zaměstnání,ak nemám tolik peněz.

    Děkui, Kerdová

    Reagovat31.03.2014 10:17 od Kristina Kerdová
    • Re: uro-vaxom

      Dobrý den.
      Jedná se o léky na podporu imunity, obsahující různé směsi částí nebo celých bakterií, které imunitní systém stimulují bez rizika vyvolání infekce. Mimo Vámi uvedený lék existuje ještě Urivac (který stojí podobně), jiné léky v této skupině nejsou. Na druhou stranu, pokud nyní finance nemáte, užívání lze pravděpodobně posunout resp. odložit. Tyto léky sice mají prokazatelný význam v prevenci a je určitě vhodné je v indikovaných případech užívat, neznamená to, že bez nich nutně ihned onemocníte. Můžete vyzkoušet také podpůrné přípravky na bázi brusinek, stojí různě, možná najdete alternativu, která Vám bude i po finanční stránce vyhovovat a dočasně alespoň částečně pomůžou. Brusinky samozřejmě spadají do zcela jiné kategorie léků, ale jejich preventivní vliv na infekce je také obecně přijímán. Jedná se například o přípravky Urinal Akut, Uromax, ForFit Cranbefit. Poraďte se ve Vaší lékárně nebo se podívejte na našich stránkách.
       

  • LithiumRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda existuje jiný lék,který má stejné účinky jako Lithium.Matka ho bere 40.let a poškodil jí ledviny a šťítnou žlázu.Po vysazení Lithia začaly deprese,jiná antideprsiva u ní nefungují.Je jiný lék,který by fungoval na stejném principu jako Lithium?

    Reagovat28.02.2014 16:59 od Jana Marešová
    • Re: Lithium


      Dobrý den.
      Bohužel alternativa Lithia neexistuje. Jak sama uvádíte, existuje velké množství psychoaktivních léků, které lze teoreticky vyzkoušet, ale ty nemusí mít požadovaný efekt. Cestou internetu Vám tedy konkrétní odpověď dát nemůžu. Změny v psychiatrické medikaci musí doporučovat specialista, který pacienta podrobně zná a ví o dlouhodobém průběhu nemoci. S psychiatrem se ale rozhodně poraďte, případně si vyžádejte další názor, i když předem upozorňuji, že jednoduché řešení nemusí existovat.
       

  • KolchicinRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Může mi někdo řict proč se přestal kolchicin prodávat v Čr? Existuje nejaka náhrada kromě brufenu?

    Reagovat01.02.2014 09:01 od Allan
    • Re: Kolchicin

      kolchicin (Colchicum Dispert) je normálně dostupný v lékárně, v tuto chvíli není žádný jeho výpadek

      Reagovat27.03.2014 13:15 od Jiří Zimák
    • Re: Kolchicin

      Dobrý den.
      Pokud vím, Kolchicin je v ČR stále registrován, jeho dostupnost v lékárnách je bohužel věcí jejich distribuce a lékové politiky, není ovlivňována lékaři a ani centrálně. Identická náhrada za Kolchicin t.č. není. Pro akutní dnavý záchvat se používají také nesteroidní antiflogistika, kam patří například Vámi uvedený Brufen.
       

  • Systen Sequi, transdermální náplastRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Prosím o informaci, zda je v lékárnách opět k dispozici Systen Sequi, transdermální náplast, který používám již 6 let a nemám žádné vedlejší účinky.
    Podobné preparáty v tabletách mi dělají velké problémy se žaludkem, zažíváním a kožními alergiemi - svědění kůže, bolesti hlavy.
    V případě, že se ysten sequi do ČR nedováží, je nějaká jiná alternativa užívání hormonů v podobě náplastí pro obtíže v přechodu. Bohužel se u mne dostavily postupně ve všech provedení:
    bolesti hlavy, návaly, noční pocení, panické reakce. S užívání náplastí takové obtíže odezněly.
    Je mi 57 let.
    Případně je možné si přes lékárnu obstarat náplasti např. z dovozu?
    Děkuji za odpověď.

    Reagovat20.01.2014 09:48 od Bajerová
    • Re: Systen Sequi, transdermální náplast

      Dobrý den,

      u Systen Sequi byla ukončena distribuce do ČR. Naši dodavatelé momentálně nenabízí možnost mimořádného dovozu ze zahraničí. Odpovídající náplasti na trhu v ČR nejsou. Existuje možnost si lék vyzvednout na český recept v zahraničí, (třeba na Slovensku), pokud tam ovšem bude lék k dispozici, v tomto případě budete muset uhradit celou cenu léku. Pokud Vám nevyhovují léky, které Vám nabídl lékař, zkuste se domluvit na jiné možnosti léčby.  

  • Dna a Apo AlopurinolRozbalit (reakcí: 4)Sbalit (reakcí: 4)

    Dobrý den,
    mám diagnostikovanou dnu, beru Apo Alopurinol, ale moc mi nepomáhá. Někde jsem se dočetl o léku Sulfinpyrazon, který je přímo určen na léčbu dny. Mám si o něj zažádat svého lékaře, nebo existuje něco lepšího?
    Dík za odpověď.
    Ivo

    Reagovat26.12.2013 17:08 od Ivo
    • Re: Dna a Apo Alopurinol

      Dobrý den.
      Dna je komplexní a v podstatě celoživotní onemocnění. Nevím, co považujete za neúspěch léčby. Uvedený lék má za „úkol“ snižovat hladiny kyseliny močové v krvi a zabránit tak zejména jejímu usazování v kloubech a tím pádem předcházet komplikacím, jako je dnavý záchvat. V tomto ohledu se sledují krevní hladiny kyseliny močové, subjektivně výsledky léčby nejde moc hodnotit. Jinak součástí léčby jsou i dlouhodobá režimová opatření, které je potřeba také dodržovat. Pokud máte například přetrvávající bolesti kloubů, je potřeba vyloučit i jiné příčiny. Hodnocení léčby tedy provádějte pouze společně s ošetřujícím lékařem a laboratorními výsledky, jinak to nemá moc význam. Pokud budete mít pocit, že léčba není dostatečná, lze dávkování navýšit a v některých případech i nasadit jinou léčbu (například febuxostat). To se ale provádí pouze v konkrétních a přesně definovaných situacích. Vámi uvedený alternativní přípravek se u nás nepoužívá.
       

      • Re: Re: Dna a Apo Alopurinol

        Dna která je léta neléčena je opravdu celoživotní.To je dna způsobená špatnou životosprávou a stravovacími návyky.Velmi často se však vyskytuje dna způsobená nesprávnou medikací a tento druh dny jde prakticky vyléčit bez dalšího pokračování.Postup je individuální,těžko dát jednotný návod k léčbě.Jinak jsem zastáncem přírodních látek,chemii dodávané tělu bez rozmyslu či bez znalosti lékaře nefandím.Pokud člověk má toto onemocnění je třeba se obrátit opravdu na odborníka a neřešit to s obvoďákem.

        Reagovat16.01.2014 09:03 od japen
        • Re: Re: Re: Dna a Apo Alopurinol

          Dobrý den.
          Jistě existuje mnoho přípravků (léků), které hladiny kyseliny močové ovlivňují - zhoršují. Ne vždy je však možné je „jen tak“ vysadit, mohou být užívané na jiné nemoci, kde by neléčení mohlo mít vážnější zdravotní následky. Navíc hladiny kyseliny močové mohou být ovlivněné i více faktory najednou, takže Vámi uvedené skupiny se mohou lehce překrývat. Co se týče kompetencí při léčbě, dovolím si říct, že s ohledem na rámcovou znalost situace, nemáte pravdu. Dnu naopak řeší téměř výhradně praktický lékař. Konzultace specialistu je vyhrazená pro komplikovanější případy, kdy běžné a dobře zavedené postupy nestačí.
           

      • Re: Re: Dna a Apo Alopurinol

        Dobrý den,
        děkuji Vám za odpověď.
        Ivo

        Reagovat29.12.2013 18:52 od Ivo
  • Ketonal forteRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, synovi 22let byl předepsán Ketonal forte, asi půlmetrový příbalový leták s vedlejšími účinky mě vyděsil. Po léčbě takovým lékem onemocněla moje teta (sestra matky) ve 39 letech na akutní leukemii a do měsíce zemřela. Já a moje druhá teta (dvojče matky) máme Crohnovu chorobu. Syn má často trávicí potíže,ale Crohnova choroba u něj nebyla zjištěna- u mě jí zjistili ve 38 letech a od 20 mě bolelo břicho. Mám obavy, aby tento lék synovi nerozjel některou z dědičných chorob. Dostal ho na bolesti zad, zatím nemá MR,ani rentgeny. Neznám nikoho mladého, kdo by tyto léky bral.

    Reagovat21.11.2013 17:47 od Daniela
    • Re: Ketonal forte

      Dobrý den.
      Do jisté míry chápu Vaše obavy. Příbalové letáky jsou často plné velkého množství nežádoucích účinků. Je potřeba je však brát vždy s rezervou, jedná se spíše o výsledek jistých legislativních postupů (aby tam vše bylo). Léky, které jsou u nás na trhu, lze považovat při správném užití za bezpečné. Dovolím si tvrdit, že v případě uvedené smrti na leukémii, se rozhodně nejednalo o nežádoucí účinek tohoto léku. Příčiny vzniku Crohnove choroby sice nejsou objasněné, ale pravděpodobně se také nebude jednat o vliv ketoprofenu. Uvedený lék možná nepatří mezi ty nejčastější, ale rozhodně se jedná o běžný lék ze skupiny tzv. nesteroidních antiflogistik (kam patří například také známý ibuprofen - Brufen). Při léčbě bych se obával pouze rizika trávicích potíží, což by neměl být problém, pokud by se zhoršily, lék se vysadí. Dále by se standardně neměla podávat vyšší denní dávka než 200 mg. Jinak nevidím v použití větší problém, pokud Vám je lékař doporučil. Při kontrole ho eventuálně požádejte o výměnu léku, existuje množství alternativ.
       

  • Bricanyl turbuhalerRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, mám problém sehnat v lékárně Bricanyl Turbuhaler 0,5mg , který mi paní doktorka předepsala. v lékárně mi nejsou schopni říci, co mohu dělat. Bohužel lékařka je 150km daleko a tak nevím, jestli mám žádat jiný lék nebo čekat a zkoušet jiné a jiné lékárny.

    Reagovat16.11.2013 17:31 od Dana
    • Re: Bricanyl turbuhaler

       Dobrý den,

      na léčivý přípravek Bricanyl Turbuhaler jsou limitované dodávky do ČR. Prakticky to znamená, že lék seženete v lékárně, která ho má pravidelně skladem, teoreticky fakultní lékárny nebo lékárny, kde si pravidelně chodí pacienti pro Bricanyl Turbuhaler, ale najít takovou lékárnu může být obtížné. Dále Vám lék mohou objednat v každé lékárně, ale protože jsou na něj limitované dodávky, znamená to, že si recept nechají v lékárně a na základě něho Vám lék objednají, což může trvat třeba i měsíc. Pokud lék potřebujete akutně a lékařku nemůžete vyhledat, mohou v lékárně kontaktovat Vašeho lékaře a po telefonické domluvě s lékařkou vydat lék s jinou účinnou látkou, který lékařka určí.

  • Chronické bolesti neznámé příčiny.Rozbalit (reakcí: 4)Sbalit (reakcí: 4)

    Dobrý den. Mám 35let, bezdětná pro nevysvětlitelnou sterilitu (všechna vyšetření negat). 8 let se snažím zlepšit svoje chronické bolesti zad a hlavy spojené s hnusným vegenativním doprovodem. Veškerá vyšetření negat. (MRvyš., neurolog, revmatolog, krev). Z léků pomáhá na pár hodin Paralen, Indometacin, triptany, ale musela bych jich brát tolik za měsíc, že se lékaři domnívají, že mám bolesti hlavy už jen z těch analgetik.

    Velmi dobře jsem se cítila, když mi v IVF centru naordinovali Utrogestan, Dufaston, to byly poříže všechny okamžitě pryč. A taky velmi dobře zabral Fortecortin, ale ten mi zakázali brát dlouhodobě.

    Otázka: co mají Fortecortin a hormony z IVF centra za společný účinek? Dá se mi předepsat lék, který má stejný účinek, ale může se užívat chronicky? Medrol nezabral a dělal deprese. Děkuji. Přeji příjemný den bez bolestí všem. Martina

    Reagovat14.11.2013 11:16 od Martina
    • Re: Chronické bolesti neznámé příčiny.

       Dobrý den,

      Duphaston a utrogestan jsou gestagenní hormony (progesterony, jedná se o pohlavní hormony), Fortekortin patří mezi kortikoidní hormony (Medrol také). Zmíněné hormony mohou ovlivňovat náladu,  gestagenní hormony mohou ovlivňovat migrenózní bolesti. Kortikoidní hormony při dlouhodobém užívání přináší určitá rizika, proto jsou vhodná v opodstatněných důvodech k dlouhodobému užívání. Protože neznám přesně výsledky Vašich vyšetření a ani bych je neuměl přesně interpretovat, budu psát velmi teoreticky. Vaši léčbu bude potřeba zvolit z výsledků všech vyšetření, která jste již prodělala, protože Vám pomohly gestagenní hormony, je teoreticky možné, že Vaše problémy mohou souviset s hormonální rovnováhou pohlavních hormonů. Teoreticky vhodně zvolená hormonální antikoncepce, by Vám mohla pomoci. Na trhu je mnoho přípravků, které se liší svoji gestagenní složkou, existují i čistě gestagenní přípravky (tzv. minipilulky,...). Hormonální antikoncepce může příznivě i nepříznivě ovlivnit výskyt migrenózních bolestí a také depresí. Dopředu Vám nikdo neřekne, jestli zabere nebo se vše zhorší. Např. během své praxe jsem se setkal s případy, kdy jedna hormonální antikoncepce, která je u žen velmi oblíbená u pacientky vyvolala deprese a rozsáhlou vyrážku a při přechodu na jiný typ problémy vymizely,... O této možnosti se poraďte s Vašimi lékaři, kteří na základě výsledků vyšetření rozhodnou, jestli by byla léčba vhodná. Další možností, která mě napadá, je porada s neurologem, který Vám může předepsat některá antiepileptika, která se mimo jiné úspěšně používají při léčbě migrenózních nebo neuropatických bolestí. O této léčbě bude rozhodovat neurolog na základě vyšetření nebo může zvolit i jiné možnosti, které jsem nezmínil.

      • Re: Re: Chronické bolesti neznámé příčiny.

        prosím o info,zda při užívání léku Sulfasazin K-en smí pacient na sluníčko,popř.na dovolenou do Tunisu.Děkuji.Z.

        Reagovat06.05.2014 05:19 od Zuzana Šímová
        • Re: Re: Re: Chronické bolesti neznámé příčiny.

          Dobrý den.
          Ve vedlejších účincích se může objevit i vyrážka po expozici slunci. Doporučuje se proto používat ochranný krém s dostatečným faktorem a vyhýbat se dlouhodobému pobytu na slunci. Obecně se asi nemusíte sluníčku jako takovém absolutně vyhýbat, ale dbejte výše uvedených doporučení. Vše závisí i od individuální dispozice a také od dalších faktorů (například kombinace s různými léky). Přijímejte dostatečné množství tekutin.
           

    • Re: Chronické bolesti neznámé příčiny.

      moje sestra mela take problem otehotnet a nakonec se ukazalo,ze na vine byla endometrioza.byla na vycisteni a po pulroce otehotnela a ted ceka druhe...na prvni si pockali 10 roku a meli za sebou ruzne lecby a umele oplodneni.dokonce doktori uz nad ni lamali hul a rikali,ji ze ma spatny vajicka a ze ma asi jen 5% sanici otehotnet s umelym oplodnenim...takze hlavu vzhuru:-)))

      Reagovat15.11.2013 04:56 od
  • DrospirenonRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    ¨dozvěděla jsem se o neblahých učincích drospirenonu. V srpnu jsem změnila po 15 letech HA (brala jsem Pramino, které se přestalo vyrábět) a gynekologem mi byla doporučena Sidreta. Ale dnes jsem se mi doneslo, že jí hodně žen přestalo užívat právě kvůli drospirenonu, že má tato látka mnoho vedlejších učinků od plicní embolie až po ucpání žil a sraženin v hlavě , ochrnutí aj. Docela mně to vylekalo, zatím Sidretu beru jen 4 měsíce. Na wikipedii jsem vyčetla že je na světě hodně žalob na firmy, které léky nebo HA s obsahem Drospirenonu vyrábějí. Docela mně udivuje, když je Sidreta docela nová antikoncepce, jaktože ještě drospirenon obsahuje. Jedna slečna mi napsala, že první 4 měsíce se Sidretou nic, pak začala mít bolesti nohou. NIc jí nenašli, jen se zeptali na HA, řeklijí, at jí zkusí vysadit, protže prý způsobuje různ é záněty hlubokých žil. Vysadila a vše se zlepšilo. ......... Mám mít opravdu obavy? děkuji za odpověd

    Reagovat11.11.2013 20:05 od Veronika
    • Re: Drospirenon

      Pokud máte obavy z užívání hormonální antikoncepce, pak ji raději neberte. Jakákoliv hormonální antikoncepce zvyšuje riziko trombembolie. Je to jev všeobecně známý, a proto je vhodné pacientku před nasazením antikoncepce o tomto riziku informovat a nabídnout jí vyšetření krve k vyloučení rizika trombofilie.

  • lékyRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Prosím o informace jakými léky lze léčit revmatickou artritidu. Pokud možno s minimálními doplatky. Děkuji Rybáková

    Reagovat05.11.2013 22:31 od Jitka Rybáková
    • Re: léky

      proč mě nikam doktorka nepošle s bolestma zad od 16 2x v nemocnici v 16, 18 švadlena rtg degenerativní změny že věkem 33let nadváha od jak živa 130/172cm 1 dítě 10let nezaměstnaná pohybu mám doma dost na vše sama topím dřevem je to dost těžké že mě dá rhb nebo injekce léky mi žádné nezabírají necítím úlevu stačí mi pohyb vysávat u linky stát bolesti strašné cvičení dopadlo tak že mám pak bolesti břicha týden natáhlé svaly i na míči nestojí za to pak ještě horší schauermanovi uzle dna bolesti hlavy od páteře do očí bederní kříže krční hrudní scoliosa lupe pichá vystřeluje do nohy křeče při sezení ležení stání bolesti tlak vysoký nádor nezhoubný noha žíly složka otoku lymfatická fialová noha oteklé jizva dávali štěp hluboké 10x10cm 2roky neschopnost hojilo infekce bércový vřed z toho udělal mám žlučník kámen 2.3cm,nechtěla mě poslat na operaci na sonu řekla at to dám ven pryč bolesti po jídle 20let vystřelování do zad z boku pálení žáhy po rajčatech sladkém asi hemeroidy krvácí bolí pich

      Reagovat02.12.2013 19:59 od kateřina
    • Re: léky

      Dobrý den.
      Na Vaši otázku bohužel není jednoduchá odpověď. Revmatoidní artritidu by měl řešit specialista, který využívá více skupin léčiv, které ovlivňují jak bezprostřední příznaky onemocnění (například bolest), tak dlouhodobou prognózu a vývoj onemocnění (recidivy, deformace kloubů). Informace k jednotlivým lékům přesahují možnosti této diskuze a navíc bývají vázány na předpis od revmatologa, který je doporučuje podle konkrétního pacienta. Rozhodně tedy nejde vypsat několik léků, mezi kterými si můžete vybírat. Zajděte tedy na vyšetření a v situaci, kdy začnete společně řešit léčbu, ho na Váš požadavek upozorněte. Vysvětlí Vám možnosti a alternativy.
       

  • Thiogamma 600 OralRozbalit (reakcí: 4)Sbalit (reakcí: 4)

    Dobrý den,
    jako laik jsem na základě různých debat se zaměstnanci MZČR jsem nabyl dojmu, že ke každému léku v ČR existuje minimálně jeden ekvivalent jenž je plně hrazen zdravotními pojišťovnami. Bohužel u preparátů s kyselinou tioktovou (Thioctacid 600 Hr, Thiogamma 600 Oral) jsem nic adekvátního nenašel. Existuje něco co jsem přehlédl?

    A ještě jeden dotaz. Je možné koupit léky předepsané na receptu v Čechách na Slovensku? Cena výše jmenovaných je tam cca 1/3. Díky za odpověď.

    Reagovat29.10.2013 21:01 od Lubor
    • Re: Thiogamma 600 Oral

      Dobrý den
      musím si pichat cele tehotenství fraxiparín
      ale jsem v začatku a už se nemužu pichnout
      nemám na to odvahu už a přitel se bojí me pichnout,,
      prosim poradte mi jestli se da fraxiparin aplikovat jinak ??
      nebo zda jsou an to nake přistroje jen abych se nemusela já sama pichat dekuji márová

      Reagovat24.02.2014 21:00 od marcela marova
      • Re: Re: Thiogamma 600 Oral

        Dobrý den.
        Jiná možnost aplikace Fraxiparinu není. Domluvte se s lékařem, který Vám tento přípravek doporučil. U některých nemocí může existovat alternativa, i když vzhledem k těhotenství bude u ostatních přípravků spíše větší riziko. Nejde to ale říct obecně, musí se to hodnotit podle konkrétní situace. Lékaře kontaktujte ihned, v některých případech může mít neužívání Fraxiparinu vážné zdravotní následky.
         

    • Re: Thiogamma 600 Oral

      Dobrý den,
      bohužel Vás zklamu. V ČR musí být hrazen alespoň jeden léčivý přípravek ve skupině léčivých látek (skupiny uvádí příloha č. 2 zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění). Ve skupině může být několik různých léčivých látek, ze kterých je plně hrazena minimálně jedna „(bez ohledu na její kvality)“ a ostatní mohou být hrazeny částečně, nebo dokonce u některých léčivých látek je vyhláškou (o stanovení seznamu léčivých látek určených k podpůrné nebo doplňkové léčbě) stanoveno, že nejsou hrazeny vůbec,... K další části Vašeho dotazu ohledně receptu. Recept vystavený v ČR, platí v celé EU (vyjma opiátového receptu – recept s modrým pruhem). Při vyzvedávání léku v zahraničí, budete muset zaplatit plnou cenu léku (s tím je nutno počítat při vyzvedávání hrazených léků).
       

      • Re: Re: Thiogamma 600 Oral

        Díky za vysvětlující odpověď, která opravdu nepotěší. Lubor

        Reagovat30.10.2013 21:38 od
  • SoustředěníRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,

    je možné získat běžně v lékárně dopamin? Pracuji na diplomové práci, která pojednává i o látce dopamin a jen články a vědecké teorie mi nestačí. Rád bych v malém množství otestoval dopamin sám na sobě, abych mohl potvrdit to, o čem píšu zmíněnou práci.

    Děkuji za odpověď e-mailem.

    Reagovat29.10.2013 11:42 od LadiS
    • Re: Soustředění

      Dobrý den,
      všechny registrované léčivé přípravky s dopaminem jsou výdejem vázány na lékařský předpis, např. Tensamin inj. Pokud byste si chtěl lék pro pokus obstarat, musel byste se domluvit s nějakým lékařem. Osobně se domnívám, že Vám žádný lékař nebude chtít vyhovět. Dopamin má poměrně dost výrazné nežádoucí účinky, např. může vyvolat arytmie, nesprávná aplikace může vyvolat nekrózu tkáně, atd. (navíc lék by byl použit v nesouladu se schválenými indikacemi, např. srdeční selhání – kardiogenní šok, atd.). Za případnou újmu na zdraví by byl odpovědný předepisující lékař a vzhledem k výše zmíněnému by postih pro něj mohl být poměrně vysoký. Dalším problémem může být zachování určité rigorózní úrovně Vaší práce při zamýšleném pokusu (Osobně mi přijde minimální přínos zmíněného pokusu na Vás. „Budete objevovat již objevené.“ Daleko vyšší výpovědní hodnotu než Váš pokus budou mít zmíněné vědecké teorie, práce), ale s tím by Vám měl pomoci Váš školitel, konzultant.
       

  • Citalon10mgRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den , užívám lék citalon 10mg a v lékárně mě ho nyní vyměnili za citalopram - Teva 10mg . Můžu ho užívat na místo původního Citalonu ? Už jsem jednou měl anafylaktický šok z alergie na léky a tak nevěřím žádným výměnám . Díky za odpověd .

    Reagovat19.10.2013 11:27 od Michael
    • Re: Citalon10mg

      Dobrý den.
      Oba léky jsou z pohledu účinné látky stejné a měly by i stejně účinkovat. Pokud jste toleroval dobře původní lék, nemělo by snad dojít k žádným komplikacím. Vyloučit to samozřejmě nejde, léky se mohou lišit v obsahu různých pomocných látek. Alergie se samozřejmě může objevit i nová, o které jste dříve nevěděl, ale to stejně nejde nijak prakticky předpovídat. Vyměněný lék tedy asi můžete začít užívat. Pokud byste ho netoleroval, Váš lékař může vyznačit na receptu, že Vám mají vydat pouze konkrétní lék (který je na receptu)

  • rovamycineRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, mám angínu a alergii na penicilin. MUDr. mi předepsala ATB Rovamycine, je vhodné ho užívat? V příbalové informaci je psáno - neužívat přípravek ROVAMYCINE, jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na spiramycin nebo na kteroukoli další složku přípravku obsahujícího spiramycin. Jako laik nevím. Děkuji za odpověď.

    Reagovat15.10.2013 08:35 od Klára
    • Re: rovamycine

      Dobrý den.
      Rovamycine patří do skupiny antibiotik zvaných makrolidy. Jedná se o jinou skupinu než penicilin. Pokud tedy máte alergii pouze na penicilin, tento lék užívat můžete.

  • GodasalRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,mám dotaz.Občas užívám na bolesti zad a hlavy Panadol extra.
    Nyní jsem začala brát jako prevenci Godasal,1 tbl. denně.Lze tyto léky užívat
    současně?

    Reagovat14.10.2013 08:33 od Jiřina
    • Re: Godasal

      Dobrý den.
      Předpokládám, že Godasal užíváte v rámci prevence v malých dávkách (100 mg). V tom případě ho můžete užívat i s jinými léky proti bolesti (například uvedený Panadol), i když samozřejmě nežádoucí účinky se mohou kombinovat a mírně zvyšovat riziko některých nemocí (například žaludeční vředy). Godasal se ale vyrábí i ve větších tabletách (500 mg) k jinému použití. Tam by kombinace byla zbytečná a potencionálně nebezpečná. Dodržujte také pokyny uvedené v příbalových letácích.

  • Foxis x Ketonal retardRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den.

    Mohu kombinovat Foxis a Ketonal Retard? Jsem bechtěrevik, takže na nějakých NSAID jsem prakticky pořád. Teď jsem si přes den ale vzal Foxis a odpoledne Ketonal a bolest do večera (kdy je to obvykle nejhorší) odezněla úplně. Vydrželo to skoro 24h.
    Na jedné straně teda je velká úleva a pohyblivost, ale co na tuto kombinaci léků říkají další orgány?

    Reagovat10.10.2013 16:05 od Michal
    • Re: Foxis x Ketonal retard

       Dobrý den,

      Foxis je analgetikum (lék tišící bolest) s tramadolem (opioidní látka) a paracetamolem (tato látka je óbsažena např. v Panadolu, Paralenu) a může být kombinován s některými NSAID (např. Ibuprofenem,...). Je určen na tišení silnějších bolestí. Protože obsahuje Tramadol, tedy látku která patří mezi opioidní analgetika, měl by být vzhledem k možnému riziku návyku používán jen k tišení bolestí, kdy už nezaberou NSAID nebo kdy hrozí riziko z užívání NSAID (žaludeční vředy apod.). Pokud je ovšem použit k tišení bolesti, je velmi nepravděpodobný, takřka nemožný vznik závislosti. Ketonal patří do skupiny NSAID a může být kombinován s Foxisem, protože patří mezi NSAID má účinky analgetické a protizánětlivé. Při kombinaci těchto léků platí zásada, že se první použije Ketonal (protože má i protizánětlivý účinek) a pokud je i nadále bolest intenzivní, přidá se Foxis. Pokud je bolest velmi intenzivní, může se použít bez odkladu Foxis.

  • 2.dotazRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    K vysvětlení o léku Piramil prosím ještě otázka, jak lze rozumět výroku "příznivě ovlivňuje srdeční kontraktilitu ".
    Děkuji Kolovratová

    Reagovat03.10.2013 16:20 od Jiřina Kolovratová
    • Re: 2.dotaz

      Tento výrok bude myšlen jako zlepšení srdeční stažlivosti (kontraktility), zlepšení srdečních stahů a tím pádem zlepšení "srdečního výkonu." Piramil Combi snižuje periferní cévní odpor a tím snižuje výkon, který musí srdce podat a tím mu ulehčuje. Výrok je poněkud obecný a nepřesný, pravděpodobně z příbalového letáku, kde jsou velmi zobecněné informace pro pacienty laiky.

  • cena leukoranuRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Od 1.6.2013 stoupla cena léku leukoran o 2.000%. Můžete mi to vysvětlit? Děkuji.

    Reagovat03.10.2013 16:09 od Ladislav Přitasil
    • Re: cena leukoranu

       Dobrý den,

      došlo ke změně maximální ceny, kterou navrhuje výrobce (resp. držitel rozhodnutí o registraci) a schvaluje ji Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dle daných podmínek (zjednodušeně řečeno cenu stanoví jako průměr nejnižších cen léku ze tří zemí EU). Na otázku proč výrobce (držitel rozhodnutí) požádal o změnu ceny léku Vám dokáže odpovědět držitel rozhodnutí o registraci tedy:

      Laboratoires Genopharm
      ZI de l’Esplanade, 2 rue Niels Bohr
      77400 Saint Thibault des Vignes
      Francie  

      Popřípadě se můžete obrátit s dotazem na Státní ústav pro kontrolu léčiv.

  • DotazRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Prosím o sdělení, zda lék Piramil Combi je v podstatě totožný s lékem Triasyn, příp.v čem se liší. Děkuji a zdravím

    Reagovat02.10.2013 14:12 od Jiřina Kolovratová
    • Re: Dotaz

       Dobrý den,
      Piramil Combi a Triasyn nejsou totožné léky ve smyslu stejného obsahu účinných látek. Oba obsahují dvě účinné látky. V první (Ramipril) se shodují, ale druhou se liší. Triasyn obsahuje jako druhou Felodipin a Piramil Combi Amlodipin. Obě tyto látky patří do kategorie blokátorů kalciového kanálu, zjednodušeně řečeno: „jsou složením i hlavním účinkem velmi podobné, ale trochu se liší (třeba felodipin neovlivňuje srdeční kontraktilitu, amlodipin ano,...).“ V Praxi to znamená, že pokud Vám lékař předepíše jeden, nemohou Vám v lékárně vydat bez vyrozumění lékaře druhý. Léčbu může změnit pouze lékař dle Vaší diagnózy.

  • Igamplia GrifolsRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    ráda bych se dopátrala, jestli se injekce Igamplia Grifols 2ml přestaly dovážet nebo jestli výrobce zastavil jejich výrobu. V současné době jsou k dispozic na českém trhui jen 5ml a ty jsou na mě moc silné, navíc bych si je musela prý platit .
    Děkuji

    Reagovat28.09.2013 13:05 od Ivana Kubecová
    • Re: Igamplia Grifols

       Dobrý den,

      léčivý přípravek Igamplia 2ml je dlouhodobě v ČR v distribučním výpadku, není na Českém trhu k dispozici a jsou ukončeny dodávky do ČR. Informaci, zda-li se ještě ve světě vyrábí, Vám nedokáži sdělit. Ale i kdyby injekce byly v zahraničí k dispozici a chtěla byste je sehnat, musela byste zaplatit celou cenu, která by mohla být i daleko vyšší než 5ml balení. 

  • Injekce Agovirin DepotRozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den, rád bych se informoval, zda je šance, že injekce Agovirin Depot budou opět dostupné v ČR? Tento lék jsem užíval bez problémů přes 10 let, po výpadku jsem měl Sustanon, který také vypadl (u tohoto přípravku jsem pociťoval zápach a mastnotu, toto se mi u Agovirinu nikdy nestalo) a dnes přes rok mám tablety Undestor.

    Děkuji za odpověď. Injekce by byly vhodnější než tablety. Co mě napadá srovnání látek,co je účinnější a jak je to se zvyšováním hladiny testosteronu, existuje přírodní doplněk?

    Injekce jsem měl, co 3 týdny 1 ampuli a prášky beru 1 - 0 - 1.

    Petr81

    Reagovat27.09.2013 15:42 od Petr81
    • Re: Injekce Agovirin Depot

       Dobrý den,

      léčivý přípravek Agovirin Depot inj., je momentálně v ČR v distribučním výpadku. Výpadek pravděpodobně způsobilo řízením o stanovení maximální ceny. Nejaktuálnější informace Vám může poskytnout držitel rozhodnutí o registraci (výrobce) Biotika a.s.

      • Re: Re: Injekce Agovirin Depot

        Dobrý večer, děkuji Vám za odpověď a budu kontaktovat výrobce.

        Reagovat30.09.2013 19:58 od Petr81
  • chlamýdie pneumoniaeRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Vyše roka bojujem s touto chorobou a za ten čas som užil cca 6 druhov roznych antibiotik napr. avelox doxybene zinnat a podobne. Nič my nezabralo a ked tak len na par dni a po nich opetovne ma dražbi hrdlo a nuti ku kašlu . Ten trva prakticky cely den kým po lieku na spanie nezaspím. Myslim si že som na antibiotika rezistentny. Dostal som sa ku članku v novinach ktory v pripade rezistencie na antibiotika doporučuje použit chloramfenikol alebo kotrimoxazol . Já som v situacii ked hladam akekolvek riešenie ktore mi pomože v tom katastrofalnom kašli . Aby som nezabudol odborna lekarka / infektolog./ ma chlácholi tým že moja liečba može trvat aj tri roky . Tak to sa neda vydržat ani pre mna ani okolie čo žije so mnou a počuva mna. Takže poradte mi prosím ist dalej na antibiotika bez učinku alebo skusit tie dva stare lieky ktore mi aj tak lekarka nepredpíše. Ďakujem za odpoved

    • Re: chlamýdie pneumoniae

      Dobrý den.
      Při užívání a nasazování léků musí lékař zvážit mnoho faktorů a okolností. Pokud Vám lékařka nechce předepsat chloramfenikol nebo kotrimoxazol je to z důvodu, že se tyto léky na uvedenou nemoc nepoužívají. Existují určitá doporučení a zkušenosti, které vycházejí z většího rozsahu, než je jeden novinový článek. Konkrétně Vám na dálku nemám jak poradit, zvláště pokud již jste v péči specialistu. Doporučil bych řídit se jeho pokyny. Je ale rozhodně dobré zvážit a vyloučit i jiné příčiny kašle (můžete zajít za praktikem), může se stát, že s uvedenou infekcí došlo k zhoršení nebo objevení jiné nemoci, kašel je obecně velmi častý příznak.

  • No-spa na bolestivou menstruaciRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,
    můj gynekolog mi předepsal lék No-spa na bolestivou menstruaci, chtěla bych se zeptat, zda je případně možné kombinovat tento lék s ibuprofenem? Mívám opravdu silné bolesti a bojím se, že mi samotný no-spa nebude stačit. A je lepší vzít si no-spa už třeba dva dny před začátkem menstruace? Děkuji za odpověď.

    Reagovat01.08.2013 07:48 od Zuza
    • Re: No-spa na bolestivou menstruaci

      Dobrý den.
      Uvedené léky můžete kombinovat. No-Spa je lék na uvolnění hladkého svalstva (obsahují ho hlavně vnitřní orgány), není tedy přímo na bolest, i když svým účinkem na relaxaci svalového napětí tak ve výsledku působí. Léky s obsahem ibuprofenu (Brufen, Ibuprofen Galmed, Apo-ibuprofen a jiné), ale i jiné, jsou tzv. analgetika (léky proti bolesti) a můžete užívat navíc. Léky začněte užívat, když začnete pociťovat první známky potíží.

  • Agen 5 - versus -Zorem 5Rozbalit (reakcí: 2)Sbalit (reakcí: 2)

    Dobrý den,
    praktický lékař mi dnes předepsal místo obvykle užívaného Agenu 5 jiné prášky,
    Zorem 5, s tím, že jsou lepší. Nevím, zda nejsou lepší jen tím, že je na nich docela velký doplatek zatím co Agen 5 se nedoplácí ? Je tam nějaký rozdíl v účinné látce, nebo vedlejších účincích, nebo v čem je Zorem 5 lepší ?
    Děkuji za odpověď.

    Reagovat25.07.2013 15:02 od Janula
    • Re: Agen 5 - versus -Zorem 5

      V databázi na webu mzcr je u Agenu 5 v seznamu přípravků se stejnou léčivou látkou i Zorem. Mimo hromady dalších.

      Reagovat26.07.2013 02:26 od
      • Re: Re: Agen 5 - versus -Zorem 5

        Dobrý den,
        oba léky obsahují stejnou účinnou látku, pokud Vám lékař předepíše Zorem, mohou Vám v lékárně vydat kterýkoliv jiný lék se stejným obsahem, např. Agen (pokud to lékař nezakáže na receptu slovem NEZAMĚŇOVAT). Zorem je originální léčivý přípravek od firmy Pfizer, to znamená, že byl na trhu první a jako takový musel projít složitými klinickými studiemi. Agen je generický ekvivalent (kopie). Generické ekvivalenty jsou levnější a díky nim dochází ke výraznému snížení ceny léku (tedy i zvýšení dostupnosti pro pacienty), při vstupu generika na trh je požadována jen zkouška bioekvivalence (to znamená, přibližnou podobnost dávky v krvi v čase, přibližně +/- 20%, tento rozdíl může hrát roli např. u některých antiepileptik, proto existuje možnost NEZAMĚŇOVAT). Z tohoto důvodu všeobecně ze zvyku a zkušeností zdravotničtí pracovníci upřednostňují originální léčivé přípravky s odůvodněním, že jsou lepší. Protože se úhrady zdravotních pojišťoven mění k 1. a 15. v měsíci, nemají lékaři vůbec tušení o výši doplatku. Aktuální cenu doplatku zjistíte v lékárně, o levnější ekvivalentní lék můžete požádat Vašeho lékárníka nebo můžete využít naši databáze. Jinak o vysvětlení můžete požádat Vašeho lékaře.

  • MinisistonRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den, mnoho let jsem užívala Minisiston, před pár týdny mi lékař sdělil, že přípravek není na trhu. Jedná se o krátkodobý výpadek nebo se už na našem trhu vůbec neobjeví?
    Děkuji za odpověď

    Kateřina

    Reagovat22.07.2013 15:26 od Kateřina
    • Re: Minisiston

       Dobrý den,

      léčivý přípravek Minisiston lze bez komplikací do lékárny objednat, zatím je stále na trhu.

      • Re: Re: Minisiston

        Dobrý den.
        Moje sestřenice má poškozenou sítnici a aplikují ji oční injekce EYLEA. Na oční klinice v Ostravě doplácí 10000,-Kč. Prosim poraďte, kam se má obrátit, aby ten doplatek byl 1825,-Kč, jak uvádíte. Jako důchodce by nebyla schopna si tuto léčbu dále platit. Mnohokrát děkuji za pomoc a přeji všechno dobré.
        Marie Dekarová

        Reagovat27.01.2014 23:39 od Marie Dekarová
        • Re: Re: Re: Minisiston

           Dobrý den,

          injekce Eylea je hrazena ze zdravotního pojištění, pouze pokud ji zdravotnické zařízení (lékař) přímo účtuje zdravotní pojišťovně, tedy jako zvlášť účtovaný léčivý přípravek (ZULP), to znamená, že pokud ji budete mít předepsanou na recept a vyzvednete v lékárně, pojišťovna lék nehradí. Další podmínkou, aby lékař mohl tento léčivý přípravek účtovat zdravotní pojišťovně je podmínka, že tak může učinit pouze odborné pracoviště, což asi ve Vašem případě je, ale po předchozím nasmlouvání (dohodě) s pojišťovnou. Na Vaši odpověď, aby lék hradila pojišťovna se zprvu zkuste zeptat ve zdravotnickém zařízení, kde jí injekci předepisují, aplikují a pokud by Vám nemohli vyhovět (např limity od zdravotní pojišťovny), zkuste se obrátit na Vaši zdravotní pojišťovnu, jestli by nebyla možnost úhrady Vašeho léku, např. v jiném nasmlouvaném zdravotnickém zařízení nebo po dohodě s revizním lékařem. Moji odpověď berte spíše orientačně, protože na Vaši otázku u zmíněného léku Vám může přesně odpovědět jen lékař v konkrétním zdravotnickém zařízení nebo ve Vaší zdravotní pojišťovně, (předpokládám přes revizního lékaře).

  • dotazRozbalit (reakcí: 5)Sbalit (reakcí: 5)

    Dobrý večer. Jsem poměrně těžký astmatik a jako úlevový lék beru Ecosal easi-breathe. V současné době jej nemohu sehnat. Jedná se o ukončení výroby nebo o momentální zpožděnou distribuci. jaká je případná náhrada. Děkuji za odpověď

    Reagovat18.07.2013 21:32 od josef Knoflíček
    • Re: dotazDobrý den

      užívám Fosrenol 1000mg.Při jeho rozkousání a polykání se mi zvedá žaludek.Existuje za něj náhrada,třeba ve formě injekcí či čehokoli jiného? Jsem dyalizovaná a musím ho brát dvakrát denně.Moc děkuji za odpověď.
      Spurná

      Reagovat07.10.2013 14:47 od Zdena Spurná
      • Re: Re: dotazDobrý den

        Dobrý den.
        Zmíněný nežádoucí účinek je u uvedeného léku bohužel častý. Za tento lék Vámi uvedená náhrada není. Při ledvinném selhání a dialýze bych však důrazně doporučil řešit užívané léky pouze s ošetřujícím lékařem a ne s jinými odborníky (nebo na internetu), kteří o Vás nemají všechny potřebné informace. Zeptejte si proto při další návštěvě.

    • Re: dotaz

       Dobrý den,

      u léčivého přípravku Ecosal easi-breathe se čeká na dodávku do ČR. Dodavatel termín zatím neupřesnil. Se stejnou účinnou látkou je k dispozici přípravek Ecosal inhaler, Ventolin inhaler,... Jedná se ovšem o jiné lékové formy (Ecosal easi-breathe je inhalátor aktivovaný dechem, zmíněné dva jsou v podstatě spreje aktivované stiskem), změnu byste měl zkonzultovat s Vaším lékařem.

      • Re: Re: dotaz

        dobrý den chtěl bych se zeptat máme doma aerius 0,5mg/ml perorální roztok používá ho 3letý syn při obtížích ale zapoměli jsme jakou dávku mu dávat poradíte nám prosím děkuji papaj.

        Reagovat05.04.2014 11:28 od jiri papaj
        • Re: Re: Re: dotaz

          Dobrý den.
          V uvedeném věku je obvyklá dávka 2,5 ml (1,25 mg) sirupu 1xdenně. Často se však antihistaminika užívají alespoň nějakou dobu (například v pylové sezóně) spíše než jednorázově (i když to samozřejmě lze taky). Proto se výhledově radši na způsob užívání zeptejte.
           

  • Nebojte se změny lékuRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Píšte.
    Ale zdá se, že není to možné u všech léků.
    Beru Lagosu a doplatek je podle mého názoru nehorázní.
    Nejsem ani jsem nikdy nebyl alkoholik. Ani alkohol , víno, pivo nikdy nepiju.
    A po vybírání žlučových kamenů musím brát Lagosu a Essentiale Forte.
    Zřejmě mi něco narušili, A tak musím doplácet hodně peněz.
    Chtěl jsem náhradu za tyto léky, ale řekli, že náhrada žádná není.
    Že tyto léky jsou jediné a jedinečné... :-(
    Tak co s tím, když nemám peníze na doplatky a tak léky nevybírám v lékárně ?
    Opravdu jestvuje nějaká náhrada, kde by nebyl doplatek, nebo když, tak minimální ?
    Jak nato, poraďte, prosím.
    Děkuji a přejí vám hezky den

    Reagovat14.07.2013 13:51 od Josef
    • Re: Nebojte se změny léku

       Dobrý den,

      Lagosa obsahuje výtažek z ostropestřce mariánského (silymarin). Bohužel Vás zklamu, ale v současné době vychází nejnižší doplatek u léků s obsahem silymarinu v přepočtu na dávku právě u Lagosy, Essentiale není hrazeno vůbec. Bohužel náš zdravotní systém neřeší jak kdo k nemoci přišel. Poraďte se s Vaším lékařem, že si z finančních důvodů nemůžete dovolit tuto léčbu, ten Vám pak dle Vaší diagnózy může nabídnout dostupnou alternativu, pokud existuje. Pokud léky potřebujete a neužíváte je kvůli ceně, je to špatné. Jak jsem psal na začátku, Lagosa obsahuje extrakt z ostropestřce mariánského (silymarin), tento extrakt se získává z plodu ("semen") této rostliny. Plod ostropestřce se prodává v lékárnách, připravuje se z něj odvar. Kvalitou tento odvar zdaleka vůbec nedosahuje kvality Lagosy. Ale pokud byste měl užívat léky na onemocnění jater a léčbu Lagosou si kvůli finanční náročnosti nemůžete dovolit, poraďte se o jiných možnostech s Vaším lékařem, pokud nebudou k dispozici, lepší než nic považuji zmíněný odvar.

      • Re: Re: Nebojte se změny léku

        Dobry pane, pane Dedik !
        Moc vam dekuji za radu.
        Vite, manzelka mi kupuje /levnejsi/ variantu Ostropestrec kapky , ale zatim mi nezabiraji /podobne ani Lagosa/.
        Lekra rika, ze mi nechali zlucovy kameny /nevybrali vsechny/ a to pry dela potize.
        Tak nevim, jestli postacuji ty kapky nebo je to jen doplnek k Lagose. Ted jsem si pujcil penize a vybral Lagosu, ale nechci zit zadluzen . Nikdy jsem nic nikomu nedluzil a to jsem uz stary clovek. Taky nikdy jsem od nikoho nic nedostal, protoze jse mi zebrani nelibi.
        Ziju tak, jak se da a /asi/ jak si zaslouzim.
        Byl jsem kritikem vpadu okupacnich vojsk a kritikem zlych komunistu v koryt, zaco jsem byl stale vysetrovan a bylo mi vyhrozovano smrti zastrelenim /pry "jako psa na uteku do ciziny/.
        Mozna to je ted duvodem mych potizi . At je , jak je zrejme jsme si kazdy strujcem svych osudu. Mel jsem se prizpusobit a mlcet tak, jako miliony jinych.

        Reagovat16.07.2013 07:42 od Josef
        • Re: Re: Re: Nebojte se změny léku

          Dobrý den,

          Lagosa je léčivo a obsahuje extrakt z ostropestřce ve vyšší dávce. Kapky z ostropestřce jsou jen doplněk stravy. Např. při přípravě extraktu z ostropestřce se může extrakt kontaminovat plísněmi, u léčiv je proces přípravy důsledně kontrolován a výsledný produkt také podléhá kontrole, která u doplňků stravy mnohdy chybí,... Proto se osobně přikláním k odvaru z plodů ostropestřce než k doplňkům stravy (nejlépe ovšem Lagosu, nebo jiný lék se silymarinem). Příprava odvaru je časově náročnější a u odvaru neurčíte velikost obsahu účinných látek.

  • calcichewRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den, vzhledem ke komplikaci při operaci štítné žlázy (porušení příštítných tělísek) užívám již od r. 2006 vápník a také vitamín D, tj. k léku Rocaltrol ještě Calcichew D3 200iu. Předtím jsem užívala také šumivé tablety Sandoz i Biomin. Nyní se již Calcichew musí doplácet v plné výši a tak mám dotaz, zda lze tento lék nahradit jiným, který alespoň zčásti je hrazen z pojištění. Vápník i déčko potřebuji, neboť mi jinak brní prsty a nohy. Je to stav související s operací a nezpůsobený mnou. děkuji Vám za odpvoěď.

    Reagovat11.07.2013 08:38 od Marta
    • Re: calcichew

       Dobrý den,

      Calcichew D3 500/200IU není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, z veřejného zdravotního pojištění je z větší části hrazen Calcichew D3 500/400IU, který obsahuje více vitamínu D3 (doplatek za 60 tablet je okolo 18Kč). 

  • dotazRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den používal jsem noveril 240 prosím vás nevíte někdo kdy se začne vyrábět nebo kde ho seženu?

    Reagovat06.07.2013 08:51 od petr toušek
    • Re: dotaz

       Dobrý den,

      momentálně je léčivý přípravek Noveril v distribučním výpadku ovlivněné ze strany výrobce (firma Novartis), ta Vám dokáže odpovědět, kdy bude nová dodávka do ČR. Momentálně Noveril lékárny nemohou objednat, seženete ho pouze v lékárně, která ho má skladem ještě z doby před výpadkem. To znamená obejít, popř. obtelefonovat pár lékáren.

  • dotazRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Brala jsem na vysoký tlak Tritazide, teď mi lékař předepsal Ramipril H Actavis a Bisogamma 5.V příbalovém letáku jsem nevyčetla, že by se měly užívat tyto dva léky společně - poradíte?

    Reagovat26.06.2013 09:56 od Košková Danuše
    • Re: dotaz

      Dobrý den,

      Ramipril H Actavis se užívá nezávisle na jídle, Bisogamma nejlépe před jídlem nebo na začátku jídla, u obou je nejčastější dávkování ráno. Zmíněné léčivé přípravky můžete užívat současně nebo odděleně (Bisogammu před jídlem a Ramipril H Actavis třeba po jídle), záleží na Vás.

  • dotazRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den,dnes mi paní doktorka našla menší cistu a dostala jsem dva druhy léků.jeden je Roxithromycin,ale bohužel ten druhý nemohu přelouskat,ale začíná písmenkem T a bohužel se nedovím jestli budu či nebudu na tento lék s písmenkem počátečním T doplácet?,
    Děkuji
    S pozdravem Karin Suchánková

    Reagovat24.06.2013 14:54 od Karin Suchánková
    • Re: dotaz

      Dobrý den,

      léčivých přípravků začínajících na písmeno T, které by připadaly v úvahu je velmi mnoho, proto Vám výši doplatku nedokáži sdělit. Nejlépe se s receptem zastavte do lékárny, kde název léku přečtou a řeknou Vám výši jeho doplatku nebo recept oskenujte a pošlete mi scan na můj mail ondrej.dedik@hotmail.com popřípadě zavolejte Vašemu lékaři a na název se optejte.

  • dobrý den,mám už 4. rokem alespoň...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    dobrý den,mám už 4. rokem alespoň 2x do roka boreliozu. Obvodní lékařka mi vždy napíše antibiotika a pak po využívání mi odebere krev na zkoušku,která je samozřejmě pozitivní. Chtěla jsem se zeptat,jestli by to už nechtělo zásadnější léčbu? Mám hodně zdrav. problému,které s tím myslím souvisí.

    Reagovat23.06.2013 21:08 od anina
    • Re:

      Dobrý den.
      Odpověď na Váš dotaz přesahuje možnosti zdejší diskuze a navíc ho nejde řešit po internetu. Borrelióza je záludné onemocnění, které má různé projevy a často bývá zdrojem diagnostických rozpaků. Sledování protilátek není vždy pro terapii rozhodující, ty mohou být pozitivní i po úspěšné léčbě a mohou přetrvávat roky. Proto je přítomnost infekce a vhodnost ATB léčby nutné hodnotit vždy komplexně a individuálně. Mohu proto pouze doporučit probrat tuto problematiku s Vaším praktikem a případně se s ním domluvit na konzultaci na jiném pracovišti. „Zásadnější“ léčba není. Mnohé projevy však mohou pocházet i od jiných onemocnění, zvláště pokud uvádíte, že jich máte hodně.

  • Dobrý den chtěla bych se zeptat. Je...Rozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    Dobrý den chtěla bych se zeptat. Je mi 16 let a jedu poprvé na dovolenou bohužel mám mít v tu dobu menstruaci a známá mi poradila tyto prášky. Jsem na internátě a trošku nechápu jak bych měla tyto léky používat mám je začít brát 10 dní před začátkem menstruace? a můžu tyto prášky brát i po dobu co jsem je měla mít? Potřebovala bych je oddálit o 2 týdny .... Předem děkuji

    Reagovat17.06.2013 20:41 od Kamila
    • Re:

      Menstruaci lze oddálit jen hormonálním preparátem. Bez předchozího gynekologického vyšetření nikdy hormonální preparát neužívejte. Můžete si své zdraví nenávratně poškodit. Současně Vás gynekolog poučí o tom, jak a po jakou dobu preparát správně užívat.

  • nehojici se jizvaRozbalit (reakcí: 1)Sbalit (reakcí: 1)

    dobry den jsem po segmentectomii skoro dva mesice a stale jizvu nemam uzavrenou vyteka mne z jizvy jen nepatrne nahnedla barva ci trosku krve.prosim o radu cim jizvu mazat cekaji mne totiz 19.6 ozarky a mam obavy aby se vse zahojilo.dekuji za vasi odpoved.drahus

    Reagovat20.05.2013 09:03 od drahomira
    • Re: nehojici se jizva

      Dobrý den.
      Pokud Vám z pooperační rány něco vytéká, rozhodně tento stav neléčte sama a ničím místo nemažte. Dostavte se na kontrolu na chirurgii, kde Vám ránu ošetřovali, tam Vám poradí co dělat, dle konkrétního nálezu. Ozařování při nezahojeném defektu bude nejspíše velmi rizikové (defekt se pak nemusí zhojit vůbec). Definitivní posouzení bude však na ošetřujícím lékaři, který bude ozařování navrhovat a plánovat.

  • Zkrácení doby užíváníRozbalit (reakcí: 3)Sbalit (reakcí: 3)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možní zkrácení doby užívání z 10 na 9? mám naplánovanou operaci a menzes by trval. děkuji

    Reagovat09.05.2013 16:40 od Mirka Baková
    • Re: Zkrácení doby užívání

      Dobrý deň, chcela by som sa spítať či môžem darovať krv ked beriem lieky proti migréne konkrétne Sumatriptan?

      Reagovat11.06.2013 13:19 od Edith
      • Re: Re: Zkrácení doby užívání

        Dobrý den.
        Léky ze skupiny triptanů se mají užívat při prvních známkách vzniku migrény a jinak byste je užívat neměla. V době kdy nemáte migrénu, tedy nebudou odběr nijak omezovat. Pokud byste záchvat migrény zrovna měla nebo měla pocit, že se objeví, darování krve je stejně nutné odložit na jiný termín. Jinak řečeno, léky klidně užívat můžete, ale krev choďte darovat pouze pokud se cítíte fit a migrénu nemáte.

    • Re: Zkrácení doby užívání

      Dobrý den.
      Bylo by vhodné, abyste Váš dotaz upřesnila. Z dotazu není jasné, co chcete přestat užívat.

Aktuality

21. 8. 2014

MZ: Zavlečení horečky Ebola nelze do Česka zcela vyloučit

Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ) informovalo, že v souvislosti s...

21. 8. 2014

MZ ČR varuje ohledně výskytu horečky způsobené virem Ebola

Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZ ČR) varuje cestující ohledně výskytu...

Aktuality v Mojí lékárně

17. 7. 2014

Výherci tajenky z Magazínu Moje lékárna

 

1. 3. 2013

Čtyřlístek ožívá na filmovém plátně!

Velká filmová premiéra nejen pro děti!!! Ať už dnešní svět čelí...

Doporučujeme

Thiamin Opti galmed tbl...

Vitamín B1.

Moje lékárna Varilex...

Varilex - 60 tablet Diosmin 450mg + Hesperidin...

Moje lékárna - Cerutin,...

CERUTIN - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro...

Ibuprofen 400 30 tbl.

Přípravek Ibuprofen 400 mg Galmed obsahuje léčivou...

Rhino-stas Galmed 0,1%...

Dávkovací nosní sprej ke zmírnění a odstranění...

 

 

Odběr novinek

Přihlaste se k odběru novinek Moje lékárna:


Informace o zasílání novinek